Tiistai 16.7.2019

”Silloinhan jokainen turvapaikanhakija saisi jäädä Suomeen” – Kova äläkkä Päivi Nergin kirjoituksesta

Luotu: 
12.5.2017 10:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Päivi Nerg.
|

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin kirjoitus tilapäisistä oleskeluluvista ja turvapaikkajärjestelmästä herättää keskustelua ja kovia syytöksiä. Pakolaisneuvonta ry väittää Nergin harhauttavan kansalaisia.

Nerg vastaa Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessaan vaatimuksiin siitä, että Suomessa paperittomina oleville, kielteisen päätöksen saaneille entisille turvapaikanhakijoille tulisi myöntää tilapäinen oleskelulupa heidän elämänsä helpottamiseksi. Nergin mukaan vaatimus on mahdoton ja sen toteuttaminen rapauttaisi turvapaikkajärjestelmän.

– Jos näin toimittaisiin, oleskelu­lupa myönnettäisiin käytännössä kaikille, jotka ovat tulleet Suomeen – riippumatta siitä, onko hakijalla maahanmuuttoviranomaisten tutkinnan ja viime kädessä tuomio­istuinten mukaan kansainvälisen suojelun tarve, Nerg kirjoittaa HS:ssa.

– Mihin turvapaikkahakemusten tutkintaa tarvitaan, jos tulos on ­sama prosessista riippumatta? Miksi hakemuksia edes käsiteltäisiin, jos jokainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut saisi halutessaan jäädä Suomeen? On resurssien haaskausta käsitellä tuhansia hakemuksia Maahanmuuttovirastossa ja tuhansia valituksia tuomioistuimisissa, ellei päätöksillä ole merkitystä.

Kansalaisjärjestö Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Pia Lindfors arvostelee kirjoitusta jyrkästi Twitterissä.

– Surullista, että ministeriön johto alentuu selittelemään tällä tasolla, tietoisesti faktoja vääristellen, Lindfors tviittaa.

Samanlainen syytös löytyy Pakolaisneuvonnan Twitter-tililtä. Järjestö kysyy, onko Nergin ”tarkoituksena harhauttaa keskustelua pois tp-päätöksenteon laadusta ja oikeusturvasta?”.

Lindfors ja Pakolaisneuvonta katsovat, että ”kukaan ei ole vaatinut, että kaikille turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäinen oleskelulupa”. He korostavat, että ennen käytännön poistamista tilapäinen oleskelulupa myönnettiin niille paperittomille, joita ei viranomaistoimin voida käännyttää lähtömaahansa, eli tilanteissa, joissa niin sanottu pakkopalautus ei onnistu. Lindfors ihmettelee myös, mihin perustuu Nergin väite, että tulijoiden taustaa ei vaaditussa tilanteessa tutkisi kukaan.

Twitter-keskustelussa seuraa tämän jälkeen väittelyä.

– Jos kaikki otetaan vastaan, ei tarvita tp-prosessia ja siihen kuuluvaa tutkintaa, Nerg vastaa Lindforsin kritiikkiin.

– Eihän kukaan ole missään tällaista ehdottanut. Tämä on klassisista klassisin olkiukko, Lindfors vastaa.

– Pia, vaan jos nyt kaikille kielteisen päätöksen saaneille annetaan tilapäinen oleskelulupa, kyse tästä. Miksi koko prosessi? Nerg ihmettelee.

Lindfors vastaa korostamalla jälleen, että tilapäiset oleskeluluvat olisivat vain paluuta vanhaan lakiin.

– Nyt maassa olevat, 2015–2016 poikkeustilanteessa käsitellyt hakemukset pitäisi jotenkin tuplatsekata koska joukossa varmasti räikeitä virheitä ja potentiaalisia palautuskiellon loukkauksia. Poikkeustilanne vaatii poikkeuksellisia toimia, Lindfors katsoo.

