Keskiviikko 20.6.2018

Kansanedustaja lähetti tyrmistyneen tiedotteen: ”Hallitus laillistaa orjatyön”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.5.2017 18:33
Päivitetty: 
18.5.2017 19:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Maria Tolppasen (sd.) mielestä hallituksen esittämä pitkäaikaistyöttömien kokeiluhanke on kaikkien rimojen alitus.
|

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen ei tarvinnut torstaina monta sanaa kuvaamaan tyrmistystään hallituksen uudesta työllisyyshankkeesta.

Tolppasen medialle lähettämä tiedote oli kokonaisuudessaan viiden virkkeen mittainen.

– Hallitus esittää pitkäaikaistyöttömyyden hoidoksi kaikkien rimojen alitusta. Hallitus esittää, että pitkäaikaistyöttömät laitetaan kuntiin ja yrityksiin tekemään työtä työmarkkinatuella. Tämä on hallituksen mukaan työkokeilua. Ei se ole. Se on laillistettua orjatyötä, Tolppanen toteaa tiedotteessaan.

Kansanedustajan purkauksessa on kyse toukokuun 11. päivälle kirjatusta hallituksen esityksestä, josta Taloussanomat uutisoi torstaina. Hallitus esittää kokeiluhanketta, jossa kuntouttava työtoiminta korvattaisiin niin sanotulla työelämäkokeilulla. Työelämäkokeilussa pitkäaikaistyöttömät työskentelisivät työttömyystuen turvin kunnissa tai yrityksissä 4–8 tuntia päivässä enintään vuoden ajan.

Työelämäkokeiluun osallistuva työtön saisi työmarkkinatuen päälle yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen, Taloussanomat kertoo, mutta ei muuta palkkaa.

Maria Tolppanen sanoo Uudelle Suomelle lähettäneensä tiedotteensa kesken eduskunnan istunnon spontaanina reaktiona uutiseen. Tolppasen mukaan hallituksen uuden kokeilun merkittävin ero aiempiin työkokeilun on kesto.

– Se on vuoden mittainen! Se on todella pitkä aika, kansanedustaja sanoo.

Hänen mukaansa kokeilu voi vääristää työmarkkinoita erityisesti siksi, että työttömiä voitaisiin laittaa ilmaistöihin myös yksityisiin yrityksiin. 

Lue myös:

”Tämä on täysin absurdi vaatimus” – Työttömille suunnitellaan läjää uusia velvoitteita

Kela sen paljasti: Työvoimapalveluilla ei vaikutusta työllistymiseen – ”Aika karu luku”

Väite: Työttömän kiusaaminen on oikeasti hallituksen tavoite – ”Kiero logiikka pakottaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Perustuslaki ei ole Sipilän hallituksen vahvimpia puolia. Työttömyysturva on lailla velvoitettu . Ilman ehtoja.Turvaamaan elantoa työttömyyden,työkyvyttömyyden aikana.Työttömälle ja hänen lapsilleen.

Kun Kiinalaisille kivimiehille ja Pitzza yrittäjälle oikeus tuomitsi sakkoja liian pienistä palkoista? Kuinka hallitus voi teettää työtä sosiaaliturvaa vastaan 487e/kk?
Sosiaaliturva kuuluu kaikille kansan yhteisistä verovaroista.
Mitä sanoo perustuslaki ja laki-valiokunnat tuosta? Kohteleeko se kansalaisia yhdenvertaisuuslain takoittamalla tavalla?

Esim.Kotihoidontuki myös työtä vastaan? Sama kirstu Stvm/Kela.

Seppo Ilvessalo

Ennen vasemmisto oli sitä mieltä, että porvaristo riisti sitä ja eli sen kustannuksella ja oli valmis vallankumoukseen lopettaakseen tämän vääryydeksi kokemansa asiantilan. Tänään vasemmisto on näköjään sitä mieltä, että vasemistolaisella on oikeus elää tukien varassa tekemättä niiden eteen yhtään mitään ja porvarin on maksettava tämä loisiminen. Näin se maailma muuttuu. Pitäisiköhän meidän veronmaksajien, jotka tämän lystin joudumme maksamaan, harkita myös jonkinlaista vallankumousta, jolla tämä yhteisillä verovaroilla pummilla ajaminen lopetetaan.

Ralf Karlsson

Suurin osa palkansaajista vastaanottavat tukia kuten esimerkiksi lapsilisiä, ensiasunnon lainan korkovähennykset verotuksessa ja niin edelleen. Tämä koskee niin porvareita kuin vasemmistolaisia. Pitäisikö vuokralla asuvat lapsettomat nousta kapinaan että moiset pummit maksaisivat asumiskustannuksensa ja lapsensa harrastukset itse?

Maarit Korhonen

Turha jättäytyä marttyyrin asemaan! Itsekin maksoin veroja ennen työttömyyttäni yli kolmekymmentä vuotta, en saanut lapsilisiä enkä muitakaan lisiä! Aina joku maksaa tässä järjestelmässä, ja jos et tiennyt, me työttömätkin maksamme 20% veroja joka työmarkkinatuesta, joka on käteen vähän yli viisisataa euroa kuussa, työssäkäyvä voi tienata vaikka 2500 eikä sittenkään joudu noin korkeille veroille! Ja väitätkö, että puoli miljoonaa työtöntä ajaa pummilla? Kyllä täytyy olla harvinaisen tahvo, jos ei ole seurannut taantuman tilannetta alkaen vuodesta 2008, tähän päivään, onko unohtunut massairtisanomiset? Nyt olisi jo aika herätä todellisuuteen!

