Lauantai 25.5.2019

YK vakavasti huolissaan rasismista ja vihapuheesta Suomessa – ”Tehokkuutta rangaistuksiin”

Luotu: 
15.5.2017 11:52
  • Kuva: Alma Talent / Timo Pylvänäinen
    Kuva
    Viimeksi rasismikeskustelu leimahti huhtikuussa, kun pakkopalautukset puhuttivat niin kansalaisia kuin poliitikkoja. Kansalaistorilla osoitettiin mieltä pakkopalautuksia vastaan.
|

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) rotusyrjinnän vastainen komitea on tutkinut Suomen määräaikaisraportin rotusyrjinnän poistamisesta. Raportti annettiin kansainvälisen yleissopimuksen täytäntöönpanosta.

Komitea suosittaa muun muassa rasistisen vihapuheen ja rasistisen väkivallan tehokasta tutkimista, syyttämistä ja rankaisemista. Komitea on huolissaan merkittävästi kasvaneesta rasististen viharikosten määrästä. Komitea huomauttaa, että suhteutettuna viharikosten määrään, niistä nostetaan syytteitä vähän.

– Komitea panee huolestuneena merkille voimistuvan vihamielisyyden vierasmaalaistaustaisia, kuten romanialaisia, muslimeja, somaleja, venäläisiä ja ruotsinkielisiä kohtaan. Komitea on lisäksi huolissaan vuosien 2015–2016 yli tusinasta väkivaltaisesta hyökkäyksestä turvapaikanhakijoita kohtaan mukaan lukien tuhopoltot, raportissa todetaan.

Lisäksi komitea on vakavasti huolissaan maahanmuuttajavastaisesta poliittisesta keskustelusta sekä voimistuvasta muukalaisvihasta ja rasismista. Komitea huomauttaa, että jotkut poliitikot puhuvat näin huolimatta siitä, että kaikki puolueet ovat allekirjoittaneet Euroopan poliittisten puolueiden rasisminvastaisen peruskirjan vuonna 2015.

Komitea suosittaakin Suomea julkisesti tuomitsemaan ja sanoutumaan irti rasistisesta vihapuheesta ja muukalaisvihamielisistä lausunnoista, joita osa virkamiehistä ja poliitikoista antaa. Komitea huomauttaa, että pesäero olisi tehtävä myös netissä tapahtuvasta keskustelusta. Lisäksi komitea kehottaa poliitikkoja varmistamaan, että heidän julkiset lausumansa eivät edistä suvaitsemattomuutta ja leimaamista ja yllytä vihaan.

Komitea myös peräänkuuluttaa Suomelta tarkempia tilastotietoja viharikoksista.

Komitea suosittaa lisäksi turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten suojelun osalta muun muassa varmistamaan, että turvapaikanhakijoita ei oteta säilöön rangaistusluonteisissa oloissa ja että vastaanottokeskuksissa ylläpidetään riittävää kapasiteettia majoituksen, peruspalvelujen ja humanitaarisen avun tarjoamiseksi. Suomi on aiemmin saanut ihmisoikeusjärjestöiltä moitteita riittämättömistä majoitustiloista, kun turvapaikanhakijoita on tilojen puutteessa majoitettu putkatiloissa.

Suomen alkuperäiskansan saamelaisten osalta komitea toistaa suosituksensa saamelaiskäräjien vaaliluetteloon hyväksymisen edellytyksistä painottaen saamelaisten itsemääräämisoikeutta asemansa ja yhteisönsä jäsenyyden osalta. Maaoikeuskysymyksiin suositetaan ratkaisun löytämistä lainsäädäntöä muuttamalla ja ottaen huomioon Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksen alkuperäis- ja heimokansoista. Komitea suosittaa sopimuksen sekä muun muassa hankkimaan saamelaisten suostumuksen ennen perinteisiin maa-alueisiin ja luonnonvaroihin liittyvien hankkeiden hyväksymistä.

