Torstai 27.6.2019

Antti Rinteeltä tyly viesti Juha Sipilälle: ”Olisiko aika tehdä johtopäätöksiä?”

Luotu: 
1.5.2017 12:27
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Antti Rinteen mukaan hallituksen on aika "arvioida tulosta ja siirtyä ulos".
|

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi vappupuheessaan hallituksen toimia tylyin sanankääntein ja kehotti pääministeri Juha Sipilää tekemään johtopäätöksiä.

–Olisiko Sipilällä nyt aika tehdä johtopäätöksiä ja antaa tilaa todelliseen uudistamiseen ja tulevaisuuspolitiikkaan suuntautuneille voimille. Nyt voisi olla aika arvioida tulosta ja siirtyä ulos. Uskon, että suomalaiset laajalti yhtyvät tähän ajatukseen, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan Sipilän, Soinin ja Orpon hallituksen linja leikkaa pieni- ja keskituloisten ihmisten elämän edellytyksiä, parantaa entisestään hyvätuloisten ja rikkaiden asemaa verotuksen kautta ja pyrkii muuttamaan suomalaisen hyvinvointivaltion markkinoiden valtaan pohjaavaksi kaverikapitalismiksi.

–Tällaisiin muutoksiin nykyiset hallituspuolueet eivät viimeksi käydyissä eduskuntavaaleissa hakeneet suomalaisilta lupaa. Tällä hallituksella ei ole kansalaisten antamaa mandaattia kasvattaa tuloeroja, heikentää ennestään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämän edellytyksiä eikä varsinkaan purkaa vuosikymmeniä rakennettua hyvinvointivaltiota, jossa verotuloja kerätään maksukyvyn mukaan kaikkien mukana pitämiseksi ja mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseksi. Ja kuitenkin se on näin tekemässä, hän sanoi.

Rinne kuvailee puoliväliriihen päätöksiä suuriksi pettymyksiksi.

–Sipilän hallitus ei esittänyt juuri mitään uusia toimia työllisyyden parantamiseksi kehysriihessä. Riihen päätösten ainoat työllisyysvaikutukset perustuvat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen ja asumistuen leikkaukseen, hän kommentoi.

Hallituksen työkunto on Rinteen mukaan ollut ”jo pitkään todella heikko”. 

–Kymmeniä esityksiä on peruttu. Suuret päätökset ja odotetut rakenneuudistukset ovat jääneet tekemättä. Puoliväliriihi vahvisti tätä kuvaa. Päättämättömyyteen ja kyvyttömyyteen vaikuttaa ilmiselvästi perussuomalaisten tuleva puoluekokous. Sen jälkeen nähdään, onko hallituksen toimintakyky kokonaan ja lopullisesti menetetty. Sipilä, Soini ja Orpo näyttävät puoliväliriihessä keskittyneen talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavien päätösten sijaan muihin asioihin. Tärkeimmäksi uutiseksi nousi ministerien määrän lisääminen kolmella.

 

 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Paras hallitus ikinä, ökyporvarin kannalta. Kiva kun saa piilottaa köyhien fyffet ilman että jää kiinni tai joutuisi maksamaan veroja. Maksakoot köyhät omat veronsa siitä 9 euron liksastaan. Kyllä käteenjäävällä osalla saa tarjouksesta makaryyniä.

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei. Kaikki puolueet on ollut hallituksissa. Eduskunnassa on porvari enemmistö 6 puoluetta2 vas,sdp.
+ EU "tirekstiivit". Näillä tullaan menemään jatkossakin.
Ellei jotkut porvaripuolueet palaa Kekkosen ajan vasemmistopuolueiksi.
(Krst,Ps /msp,Multa-kepu)

Mikko Toivonen

Pitää paikkansa, että hallitus voisi useimmat asiat merkittävästi paremmin hoitaa.
Pitää myös paikkansa, että hallitus joutuu monin osin parantamaan maata nykyisen opposition aikaansaannoksista joten sen vaihtaminen siihen vasta paha olisikin.

Maahan olisi saatava noin 90% enemmän eurooppalaista ja parhaiden muiden maailman osien asennetta ja ajattelutapaa, jotta kaikki hyvän ja kansalaisten edun potentiaali tulisi käytetyksi.

Se valitettavasti edellyttäisi koko kansan ajatusrakenteen muuttumista ja se taas ei kovin nopealta näytä. Tärkeintä olisi aloittaa monopoli, kartelli ja tukipolitiikkojen lopettamisesta. Sen jälkeen kieli-ja koulutuspolitiikan muuttamisesta. Sitten välittömässä fölissä massiivisen säännöstön ja holhousvaltion purkamisesta jotta yrittäjyyttä ja sen mahdollisuuksia saataisiin rakenteellisesti parannettua sekä arvostuksen, että edellytysten osilta.

Mahdollisesti yksikään vapaan markkinatalouden nykyisen johdon puolueista ei tähän pysty.

Myös maatalouspuolueen valta olisi muun maailman tavoin palautettava sinne 3-5% tasolle tai siirtää heidät kokonaan muihin kansakunnan yhteistä etua ajaviin markkinatalouden puolueisiin

Kari Haapakangas

No, senhän me ainakin tiedämme, ettei demareista ja vasemmistoliitosta löydy niitä "todelliseen uudistamiseen ja tulevaisuuspolitiikkaan suuntautuneita voimia".

Joten minkälaista hallitusta toveri Rinne oikein esittää? Virkamieshallitusta?

Ilkka Korkalainen

Ja demaritko muka olisivat se uudistuspuolue joka kääntäisi maan kehityksen nousuun, ei koskaan. Demarit ovat taantumuspuolue joka säilyttäisi kaiken ennallaan ja maan velkaantuminen vain kiihtyisi demarien jakopolitiikalla. Demareille ei vielä satavuotisen historian aikana ole koskaan selvinnyt mistä kaikki hyvä tulee tähän yhteiskuntaan.

Jouko Helenius

Mielenkiintoista tämä demarien kohtalo. Katselin SVT:stä Löfvenin vappupuhetta Malmösta. Kuuntelijoina varmaan 175 kansallisuuden edustajaa. Ruotsilla menee hyvin, valtion finanssit ylijäämäisiä. Kaikilla työtä. Löfvenin puheen huolet Ruotsissa: terrorismi, islamin leviäminen ja jengirikollisuus.
Rinteellä vain yksi sana: ei, ei ja vielä kerran ei. Siinäpä miettimistä demareilla.

Kaarle Akkanen

Alkaa näemmä hermostuttamaan se, että jos hallitus sittenkin onnistuu tavoitteissaan? Ja vielä sekin, että kuinka oman liikkeen kannatus (pudotus) tästä saataisiin nousuun. Omista ongelmista on hyvä siirtää katse niistä pois!