Keskiviikko 16.1.2019

Uusi vero hallintarekisterille koskee vain suomalaisia – Virkamies: Olennaisesti parempi ratkaisu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.5.2017 19:20
Päivitetty: 
9.5.2017 19:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Hallintarekisteriasiassa syntynyt ratkaisu on selvästi ja olennaisesti parempi kuin aiemmin ehdotettu lähdevero, arvioi valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale.

Perussuomalaiset hyväksyi esityksen, jonka mukaan hallintarekistereissä olevilta suomalaissijoituksilta perittäisiin 50 prosentin ennakonpidätys, mikäli sijoituksia ei olisi avattu.

–Tämä kuulostaa oikein hyvältä. Silloin päästään kiinni nimenomaan siihen, mitä on tavoiteltu, eli suomalaiseen sijoittajaan. Se on ollut poliitikkojen tavoitteena saada kiinni siellä olevat mahdolliset väärinkäytökset, Taipale sanoo.

Ennakonpidätyksen ja lähdeveron merkittävin ero on se, että ennakonpidätys koskee suomalaisia ja Suomessa asuvia henkilöitä. Aiemmin puhuttu lähdevero sen sijaan olisi kohdistunut myös ulkomaalaisiin sijoittajiin.

Taipale arvioikin aiemmin Uudelle Suomelle, että korkea lähdevero olisi vähentänyt Suomeen tulevia sijoituksia. Nyt sovittu ennakonpidätys koskee vain niitä suomalaisia ja Suomessa asuvia, jotka eivät omistuksiaan halua avata.

Taipale tähdentää, että syksyllä käynnistyvän EU:n laajuisen automaattisen tietojenvaihdon kautta saadaan myös sijoittajien maatieto. Näin päästään myös niiden suomalaissijoittajien jäljille, jotka ovat vältelleet omistustensa avaamista suomalaisviranomaisille.

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos ennakoi, että suomalaissijoittajat voisivat tulevaisuudessa ilmoittaa hallintarekisterissä olevista sijoituksistaan veroilmoituksessa, aivan kuten osinkotulot nykyisinkin ilmoitetaan.

Eduskunta käsittelee asiaa huomenna keskiviikkona ja äänestää laista torstaina.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Savolainen

Pääomatuloista Euroopassa maksetaan jo tänä päivänä verot kunkin kotimaahan. Eli suomalainenkin maksaa kotimaan veroasteikoon mukaan verot Suomeen, saksalainen Saksan veroasteikon mukaan Saksaan jne.
Joissakin tapauksissa lähdemaa saattaa periä pientä lähdeveroa, mutta sen osuus hyvitetään Suomen verotuksessa.
Eli tuosta näkökulmasta tilanne ei muutu, kunhan tiedot maksetuista osingoista ja pääomatuloista on verottajan saatavilla.
Enemmän huolestuttaa se, mistä piensijoittaja saa oikeat tiedot todellisista yritysten omistajista. Nythän julkisen kaupankäynnin kohteena olevista yhtiöistä tiedot on kuukausittain kaikkien saatavilla.

Jarmo Stoor

Harri Savolainen on trolli. Vastaus on kliininen ja vailla omaa näkökulmaa asiaan. Älkää reagoiko Harri Savolaisen kommentteihin, sillä sitä trolli juuri hakee, eli keskustelun kääntämistä pois alkuperäisestä aiheesta