Tiistai 18.6.2019

Juhlarahakohu: Suomen Rahapaja pyytää anteeksi

Luotu: 
25.4.2017 18:57
  • Kuva: Suomen Rahapaja
    Kuva
    Suomen Rahapajalle viiden kolikon juhlarahasarjan suunnitteli Ilkka Suppanen, joka on kertonut seisovansa ideansa takana.
|

Suomen Rahapaja pahoittelee mielipahaa, joka on syntynyt satavuotiaan Suomen juhlarasarjan kuvista. Etenkin kansalaissotaa kuvaava kolikko on herättänyt voimakasta kuohuntaa ja sitä on kutsuttu mauttomaksi.

–Valtiovarainministeri Petteri Orpo on valtiovarainministeriön 25.4.2017 klo 16:08 julkaisemassa tiedotteessa ilmoittanut aloittavansa prosessin Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjan asetuksen kumoamiseksi, ja asetus on valtiovarainministeriön mukaan nyt kumottu. Juhlarahavalmistaja Suomen Rahapaja oli julkaissut tiedon juhlarahasarjasta 24.4. Juhlarahasarjan rahoja ei ole laskettu liikkeeseen, Rahapaja kertoo tiedotteessa.

–Suomen Rahapaja on omalta osaltaan hyvin pahoillaan kaikesta mielipahasta, joita juhlarahasarjan kuvat ovat aiheuttaneet.

Lue myös:

”Hieno opetus herra ministerille” – Kohukolikon suunnittelija uskoo Orpon muuttavan mielensä

Petteri Orpon päätös kumotaan: Juhlakolikot pois

Toinenkin kolikko herättää kysymyksiä: Syyrialaislapsen ruumis Suomen juhlarahassa

Rahapaja: Kohukolikko myyntiin 4.5. – ”ei juhlista kansalaissotaa”

Antti Rinne: ”Juhlakolikko henkii valkoisen Suomen totuutta”

Petteri Orpo: ”Toivon että juhlaraha vedetään pois”

Suomen juhlaraha järkyttää: ”Luulin vitsiksi – miksi juhlimme joukkomurhalla?”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Miten ihmeessäkö tuollainen juhlaraha hyväksyttiin? Ahdas laajallelevinnyt Kuplakulttuurimafia, joka teki Mannerheim-elokuvastakin oikeaan kontekstiinsä nähden eri tavoin ja värein asiaankuulumattoman, on soluttautunut aika kattavasti muuallekin kuin Orpon hallinnonalalle sinne missä tuollaisia pääätöksiä tehdään muka luotettavien epäpoliittisten asiantuntijoiden esityksestä.

Satavuotisjuhlaraha nostattaa ristiriitaisesti kapinahenkeä ja syyllistyttämistuntoja muissakin kuin rahaministeripiireissä ja oppositiopäällikön joukoissa. Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja. Tulkinnaltaan selkeämpi, turvallinen ja kaikin tavoin kelvollinen vaihtoehtoinen hopeinen juhlatuote on itsenäisyytemme alkuvuosien keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja kuvaava rintamerkki ja riipus, joka on ollut saatavana myös Rahapajan valmistamana, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236140-suomi-100-teloitusjuhla...

Risto Salonen

Minusta rahapajalla ei ole mitään anteeksipyydettävää. Sensijaan valtiovarainministeriöllä ja etenkin ministeri Petteri Orpolla on selitettävää. Onko mahdollisesti muitakin asioita, joissa hän on toiminut kumileimasimena ymmärtämättä mitä on tullut allekirjoitettua.

Jukka Mattsson

Kyllä, samaa mieltä että Rahapaja tekee sitä mitä sieltä tilataan. Ei ole heidän syy vaikka nyt niin sopulit väittävät. Kukaan ei kyseenalaista kuka tämän idean synnytti? Ellun kanatko? Lisäksi on hyvä kertoa kansalle kuka tämän kaiken kaiken hölmöilyn maksaa? Epäilen että vastuunottajaa ei löydetä.

PS: Vinkki Orpolle. Ensi kerran kun mietit 100 vuotis juhlarahaa mikä se voisi olla ehdotan vanhaa kunnon Suomen markkaa.

Sille olisi varmasti kysyntää eikä hallituspuolueen ministereistä muiden kuin Soinin tarvitsisi keksiä selityksiä. miksi ei kelpaisi.

Salla Porra

Ei, Rahapaja ei nimenomaan pyytänyt anteeksi, ainoastaan *pahoitteli kolikon aiheuttamaa mielipahaa*. Tyypillinen non-apology eli ei myönnetä virhettä, vaan pahoitellaan vain sitä että joku reagoi asiaan negatiivisella tavalla. Leimataan näin kritiikki mielensäpahoittamiseksi.

Henrik Saarimäki

Nuo kolikot on täyttä höpöä, joku keksi hienon idean vain pimittää poliittisia päätöksiä ja kääntää kaikkien katse muualle jo tehdyistä päätöksistä, ettei media ei kysyle turhia oikeita kysymyksia kehysriihestä tai mistään muustakaan vaan kaikki solkottaa vain kolikkokohua. "Kansalaissota 1917-1939" Olipas se pitkä kansalaissota. Tietääkseni se käytiin vuonna 1918, 27. tammikuuta – 15. toukokuuta.

Henrik Saarimäki

Tai no ehkä sittenkin Suomen Rahapajan sivut ja instagram häksättiin ja jotenkin se häksäys pääsi myös muihin sosiaalisenmedian palveluihin joissa Suomen Rahapajalla on tili, kuten facebook. Ja sen näki Petteri Orpo ja reagoi ennen ajattelua ja ennenkuin kukaan ehti informoida ja nyt kukaan ei uskalla kertoa totuutta, koska se näyttäisi aivan hemmetin pahalta kaikkien kannalta.