Harri Kovala

Saksa ylitti 2000-luvun alussa EU:n asettaman velkaantumisrajat. Syynä oli Hartz IV-sopimus, jossa työnantaja maksaa pientä palkkaa ja valtio kustantaa loput. Se tuli hyvin kalliiksi Saksan valtiolle, kun jokainen sopimuksen pienpalkkalainen sai valtiolta 1200 euroa käteen.

Markus Vuorivirta

En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta asiasta kuin LAILLISTETTU orjatyö. Orjatyötä ei voi mitenkään laillistaa. Eli siis asia on LAITONTA. Valtio tekee siis laitonta asiaa, jota se sitten selittelee kaikilla termeillä, millä koitetaan saada asiaa näennäislailliseksi. Ei kuitenkaan kestäisi tarkempaa tarkastelua missään kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Markus Vuorivirta

Mutta ei siinä mitään, kyllä tässä pystyy kaikenlaista jekkua tekemään. Firman kuin firman, saa yllättävän helposti nurin muutamalla pikku jujulla. Jos minut koskaan pakotettaisiin tällaiseen orjuutukseen, mä vakuutan ja vannon, että työkkärin listoilla on niin sen firman kaikki työntekijät kuin johtoporsaatkin. Sekä minä itse - takaisin. Kaikki tietysti tapahtuu täysin "sattumalta" eikä kukaan voi liittää mua niihin pikku juttuihin... Ja vaikka voisikin niin mitäs siitä sitten? Jos ei kerran ole edes ihmisoikeuksia niin mitä sitä sitten enää liossa on? Ainoa nautinto on aiheuttaa muillekin niin paljon pahaa kuin koskaan vain keksiikään, kun kerran itselläänkään ja työpanoksella ei mitään arvoa ole. Tällaisista asioista, kuten ihmisten täydellisestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä alkaa muuten ne terrori-iskutkin... Ihan vinkiksi vain hallitukselle.

Tuomo Niemelä

Jos oikein ymmärrän, jo nyt kuntouttava työtoiminta voi olla täysipäiväistä, kuitenkin enintään 4 x 8h = 32h per viikko. Ja kestää aina 24 kk. Se että se ei sitä välttämättä käytännössä ole, on toinen asia. Ohjaajien palkatkin maksavat.

Näinköhän Tolppasella on mitään oikeaa pointtia tässä? Eli mikä tässä on se kohu?

Teemu Terava

Jos säädetään kaikille oikeus kansalaispalkkaan tai perusturvaan, on hyvä varautua siihen, että sen vastikkeeksi halutaan ja täytyy vaatia jotain.
Nyt ollaan niillä rajoilla, että työlliset eivät pysty rahoittamaan julkisia palveluja ja tulonsiirtoja, vaan velanottoa pitää kasvattaa jatkuvasti.
Jos kustannukset ja velanotto jatkavat kasvuaan, olemme matkalla Kreikkaan.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Työttömälle sattunut Perustulo 560e kokeilu on työtä vastaan.Samat ehdot kuin toimeentulotuessa.
KELA-17
Peruspäiväraha,asumistuki,lapsilisät,perustulo lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.Jonka ehto on työvelvoite.

Oletko sinä tai joku muu seuraavana vuorossa joka vielä olet työssä?
Siinä on se suurin ongelma.
Teetetäänkö tulevaisuudessa yhä useampi työ sosiaaliturvaa vastaan verovaroista?

Työttömän tuet:
perustulo,on sama vedätys kun Kepu Tiilikaisen 300e työttömille . Toimeentulotuessa se vähennetään tulona pois. Vain 50e/kk saa ylittyä edm.tuki.
Jos saat veronpalautusta esim.100e ,vie Kela siitä 50e.
Kun saat työmarkkinatukea vie Kela siitä osan ja käteesi saat 487e/kk.
Säästyy hyvätuloisten ansiosidonnaisiin Kela-etuuksiin rahat jotka lasketaan tulojen mukaan,palkan päälle.Ei velvoitteita eikä ehtoja edm.saamiseksi.

Tuomo Niemelä

Anteeksi vaan Kalkela, mutta ei tuossa ole mitään tolkkua. Ei tietenkään voi nostaa jokaikistä jumalan tukea yhtäaikaa ja elellä niillä herroiksi. Eikä siihen perustuloon vaikuta työnteko juuta eikä jaata. Voit häipyä talveksi vaikka Ugandaan ja elellä siellä sillä. Piut paut työkkärille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #13

Minun ei tarvinnut kun työurani tein .Silloin kansan sosiaaliturva ,kansan omista verovaroista kuului perustuslain,yhdenvertaisuuslain mukaan kaikillle Suomen kansalaisille.
Siksihän veroja ja ALV kerätään. Sosiaaliturvaa ja julkisia palveluita varten.

Ei ilmaistöivoimaa yrityksiä varten.
-Vaan turvaamaan kansalaisen elanto eri elämäntilanteiden aikana.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #11

Meissä kaikissa on se pieni sosiaalipummi .Vauvasta-vaariin hautaan asti.
Moniko nosti tässäkuussa :
Lapsilisät,kotihoidontuet.Kela-vähennyksen ( lääkäri/lääke ) korvattiin osa päivähoidosta,sai leskeneläkettä,takuueläkettä?
Kaikki vaikka päällekkäin tulojen päälle. Sosiaaliturvaa Kelasta.

