Keskiviikko 20.6.2018

Suomen juhlaraha järkyttää: ”Luulin vitsiksi – miksi juhlimme joukkomurhalla?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2017 14:03
  • Kuva: Suomen Rahapaja
    Kuva
    Suomen Rahapajan julkaisema juhlaraha kuohuttaa.
|

Suomen Rahapajan julkaisema satavuotiaan Suomen juhlaraha on otettu vastaan epäuskoisella hämmästyksellä. Kolikon teemana on kansalaissota ja siinä kuvataan punavankien teloittamista. Ay-ekonomisti Antti Koskela kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan törmänneensä kolikkoon somessa ja luulleensa sitä vitsiksi. Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) puhuu järkytyksestä.

Kolikko avaa Suomen itsenäisyyden tarinaan keskittyvän juhlarahojen sarjan. Rahapajan mukaan juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, josta Suomi selvisi.

– Kun kuva alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, oletin sitä aluksi vitsiksi, Antti Koskela kirjoittaa blogissaan.

– Kuva on kuitenkin Suomen rahapajan sivuilta, ja kolikko on aito. Jos mahdollista, juhlarahan saatesanat ovat vielä makaaberimmat: "Juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, josta Suomi selvisi."

Koskela jatkaa viittaamalla Rahapajan markkinointitekstiin: ”Nostalginen Itsenäisyyden vuosikymmenet 1917–1939-juhlaraha avaa hienon, Suomen itsenäisyyden tarinan saavutusten ja voitettujen vaikeuksien kautta kertovan rahasarjan.” Hän ihmettelee, miksi satavuotiasta Suomea on päätetty juhlia tällä tavalla.

– Ymmärrän sisällissodan aihevalintana, mutta jokin sovittelevampi tapa kuvata teemaa olisi ollut asiallisempi. Teloitetut punaiset kuvataan saatesanoissa "voitetuiksi vaikeuksiksi", vaikka kyse on kuitenkin ihmisistä. Erittäin tahditon valinta.

– Suomen rahapajalta olisi asianmukaista pahoitella virhearviointiaan ja suunnitella uusi juhlaraha, joka ei kuvaa joukkomurhaa.

Lue myös: Petteri Orpo: ”Toivon että juhlaraha vedetään pois”

Kansanedustaja Räsänen puolestaan pitää kolikkoa ”täydellisenä rimanalituksena”.

– Kansalaissodan teloituksia kuvaava Suomen itsenäisyyden juhlaraha on vastenmielinen ja täydellinen rimanalitus Suomen rahapajalta. Juhlarahan painaminen osoittaa täydellistä harkintakyvyn pettämistä niiltä tahoilta, jotka ovat vastuussa rahan suunnittelusta. Erityisen vahingollinen juhlaraha on siitäkin syystä, että itsenäisyyden juhlavuoden tarkoitus on Yhdessä-teeman hengessä yhdistää suomalaisia. Tämä juhlaraha toteuttaa täysin päinvastaista, kansallisesta murhenäytelmästä kumpuavaa, repivää tarkoitusta, Räsänen jyrähtää tiedotteessa.

Räsänen muistuttaa, että päätös Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahojen painattamisesta perustuu valtiovarainministeriön asetukseen ja vaatii valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) toimimaan.

– Kysynkin, onko valtiovarainministeri Orpo valmis vetämään takaisin nämä järkyttävät ja sopimattomat juhlarahat, jotka loukkaavat niitä suomalaisia ja heidän omaisiaan, jotka menettivät henkensä sisällissodassa. Muuhun lopputulokseen kuin siihen, että juhlarahojen painatus lopetetaan, ei tältä osin voida päätyä. Yhdessä-teeman mukaisesti juhlarahojen kuvapuolet olisi mahdollista toteuttaa sopivalla ja itsenäisyyden henkeä kunnioittavalla tavalla, Räsänen päättää.

Vuonna 1918 Suomea repinyt kansalaissota vaati miltei 40 000 kuolonuhria. Kuvassa valkoiset sotilaat näyttävät teloittavan punavankeja.

Juhlarahasarjassa julkaistaan yhteensä viisi juhlarahaa 2017–2019.

Lue seuraavaksi:

Tarja Halonen pakkopalautuksista Ylellä: ”Juha Sipilä on puoliksi oikeassa”

Nyt pilkataan Sipilän apteekkiuudistusta: ”Tämä on loukkaus uudistus-sanaa kohtaan”

Donald Trump kutsui koko senaatin Valkoiseen taloon – USA:n sukellusvene saapui Koreaan

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Tällainen sählinki on tyypillistä Sipilän ja Soinin Suomelle. Orposta en olisi uskonut. Ennen toisinajattelijat ammuttiin ilman tuomioita. Sama henki on hallituksella, joka jatkuvasti suoltaa sekundalainsäädäntöä oppimattoman oikeusministerin seuratessa katseella ja valitellessa osaamattomuuttaan.

Antti Kettunen

Olisin kovasti toivonut että oltaisiin jo tän järkytyksen yläpuolella. On varsinkin nykyaikana varsin hyvä muistuttaa itse kullekin mille Suomi itseasiassa perustuu: ensin oli punainen terrori ja sitten oli valkoinen lahtari.