LUE MYÖS:

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Tarja Halonen pakkopalautuksista Ylellä: ”Juha Sipilä on puoliksi oikeassa”

Kova ulostulo maahanmuuttopolitiikasta ja paperittomista: ”Päätöksentekijöillä on pää pensaassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Ei ymmärrä, kun ei halua ymmärtää.
Päivi Nerghän on täsmälleen oikeassa. Turvapaikanhakija on henkilö, joka väittää tarvitsevansa turvapaikan. Kun on todettu, ja Suomessa tämän asian on tukinut useampi oikeusaste, että hän ei sellaista tarvitse, hänen on poistuttava maasta.
Itse asiassa kaikkien turvapaikan perusteella annettujen oleskelulupien tulisi olla määräaikaisia, sillä eihän turvapaikkasysteemiä ole takoitettu maahanmuuton ohituskaistaksi. Jos sitä sellaisena käytetään, sen menettää oikeutuksensa.

Hannu Mononen

Äläköitsijät voisivat omasta puolestaan ottaa Lähi-Idän vävyjen elatusvelvollisuuden kokonaan itselleen, hakemalla siihen pankista lainaa omavelkaisella takauksella. Veroja maksavilla ei siihen kohtuuden nimissä ole velvoitteita enää tämän enempää.

Jari Rinne

Määrätty porukka tänne ottaisi koko Lähi-Idän ja Afrikan vielä kaupan päälle.
Sitä ei mietitä, millä rahoitetaan tämä ralli.
Näistä nykyisistäkin ehkä noin 20% työllistyy, nekin työt on sitten tulkin, kansainvälisyyskoordinaattorin ynm "töitä".

Hannu Korpilampi

Jos kyselet rahoittajaa niin vastaukset ovat tyyliä: "rikkaat", "Suomi on rikas maa, kyllä meillä on varaa" ja "tulijat maksavat itse itsensä kun auttavat rakentamaan Suomea".

Sitten kun pyydät numeroita niin onkin vaikeampaa. Rikkaitakin Suomessa on kovin, kovin vähän ja kokonaispotista heidän osuutensa on mikroskooppinen. Suomi ei ole rikas maa, vaan luottokelpoinen, eivätkä tulijat osaa mitään sellaisia taitoja jota Suomessa tarvitaan, joitain yksittäisiä partureita tai kokkeja lukuunottamatta. Ei sillä Suomea rakenneta.

Raimo Laine

Paperittomalle tulijalle ei ole tärkeää jääkö maahan täysillä oikeuksilla oleskeluluvalla vai turvapaikan saaneena. Vanha käytäntömme oli varmasti erilainen niin kuin maailmakin oli silloin. Mistä ihmeestä näitä vääristelijöitä sikiää ? Saavatko vielä julkista rahaa toiminnalleen ?

Mikko Toivonen

Kirjoitin myös samasta aiheesta nimimerkillä kommentin Hesariin. Kerroin siinä selkeästi meille laittomasti saapuneiden juridisen aseman eli että he eivät kiintiöpakolaisia lukuunottamatta ole lainkaan turvapaikanhakijoita YK määritelmien mukaan koska ovat ohittaneet yhden tai useamman YK turvalliseksi luokittaman maan jättämättä turvapaikkahakemusta sinne.
He ovat täten puhtaasti laittomia taloudellisia onnenonkijoita, jotka on palautettava kotimaittensa taloutta rakentamaan.
Myös sotaa käyvien maiden ihmiset jos tänne ohi turvallisten maiden tulevat ilman kiintiöpaikka muuttavat tuolla toimella itsensä turvapaikanhakijoista onnenonkijoiksi.

Tuo nyt vieläkin selkeämmin ilmaistuna kuin Hesarin sensuroima kommenttini. Hesari usein sensuroi jos totuus tai mielipide ei heidän toimittajaidealismiaan miellytä.

Lisäksi kirjoitin, että ongelma pitää ratkaista niin että kehitysmaista otetaan meille väkeä helpotetulla työviisumilla suoraan töihin jolloin kaikki kotoutumisongelmatkin poistuvat kun laillinen siirtolainen kotouttaa itsensä vapaaehtoisesti ja helposti.