Mutta kas kummaa? Kun jo -94 lähtien sen Ex-palkansaajan,veronmaksajan,irtisanotun työttömän toimeentulotuesta on vähennetty muut tuet pois TULONA.
Peruspäivärahaa saava saa vain toimeentulotuen ja asumistuen. Ei muita tukia.

Kyllä voi Piut paut jos et tarvitse toimeentulotukea
,voit perustulolla ja säästöillä vetää lonkaa veronmaksajien piikkiin vaikka Thaimaassa.

-Nyt onkin puhe tulottomista,köyhimmistä työttömistä.
Ei hyvätuloisista jotka saa myös sossutukea kelasta. Jota on kaikki Kelasta saadut etuudet,tuet,lisät ,eläkkeet ym.

Suosittelen tutustumaan Stvm/Kela toimeentulotuen,perustulon ehtoihin -94-08-17
Ihan selvällä Suomen kielellä tehdyt lait.

Tuomo Niemelä
Vastaus kommenttiin #16

Ei lapseton työtön ole minusta mitenkään epäreilumassa asemassa niin, että muut (vanhemmat, eläkeläiset) saisivat ansaitsemattomia etuja tyhjästä ja itse ei mitään. Sen lapsen ansiosta toimeentulotuki esim. nousee paljon enemmän kuin yhden lapsilisän verran.

Aina joku tietysti on enemmän voittajan puolella ja toiset häviöllä, riippuen miten eduskunnassa on mennyt. Mutta siitä ei nyt puhuttu.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #20

Nouseeko? Lapsen toimeentulotuki 0v-18v on 280e-380e /kk.
Työttömän vanhemman tuki 487e/kk.
Siis lapsi saa toimeentulotukea:ruokaan,vaatteisiin,puhtaanapitoon ym.
-Mutta ei universaalista joka lapsen oikeutta lapsilisää? Koska on syntynyt väärään perheeseen.
Köyhä ei tarvitse lisää lapsen elantoon.
Mutta rikas ja tuloja saava tarvitsee ? Mihin? Lapselle viikkorahaksi? Osakesalkkua varten? Opiskelua/asuntoa varten säästöjä?

Kerro vielä mistä muusta Kela-etuudesta pidätetään 20% veroa?
Sinkku työtönkö ei ole maksanut veroja työssä ollessaan ?
Maksaa nyt työttömänäkin 20% veroa+ALV24% =44% veroa tuestaan.Eurot yrityksille kulutuksessa.
Vai joko yksinäiset on otettu huomioon verotuksessa? Taitaa se yksinäinen yhä maksaa ns.Vanhanpiian veroa ,kalleimman mukaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #20

Nouseeko? Lapsen toimeentulotuki 0v-18v on 280e-380e /kk.
Työttömän vanhemman tuki 487e/kk.
Siis lapsi saa toimeentulotukea:ruokaan,vaatteisiin,puhtaanapitoon ym.
-Mutta ei universaalista joka lapsen oikeutta lapsilisää? Koska on syntynyt väärään perheeseen.
Köyhä ei tarvitse lisää lapsen elantoon.
Mutta rikas ja tuloja saava tarvitsee ? Mihin? Lapselle viikkorahaksi? Osakesalkkua varten? Opiskelua/asuntoa varten säästöjä?

Kerro vielä mistä muusta Kela-etuudesta pidätetään 20% veroa?
Sinkku työtönkö ei ole maksanut veroja työssä ollessaan ?
Maksaa nyt työttömänäkin 20% veroa+ALV24% =44% veroa tuestaan.Eurot yrityksille kulutuksessa.
Vai joko yksinäiset on otettu huomioon verotuksessa? Taitaa se yksinäinen yhä maksaa ns.Vanhanpiian veroa ,kalleimman mukaan.

Maarit Korhonen
Vastaus kommenttiin #16

Hyvätuloiset sossutukilaiset, hehe hehhe, päivän paras, perustuloonkin voi hakea harkinnanavaraista ja ehkäisevää toimeentulotukea. Suomen sosiaaliturva on todettu liian pieneksi vastikään EU:n toimesta ja puhut hyvätuloisista?????

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #44

Kyllä pienituloisista ja tulottomista. Alle EU sovitun rajan perusturva. Useampi huomautus jo EU.
Ja puhut hyvätuloisista? Niiden ansiosidonnaisist Kela-etuuksistako?
100:le rikkaamalle Leskeneläke 7 500e.
Keskiverto n.120e.
Köyhin 0 euroa.

Ansiosidonnainen vanheimpainraha:
Hyvätuloiselle 4 500e-3 500e
Keskiverto n.1 200e
Köyhin/tuloton 0 euroa.

Miljonäärillekkin lapsilisät 12x vuodessa/17v/per lapsi.
Köyhin/tuloton ei lapsilisää -94 jälkeen. Lisänä lapsen elantoon.

Luulo ei ole tiedonväärti. Se köyhin saa vähiten euroina laskettuna tukia.Eniten hyvätuloiset,puhtaana tulonsiirtona verovaroista.
Leikattiinko heidän Kela-etuuksia nyt? EI .Vaan korotettiin kotitalousvähennystä ja takuueläkettä.
Niille joilla ei ole työeläkettä.
Pientä työeläkettä saavalta vähentää Takuueläkettä
Asumistuki
leskeneläke
ja mahd.toimeentulotuki.

