Maanantai 20.5.2019

Pakolaiskiintiö nousee sittenkin? Yhä Risikon tavoitteena: ”Tähän palataan”

Luotu: 
27.4.2017 18:44
  • Kuva: Satu Sisättö / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Sisäministeri Paula Risikko tavoittelee yhä pakolaiskiintiön nostoa, jonka Sampo Terho (ps.) on jyrkästi julkisuudessa torjunut.
|

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että pakolaiskiintiön nostamiseen palataan myöhemmin. Risikon mukaan kiintiöstä keskusteltiin hallituksen puoliväliriihessä, mutta päätöstä kiintiön nostamisesta ei syntynyt.

Sampo Terho (ps.) torjui aiemmin julkisuudessa voimakkaasti Risikon esityksen kiintiön nostamisesta. Risikko sanoi ennen puoliväliriihtä, että asiasta keskustellaan riihessä ja hän esittää ensi vuoden kiintiön nostamista 300:lla. Lue tarkemmin: Ehdotus hallituksesta: Suomen nostettava pakolaiskiintiötä ensi vuonna

Kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.) huomautti kyselytunnilla, että puoliväliriihestä jäi puuttumaan yksi ennalta odotettu päätös, eli pakolaiskiintiön nosto. Hän muistutti Risikon vastanneen syksyllä 2016, että kiintiötä voidaan nostaa, kunhan turvapaikanhakijoiden määrät tasaantuvat ja ovat hallinnassa, mikä on nyt tapahtunut.

–Esitittekö pakolaiskiintiön nostoa, minkä kokoisena ja millainen keskustelu siitä käytiin? Mikkonen kysyi Risikolta viitaten puoliväliriiheen.

Risikko myönsi esittäneensä.

– Tässä vaiheessa sitä muutosta ei nyt tehdä, mutta tähän palataan. Se on edelleen tavoitteena, koska tässä on Suomessa on hyvin moni ottanut kantaa siihen, että kun tämä tilanne rauhoittuu turvapaikanhakijoiden suhteen niin tähän palataan.

Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 750, mutta vuosina 2013–2014 se oli 1050.

–Se on muuten ollut pitkään se 750, Risikko sanoi.

Risikon mukaan pakolaistilanne on rauhoittumassa ja nyt on aika arvioida myös Suomessa kiintiötä uudelleen.

–Koska nämä henkilöt, jotka saavat pakolaisstatuksen, ovat juuri niitä henkilöitä, jotka eniten sitä apua tarvitsisivat, Risikko perusteli.

Kiintiöpakolaisina valitaan henkilöitä, jotka ovat jo pakolaisina jossain toisessa maassa ja joiden pakolaisstatuksensa arvioi YK, joka esittää heitä uudelleensijoitettaviksi. Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on yksi keino auttaa todellisessa hädässä olevia, sillä kiintiöpakolaisena Suomeen otettavan henkilön suojelun tarve on selvitetty jo lähtömaassa.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on laajentaa kiintiöpakolaisjärjestelmää aktivoimalla yhä useampia EU-maita mukaan toimintaan. YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen mukaan maailmassa on käynnissä pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. 

Lue myös:

Poliisi: Työntekijä menetti tajunsa vastaanottokeskuksen kahakassa – poliisikoira jäljitti epäillyn

Tarja Halonen pakkopalautuksista Ylellä: ”Juha Sipilä on puoliksi oikeassa”

Kansanedustaja vastaa Tarja Haloselle: ”Henkilöiden palauttamiseen on syy”

Juha Sipilä pakkopalautuksista: ”Viranomaiset tekevät päätöksiä suurella sydämellä”

Tarja Halonen HS-Vieraskynässä: ”Pakkopalautukset tulisi keskeyttää”

”Tässä maassa ei enää voi elää” – Kohupastori muuttaa Suomesta ja syyttää hallitusta

Pakkopalautuskohu: Poliisiylijohtaja paljasti tv:ssä ”äärimmäisen riskin” mielenilmauksessa

Halla-aho Unkarin kovasta konttilinjauksesta: ”Ehdotin samaa Tornioon jo vuonna 2015”

BBC: Tuntematon taisteluhelikopteri iski pakolaisveneen kimppuun – yli 30 kuoli

Näin työntekijäkato piinaa Helsingin maahanmuuttoyksikköä

Unkari sulkee turvapaikanhakijat konttileireille – BBC: EU:lta ”yllättävä” pakolaispäätös

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Risikko keskittyy vääriin asioihin. Ajankohtaisinta olisi poistaa maassa laittomasti oleskelevat – vasta sen päätökseen saamisen jälkeen voi sitten viritellä hallitusohjelmaan kuulumattomia hankkeita, jos ehdoin tahdoin haluaa hallituspuolueille jäsenten välistä kisaa.

