Torstai 23.5.2019

Suomi putosi kärkipaikalta – pääministeri Sipilän Yle-painostus vei lehdistönvapautta

Luotu: 
26.4.2017 07:46
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pudottanut Suomen lehdistönvapausmittarinsa kärkipaikalta.

Järjestön mukaan syy Suomen pudotukseen on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yleisradioon kohdistama painostus.  Suomen edellä lehdistönvapausindeksissä ovat nyt Norja ja Ruotsi.

Järjestön mukaan Suomessa työskentelevät journalistit ovat tottuneet ammattimaisiin käytäntöihin ja työrauhaan.

– Tämän vuoksi pääministeri Juha Sipilän pyrkimykset painostaa Yleä uutisoinnissaan tulivat maan kansalaisille sekä journalisteille järkyttävänä yllätyksenä, todetaan sananvapausindeksin perusteluissa.

Suomi oli pitänyt indeksin ykköspaikkaa vuodesta 2010 lähtien. RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire piti Suomen putoamista sananvapausindeksin kärjestä vuoden merkittävimpänä yksittäisenä tapauksena.

– Pääministerin asema julkisen vallan käyttäjänä ja tapa puuttua voimakkaasti yksittäisten ammattitoimittajien työhön näyttäytyi sananvapauden rajoittamisena kotimaan lisäksi myös kansainvälisessä mediassa. Kun tähän vielä lisätään yksittäisten toimittajien perustellut irtisanoutumiset, välittyi maailmalle kuva, joka ei sopinut sananvapauden mallimaahan, Toimittajat ilman rajoja Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Anttila

Lehdistönvapaus siis tarkoittaa, ettei lehdistöä saa kritisoida, ei varsinkaan pääministerin. Koko jupakka vaikuttaa siltä, että sekä oppositio että media ymmärtää, mitä hallituksen tulee tehdä Suomen nykytilanteessa, mutta jostakin asiasta, vaikka keinotekoisestakin pitää tehdä äläkkä, jotta ei tulisi käsitystä hampaattomasta mediasta ja oppositiosta.

Harri Kovala

Itä-Eurooppalaisesta puoluediktatuurinäkökulmasta tämä Sipilän sananvapauskohu näyttääkin järjettömältä. Mutta sitä onkin tarkasteltava länsimaisesta demokratianäkökulmasta, joten Suomen pudotus listalla on oikeutettu, joskin yllätävän vähäinen.

Kari Haapakangas

Siihen nähden miten vähän Sipilä itse tuo esiin herätysliiketaustaansa tuo lestadiolaisuudella lyöminen on hiukan... no, tyhmää.

Ja ei, minulla itselläni ei ole mitään siteitä mihinkään herätysliikkeeseen. Olen pikemminkin agnostiikan partaalla hoippuva tapakristitty.

Tuomas Sikander

Hän on kuitenkin itse asiasta kertonut.
Ihmettelen vaan että missä se kristillinen moraali oikein luuraa?
Näkyvissä lähinnä kähmintää, tuttujen suosimista ja pienen eliitin edunvalvontaa apteekki"uudistus" tästä mainio esimerkki.

Mauri Gardin

Suurimmat ayylliset löytyvät herkkähipiäisistä toimittajista, jotka päivästä toiseen jauhoivat samaa asiaa. Sipilän rehellinen toimintatapa ei tietenkään sovi trumpismia matkiville toimittajille. Päivä päivältä yhä enemmän palstatilaa saavat vaihtoehtoiset totuudet ja niitä nämä ns. journalistit referoivat toisiltaan. Totuuden selvittäminen jää ihan taka-alalle. Alma Media on tässä kehityksessä ihan selvässä johdossa.

Kaarle Akkanen

Ns. tasapuolinen media mellastaa omassa pienessä kuplassaan. Heidän "totuutensa" on ainoa oikea ja vain se on hyväksyttävää? Muille mielipiteille (esim. oikaisuille) ei haluta antaa edes mahdollisuutta, varsinkaan akuutissa vaiheessa. Jälkikäteinen korjaus ei enää korjaa tilannetta. Epätosi mielikuva jää elämään, kenties ja luultavasti tarkoituksella?