Torstai 23.5.2019

”Tarja Halosen kampanja on jatkunut jo pitkään” - Politiikan veteraani ennakoi jättiyllätystä ehdokasasetelmiin

Luotu: 
29.4.2017 16:12
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tarja Halonen osallistui Gaidar Economic Forumiin tammikuussa Moskovassa.
|

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi ennakoi presidentti Tarja Halosen pyrkivän uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ilaskiven mukaan Halosen kampanja on jatkunut jo pitkään.

–Mitä sitä enää turhaan peittelemään. Hänen kampanjansa on jatkunut jo pitkään, Ilaskivi kirjoittaa IL-blogissaan.

Hän nostaa esiin Halosen viimeaikaisia ulostuloja, kuten voimakkaan kannanoton pakkopalautuksia vastaan HS Vieraskynässä.

Lue lisää: Tarja Halonen HS-Vieraskynässä: ”Pakkopalautukset tulisi keskeyttää”

–Kuka hätkähdytti kirpeällä kannanotollaan? Suomen juhlavuosi 100 alkaa kestävän kehityksen ja tasa-arvon teemoilla, kertoi viesti Meksikosta. Mutta kenen viesti? Kuka on jatkuvasti kiinnostunut kansainvälisistä kysymyksitä naisten ja lasten terveyden ja hyvinvoinnin osalta, ihan New Yorkissa asetetun korkean tason kansainvälisen työryhmän rinnakkaispuheenjohtajana? Kuka terveisten lähettäjänä työryhmän kokouksesta Genevessä? Mainittu henkilö on korostanut siteitään esimerkiksi Pietariin, Kairoon ja Washingtoniin, viitannut kontakteihinsa presidentti Vladimir Putiniin. Hän on jopa käyttänyt videotervehdystä osoittaakseen kantansa katastrofiriskien hallinnasta. Kenen nimi tulee esiin uutisissa ellei nyt ihan päivittän niin vähintäänkin joka viikko? On kannanottajana, tervehdysten lähettäjänä, tapahtumien suojelijana, juhlapuhujana jne jne jne. Sama nimi kaikissa näissä yhteyksissä, Ilaskivi luettelee.

–Taitavasti valittuja yhteyksiä ja lähestymisiä. Linnunpöntöillä vihreisiin, työryhmillä naisiin ja lapsiin, uutispalstoilla valveutuneisiin ja sosiaalisista kysymyksistä kiinnostuneisiin kansalaisiin. Ketä tällainen toiminta kiinnostaa? Tietenkin henkilöä, jolla on taitoa, kokemusta ja osaamista kuin myös aiempaa kannatusta, kun puheenaiheena on tuleva tasavallan presidentti, hän jatkaa.

Ilaskivi korostaa, että Suomen perustuslaki rajoittaa presidentin toimikaudet kahteen peräkkäiseen, mutta ”lepokauden” jälkeen mikään ei estä asettumasta uudelleen ehdolle. 

–Sopii lukea perustuslakimme 54 pykälän 1 momentin toinen lause. Ei sitä sen selkeämmin voi sanoa.

Ilaskivi muistuttaa, ettei SDP:llä ole toistaiseksi presidenttiehdokasta. 

–Yhä useampi alkaa kahden kesken kysellä, onko asia jo selvä, varataanko tilaa ehdokkaalle, jonka ilmoitusta vaan odotellaan? Sellaista ehdokasta, joka saattaisi kenties sävähdyttää ja puolueen omasta mielestä tehdä kamppailusta mielenkiintoisen. Miten muut tähän suhtautuvat, se sitten onkin kokonaan toinen asia, hän kirjoittaa.

Muun muassa SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ja entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen ovat esittäneet, että istuva presidentti Sauli Niinistö voisi olla myös SDP:n ehdokas ensi vuoden presidentinvaaleissa. Niinistö ei ole vielä ilmoittanut jatkohaluistaan. Hän on sanonut kertovansa mahdollisista jatkoaikeistaan noin vuosi ennen vaaleja. Toistaiseksi ehdokkaiksi on nimetty keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Lue myös: Kova kuhina Sauli Niinistön ympärillä - Tutkija: ”Kyllä hän nekin kriteerit täyttää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Salmi

Toivon totisesti, että Tarja ei lähde eikä Sauli jatka vaan saadaan jostain politiikan ulkopuolinen, kansainvälinen ja myös älyllinen uusi ehdokas. Nyt meillä on ollut jo pitkään keskimäärästä älykkyysosamaarää alle olevia presidenttejä.

