Sunnuntai 26.5.2019

Jopa 30 %:n vero valmisteilla – haukuttiin eduskunnassa kuvitelmaksi: ”Toivon anteeksipyyntöä”

Luotu: 
2.5.2017 19:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on saanut useaan otteeseen selittää, miksi hän kiivaasta vastustuksestaan huolimatta lopulta päätyi puoltamaan hallituksen esitystä.
|

Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella talousvaliokunnan laatiman lausuman mukaista lainsäädäntöä lähdeverotuksen muuttamisesta. Muutos liittyy niin sanottuun hallintarekisterilakiin, jota käsiteltiin tänään eduskunnassa paikoin kovaksikin äityneessä keskustelussa.

Oppositio on arvostellut niin sanottua hallintarekisterilakia kovin sanoin, sillä se mahdollistaa suomalaisillekin omistusten piilottamisen ulkomaisiin hallintarekistereihin, kun nykyään suomalaisyritysten pitää rekisteröidä osakkeensa Suomen arvopaperikeskukseen ja arvo-osuusjärjestelmään, missä tiedot ovat julkisia.

Taustalla on EU-asetus, jonka tavoitteena on muun muassa yhtenäistää toimintaa sekä lisätä kilpailua sisämarkkinoilla ja arvopaperikeskusten välillä. Sääntely tuli voimaan jo vuonna 2014. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) huomautti tänään eduskunnassa, että Suomen kansallinen harkintavalta on rajallinen ja velvoittava EU-lainsäädäntö syrjäyttää ristiriidassa olevat kansalliset säädökset, minkä johdosta Suomen on pakko tehdä lakimuutos.

Turunen huomautti, että Suomi ei voi määrätä muiden maiden arvopaperikeskuksista, mutta meillä toiminta pidetään ennallaan. Suomi ei siis voi kieltää muiden maiden hallintarekistereitä, mutta sen ei ole pakko perustaa omaa hallintarekisteriä, vaan toiminta voidaan yhä pitää arvopaperikeskuksessa.

–Hallintarekisteröinti Suomessa on siis jatkossakin kielletty, Turunen painotti.

”Hallintarekisteri poistettiin, mikä oli viisasta”

Turunen myönsi silti, että hallituksen esityksen mukainen sääntely tulee osin muuttamaan tiedonsaantia lopullisista edunsaajista. Hänen mukaansa kuitenkin opposition syyttämä lain porsaanreikä on nyt tukittu, sillä hallitus on löytänyt kompromissin osinkojen lähdeverotuksesta, jonka avulla omistusten piilottaminen ulkomaille tehdään kannattamattomaksi.

–Ei kannata käyttää hallintarekisteriä, koska se on paljon kalliimpaa, Turunen selvensi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) säesti asiassa Turusta. Omistusten piilottelusta hallintarekistereihin on kaavailtu pelotteeksi jopa 30 prosentin lähdeveroa.

–Ne omistukset, jotka jäävät vaille henkilötietoja tulevat sen lähdeveron piiriin, jossa työnimikkeenä on käytetty 30 prosenttia. Tämä valmistelu on nyt jo voimakkaasti liikkeellä, Orpo sanoi.

Valtiovarainministeriön mukaan lähdeverotuksen muutoksilla turvataan se, että veroviranomaiset saavat kattavasti tietoa osingoista, joita suomalaiset saavat hallintarekisteröidyistä osakkeista. Jos osingon lopullista saajaa ei tunnisteta, häneltä peritään riittävän korkea lähdevero. Lähdeveron muutosta ei viedä läpi niin sanotun hallintarekisterilain yhteydessä, vaan sitä valmistellaan erillisenä.

–Me teemme päättäväisesti ja hyvän ja tiukan lain siitä ja tuomme sen mahdollisimman nopeasti tänne, Orpo lupasi.

Orpo painotti, että julkisessa keskustelussa on paljon vääriä mielikuvia siitä, mitä nyt oikeastaan ollaan päättämässä. Orpon mukaan mielikuva siitä, että Suomessa lainsäädäntö olisi merkittävästi muuttumassa, on väärä, sillä laki pysyy päinvastoin lähestulkoon samanlaisena kuin ennenkin.

Orpo huomauttaa, että vielä vuonna 2015 hallintarekisteri oli mukana lainvalmistelussa, mutta nykyisessä hallituksen esityksessä hallintarekisteriä ei enää ole.

–Se on poistettu, mikä oli viisasta, Orpo sanoi eduskunnassa.

”Täysin Turusen mielikuvituksen tuotetta”

Hallituspuolueiden puheet eivät vakuuttaneet oppositiota, joka jatkoi syyttelyään koko parituntisen keskustelun ajan. Etenkin SDP viljeli puheissaan syytöksiä puoliväliriihessä sovituista lehmänkaupoista, jotka ovat saaneet perussuomalaisten pään kääntymään.

Alkujaan perussuomalaiset vastusti lakia kiivaasti. Turunen puolustautui voimakkaasti, eikä niellyt syytöksiä lehmänkaupoista, vaikkakin selväksi tuli, että jollakin tavalla hallintarekisterilaki oli puoliväliriihessä esillä ollut. Turunen vetosi toistuvasti lähdeveroon porsaanreijän tukkijana.

Timo Harakka (sd.) sivalsi takaisin.

–Tämä lähdevero on nyt täysin puheenjohtaja Turusen mielikuvituksen tuotetta, Harakka syytti.