Sosiaaliturva on muuttunut hyvätuloisten elintason ylläpitämiseksi ,verovaroista.
Maksajina köyhimmät joilta toinen tuki leikkaa toisen tuen.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #11

Tuomo, olen samaa mieltä. Meillä Suomessa on näitä ns. vastikkeettomia tukia aivan liikaa. Niin maatalous- kuin yritys- ja sosiaalisissa tuissa. Lisäksi tukiviidakot ovat hyvin sekavia ja tukinimikkeitä vaikka minkälaisia.

Ralf Karlsson

Työmarkkinatuki on noin 660€ joista Kela ei vie mitään. Kela kyllä pidättää 20% veron joten työmarkkinatuesta jää työttömälle noin 528 €. Tuo verohan on sinänsä järjettömän suuri tuollaiselle summalle ja jossain on tehty päätös että se on oleva juuri tuo 20% joskaan en ole löytänyt perusteita sille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Työmarkkinatuki 560e
Asumistuki xxx e
lasketaan tuloksi. Käteen 487e/kk toimeentulotukea. 50e/kk saa ylittää tuon normin.Loput lasketaan tuloksi.
Esim.mummon antama säästö 8v lapselle koulua varten.Laskettiin tuloksi ja vähennettiin perheen toimeentulotuesta.

Vekkulin kierät ehdot ja vain toimeentulotuessa ja asumistuessa. Köyhimpien .

Vuokra,sähkö,lääkärin määräämät hoidot maksetaan.

Pertti Ikonen
Vastaus kommenttiin #12

"jossain on tehty päätös että se on oleva juuri tuo 20%"

Lopullisessa verotuksessa työmarkkinatuen verotus jää n. 16 % riippuen kunnasta missä asuu. Muutosta työmarkkinatuen ennakkoveroprosentin muuttamiseksi voi tehdä vero.fi sivustolta.

Jari Kaisla

Jo Rooman ja Egyptin aikoihin tiedettiin, että orjatyöllä valtio saadaan kukoistamaan. Elitistit elivät tuolloin valtavassa yltäkylläisyydessä ja vauraudessa ilman puutetta mistään mukavuuksista. Nämä elitistit heittelivät toisinaan köyhille leipää ohi kulkiessaan ja leivän saaneet kansalaiset olivat hetken onnellisia saadessaan hieman lisää elinaikaa kuolematta nälkään. Samaan loistokkaaseen suuntaan tähyää myös nykyhallitus politiikallaan. Nykyhallituksen mukaan köyhille riittää käytännössä vain leipä palkaksi ja kaikki muu sen päälle on turhuutta.

Pertti Ikonen

"Hallitus esittää, että pitkäaikaistyöttömät laitetaan kuntiin ja yrityksiin tekemään työtä työmarkkinatuella. Tämä on hallituksen mukaan työkokeilua. Ei se ole. Se on laillistettua orjatyötä, Tolppanen toteaa tiedotteessaan."

Vielä ei ole ainakaan minun tiedossani, että tapahtuuko em. työkokeilu työttömyysturvan menetyksen uhalla, että jos työtön ei suostu vaapaaehoisesti työkokeiluun menemään, niin hän menettää työttämyysturvansa.

Jos taas on kysymyksessä työttömän vapaaehtoinen meneminen työkokeiluun,
niin asiassa voisi olla lieventäviä seikkoja jos työkokeilu ei kestä kuin viikon tai kaksi - about.

Teijo Myllylä

Pöyristytävää. Orjuuden lopettamisen jälkeen kovin veto porvarilta. Tuottavuusloikka vaan sipilältä paranee. Varmaa kepusiipi tähyää maatiloille ilmaista työvoimaa. Ja omat eväät mukaan tietenkin. Kas kun jallitus ei vaadi maksua, kun saa tulla töihin. Ei se varmaan kaukana ole, onhan tässä vielä aikaa seuraaviin vaaleihin.

Anita Viherpuro

Suomen valtio on kritisoinut useaan otteeseen Lähi-Idän öljyvaltioita orjatyön teettämisestä. Toivottavasti ei enää erehdy uusimaan kritiikkiään. Noissa, kuten varmasti monissa muissakin valtioissa rakenne on sellainen, että osa ihmisistä tekee matalapalkkaista työtä ja toiset hyvin palkattua. Persianlahden maissa ei kuitenkaan omilla kansalaisilla teetetä kaikkein matalapalkkaisimpia töitä, vaan niitä tekevät vierastyoläiset, jotka saamansa pienen palkan turvin pystyvät pitämään huolta perheistään paremmin kuin omassa maassa työtä tehden. Näille vierastyöläisille muuten kustannetaan asumien, joka nykyään on tiukkaan säädelty ja asuntoloita tarkastetaan jatkuvasti. Heille maksetaan ruoka, juomat, työvaatteet sekä työmatkat. Eli käytännossa heille jää koko palkka käteen kotiin lähetettäväksi. Alimmillaan palkka on suurinpiirtein sama kuin Suomen työmarkkinatuki nettona.

Suomi aikoo työllistää omat kansalaiset samalla Intialaisen rakennustyöläisen palkalla, sillä erolla, että työstä maksettavalla korvauksella työntekijä maksaa itse asumisen, tyomatkat, ruuat jne. Eli hups, niin me Suomalaiset heilahdamme jopa Intialaisia ja Bangladeshilaisia alemmalle tasolle.

Olemme hyvää vauhtia matkalla kehitysmaaksi ja monet aiemmat kehitysmaat kiilaavat ohitsemme, sille ei vaan voi mitään. Ollaan kohta muisto vaan.

