Torstai 23.5.2019

24 oluen keissi maksaa pian 18 € Virossa – ”Viinaralli loppumassa itsestään”

Luotu: 
16.5.2017 17:00
Päivitetty: 
16.5.2017 17:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Loppuuko viinaralli Viron nouseviin hintoihin?
|

Ehkäisevää päihdetyötä tekevä Ehyt ry arvioi, että Viron päättämät alkoholiverotuksen korotukset tulevat vähentämään suomalaisten niin sanottua viinarallia merkittävästi – kenties jopa lopettamaan sen kuin itsestään.

Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula kirjoittaa asiasta mielipidekirjoituksessaan Maaseudun tulevaisuudessa. Hannula ei usko, että kaupan alan hehkuttama Suomen alkoholilain kokonaisuudistus ja vahvan oluen tulo ruokakauppaan vaikuttaisi merkittävästi viinaralliin. Sen sijaan Viron verouudistus muuttanee tilanteen.

Hannula muistuttaa Viron hallituksen ilmoittaneen, että tällä hetkellä vähimmillään noin 11 euron hintaisen 24 oluen pakkauksen hinta tulee Virossa nousemaan noin 18 euroon vuoteen 2020 mennessä. Maan olutvero nousee noin 65 prosentilla kesällä 2017 ja tämän jälkeen vaiheittain nykytasosta jopa 166 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

– Tällä tulee olemaan keskeinen vaikutus alkoholin matkustajatuonnille – jo nyt ja erityisesti lähitulevaisuudessa, Hannula kirjoittaa.

– Kuinka moni mahtaa raahata laatikko­kaupalla olutta Tallinnasta vuonna 2020?

Entä jos viinaralli siis loppuisikin itsestään, Hannula kysyy mielipidekirjoituksensa otsikossa. Suomessakin olutsalkun saa reilulla 20 eurolla.

Myös Viron valtiovarainministeriö on arvioinut, että veronkiristykset siirtävät kaupankäyntiä pois Virosta – tosin eivät Suomen markkinoille vaan Latviaan.

– Suomalaiset eivät enää tule Viroon. He menevät Latviaan, ennusti Viron valtiovarainministeriön varajohtaja Dmitri Jegorov maan yleisradioyhtiölle vuonna 2016.

LUE MYÖS:

Kaljat suoraan kotiovelle? – Kansanedustaja ilahtui: ”Pistää varmasti miettimään aika rajustikin”

Alkoholin verkkokauppa sallitaan? Reaktio: ”Puolitetaan olutvero”

Suomalaisten jättilastit jäävät nyt Viroon? – Iso muutos alkoholin tuonnissa

Alkoholikapina syttyi hallituksessa: Limuviinat ja nelosolut ruokakaupassa olivat liikaa keskustalaisille

”Mihin enää tarvitaan oppositiota, kun hallituksessa on tällaisia edustajia?”

Kokoomuslainen kävi risteilyllä ja äimistyi: ”Luulisi että tämä bisnes olisi kielletty”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Tuo 18€ on A olutta ja se maksaa Alkossa yli 40€.
Nythän on niin, että alkoholilaki siirtyy taas kesän yli ja vesittyy. Kokoomus ei pysty edes tässä asiassa estämään Kepun vyörytystä.
Voihan sitä juoda vettäkin kun ei tässä maassa mitään juhlimisen aihetta muutenkaan ole.

Pekka Siikala

Viroa tavataan täällä ylistää lähes kaikesta ja etenkin alhaisista veroista, mutta kuinkas suu nyt pannaan? Aikooko Viro luopua eurooppalaisista juomatavoista (alkoholin myynnistä Suomeen) ?
Jokaisella, jonka mielestä alkoholi on Suomessa liian kallista ja vaikeasti saatavaa on alkoholiongelma.

Pasi Käyhkö

Olen samaa mieltä. Eikä ne oluet mitään halpoja ole nytkään virolaiselle Virossa . Virossa kuukausikeskiansio on n. 1000€ josta veroa menee n.20%.
Joten eipä se Viro tosiaan mikään hirveän halpa maa ole ollut enää muutamaan vuoteen.

Petri Hämäläinen

Ei kovin ammattilaista puhua prosentuaalisista korotuksista veroasteeseen, joka itsessään on jo prosentuaalinen luku.

Olisikohan siis artikkelin logiikan mukaan veroasteen nosto esimerkiksi 20%:sta 33%:een kyseisenlainen "65%:n nousu" ja edelleen 53%:iin artikkelissa esitetty "166%:n nousu nykytasosta".

Eljas Nikkilä

Virossa on ostovoimaan nähden jo pidempään ollut EUn kallein alkoholi.
Virolaiset ovat jo vuosia osanneet hakea juomansa Latviasta. Tästä rallista ei niin puhuta, mutta jo pidempään viidennes alkoholista varsinkin kirkkaasta on haettu Latviassa ja kolmannen tämän vuoden olutveron kiristyksen jälkeen varmaan alkaaa olutrallikin kunnolla.
Rajan lähellä on pienet kyläkaupat kuolemassa sukupuuttoon.