Nämä ovat kaikki sellaisia totuuksia tai ajatuksia mitä Suomen median sananvapaus ei yleisesti, Hesari ja YLE johtotähtinä, salli tai kestä.

Veikko Savolainen

Voitaisiinkohan maahanmuutto/turvapaikanhakuasiassa ajatella erään someyhteisön esittämän suositun kansalaismielipiteen mukaisesti? Siis että kaikkinaisiin myös turvapaikanhakijoihin ja vastaanottokeskuksiin ja niiden ympärille kehkeytyneisiin ongelmakohtiin rikollisuus mukaanlukien voitaisiin vaikuttaa tervehdyttävästi, jos maahantulijat kirjattaisiin kättelyssä rajalla täysivaltaisiksi tasa-arvoisiksi kansalaisiksi ja osoitettaisiin saman tien sen mukaiset palvelut ja yhteisötuki ilman laitostamisen ja syrjäyttämisen monin tavoin kalliiksi osoittautuneita välivaiheita. Tällä saattaisi olla radikaalisti vähentävä vaikutus myös ns. maansisäisiin radikalisoitumistekijöihin, jotka ilmenevät alkuvaiheissaan ehkä vain pikkunapinana, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236899-liberaalimpi-linjaus-ka...

Kimmo Tallqvist

Pakolaisneuvonta pysyköön lestissään.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen kaikissa oukeusasteissa saanut henkilö ei ole pakolainen vaan jouten laittomasti maassaoleskeleva oneenonkija eikä hätäapua tarvitseva pakolainen
Pakolaisapu ja -neuvonta keskittyköön niihin oikeisiin pakolaisiin ja viranomaiset keskittyköön laittoman joutoaineksen pikaisiin maastapoistamisiin ja nopeasti
Poikkeuksellinen tilanne tosiaan tarvitsee poikkeukselliset keinot.
Ei yhtäkään tilapäistä oleskelulupaa vaan lisää säilöönottoyksiköitä ja pakkopalautukset tehostetusti i voimaan radikaalisti resursseja lisäämällä
Onnelsi on päivi nerg puhumassa asiaa näiden ylisuvakki hyysärien ja maailmanparantajien vastapainona.
Velkarahalla maailmanparannus on kallista.
Minä en halua olla joutilaitten , hätää ja vainoa pakenemattomien
muukalaisten maksumiehinä
Todellista hätää kärsiviä autetaan ei järjestelmää tórkeästi hyväksikäyttäviä lusmuja

Risto Salonen

Arvostukseni Netgistä nousi nollasta kasiin. Ihmettelin sitä lukiessani, että Hesari julkaisi sen.
Lapsiasiavaltuutettu kertoo samassa lehdessä, että maahanmuuttajat lähettävät jälkeläisiään kotimaihinsa kotoutumaan. Jos lapsi pystyy oleskelemaan lähtömaassa, eikö se ole automaattisesti turvallisen maan tuntomerkki. Eli sieltä tulevat turvapaikanhakijat saavat käsittelyssä pakit, ja miksei aiemmin tulleiden statusta voisi harkita uudelleen.

Kalle Erkkilä

Välimeren taksipalvelu on taas käynnistymässä talven jälkeen. Suomen rajoille tulisi saada rajatarkastukset. Kaikki "turvapaikanhakijat", jotka saapuvat turvallisesta maasta, esim. Ruotsista pysäytetään rajalle. Heille opastetaan ystävällisesti hakemaan turvapaikka jostain muualta kuin Suomesta. Ranska, Saksa ja Ruotsi ottavat mielellään lisää tulijoita vastaan.

Tuomo Niemelä

Nergin kirjoituksessa oli vikana lähinnä sen pituus. Asia tuli selväksi jo ensimmäisellä palstalla.