Satu Miettinen

Ihmettelen vaan, että ei mahda ilmaistyöhön pakotetut olla kovin motivoituneita heille osoitettuun työhön. Kuka yrittäjä haluaa ottaa motivoitumattoman ja pakolla yritykseen laitetun työntekijän? Eikö siitä luulisi olevan enemmän haittaa kuin hyötyä? Onko yrittäjiltä kysytty, haluavatko he edes tällaisiä työntekijöitä vaikka ilmaisia ovatkin?

En jaksa uskoa, että palkattoman vuoden jälkeen juuri kukaan (tai erittäin harva) työllistyy palkalliseen työhön yritykseen (tai järjestöön). Ne yritykset jotka suostuvat ottamaan näitä "työelämäkokeilijoita" (joiden joukossa on paljon esim.iäkkäämpiä työnhakijoita joilla vuosikymmenten työkokemus) ottanevat tilalle uuden kokeilijan. Pakkohan ei ole palkata ketään, eikä sitä voida vaatiakaan.

Ja kyllä etenkin pitkäaikaistyöttömälle palkka (vaikka pienempikin) on se kaikkein motivoivin tekijä. Toki ei ainoa. Jos sitä ei saa niin mitä jää jäljelle? Työn ilo? Sillä ei elä.

Pertti Ikonen

"Ihmettelen vaan, että ei mahda ilmaistyöhön pakotetut olla kovin motivoituneita heille osoitettuun työhön."

Noin varmaankin on melkein kaikissa tapauksissa mutta kun karenssin uhalla työttömät palkatonta työtä tekevät, niin jos työn jälki ei tyydytä työantajaa, työantaja voi järjestää karenssin työttömälle ilmoittamalla tyytymättömyydestään te-toimistoon. Te-toimisto tietenkin kuten tähänkin mennessä tekee työttömyysturvan keskeytysilmoituksen Kelaan. Työnantajan ilmoittama syy menee varsin helposti läpi työvoimaviranomaisesta ihan lopullisesti vaikka kuin työtön esittäisi asiaan lievittäviä määreitä.

Erkki Saarinen

Ei kai se ole ilmaistyötä, jos yhteiskunta maksaa asunnon ja elannon. Pahinta pitkäaikaistyöttömälle on eristäytyminen yhteiskunnasta, yksinäisyys ja masentuminen. Jo muutaman viikon työnteko työyhteisössä voi saada ihmeita aikaan ja polun oikeille työmarkkinoille.

Ralf Karlsson

Oikeille työmarkkinoille joissa tämän päivän lukeman mukaan on TE-keskuksessa alle 20.000 avointa työpaikkailmoitusta + tämän päälle piilotyöpaikat joiden määrästä ei ole tietoa. Valtaosa työttömistä jäävät kuitenkin nuolemaan näppejään.

Satu Miettinen

Nuo on niitä kliseitä joita aina esitetään asiat paremmin tietävien (=paapovien) taholta. Kaikki (toki heitäkin on) pitkäaikaistyöttömät eivät ole yksinäisiä, masentuneita, päihde/mt- ongelmaisia eivätkä "työelämäkokeilun/ohjauksen" tarpeessa. Tiedän useita, jotka ovat hyvinkin aktiivisia toimijoita esim.vapaaehtoistyössä, luottamustehtävissä, harrastuksissa ja ystäviä/tuttavia on. Ainoa "vika", että ihminen ei ole onnistunut löytämään työtä monista yrityksistä huolimatta. Syinä voi olla esim.ikä, väärä asuinpaikka (kaikille ei muuttokaan onnistu tuosta vaan), työkyky rajoitteet kuten tules-vaivat (mikä tahansa työ ei käy).

Yhteiskunta ei maksa työttömän elantoa (kaikki eivät myöskään saa toimeentulotukea, se ei ole automaatti) ja asuntoa vaan ihan sen minimin millä ihminen pysyy hengissä ja saa katon pään päälle. Suomessa on sään takia paha asua kadullakaan tai veneen alla.

Työttömyys katsotaan aina ihmisen omaksi viaksi, vaikka se sitä erittäin harvoin on. Ja suurin osa siitä pyrkii ihan itsenäisesti eroon. Kukapa ei haluaisi ansaita itse palkallaan elantoaan? Erittäin suuri motivaatiotekijä puuttuu jos palkka puuttuu, eikä myöskään ole takeita sellaisen saamisesta ko.yrityksestä ilmaistyöjakson (vuoden) jälkeen. Tämä jos mikään lisää ja aiheuttaa (jos ei jo ole) ahdistusta ja masennusta. Vuosi on todella pitkä aika, jona aikana voisi tehdä hyödyllisempääkin työllistyäkseen palkkatöihin (työnhaku, verkostojen luominen, opiskelu, vapaaehtoistyö). Vähintään tuon ilmaistyöjakson pitäisi olla huomattavasti lyhyempi jos sellaista pakolla nyt lanseerataan.

Lisäksi tuo "työelämäkokeilu" on ristiriidassa hallituksen jo lanseeraaman perustulokokeilun kanssa ja aiemmin käyttöönotetun 300e suojaosuuden kanssa. Osa työttömistä siis työskentelee jo nyt niiden turvin. Osa joutuu työskentelemään siis pelkällä työttömyyspäivärahalla (peruspäiväraha/työmarkkinatuki+9e) ilman näitä lisiä. Eriarvoisuus myös työttömien kesken lisääntyy saati verrattuna palkkatyöläisiin. Työtähän tässä maassa riittää, mutta halukkuutta maksaa työstä palkka ei ole.