Suomi sai YK:lta kiitosta itsekriittisyydestä sekä avoimesta ja rakentavasta vuoropuhelusta komitean kanssa. Myönteisenä pidettiin uutta yhdenvertaisuuslakia, useiden ihmisoikeuspöytäkirjojen ja -sopimusten hyväksymistä sekä erinäisiä hallituksen hankkeita ja ohjelmia, kuten kansallisia perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmia ja kotouttamisohjelmaa.

LUE MYÖS:

”Tässä maassa ei enää voi elää” – Henkensä edestä pelkäävä kohupastori muuttaa Suomesta ja syyttää hallitusta

Kansanedustajan karu kokemus vaalikentillä: ”Menkää sinne, mistä tulitte”

Tutkija oikoo väärinkäsityksiä: ”Ei ole rasismia todeta maahanmuuttajien olevan yliedustettuina raiskaustilastoissa – jos se on totta”

Suomalaisten enemmistö: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat poistettava maasta – kirkkokaan ei saa suojella

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tämä "YK" löytyy joltisellakin varmuudella täältä kotimaisista rajoittamatonta maahanmuuttoa ajavista piireistä. Menetelmä tunnettiin jo autonomian aikana, jolloin kuljettiin Pietarin tietä hakemassa omille intresseille ja mielipiteille tsaarin byrokratialta selkänojaa.

Esko Riikonen

Uskon, että olet oikeassa.

"Komitea suosittaa muun muassa rasistisen vihapuheen ja rasistisen väkivallan tehokasta tutkimista, syyttämistä ja rankaisemista. Komitea on huolissaan merkittävästi kasvaneesta rasististen viharikosten määrästä."

Erimieltä maahanmuuttopolitiikasta olevat syyllistyvät rasistiseen vihapuheeseen. Näinhän se menee. Ei saa todeta mitään turvapaikkaahakeneiden rikoksista, se tietenkin loukkaa hakijoita ja heidän tukijoitaan. Harmi vain, että meillä on siinä iso todellinen ongelma. Tottuusmediakin on sen jo osittain tunnustanut.

Kimmo Tallqvist

Not voisi tekopyhã YK komitea sitten myõs juurtajaksain kertoa mikã on "rasistinen vihapuhe" ja missã komitea on sitã konkreettisesti havainnut ?
Missã on se raja terveen,oikeutetun kritiikin ja rasistisen vihapuheen vãlillä ?
Konkretiaa eikä jonninjoutavaa lässytystä.
Ylimalkaisten kannanottojen tarkoitus lienee torpata kaikkinainen , myõs asiallinen, tãysin analyyttinen ja objektiivinen ,vihapuheeton kritiikki EU;n maahanmuuttojärjestelmän törkeästä laskelmoidusta hyväksikäytöstä ja koko maahanmuuton ala-arvoisen surkeasta hoitamisesta taikasanan "rasismi" alle.
Eihãn maahanmuuttobisnestã sovi arvostella.
Ítalían Mafiakin on huomannut siinã oivallisen tulonlãhteen hyvãuskoisia maailmanparantajahõlmõjã hõnäyttämällä.
32 miljoonaa € on mafia tienannut "laupeudentyõstään"
Huumeitakin né myyvãt ilmeisesti vain tosi tarpeeseen sitã todella tarvitseville ? Huh hah !
Meillã mielenterveyskuntoutuja pappi heittãytyi lainpiittaamattomasti virkaatekevãn poliisiauton eteen ja italiassa katolinen pappi Sai 150 000 euroa turvapaikkaturistien "henkisestã ohjaamisesta "
Kyllã minãkin lãhden tuonne kadulle jeesustelemaan ja ohjeistamaan aikuisten partalasten puolesta ja kiljumaan kaikille puliveivareille oikeuksia kunhan kotimaan turvismafia pistãã pari sataa tonnia pöytään.
Musta tulee hetkessä maailman- ja puunhalaaja.
Nehãn on vain veronmaksajien rahoja
Mutku musta tuntui ettã pitãã auttaa ? Sanoi sinisilmã kukkahattutãti ja vielã hõlmõmpi -setã ja marssi rajat auki rauhalle mielenosoituksessa koko maailman typeryyksissããn ja yksinkertaisuudessaan halaten tãnne.
Nyt kun muukalaiset hipeilõi suvakin tytãrtã hãrskiksi kauppareissulla niin se on vain ja aina yksittãistapaus
Siinã sitã katurauhaa ylisuvakkiteeskentelijõille
Tãtã rauhaa tilasitte,sitã saitte
KRP;n tilasto ulkomaalaisten tekemistã runsaista seksuaalirikoksista ja eritoten seksuaalisesta ahdisteluista julkisella paikalla ei valehtele !
Auttaa pitää niitä ihan oikeita, henkensä edestä sotaa pakenevia todellisia pakolaisia eikä näitä salakuljettajien aivopesemiä ja rahastettuja parempaa elintasoa etsiviä kielteisturvapaikkalusmuja.