–Parhaassa fantasiamaailmassakin tämä kuvitteellinen lähdevero tulisi voimaan vasta paljon myöhemmin kuin itse laki. Eli porsaanreikää ei ole tukittu, kun tämä laki astuu voimaan, Harakka jatkoi.

Harakan puheista puolestaan suivaantui talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.), joka näpäytti takaisin, että valtiovarainministeriö on tänään tiedottanut lähdeveron muuttamisen valmistelun aloittamisesta.

–Toivon, että edustaja Harakka pyytää sitten, kun se tulee tänne eduskuntaan, anteeksi tästä lähdeverosta erityisesti edustaja Turuselta, Jaskari sanoi liittyen lähdeverolakiin.

Oppositio syytti hallitusta myös siitä, että hallintarekisterilaki on tuotu uudelleen valmisteluun vaivihkaa ja pika-aikataululla. Orpo sanoi, että asialla on kiire, koska Suomen arvopaperikeskus tarvitsee jo syksyllä uuden toimiluvan, joka voidaan myöntää vain uudistetun lainsäädännön pohjalta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Kertokaas viisaammat mitä tämä oikein tarkoittaa: "Ne omistukset, jotka jäävät vaille henkilötietoja tulevat sen lähdeveron piiriin, jossa työnimikkeenä on käytetty 30 prosenttia. Tämä valmistelu on nyt jo voimakkaasti liikkeellä, Orpo sanoi."

Mun logiikalla tämä väistämättä koskisi myös tuntemattomia ulkomaisia omistajia, sillä ei voida tietää onko kyseessä suomalainen vai ulkomainen? Eikö tämä muuttaisi käytäntöä melkoisesti suuntaan, joka vaikuttaisi myös ulkomaisiin sijoituksiin hallintarekisterien kautta?

Jukka Mattsson

Mitä ihmettä tuo Turunen puhuu. "Suomen kansallinen harkintavalta on rajallinen ja velvoittava EU-lainsäädäntö syrjäyttää ristiriidassa olevat kansalliset säädökset, minkä johdosta Suomen on pakko tehdä lakimuutos". Tämä hallintarekisteri on niin maasutettu ja lahjottu hanke ettei mikään estä sen syntymistä.

Turuselle voisi esittää jatkokysymyksen: Eikö maamme laeista löydy mitään muuta joissa EU laki voisi suoda Suomen kansalle eurooppalaisen elämän ja elintason? Missä viipyy esim. autoveron poisto jonka Persut lupasivat vaalipuheissaan?

Marja-Liisa Kalkela

Eduskunnan enemmistö hyväksyi Lissabonin sopimuksen -08.
Kepu,kok,rkp,vihr. äänillä.
EU-lait ohittaa kansalliset lait. Nyt sen oppi persutkin vasta vaikka tiesivät sen jo -08.
Suomihan on EU-maa 1.1-95 lähtien.

Lisää löytyy EU sivuilta mitä EU päättää ja mitä maa voi itse päättä .
laeista,direktiiveistä lähtien.

Jorma Nordlin

"Kun hallintarekisteriä pari vuotta sitten ajettiin väkisin Suomeen, silloinen valtiovarainministeri (kok) ja VM:n virkamiehet vakuuttivat, että uudistus on pakko tehdä, koska EU sitä vaatii.

No ei vaatinut."

"Perusteluksi nopeutetulle menettelylle valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tarjosi tiistaina eduskunnan hallintarekisterikeskustelussa sitä, että Suomen ainoan arvopaperikeskuksen toimilupa pitäisi uusia syksyllä eikä sitä voi tehdä ilman uutta lakia.

Eivätkö hallituspuolueet muistaneet asiaa kuin vasta nyt?"

"Muistetaan vielä näin loppuun, että Turusta on uhkailtu potkuilla valiokunnan puheenjohtajan paikalta, jos hallintarekisteri ei mene eteenpäin kokoomuksen haluamalla tavalla."

" Tavallisena kuntalaisena minua ainakin kiinnostaisi tietää hyötyvätkö kunnanjohtaja ja toimitusjohtaja ajamistaan sote-päätöksistä taloudellisesti, vaikkapa kyseisten sote-yhtiöiden osakkeenomistajina, ja tekevätkö he päätöksensä vain oman edun, eivät kuntalaisten edun kannalta.

Nyt kuntapomot omistavat mahdolliset osakkeensa suoraan ja kuka tahansa pystyy omistukset halutessaan tarkistaa, mutta jatkossa kunnanjohtaja ja toimitusjohtaja voivat piilottaa osakeomistuksensa laillisesti ulkomaille kuntalaisten ja paikallislehden toimittajan ulottumattomiin."

 http://m.iltalehti.fi/politiikka/201705032200117927_pi.shtml

Miten pystytään verottaa 30%:n verolla, jos ei tiedetä mitä verotetaan? Ei siis tiedetä onko jollakin henkilöllä omistuksia hallintarekisterissä ja minkälaisten järjestelyjen kautta?

Nyt palkansaajatkin laskutuksen kautta tuloja ulkomaiselle yritykselle ja sen kautta tulot osakkeiksi hallintarekisteriin.

Veli-Pekka Moisalo

Hallintarekisteri mahdollistaa osakeomistuksen piilottamisen. Lähdeverolaki ei estä osakekauppaa eikä laajojen omistusten syntymistä julkisuudelta piilossa. Kartellien ja muiden markkinahäiriöiden syntyminen helpottuu. Lähestytään Venäjän oligargiamallia.