Keskiviikko 20.6.2018

”Hallituksen puututtava välittömästi Kelan linjaukseen” – 18-vuotias lukiolainen joutuukin opintolainan varaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2017 13:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) arvostelee jyrkästi Kelan uutta linjausta lukiolaisten toimeentulotuesta.

Alanko-Kahiluodon mukaan Kela on yllättäen huhtikuun lopussa muuttanut tulkintalinjaansa siten, että 18 vuotta täyttänyt lukiolainen velvoitetaan nostamaan opintolainaa ennen oikeutta hakea Kelan maksamaa perustoimeentulotukea.

– Kelan johdon tekemä linjaus on vastoin sosiaali- ja terveysministeriön voimassa olevaa opintotukilain tulkintaa ja ohjetta. Kelan mukaan opintolaina on otettava tulona huomioon, mikä tarkoittaa, että lukiolainen voi jäädä paitsi ilman toimeentulotukea myös, ilman asumistukea. Ihmettelen, ovatko hallituksen STM:ää johtavat ministerit Mattila ja Rehula tietoisia Kelan johdon linjauksesta, joka on STM:n tulkinnan ja ohjeistuksen vastainen, Alanko-Kahiluoto kysyy.

Kela tiedotti huhtikuun lopussa, että julkisuudessa esillä ollut tulkinta, jonka mukaan lukiolaisten ei tarvitsisi ottaa opintolainaa kuten muiden opiskelijoiden, ”ei ole toimeentulotukilain mukainen”. Tiedotteen mukaan täysi-ikäisellä lukiolaisella voi olla mahdollisuus saada perustoimeentulotukea Kelasta, mutta se on viimesijainen etuus opintotukeen ja esimerkiksi kesätyöhön nähden.

– Ennen toimeentulotukeen turvautumista opiskelijan on haettava opintotukea eli opintorahaa, opintotuen asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Kesällä opiskelu ja työt ovat ensisijaisia toimeentulotukeen nähden, Kela totesi tiedotteessaan.

– Kelan etuusohjeiden mukaan alaikäisten ei tarvitse ottaa opintolainaa, mutta täysi-ikäisten opiskelijoiden tulee hakea opintolainaa ja se otetaan tulona huomioon.

Alanko-Kahiluodon mukaan ”on erittäin ongelmallista edellyttää pienituloisesta perheestä tulevalta lukiolaiselta opiskelua lainalla”.

– Kelan linjaus tarkoittaa, että pienituloisen perheen nuori valmistuu lukiosta valmiiksi velkaisena jo ennen hakeutumistaan korkea-aseen opintoihin, mikäli uskaltaa ylipäätään hakeutua lukioon, kansanedustaja varoittaa.

– Samaan aikaan istuva hallitus kasvattaa yliopisto-opintojen lainapainotteisuutta, mikä sekin vaikuttaa sosiaaliseen liikkuvuuteen negatiivisesti, kun opiskeluun liittyvä taloudellinen riski kasvaa. Hallituksen koulutuspolitiikka ja Kelan tuore linjaus vievät Suomea tietoisesti kohti luokkayhteiskuntaa. Onko tämä todellakin Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten perimmäinen halu, Alanko-Kahiluoto ihmettelee.

Hän kysyy, onko opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tietoinen Kelan johdon linjauksesta.

– Näkemykseni on, että hallituksen vastuussa olevien ministereiden on välittömästi puututtava Kelan johdon koulutusta ja nuoria eriarvoistavaan linjaukseen, vaatii Alanko-Kahiluoto tiedotteessaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko että Kelan on hyvä painostaa ottamaan opintotukea jotta opiskelijasta tulisi pankin velkavanki?
Siitäkin huolimatta ettei työllistyisi opintojen jälkeen muuta kuin työkkärin kortistoon ?
Mikään koulutus ei takaa enää varmaa työpaikkaa.
Ei ihme ettei nuoria enää kiinnosta opiskelu eikä perheen perustaminen.
Toinen ei halua velkavangiksi. Toinen makselee opintolainaansa pätkätöillä.

Sosiaaliturva kaikille ei kai ole tarkoitus että tehdään lailla "asiakkaita" pankeille?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kelan mukaan opintolaina on otettava tulona huomioon

Kuten työttömälläkin otetaan tulona huomioon: Peruspäiväraha,asumistuki ja
esim.lapsilisä ja kaikki mikä menee yli 50e toimeentulotuen normin.

Kun laki on tehty -94 jo toimeentulotukeen ei pitäisi olla uusi asia että kaikissa tulottomien tuissa on samat ehdot.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
rahan kerjääminen veronmaksajilta

Kansan sosiaaliturvaa on kaikki Kelasta saadut etuudet,tuet,eläkkeet ja lisät. KAIKKI samasta kirstusta .Veronmaksajien itse maksamista verovaroista maksettuna.
Se on taattu kaikille Suomen kansalaisille ,lailla.
Jopa 6 maksaa veroa ostaessaan viikkorahoistaan säästämillä rahoilla esim.vaikka Skeittilaudan . ALV 24% ,
karkeista AL,
jäätelöstä ALV ym.

Huom: Ennen sai 4x vuodessa lapsilisän ei mitään muuta.
Nyt 12X vuodessa lapsilisät/17v per lapsi+ muut lapsiperheentuet päälle 12x vuodessa.

Marja-Liisa Kalkela

Täysin käsittämätön” piirre Suomen lapsilisissä !

-Vuodesta 1994 saakka lapsilisät on katsottu tuloksi toimeentulon saajille, jolloin lapsilisät leikkaavat lapsiperheellisten toimeentulotukia.
US
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/100742-taysin-kasittamaton-piirre-suome...