Markku Ojanen

Mitä jos käännetään koko alkoholin "kevyet" päälaelleen? Mitä jos kielletään alle 8.5% oluet. Tai kertooko joku asiantuntija minulle , onko terveellisempää juoda joka perjantai kaksi 8,5% olutta, vai korillinen kolmosta, vaikkapa kolmenkymmenen ajanjaksolla...? Mitkä vaikutukset?

Mikko Toivonen

Minä en juurikaan juominkeja ole enää pariin kymmeneen vuoteen harrastanut, enkä liioin tupakoinut viimeiseen 15 vuoteen.
Mitä nyt kuivan viskipaukun saatan ottaa harvoin. Harvemmin kuin kerran kuukaudessa.
Siitä huolimatta Keskieurooppalaisen alkoholipolitiikan ja tapojen kannattajana viihdyn virolaisissa kaupoissa ihan siksi, että missä tahansa niissä on vapaasti saatavissa mitä tahansa saattaisin ostaa.
Joskus ostankin siellä käydessäni ja kaikki ovat hyllyn koristeina sitä satunnaista viskipullon avaamista lukuun ottamatta.
Pitäneekin lähteä taas ostosmatkalle ja tuoda tullessaan Viron ja Latvian rajakaupoista lisää "PERINTÖVIINAKSIA".

Omaan käyttöön voin hankkia Latviasta Rezeknen kuuluisaa voileipälaardia missä on joukossa paahdettuja valkosipulirakeista. Tosi maukasta ja suussa sulavaa

Risto Ollikainen

Täytyy sanoa, että tämä Rezeknen voileipälaardi kuulostaa houkuttelevammalta kuin Viru Valgee. Parina viime kesänä on tullut käytyä Virossa ja viinoina mukaan on tarttunut vain maistiaisiksi pullo jotain hintavampaa viskiä, joita vähävaraisen kirpaisee Alkosta ostella.

Matkat on kustannettu Rizloilla sätkänpoltto harrastusta rahoittamaan. Yksi sellainen 15-30e paperilaatikko kun on Suomessa arvoltaan jo 150e. Siinä on paperilla katteet kohdillaan. Paras kate olisi tietysti tupakoinnin lopettamisessa, mutta se on vielä työn alla.

Heikki Kähkönen

Totuus on jotakin ihan muuta kuin EHYT ry:n Kristiina Hannula kirjoittaa. Nyky-Viro toimii aivan toisella tavalla kuin sääntely-Suomi, jossa on pitkä perinne epäonnistuneella saatavuuden ja hintojen (verojen) korottamiseen perustuvalla alkoholin sääntelypolitiikalla. Virossa alkoholijuomien myynnillä ja valmistuksella on aina ollut maan kansantaloudelle suuri merkitys.
Viron verojen korotus suosii väkeviä juomia, joten on odotettavaa, että kulutus Virossa kääntyy nykyistäkin viinavoittoisemmaksi. Kun oluen hinta Virossa nousee, myös matkustajatuonnin rakenteessa on odotettavissa muutoksia. Ja se tapahtuu brenkun eduksi, eli tuliaisina tuodaan yhä enemmän tiukkaa viinaa kuin olutta.
Virolaisilla itsellään on menossa ennennäkemätön viinaralli, joka heijastuu kaikkien elintarvikkeiden ja taloustavaroiden kauppaan. Arvioiden mukaan neljännes – jopa enemmän – virolaisten alkoholiostoksista tehdään rajan takana. Samalla ostetaan viikon safkat, tankataan autot ja tuodaan muut tuliaiset.
Viron valtionvarainministeriö ja demarihallitus ovat vielä helisemässä, kun heille käy kuten Suomelle – eli suunnitellut verojen korotukset vähentävätkin verotuottoja tulojen sijaan.
Jos ja kun tämä apparaatti ei toimi, hallitus vaihtuu naapurimaassa aika paljon nopeammin kuin Suomen poliittisessa elämässä on tapana. Verolait eivät ole naapurissa yhtä kiveen hakattuja kuin meillä Suomessa , eivät ainakaan alkoholijuomien ja muiden kulutustuotteiden kohdalla.
Näihin raittiusjärjestöjen uskomusten ottaminen todesta on kuin luottaisi Paavo Väyrysen ulkopolitiikkaan tai odottaisi arkkienkeli Gabrielin siivittävän Suomen menestykseen meneillään olevissa lätkän MM-kisoissa. Siinä tarkoitusperät, luottamus omaan kaikkivoipuuteen sekä kirkassilmäinen usko ylhäältä annettuun totuuteen pyhittävät tosiasioiden ymmärryksen.
Aiheesta lisää:
http://viisitahtea.com/blogit/kantapoydassa/kantapoydassa-raittiusjarjes...