saga buckbee

Hyvä kysymys. Täytynee miettiä, millä muulla tavalla rasistista vihapuhetta saadan vähennettyä, jos rangaistusten lisääminen ei tunnu hyvältä. Koska tämä ei saa mennä pieleen. Tämä on ongelma monien muiden ongelmien seassa. 100-vuotiaassa Suomessa kuuluu puuttua ongelmiin, ei lakaista niitä maton alle vain koska jonkun esittämä ratkaisu ei tuota kaikille toivoa. #olentäällä

Tuomo Niemelä

Nämä komiteat Amnestyn lailla ovat byrokratiaa puhtaimmillaan. Oikeuttaakseen oma rahoituksensa niiden pitää keksiä vaikka olemattomia epäkohtia Suomenkin kaltaisista maista. Käsiraudat kidutuksen muotona ja muuta älyllistä epärehellisyyttä.

Tapani Tuominen

No niin, taas mennään ja päätoimittaja Huuskon tonttujoukko lataa menemään oikein isolla otsikolla.

Näiden Suomesta raportin lähettäneiden vanhemmat ja isovanhemmat kävivät aikanaan Tehtaankadulla hakemassa vastaavia "ohjeita". Jos oikein jaksoi nuolla pimeää kohtaa, saattoi saada kutsun oikein Moskovaan.

YK on tätä nykyä täysin turha organisaatio, jonka johdossa pyörii nämä maailman sosialistit ympäri palloa. Lopetettakoon, niin nekin rahat voi käyttää oikeiden avuntarvitsijoiden auttamiseen.

Huuskollakin kun olisi edes jonkinlainen tahto analysoida mitä tämänkin uutisen ja YKn "vaatimuksen" takana on, mutta ei. Jakaa meille kuin vähämielisille tätä soopaa, johon ei edes itse usko. Jos uskoo, niin sitten vasta asiat huonosti ovatkin.

Kaarle Akkanen

Halutaan lisätä painetta vaikenemiseen. "Väärä" mielipide on rasismia, vihapuhetta tai äärioikeistolaista. Näistä inhottavista mielipiteistä haluttaisiin siis eroon rikoslain avulla? Mistähän tämä "malli" on kotoisin? Tuleeko mitään mieleen?

saga buckbee

Väärä mielipidettä ei ole olemassakaan, se on loogisesti ajatellen mahdotonta. Ristiriita. Hyviä ja huonoja mielipiteitä ehkä, mutta se onkin syvempi filosofinen keskustelu.

Enemmän yksilön ja kanta-suomalaisten etuihin keskittyvä sekä maahanmuuttokriittinen mielipide ei ole väärä, eikä huono.

Mutta rasistinen, vihapuheella koristelema mielipide on huono. Objektiivisesti. Rasismi ja/tai viha ei ole koskaan, missään maassa, missään kontekstissa, toivottua taikka auttavaa ihmisten kanssaelämisen ja selviytymisen kannalta. Sen kaikki ymmärtää — maailma ilman vihapuhetta ja rasismia on parempi paikka elää. Se ei sulje pois mielipiteitä, jotka erottuvat muista. #olentäällä

Timo Nenonen

"YK vakavasti huolissaan rasismista ja vihapuheesta Suomessa"

YK tekee itsestään täysi -pelleorganisaation tällaisella jutulla. Tikusta asiaa/olemattomasta asiasta paisuttelemista.