Marja-Liisa Kalkela

Maksaako se yhteiskunta esim.sinun yksityisenpuolen terveyspalvelut Kela-vähennyksenä verovaroista? Lapsilisiä et ole kai itse saanut?
Menisitkö itse harrastuksen ja mielen piristymisen vuoksi töihin ilman palkkaa?
Tuo sama resepti kävisi hyvin kaikille . Valtio maksaisi Kelasta palkan sosiaaliturvana.

Kauan veikkaat että Kelan rahat riittää "palkkoihin" kun verot palkoista jää saamatta?

Kalervo Niementaus

E.S:" Pahinta pitkäaikaistyöttömälle on eristäytyminen..jne"

Ja tämän tiedät kokemuksesta, vai onko joku pa-työtön kertonut tuon sinulle? Sovitaanko silviistee, että me työttömät olemme jokainen ihan omanlaisensa ja me kaikki emme kaipaa mitään "puuhastelua työyhteisössä ilman palkkaa", että löytäisimme polun.

Marja-Liisa Kalkela

Kun kohta yli ½ miljoonaa tekee ilmaistyötä ja palkoista jää verot saamatta.
Oletko valmis maksamaan enemmän terveyspalveluista kun verovarat ei enää riitä Kela-korvauksiin ?
esim:
Turun Mehiläisessä polven magneettitutkimus maksaa 997,00 euroa,
-mikä on 300 euroa enemmän kuin Helsingin Mehiläisessä.
Pohjolan omistamassa Omasairaalassa polven magneettikuvaus maksaa “reilut 800” euroa.
lähde:
Kuningaskuluttaja.

SOTE myötä poistuu jo osa korvauksista ,luultammin ajetaan alas koko sosiaaliturva.
Kelan eläkkeitä myöden.

Työstä palkka,verot palkoista valtiolle. Sosiaaliturvaa ja julkisia palveluita varten.
Ei pitäisi olla vaikeata valita kumpi on oikea tapa.

Juho Kangas

Hetkinen orjille siis yleisesti maksetaan työmarkkinatukea? Onko heille aina maksettu työmarkkinatukea? Orjat myös yleisesti saavat valita tekeekö orjatyötä saadakseen työmarkkinatukea? Tätä en tiennyt...

On se kyllä väärin, jos ei saa rahaa tekemättä mitään!!

Veli-Pekka Moisalo

Hallituksen logiikka pettää tai tarkoituskin on vääristää työmarkkinaa. Aivan selväähän on, että jos työnantaja rekrytoi määräaikaiseen tehtävään henkilöä, niin ilmaisen työntekijän kohdalla voidaan laskea pätevyysvaatimuksiakin. Siihen voi ottaa vaikka useamman ilmaisen työntekijän. Tehtävään pätevämpi hakija jää valitsematta. Tämä puolestaan lisää työttömyyttä, laskee palkkatasoa ja johtaa matalapalkkatöiden yleistymiseen. Vakinaisia työtehtäviä yritykset perustavat tässä Lindströmin mallissa vähemmän kuin normaalitilanteessa.

Pitkäaikaistyöttömistä joku työllistyy vakinaisestikin. Suurin osa kyllä muodostaa uuden työvoimarälssin, joka kulkee ilmaistyöstä toiseen. Syntyy työvoimakokeiluna oravanpyörä, jossa pitkäaikaistyöttömät kiertävät ja muut työttömät hakevat yhä harvempia työpaikkoja.