Leimallista sen sijaan on se, miten kokoomusministeri Risikko ulkoistaa kaikki nämä ikävät tosiasiat jollekulle muulle, eli taas tässä Nergille. Ettei populistipuolue Kokoomus saisi "ilkeää" mainetta ja kokoomus säilyisi tyhmempien kaupunkilaisäänestäjien parissa sinä vastuullisena mutta humaanina puolueena. Joku Veera Ruoho ei koskaan alentuisi moiseen pelkuruuteen.

Kauas ei siis Orpo ole erkaantunut Kataisen-Stubbin -linjasta. Populismi ja tyhmimpien höynäyttäminen on edelleen puolueen kantava strategia.

Tapio Mäkeläinen

Nerg on täsmälleen oikeassa ja lisäksi edustaa 98% kansan ajatuksia.
Pakolaisneuvonta on yhteiskunnan almuilla elävä , vihervasemmistolaissuuntautunut Juristi konklaavi. Sen perusajatus on se, että kuka tahansa tänne päässyt joka pystyy sanomaan: asylum ,voi jäädä tänne myös ikuisesti.
Ilmaisen ja halutun korkeakoulutuksen saaneet henkilöt toimivat oman kotimaansa viranomaisia vastaan yhteiskunnan edun vastaisesti. Pitäisi keksiä absurdia voimakkaampi sana kuvaan tuon yhtälön statusta.

Luvan sanneet jää ja heitä kohdellaan kunnolla. Muut ulos sassiin. Piste.

Tuomo Niemelä

Toki on. Kunhan et unohda, että maahanmuutto (suvaitsevaisuus, monikulttuurisuus, antirasismi... you name it) on yhtä paljon talousoikeiston ajama asia. Ja siitä pakolaisbisneksestä hyötyvät samassa määrin erilaiset yrittäjät, mitä mainitsemasi vasemmistoorganisaatiot. Kaikki yhtä kaikki korruptoituneen julkisen rahan perässä ja on väärin nimittää kaikkia näin korruptoituneita poliitikkoja vasemmistolaisiksi, kun puolet heistä tosiasiassa on oikeistolaisia.

Tämä hallitus puuttuu korruptioon yhtä vähän kuin puuttuisi punavihreä hallitus.

Kimmo Tallqvist

Tarkoititko apinaorkesterilla näitä laittomia muukalaisia jotka ennen tukiaisrahojen loppumista mussuttivat kalliita keittobanaaneja koska risella riisi ei kelvannut vai ylisuvakki vihervasuripiipertäjien orkesteria jotka jyrsivät fattarahoilla porkkanoita hiirulaisina ja haluavat pelastaa koko maailman koska hallusinaatioissaan eivät ymmärrä mistä se raha kansan- ja maailmantalouteen tulee kas kun maiharissa rauhanmerkki rinnassa voi joka kuukausi parantaa maailmaa ja suvaita kaikkea ja hakea sossurahat kortilla taikaseinästä

Ilari Kivi

Nerg vetää kerrankin täsmälleen oikeaa linjaa, joka perustuu lakiin. Lisäksi jokainen turvapaikka pitäisi olla määräaikainen, kuten Norjassa: kun tilanne kotomaassa rauhoittuu palataan takaisin. Hämmentävää, ettei perusasiat kaikille aukene; tietysti monen motiivi on ihan joku muu kuin auttaa tulija vaikean tilanteen yli ja takaisin.. mutta se ei ole Suomen velvollisuus.

Timo Hietanen

Päivi Nerg puhuu faktaa. Ainoa, mikä sotii oikeustajua vastaan on se, että on mahdollista
aloittaa koko turvapaikkaprosessi uudestaan alusta. Siis koko prosessin ja valitussesion
jälkeen. Kyllä tällainen vetkutteluun oikeuttava kuvio pitäisi saada pois käytännöstä.
Jos Migri ahdistaa - niin ei muuta kuin kaapista ulos tai Raamattua pläräämään ja saa
muka uuden ( uskottavan ? ) perusteen turvapaikkaprosessin uudelleen aloittamiseen.
Suomi on 100-vuotias Hölmölä.