Maanantai 20.5.2019

Kohuraportti Suomen 4mrd:n euron yritystuista: ”Vain 10% edistää yrityksiä”

Luotu: 
5.5.2017 11:15
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei puuttunut suoriin yritystukiin puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.
|

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on julkaissut kohutun virkamiesraportin yritystuista ja niiden vaikutuksista talouskasvuun. Raportin mukaan Suomen maksamien yritystukien kokonaissumma on noin 4 miljardia euroa. Suorien yritystukien osuus on noin 1,1 miljardia euroa.

Raportissa (pdf-tiedosto) kritisoidaan yritystukijärjestelmää huonoksi.

–Nykyinen yritystukijärjestelmä ei tue kansantalouden pitkän aikavälin tuottavuutta ja siten talouskasvua optimaalisesti. Vain noin 10 prosenttia tukien kokonaismäärästä edistää yritysten uudistamista, raportissa todetaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen oli tarkoitus ruotia suomalaista yritystukijärjestelmää ja ennakkotietojen mukaan leikata myös suorista yritystuista huhtikuun lopulla käydyssä puoliväliriihessä.

Lopulta Sipilä kuitenkin ilmoitti, että suurin osa näistä tuista oli sidottu koko hallituskaudeksi, eikä 1,1 miljardin euron suoriin yritystukiin siksi puututtu lainkaan. Sen sijaan verotukiin hallitus aikoo palata syksyn budjettiriihessä. Myöhemmin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusteli päätöstä sillä, ettei hallitus halunnut vaarantaa heiveröistä kasvua.

Nyt julkistetun selvityksen mukaan Suomen tulisikin vähentää 2,9 miljardin euron verotukea yrityksille. Suoria yritystukia tulisi raportin mukaan kohdentaa erityisesti kannustamaan yrityksiä kehittämään uutta osaamista ja ottamaan käyttöön edistyksellisimpiä tuotantotapoja ja -välineitä.

Yritystukiraportin ympärille nousi kohu, kun sitä ei julkistettu ennen puoliväliriihtä, vaikka elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ilmoitti eduskunnassa, että se voidaan tuoda ministeriön verkkosivuille ”sama milloin”.

Julkistamista vaativat tuolloin muun muassa kansanedustajat Antero Vartia (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.).

–Minulla herää tosi iso kysymys siitä, mitä siellä mahtaa olla sellaista, josta asiantuntijat sanovat, että pitäisi tehdä, mutta meillä poliitikoilla ei uskallus riitä, Vartia ihmetteli tuolloin.

Virkamiesten mukaan jatkoselvityksiä on syytä tehdä erityisesti yritystukien vaikuttavuudesta.

–Olisi myös hyvä tarkastella yhteisöverotuksen erilaisten varausten tarkoituksenmukaisuutta nykyisessä toimintaympäristössä. Kokonaisuudessaan yritystukien kokonaistarkastelu olisi hyvä tuoda säännöllisin väliajoin hallituksen tarkasteltavaksi, tukien vaikuttavuuden ja tarpeellisuuden arvioimiseksi, raportissa (pdf) todetaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

On hyvä huomat selvityksen teksti: " EU-rahoitteiset ja EU-osarahoitteiset tuet ovat tämän selvityksen ulkopuolella." Kun osarahoitteisetkin ovat poissa jää lähes kaikki alue-, rakenne ja investointituet pois selvityksestä. Eli moni tuki, jota sitten Elyjen kautta jaellaan ties millä perusteella.

Jukka Mattsson

Nythän se menee niin että TEKES uskoo yritysjohdon valheita, myöntää tukea jolla maksetaan yritysjohtajien hulppeat bonukset? Montako kertaa TEKES antamia yritystukia on haettu ja myönnetty samoihin R&D projekteihin joitten nimiä on vain muutettu?

Marja-Liisa Kalkela

RUOANTUOTANNON OSUUS BKT:STÄ PIENENEE
Ruoantuotannon ja -valmistuksen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli 3,8 % vuonna 2011

Tämän paljastaa elintarvikesektorin kauppataseen eli tuonnin ja viennin erotuksen kasvu. Alan kauppatase on heikentynyt vuosittain noin 150–200 miljoonaa euroa.
lähde:
Suomen maatalous ja maaseutuelinkeinot 2013

Leila Vaskela

En voi olla ihmettelemättä miksi täällä aletaan porata maataloudesta?? Tritykset nuo rahat pistävät liiveihinsä eikä kukaan tiedä mihin käyttävät vaikka yrityksen kehittämiseen pitäisi mennä ja esm tutkimukseen. Mitä järkeä on valtion kassasta syyttää rahaa yrityksille jotka menestyvät mainoisti ja jakavat isoja osinkoja omistajilleen.??? Valtion pitäisi palauttaa tutkimus rahat tieteelle ja hoitaa nämä asiat yliopistojen ja vastaavien kautta. Jos yrityksellä ei itsellä ole rahaa jonkin asian tutkimiseen voisi tehdä anomuksen että jokin yliopisto tutkisi asiaa tai mistä nyt onkin kyse?! Nämä tuki rahat pitää lopettaa! Jollei yritys selviä ilman ei sellaista yritystä tarvita!!! SEHÄN ON KANSANTALOUDELLISTA HAASKAUSTA PITÄÄ KANNATTAMATONTA YRITYSTÄ YLLÄ! Joten hallitus, tehkääpä täys käännös tässä asiassa niin valtion kassa voi paljon paremmin!!!

Ensio Jauhiainen

kun siellä on sellaisia yrityksiä joiden omistajia on vielä päättämässä itselleen tulevista tukimiljoonista eivät varmasti halua tulostaan pienentää kun katsoo vielä millaisia summia jakavat itselleen voittoja vieden kaiken verottajan ulottamattomiin pitäisi jo isojen oikeusoppineidenkin havahtua jos sitten ovat samassa porukassa varmasti pysyvät piilossa ja hiljaa