TS
1.2-11
Mutta:
Joissain perheissä tulot mahdollistavat sen, että lapsilisät voi laittaa säästöön esimerkiksi tulevia opintoja tai ensiasunnon ostamista varten.

Jos vanhemmat laittavat ensimmäisen lapsen saamat lapsilisät säästöön (100 euroa/kk), säästöistä kertyy 16 vuoden aikana ja kahden prosentin korolla yhteensä 22 571,44 euroa.
Se on paremmin kuin monelle ikätoverille, joista moni ottaa velkaa ja käy samaan aikaan töissä.

Säästetyillä lapsilisillä pääsee hyvin kiinni myös omaan asuntoon.

Ari Vehkanen

Miksi kaikkia tukia ei poisteta sitten kuten lapsilisät, maataloustuet, yritystuet, puoluetuet, energiatuet jne. ja miksi ihmiset haluaa näitä tukia vaikka ovat hyviä veronmaksajia tai sitten eivät ! Sanoppas miksi ilmainen raha eli tuki kelpaa kovapalkkaisille sekä kotitalousvähennykset jne.

Vastaappa miksi ihmiset haluaa näitä tukia karpaattien nero ja ajatusten tonava

Ps. kumma että köyhät jos saa pientä rahaa/tukea heti ollaan arvostelemassa kuin pienet vauvat lastentarhassa

Markku Nieminen

Minä opiskelin AMK,ssa 1993-2xxx! Toimeentulotukea en saanut, vaikka yritin syystä siitä että, asuntolaina, sen korot ja elatusmaksut painoivat päälle!
Jotkin avoliitossa asuvat, lapsettomat opiskelijakollegat saivat!!!??

Se siitä "kultalusikka" suussa tai pers***ssä syntymisestä.

Marja-Liisa Kalkela

Kelan lait tekee eduskunta.Kelaa valvoo eduskunta.
Lait tekee Stvm ja Stvm-valiokunta yhdessä .Miksiköhän etenkin kepu,kok on ollut ongelmia tulkita perustuslakia juuri Sosiaaliturvan kohdalla?
-94-08-10-15-16 `.Sormeiltu yhdenvertaisuuslakia köyhimpien tukien kohdalla.Ei muiden tuen saajien tuissa.
Paluu menneeseen? Kahdenkerroksen väkeä?

Henri Järvi

Sillä aikaa kun poliittinen eliitti valmistautuu juhlimaan Suomen 100 vuotisjuliaan, sillä täytyyhän eliitillä juhlia olla, valmistautuu kansaa elämään elämäänsä 001 Suomessa jossa sillä on uusi Kelakiusaaja Elli piiskaajanaan, Juhan ja Keskustan lahja 100 vuotiaalle ja sen Kelakiusatulle kansalle.

Kaija Tiilikainen

Ennenvanhaan otettin opintolainaa,joka riitti hyvin kun ei ylellisesti elänyt.
Muttei lukiolaisena tarvinnut ottaa velkaa.
Nykyään nuorille ei työpaikkoja niinkuin esim. 70 -luvulla oli.
Ilmeisesti halutaan taas siirtyä siihen, että köyhillä ei mahdollisuutta opiskeluun enää..

Aku Ahoniemi

Tuntuu surulliselta, että poliitikkojen kuten Alanko-Kahiluodon pitää yhä pohtia, että onko Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten perimmäinen tavoite luoda luokkayhteiskunta ? - Tottakai se on. Tässä vaiheessa se on jo typerä kysymys, koska on aivan päivänselvää, että Sipilän hallitus on rakentamassa luokkayhteiskuntaa ja tuhoamassa perinteistä hyvinvointivaltion mallia. - Ei näitä leikkauksia tehdä minkään muun kuin oikeistolaisen ideologian takia. Ei kai kukaan voi enää edes haaveilla, että hallintarekisteriä kannattava hallitus voisi olla kiinnostunut kansan hyvinvoinnista, valtion talouden tilasta tai mahdollisuuksien tasa-arvosta.

Ilari Änkövaara

Onpa törkeitä ja ymmärtämättömiä kommentteja.
Lähdin kotoa alle 18 vuotiaana vanhempien väkivaltaisuuden takia.
Kävin lukion omien kesätyansioiden turvin, sekä yhteiskunnan avustuksella.
Olisiko yhteiskunnan pitänyt jättää minut kouluttamatta, koska vanhempani eivät osallistuneet koulutukseeni? Se säästö jota olisi koitunut, on maksettu moninkertaisesti lähemmäs 5000€:n kuukausiansioistani, joita on kertynyt ties kuinka kauan. Työpanokseni on yrityksellemme useiden kymmenien tuhansien arvoinen. Syntyy arvonlisäveroa, työpaikkoja, sun muuta.

Kelan linjaus on märkä pyyhe vasten niiden kasvoja, joilla mahdollisesti jo muutenkin on heikoimmat turvaverkot. Kouluttamattomuus se vasta kallista onkin.
Jos edes koulutukseen ei yhteiskunta suhtaudu myönteisesti, herää kysymys miksi maksan veroja. Auttaako yritystuet yritystämme? Ei. Suurin osa tuista menee vientiyritykselle ja toimimme palvelualalla. Auttaako Kiky yritystämme. Ei auta, sillä yrityksemme perusta on kansalaisten ostovoima. Sitä heikehtämällä, heikennetään tulostamme.
Tähän mennessä "yrittäjä puolueet" ovat tehneet toiminnallemme pelkästään hallaa ja nyt, Kela on alkanut vittuilemaan opiskelijoille. Maksammeko veroja pelkästään Puolueita ja niitä lähellä olevia yrityksiä varten???