Marja-Leena Koivikko

TV:ssä ihmetellään ja esitellään, missä nykyajan orjat ovat. Niitä on kuulema seksitöissä jne., mutta kukaan ei vahingoissakaan mainitse, miten Suomen työttömiä kohdellaan. Eihän työ, josta maksetaan 9 euron päiväpalkka, voi olla mitään työtä, jolla elätetään perhe ja tullaan toimeen. Ihmisiä vaaditaan vielä kulkemaan omilla autoillaankin tällaisiin töihin. Useimmitenhan niitä ei edes ole oman kunnan alueella ja vaikka olisikin, niin silti korvaus aivan naurettava. Minuakin on vaadittu menemään tällaiseen työhön ja ajamaan omalla autollani 50 kilometrin matka päivittäin. Minulla on vanha auto ja tarvitsisin uuden auton, mutta ei ole varaa ostaa. Minulla ei ole varaa huollattaa autoani ja, jos se tässä 9 euron päiväpalkkaisessa työssä hajoaa, miten saan enää ikinä uutta autoa tilalle? Kuinka minä ylipäätään pärjään tuolla 9 eurolla, kun pitäisi ostaa polttoaineet, ruoka, vaatteet ja kengätkin työtä varten? Pelkät polttoaineet tulevat maksamaan 50 km:n matkalle 150 euroa, joten 9 euron päiväkorvauksesta jää vain 33 euroa eli 1,5 euroa per työpäivä. Mistähän hallitus luule, että niin halpaa ruokaa, kenkiä ja vaatteita saa, että 1,5 euroa per päivä riittää niihin. Lisäksi on törkeää, että ihmisille maksetaan 9 euroa päivässä ja kunnat myyvät tuotettuja tuotteita jopa 100 euron kappalehintaan ja varmaan kalliimmallakin eteenpäin. Minullekaan ei jää juuri mitään Kelalta saamastani työmarkkinatuesta, kun maksan velat ja laskut, mutta olen pärjännyt, kun olen voinut syödä kotona ja säästää polttoaineissa ja vaatteitakin on 6 vuoden takaa vielä ollut, mutta nyt ne alkavat mennä näissä ilmaistöissä kaikki pilalle ja pitäisi saada vaatteita päälle ja kenkiä jalkaan. Miten ihmiset voivat olla näin ajattelemattomia. Kuka hallituksen ja eduskunnan riveistä on valmis lähtemään tällaisiin töihin, nostakoon kätensä ylös ja, jos on, niin miksei sitten hallituksen ja eduskunnan palkkoja ole laskettu 9 euroon? Miksi työttömien on aina korjattava valtakunnan talous ja miksi talouden tila ylipäätään on työttömien vika? Onhan aivan selvää, että muut tahot tähän tilanteeseen ovat syyllisiä eli ne ahneet ihmiset, jotka hävittivät Suomen rahat taivaan tuuliin tai vetivät varat pois suomalaisista yrityksistä. Kyllä oli viime itsenäisyyspäivänäkin mukava niiden tanssia linnanjuhlissa, jotka urakalla järjestivät potkuja kunnollisille, työtä tehneille ihmisille ja sitten kehdataan vielä tehdä tällaista hallituksenkin toimesta. Kaikkien pitää sitten suostua tekemään työtä 9 euroa per päivä, jos se on nyt Suomen virallinen linja. JoTV:ssä ihmetellään ja esitellään, missä nykyajan orjat ovat. Niitä on kuulema seksitöissä jne., mutta kukaan ei vahingoissakaan mainitse, miten Suomen työttömiä kohdellaan. Eihän työ, josta maksetaan 9 euron päiväpalkka, voi olla mitään työtä, jolla elätetään perhe ja tullaan toimeen. Ihmisiä vaaditaan vielä kulkemaan omilla autoillaankin tällaisiin töihin. Useimmitenhan niitä ei edes ole oman kunnan alueella ja vaikka olisikin, niin silti korvaus aivan naurettava. Minuakin on vaadittu menemään tällaiseen työhön ja ajamaan omalla autollani 50 kilometrin matka päivittäin. Minulla on vanha auto ja tarvitsisin uuden auton, mutta ei ole varaa ostaa. Minulla ei ole varaa huollattaa autoani ja, jos se tässä 9 euron päiväpalkkaisessa työssä hajoaa, miten saan enää ikinä uutta autoa tilalle? Kuinka minä ylipäätään pärjään tuolla 9 eurolla, kun pitäisi ostaa polttoaineet, ruoka, vaatteet ja kengätkin työtä varten? Pelkät polttoaineet tulevat maksamaan 50 km:n matkalle 150 euroa, joten 9 euron päiväkorvauksesta jää vain 33 euroa eli 1,5 euroa per työpäivä. Mistähän hallitus luule, että niin halpaa ruokaa, kenkiä ja vaatteita saa, että 1,5 euroa per päivä riittää niihin. Lisäksi on törkeää, että ihmisille maksetaan 9 euroa päivässä ja kunnat myyvät tuotettuja tuotteita jopa 100 euron kappalehintaan ja varmaan kalliimmallakin eteenpäin. Minullekaan ei jää juuri mitään Kelalta saamastani työmarkkinatuesta, kun maksan velat ja laskut, mutta olen pärjännyt, kun olen voinut syödä kotona ja säästää polttoaineissa ja vaatteitakin on 6 vuoden takaa vielä ollut, mutta nyt ne alkavat mennä näissä ilmaistöissä kaikki pilalle ja pitäisi saada vaatteita päälle ja kenkiä jalkaan. Miten ihmiset voivat olla näin ajattelemattomia. Kuka hallituksen ja eduskunnan riveistä on valmis lähtemään tällaisiin töihin, nostakoon kätensä ylös ja, jos on, niin miksei sitten hallituksen ja eduskunnan palkkoja ole laskettu 9 euroon? Miksi työttömien on aina korjattava valtakunnan talous ja miksi talouden tila ylipäätään on työttömien vika? Onhan aivan selvää, että muut tahot tähän tilanteeseen ovat syyllisiä eli ne ahneet ihmiset, jotka hävittivät Suomen rahat taivaan tuuliin tai vetivät varat pois suomalaisista yrityksistä. Kyllä oli viime itsenäisyyspäivänäkin mukava niiden tanssia linnanjuhlissa, jotka urakalla järjestivät potkuja kunnollisille, työtätehneille ihmisille ja sitten kehdataan vielä tehdä tällaista hallituksenkin toimesta. Kaikkien pitää sitten suostua tekemään työtä 9 euroa per päivä, jos se on nyt Suomen