Toinen vaihtoehtoehto on "Fake News" joita nykyisin tuntuu sikiävän kuin sieniä sateella.

saga buckbee

Ongelma on silti ongelma, vaikkei itse joutuisi koskaan olemaan sen kanssa kosketuksissa.

Maailmassa on monta ongelmaa, joista välitän ja joihin yritän omalla toiminnallani etsiä ratkaisua, tai auttaa heitä, joihin ongelman seuraukset kohdistuvat, vaikken olisi koskaan tuntenut, että olen iso osa ongelmaa.

Tätä taitoa kutsutaan empatiaksi ja sitä löytyy meistä jokaisesta. Kun myöntää muiden ongelmat ja toteaa ne vakaviksi, tulee myös muille helpompi myöntää omat ongelmansa ja todeta ne vakaviksi. #olentäällä

Tero Ahlqvist

Seuraava lause on absurdi:
"Komitea huomauttaa, että suhteutettuna viharikosten määrään, niistä nostetaan syytteitä vähän."
Mistä tietää, että viharikos on tapahtunut, jos siitä ei ole nostettu syytettä, eikä oikeusistuin ole antanut siitä tuomiota? Nyt ei puhuta siis pelkästä vihapuheesta, vaan rikoksesta. Jos väitetään, että tapahtuu paljon rikoksia joista ei nosteta syytettä, niin:
-millä nämä ovat todennettu rikoksiksi?
-mihin tilastoon tämä perustuu?

Tuntuu, että joku herkkänahkainen näkee viharikoksia kaikkialla. Kaikki alatyylinen käytös ei ole kuitenkaan rikollista - edes Suomessa.

Eero Nevalainen

En ollut ollenkaan yllättynyt siitä, että ruotsinkieliset tulivat siellä ihan potentiaalisesti oikeasta rasismista kärsivien ryhmien keskellä mainituksi. Olen ihan satavarma siitä, että näitä raportteja laativat ihmiset, joihin kuuluu sopiva määrä ruotsinkielisiä, jotka synnyttävät ulkomaille kuvaa siitä, että he ovat jotenkin rasistisen kohtelun kohteena Suomessa.

Tämä on tietysti ihan puhdasta poliittista opportunismia. Ruotsinkielisten vaatimukset ovat luonteeltaan jotain ihan muuta kuin esimerkiksi se, että henkilö ei tule syrjityksi ihonvärin perusteella.

Toki taka-ajatuksena on se, että ruotsinkieliset eivät lähtökohtaisesti hyväksy ajatusta siitä, että Suomessa olisi olemassa ketään muuta kuin heidän määrittelemällään homogeenisella tavalla kaksikielisiä ihmisiä (paitsi silloin kun kyse on ahvenanmaalaisesta ruotsinkielisestä yksikielisyydestä, förstås). Mutta ei se voi rasismia olla, jos sanon että en itse ole suomenruotsalainen, en halua semmoiseksi ryhtyä, ja että minulla on omat intressini ja pyrkimykseni -- ja jopa oikeuteni, vaikka se niin väärä ajatus onkin.

Olli Suvinen

Just just. Pommi siellä, räjähdys täällä, palavia autoja, tehtaita ja ranskan poliiseja tuolla.
Ja sitten YK;ssa ihmetellään miksi suomalaiset eivät halua ottaa näitä tapauksia avosylein vastaan ja syyttää suomalaisia rasisteiksi.

YK voisi vähän pohtia, että miksi suomalaisilla ei ole samanlaista ongelmaa esimerkiksi thaimaalaisten kanssa. Nämä "vihapuhe" höpinät voivat työntää kyllä sinne reikäänsä.