Petri Niemi

No, jos Ilaskivi esittää pöhkön idean, niin se kertoo vain ja ainoastaan Ilaskiven ymmärryksen tasosta. Joku varmaan haluaa syyllistää Tarjaa tästäkin jutusta, mutta jos rehellisiä ollaan, ei ole aihetta olettaa, että hänellä olisi mitään aikomusta presidenttiehdokkaaksi.

Hän siis ei ole itse antanut vähäisintäkään aihetta olettaa, että alkaisi nyt eläkepäivinään presidenttikisaan, ja olisi siis ehdolla kaudelle 2018-2024, jonka lopulla hän olisi Kekkoslaisessa kahdeksankymmenen vuodren kypsässä iässä. Mutta ei siitä Halosta voi syyttää, jos joillain muilla pukkaa uskomattomia ideoita.

Jairi Palonen

Erikoista on se, että näistä SDP:n johtavista politiikoista Paaavo Lipposesta lähtien, luulee Suomen edelleen olevan osa Ruotsia. Tästä "luulosta" ja kielipolitiikasta, Suomi maksaa kovan hinnan,lukuja en lähde arvioimaan.

Voi vain sanoa että nykyisen tilanne on kansallinen häpiä, ei voi kehua että Suomi kun juhlii 100-vuotta, eikä vieläkään ole napanuoraa saanut iroittettua Ruotsista.

Marja-Liisa Kalkela

Kielipolitiikasta? Halonen,Lipponen? A ha. Sekin kääntykin nyt demareiden syyksi kun kepun J.Virolainen teki lehmäkaupan RKP kanssa kun koulu- uudistusta tehtiin -60-70 luvun taitteessa Kekkosen ollessa vallassa ?
-03 jälkeenkin Lipponen on "pakottanut" kepu,kok hallituksia pitämään pakkoruotsin kouluissa? -08 kun Lissabonin sopimuksella valta riisuttiin pressalta ja valta annettiin pääministerille ja hallitukselle ,on Halonen yhä johtanut maata -12 jälkeenkin?
On nuo demarit aika fakiireja .Eläkkeelläkin saa kepu,kok,Ps "nahkurinorsia" pelkäämään .
Jk.Tietääkö Brysseli tuon että valta onkin eduskunta sdp36+2 eläkkeellä olevalla sdp ex-politikolla, ei porvari -presitentillä eikä porvari-hallituksella ?

Petri Niemi

Ai niin, ehkä Ilaskivi itse noudattaa omaa logiikkaansa, ja hakee tällä näyttävällä ulostulolla julkisuutta omaa poliittista tehtäväänsä varten. Mutta hänen tähtäimessään on pakko olla vasta vuoden 2024 vaalien ehdokkuus, kun noissa vuoden 2018 vaaleissa on jo ehdokaspaikat varattuna (ilmeisti jopa SDP:tä myöten).

Sofia Roth

Armahtakaa meitä! Ei missään nimessä enää tuota Haloskaa, teki aivan tarpeeksi sellaista mitä ei olisi pitänyt ja jätti tekemättä kaiken sen, mitä presidentin olisi Suomen hyväksi pitänyt tehdä. Me emme tarvitse häntä, emmekä yhtään demari presidenttiä enää.

Mikko Toivonen

Minusta ja tuntuu, että arvostamani Ilaskivi on erehtynyt vapunpäivästä ja ottanut liian tuhdit kuohuvat.

Eihän Halosella tai hänen edustamallaan ajatusmaailmalla ole edes teoreettisia mahdollisuuksia saada presidentin virkaa Suomessa enää, kun hänestä kerran eroon päästiin.

Niin mahdotonta virhettä ei huonomminkin koulutettu kansa kolmea kertaa tee.