linja. JoTV:ssä ihmetellään ja esitellään, missä nykyajan orjat ovat. Niitä on kuulema seksitöissä jne., mutta kukaan ei vahingoissakaan mainitse, miten Suomen työttömiä kohdellaan. Eihän työ, josta maksetaan 9 euron päiväpalkka, voi olla mitään työtä, jolla elätetään perhe ja tullaan toimeen. Ihmisiä vaaditaan vielä kulkemaan omilla autoillaankin tällaisiin töihin. Useimmitenhan niitä ei edes ole oman kunnan alueella ja vaikka olisikin, niin silti korvaus aivan naurettava. Minuakin on vaadittu menemään tällaiseen työhön ja ajamaan omalla autollani 50 kilometrin matka päivittäin. Minulla on vanha auto ja tarvitsisin uuden auton, mutta ei ole varaa ostaa. Minulla ei ole varaa huollattaa autoani ja, jos se tässä 9 euron päiväpalkkaisessa työssä hajoaa, miten saan enää ikinä uutta autoa tilalle? Kuinka minä ylipäätään pärjään tuolla 9 eurolla, kun pitäisi ostaa polttoaineet, ruoka, vaatteet ja kengätkin työtä varten? Pelkät polttoaineet tulevat maksamaan 50 km:n matkalle 150 euroa, joten 9 euron päiväkorvauksesta jää vain 33 euroa eli 1,5 euroa per työpäivä. Mistähän hallitus luule, että niin halpaa ruokaa, kenkiä ja vaatteita saa, että 1,5 euroa per päivä riittää niihin. Lisäksi on törkeää, että ihmisille maksetaan 9 euroa päivässä ja kunnat myyvät tuotettuja tuotteita jopa 100 euron kappalehintaan ja varmaan kalliimmallakin eteenpäin. Minullekaan ei jää juuri mitään Kelalta saamastani työmarkkinatuesta, kun maksan velat ja laskut, mutta olen pärjännyt, kun olen voinut syödä kotona ja säästää polttoaineissa ja vaatteitakin on 6 vuoden takaa vielä ollut, mutta nyt ne alkavat mennä näissä ilmaistöissä kaikki pilalle ja pitäisi saada vaatteita päälle ja kenkiä jalkaan. Miten ihmiset voivat olla näin ajattelemattomia. Kuka hallituksen ja eduskunnan riveistä on valmis lähtemään tällaisiin töihin, nostakoon kätensä ylös ja, jos on, niin miksei sitten hallituksen ja eduskunnan palkkoja ole laskettu 9 euroon? Miksi työttömien on aina korjattava valtakunnan talous ja miksi talouden tila ylipäätään on työttömien vika? Onhan aivan selvää, että muut tahot tähän tilanteeseen ovat syyllisiä eli ne ahneet ihmiset, jotka hävittivät Suomen rahat taivaan tuuliin tai vetivät varat pois suomalaisista yrityksistä. Kyllä oli viime itsenäisyyspäivänäkin mukava niiden tanssia linnanjuhlissa, jotka urakalla järjestivät potkuja kunnollisille, työtätehneille ihmisille ja sitten kehdataan vielä tehdä tällaista hallituksenkin toimesta. Kaikkien pitää sitten suostua tekemään työtä 9 euroa per päivä, jos se on nyt Suomen linja. Laitetaan kaikille palkakTV:ssä ihmetellään ja esitellään, missä nykyajan orjat ovat. Niitä on kuulema seksitöissä jne., mutta kukaan ei vahingoissakaan mainitse, miten Suomen työttömiä kohdellaan. Eihän työ, josta maksetaan 9 euron päiväpalkka, voi olla mitään työtä, jolla elätetään perhe ja tullaan toimeen. Ihmisiä vaaditaan vielä kulkemaan omilla autoillaankin tällaisiin töihin. Useimmitenhan niitä ei edes ole oman kunnan alueella ja vaikka olisikin, niin silti korvaus aivan naurettava. Minuakin on vaadittu menemään tällaiseen työhön ja ajamaan omalla autollani 50 kilometrin matka päivittäin. Minulla on vanha auto ja tarvitsisin uuden auton, mutta ei ole varaa ostaa. Minulla ei ole varaa huollattaa autoani ja, jos se tässä 9 euron päiväpalkkaisessa työssä hajoaa, miten saan enää ikinä uutta autoa tilalle? Kuinka minä ylipäätään pärjään tuolla 9 eurolla, kun pitäisi ostaa polttoaineet, ruoka, vaatteet ja kengätkin työtä varten? Pelkät polttoaineet tulevat maksamaan 50 km:n matkalle 150 euroa, joten 9 euron päiväkorvauksesta jää vain 33 euroa eli 1,5 euroa per työpäivä. Mistähän hallitus luule, että niin halpaa ruokaa, kenkiä ja vaatteita saa, että 1,5 euroa per päivä riittää niihin. Lisäksi on törkeää, että ihmisille maksetaan 9 euroa päivässä ja kunnat myyvät tuotettuja tuotteita jopa 100 euron kappalehintaan ja varmaan kalliimmallakin eteenpäin. Minullekaan ei jää juuri mitään Kelalta saamastani työmarkkinatuesta, kun maksan velat ja laskut, mutta olen pärjännyt, kun olen voinut syödä kotona ja säästää polttoaineissa ja vaatteitakin on 6 vuoden takaa vielä ollut, mutta nyt ne alkavat mennä näissä ilmaistöissä kaikki pilalle ja pitäisi saada vaatteita päälle ja kenkiä jalkaan. Miten ihmiset voivat olla näin ajattelemattomia. Kuka hallituksen ja eduskunnan riveistä on valmis lähtemään tällaisiin töihin, nostakoon kätensä ylös ja, jos on, niin miksei sitten hallituksen ja eduskunnan palkkoja ole laskettu 9 euroon? Miksi työttömien on aina korjattava valtakunnan talous ja miksi talouden tila ylipäätään on työttömien vika? Onhan aivan selvää, että muut tahot tähän tilanteeseen ovat syyllisiä eli ne ahneet ihmiset, jotka hävittivät Suomen rahat taivaan tuuliin tai vetivät varat pois suomalaisista yrityksistä. Kyllä oli viime itsenäisyyspäivänäkin mukava niiden tanssia linnanjuhlissa, jotka urakalla järjestivät potkuja kunnollisille, työtätehneille ihmisille ja sitten kehdataan vielä tehdä tällaista hallituksenkin toimesta. Kaikkien pitää sitten suostua tekemään työtä 9 euroa per päivä, jos se on nyt Suomen virallinen linja.