Mikko Toivonen

Ilmeisesti eli todennäköisesti Suomessa on tahoja joilla on hyvät kommunikaatio-organisaatiot joiden tärkein tehtävä on syöttää Suomesta valheellista tietoa vähemmistöjen kohtelusta ja keksitystä rasismista ja vihapuheesta YK ja jopa eurooppalaisiin järjestöihin. Erityisesti skandinaviassa

Pasi Käyhkö

Näinpä juuri on. Luin vähän aikaa sitten artikkelin Suomen saamelaisista. He haluaisivat lisää itsehallintoa ja sitä kautta oikeuksia lisää kantasuomalaisiin nähden. Ja lopuksi saamelaispomo sanoi, että valtion tukia pitäisi korottaa. Niitä kohteita taisi olla lähes kymmenen.
Summasummarum; valtaa ja itsehallintoa sekä oikeuksia muihin nähden lisää ja ne muut sitten rahoittavat.

Jack London

Ei ne miehet mitään pakolaisia ole. Ainoa syy jonka takia ne ovat Suomessa on kun kuulivat että siellä typerät suoltavat rahaa käteen loputtomasti.
Jos niitä ei saada maasta ulos puhumalla niin tulee aika kun armeijan täytyy ottaa ohjakset käteen.-

Timo Hietanen

YK, Amnesty ja Pakolaisapu eivät ota mitään kantaa ns. pakolaisten ja turvapaikanhaki-
joiden tekemiin raiskauksiin, tappoihin tai terrori-iskuihin. Tai niihin ihmisoikeuslouk-
kauksiin, myös rasistisiin, joita ns "pakolaiset" ovat tehneet auttajiaan vastaan.
Ovat tuoneet oman käsityksensä tasa-arvosta ja naisten kohtelusta vapaana riistana
erittäin selvästi esille. On jäänyt ao. järjestöiltä kommentoimatta - miksi ?
Tällaisten järjestöjen painoarvo on mielestäni 0.

Timo Hietanen

YK voisi esittää päätöslauselman, jossa islaminusko asetettaisiin kyseenalaiseksi
globaalisti ja kriminalisoitaisiin terveydelle, hengelle, lasten ja naisten tasa-arvolle
ja vääräuskoisiin kohdistuvan vainon perusteella vaarallisimmaksi nykyajan agendaksi
kaikissa muodoissaan. Todisteita ei tarvitse kaivaa tai etsiä lakaistuna maton alta !

Olavi Koistinen

Iski pahasti silmään tuo "tuhopoltot" Missä on ollut edes yksi tuhopoltto matuja kohtaan ? Oli kyllä vissiin Oulussa matut tehny tuhopolttoja polttaen autoja Ruotsin malliin. Eli kaikki taas sitä suvakkien nillitystä...ja toinen suvakki yk:ssa muuntaa nillityksen raportiksi.
Kyllä on yk:kin itsensä aivan pellen asemaan alentanut.

Jyrki Saari

”YK:n päätös valita Saudi-Arabia arvioimaan maailmanlaajuista ihmisoikeuksien noudattamista on kuin jokin kaupunki valitsisi palomestarikseen pyromaanin”, UN Watch -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Hillel Neuer sanoi lokakuussa YK:n yleiskokouksen äänestyksen jälkeen."

saga buckbee

Niin, tuokin on ongelma. Vihapuhe, rasismi ja rasistiset rikokset ovat myöskin ongelma. Yksi ei kumoa toista. Molempiin löytyy ratkaisuja, mutta vain sitten, kun pystymme yhdessä puhumaan niistä asiallisesti ja kehittävästä — kumoamatta tai vähättelemättä toisten huolenaiheita. #olentäällä

Petri Hämäläinen

Olisi kivaa nähdä vastaavia "raportteja" Neuvostoliiton viimeisiltä vuosilta eli noin 1988-89.

Te hieman vanhemmat nykyiset vihreät, vasemmistolaiset tai feministit (eli entiset taistolaiset), olisiko antaa lähdeviitteitä?

Neuvostoliitossa oli vastaava totalitarismi, mielipiteiden ja ilmaisunvapauden rajoituksineen. Ja raporttien mukaan "vallankumouksen vihollisia" kaikkialla.