Marja-Liisa Kalkela

Risikko?
Eduskunnan sivuilla luki että maahanmuutosta/pakolaisista on keskusteltu joulukuussa -16 Brysselissä. PM Sipilä,EU -ministeri Soini.
Päätökset tehdään kesäkuussa Brysselissä -17.

Meidänkö edustajat kieltäytyi ottamasta lisää? Vai oliko EU annettu Suomelle erityisvapaus?
Olemmeko yksi 27 EU-maasta jotka sopivat keskenään miten EU-maat toimii edm.asiassa. Koskahan se menisi perille?
yksi ministeri hallituksessa ei ota mitään ilman hallituspuolueiden eduskuntaryhmien yksimielistä päätöstä ja EU jo sovittun takia.

Kuten ei Urpilainenkaan yksin voinut vippejä luvata Kreikalle kansan rahoista.

Kimmo Tallqvist

Koko hallitus ja eduskunta keskittyy väärin asioihin.
A 2 illassa poliisiylijohtaja sanoi että laittomien maassaoleskelijoiden pikainen poistaminen on maan turvallisuuden ja edun kannalta olennaista.
Politikot vain politikoi kun sensijaan pitäisi tehdä eikä vain höpistä
Ja nopeasti

Kimmo Tallqvist

Koko hallitus ja eduskunta keskittyy väärin asioihin.
A 2 illassa poliisiylijohtaja sanoi että laittomien maassaoleskelijoiden pikainen poistaminen on maan turvallisuuden ja edun kannalta olennaista.
Politikot vain politikoi kun sensijaan pitäisi tehdä eikä vain höpistä
Ja nopeasti

Marja-Liisa Kalkela

On koko aika poistettu heti kun päätös kielteisestä turvapaikasta on tullut. Jos avokonttori vähensi virkamiehiä Miristä ,poliisit siirrettiin rajoille pakolaisten takia ,milloin ne käsittelyt aloitettiin ja millä virkamies määrällä?
Osviittaa antaa Kelan vähäinen henkilökunta toimeentulotukien viivästymisestä 4kk. Vähäisten virkailijoiden takia.

Oikeusvaltiona Suomi noudattaa myös YK/EU tekemiä sopimuksia.
Ei kansan "tupakäräjien" päätöksiä.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #7

On poistettu joo, mutta liian hitaasti ja tehottomasti kiitos lepsun lainsäädännön ja suvakkien.
Suomesta palautetaan n. 100 henkilöä viikossa sisältäen vapaaehtoisen ja tuetun paluun.
Siis iPhone ja fyrkkaa käteen.
Hyvä näin mutta tahtia on kiristettävä.
Suomessa ,muista pohjoismaista poiketen,ulkomaalaisrikkomuksesta saa vain sakkoja eikä vankeutta jolloin laki estää poliisia suorittamasta aktiivista etsintää ja siis tehokasta poistamista ja kun äärisuvakit ovat ohjeistaneet vielä että sakkoja ei tarvitse edes maksaa ja vihervasurit sympatiseeraa mielenosoituksia niin ei ihme että moni jää laittomasti suomeen.
Osa karkoitetuista myös palaa takaisin suomeen koska laittomasta maahantulosta selviää jälkeen sakoilla joita ei tarvitse maksaa joten sanktio on olematon.
Sinnemäki sanoi laittomille maassaoleskelijoille rautatientorin leirissä tervetuloa mutta tyypilliseen suvakkihörhö logiikalla ei ymmärrä että samalla hän kutsuu kaikki euroopan taparikolliset tänne koska hyväksyy laittoman maassaolon..
Vai saako laittomasti olla maassa vain tietty porukka jota itse sympatiseeraa ?
Laki on kaikille sama.
Suomi on kansainvälisille rikollisliigoille ja yksittäisille ulkomaalaisille taparikollisille houkutteleva kohde koska tänne voi toistuvienkin rötöstelyjen jälkeen palata mitättömällä sakkorangaistuksella jota ei tarvitse edes maksaa ja maassa voi oleskella laittomasti.
Rosvot ja turvapaikkapuliveivarit nauravat partalapsen partaansa koska kaikkea pitää maailmanparannushönäytettyjen suvakkien mukaan suvaita.