Miksi siitä on hyvä muistuttaa? Näyttää voimakkaasti siltä että tuota lähtötilannetta kohti ollaan menossa kiihtyvällä vauhdilla. Sitäkö tosiaan halutaan?

Iiro Koppinen

Täysin käsittämätöntä. Miten päättävilläkään ihmisillä ei ole mitään historian tajua. Jos ei tämän seurauksena ala päitä pudota, niin ihme. Tämä aihe kalvaa vieläkin ja selvittämistä on, niin jotkut pinnalliset jupit toteuttaa itseään. Mun suku oli kai lähinnä kallellaan valkoisiin, muttei se estä minua olemasta todella kauhuissani tällaisesta. Rappiota.

Gun-May Arffman

Historiaa emme voi kirjoittaa uusiksi, mutta kuvavalinta on ilman muuta epäonnistunut. En ymmärrä sitä toista kuvavalintaakaan, jossa turkkilainen hukkunut pakolaislapsi on painettu rahaan. Mitä tekemistä tällä kuvalla taas on Suomen historian kanssa? Kuka pintaliitoinen, elämää ymmärtämätön porukka kuvia on ollut suunnittelemassa?

Markus Vuorivirta

Ehkä onkin hyvä, että aletaan puhumaan tuosta ajasta... Ihan vain sen vuoksi kun siihen sotaan oli jokin syy, eikä sen syyn toteutuminen ole nykypäivänäkään enää kovin kaukana. Syy oikeen huokuu joka puolella ympärillä tänä päivänäkin.......... Ehkä olisi parempi oppia historiasta kuin toistaa historiaa. Tuo raha on ihan hyvä muistutus siis. Tietty on se toinen nykyisin paljon käytetympi vaihtoehto... Pistetään pää pensaaseen ja koitetaan unohtaa. Syy ei silti katoa mihinkään.

Börje Uimonen

Ihme hälyä 100v juhlarahasta. Muistaako joku muka tuolta ajalta historiasta paljon muuta kuin sisällissodan? Pitää varmaan tilata jos eivät erehdy niitä sulattamaan. Nykyisin meillä on helpompaa kun ei ole riesana kuin porvarihallitus, persut ja uusnatsit.

Olavi Lehtonen

Olisiko juhlimisen aihe esim. se, että 100 v. näiden hirmutekojen jälkeenkin voimme elää keskenämme rauhassa samassa maassa ja nauttia suhteellisen hyvästä elintasosta, nykyhallituksen yrityksistä huolimatta.

Ei päätä pidä kätkeä pensaaseen ja pyrkiä unohtamaan miten nämä katkerat tapahtumat kulkivat itsenäistymisemme rinnalla. Juhlarahan kuvavalinta nimenomaan korostaa tätä kaiken ihmisyyden rappiota tuolloin maamme itsenäisyyden aattona, ja omalta osaltaan saattaa näiden uhrien ja teloittajien jälkeläiset pohtimaan omien valintojensa oikeutusta.

Jotkut kommentoijat arvuuttelivat olivatko teloittajat punaisia vai valkoisia. Mutta vaikka kuvituksen pohjana olleen kuvan alkuperän tunnemmekin, ei sillä ole merkityistä sillä ei tässä eikä sodissa koskaan ole voittajia.

Jukka Mattsson

Puolin ja toisin.

Vapaussota, Kansalaissota vai Sisällissota? Hyvä että asiaa vihdoinkin käsitellään vaikkapa tässä rahassa. Asiasta saa vihdoinkin puhua. Tämä on samalla tavalla arka aihe kuin sota neuvostoliittoa vastaan johon osallistuimme yhdessä, yhtenä kansana tuon 1917-18 ajan rivien molemmilta puolilta.

Kuka muistaa että -60, -70, -80, -90 ja 2000 luvulla olisi historiamme synkkiä aikoja käsitelty vaikkapa kouluissa historian tunnella. Itse en ainakaan ole kuullut puhuttavan muuten kuin että siitä kiellettiin opettajien taholta keskustelemasta.

Risto Salonen

Kyllä 60-luvun koulussani asiasta puhuttiin kuten monesta muustakin niin historiasta kuin silloisista ajankohtaisista asioista hyvinkin monipuolisesti. Luokallani oli niin kokoomuslaisia, demareita kuin ihan oikeita taistolaisiakin.

Jari Kaisla

Uusi juhlaraha symbolisoi osuvasti Suomen historian synkkiä aikoja, sekä peilaa erinomaisesti myös tulevia aikoja. Nykyisin aseena käytetään kuitenkin kiväärin sijaan taloudellista rankaisua. Suomen vähäosaisia "ammutaan/lyödään" jatkuvasti taloudellisin keinoin niin kovaa, että useimmat eivät selviydy enää hengissä. Suomalainen eliitti haluaa tietysti peitellä historiallisia faktoja kuten myös siirtää leipäjonotkin piiloon. Poissa silmistä on poissa mielestä.