Merja Nurmi

Lukekaapa yllä olevat kommentit, niin saatte monta hyvää esimerkkiä siitä, mistä YK on huolissaan. Tähän alle tulee kertymään monta hyvää esimerkkiä siitä, kuinka sokeaksi ihminen tulee omille ongelmilleen, kuten rasistiselle ajattelulle.

Gun-May Arffman

Mistä YK tietää, että juuri Suomessa on paljon vihapuhetta? Taitaa jäljet johtaa sylttytehtaalle eli Suomeen. Tahot jotka ajavat rajat auki touhuja. Kohta voidaan sitten asettaa täys sensuuri sananvapaudelle, kun harjoitettu turvapaikkapolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka on ajautunut umpikujaan. Erimieliset ihmiset, jotka koetun ja faktojen/tilastojen pohjalta kirjoittelevat asioita ja faktoja ja jotka eivät ole mieleisiä harjoitetulle politiikalle, täytyy saada hiljaiseksi. Tämä toteutetaan keksimällä vihapuhe, jolle ei ole edes juridista oikeutusta. Ei ole pitkä matka enää siihen, että "sopivat" juristit tulkitsevat vihapuhetta jotta saadaan tuomioita. Minulla on ikävä sitä vapaata Suomea, johon olen kasvanut ja jossa olen elänyt vuosikymmeniä.

Teijo Myllylä

YK pitäisi lopettaa. Tekopyhä järjestö ja täysin tarkoitushakuinen. Suomen syyllistäminen outoa. Venäjällä pääsee hengestään väärän mielipiteen johdosta, Syyria, Irak, Sudan jne ovat suojelussa, niissähän ei rasismia esiinny. Kaikki ovat keskenään sovussa, vai miten. Kyllä Suomessa pitää olla mahdollisuus mielipieisiin, kaikki eivät halua toimia maailman sosiaalitoimistona, varsinkaan kun tulijoiden maailmankatsomus on erilainen kuin itsellä. Varmaan heillekin löytyy hengenheimolaisia...siis menkööt sinne. Jos maassa ei pysty tai halua elää maan tavalla, niin on ollut väärä osoite.

Jari-Jukka Annala

Hälytyskellojen on syytä soida, kun lukee kommentteja uutisen perässä. Vihapuhe on asia, johon törmää päivittäin Suomessa. Jos siitä huomauttaa, on heti rasmuspelle tai suvakkihuora. Tämäkin ketju vilisee vihapuhetta ja rasismia, mutta kommentoijat eivät edes huomaa sitä. Ei hyvät ihmiset kansanryhmää saa leimata yksittäisten ihmisten tekojen perusteella. Se on rasismia. Näin minulle on opetettu, mutta minä olinkin koulussa oppitunneilla hereillä. Salaliittoteoriat ovat täällä myös hyvin esillä. Vaaditaan YK:n lakkauttamista turhana laitoksena, vaikka se on vuosikymmenet tuonut vakautta maailmaan ja YK:n ansiosta myös monet vakavat sairaudet on saatu maailmasta poistettua. En ymmärrä, miksi sivistys ei ole kohdannut teitä. Tietoa on kyllä ollut saatavilla ja on yhä edelleen. Tutkittua tietoa, ei keksittyä.

Tero Ahlqvist

Sanot: "Ei hyvät ihmiset kansanryhmää saa leimata yksittäisten ihmisten tekojen perusteella. "

Voitko vielä lainata tähän tässä keskustelussa leimatut kansanryhmät. En löytänyt mainintaa kuin saamelaisista. Sitäkö tarkoitat?

Timo Hietanen

YK on ollut pääasiassa kynnetön ja munaton järjestö, tiettyjen järjestöjen veto-oikeus
on vesittänyt alkuunsa kaiken. Niin Syyrian sodan lopettamisenkin. YK:n taholta Suo-
meen suunnatut kritiikit voi heittää romukoppaan. Suomi on yhtenä HARVOISTA nou-
dattanut pakolaissopimuksia pienenä maana aivan asiallisesti, jopa taloudellisesti vai-
keissa oloissa. Suomi on tietyllä tavalla tyhmä ja hyväuskoinen joka asian tukija !