Keskiviikko 20.6.2018

KL: Vuokratontilta ostat asunnon halvemmalla – Ero jopa 1700 €/m²

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.5.2017 08:02
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Helsingissä on pääsääntöisesti halvempaa ostaa asunto taloyhtiöstä, joka sijaitsee vuokratontilla, kertoo Kauppalehti. Asia ilmenee Kauppalehden selvityksestä, jossa tutkittiin noin 40 000 helsinkiläisen kerrostaloasunnon pyyntihintoja muun muassa postinumeroalueen ja tontin omistussuhteen mukaan.

Vuokratontista koituvat kulut näkyvät asukkaalle asuinkustannuksissa vuokravastikkeen kautta, vaikka kokonaiskuvan selittääkin se, että vuokratonteilla sijaitsevissa kohteissa ei ole mukana itse tontin hankintakustannuksia.

Tulos on kuitenkin yleistettävissä vain tiettyjen puitteiden sisällä.

–Yleistäminen on mahdollista silloin, kun kyseessä ovat identtiset kohteet vuokratontilla ja omalla tontilla. Tuolloin markkina pitää huolen, että vuokratontilla oleva kohde on tonttiosuuden verran halvempi, OP:n kiinteistövälitysjohtaja Max Meder korostaa.

Tämä piirre on havaittavissa myös selvityksestä, sillä pelkästään eri postinumeroalueiden välillä on huomattavia eroja. Esimerkiksi Ruoholahdessa omalla tontilla olevasta asunnosta pyydetään neliöltä keskimäärin yli 1 700 euroa enemmän kuin vuokratontilla olevasta kohteesta. Toisaalta taas Kontulassa vuokratontilla olevien asuntojen neliökohtainen pyyntihinta on 130 euroa omalla tontilla olevia korkeampi.

Lisäksi ratkaisevia ovat asunnon sijainti, tyyppi ja kunto, ja vuokratonteille rakennetaan monin paikoin uudempaa asuntokantaa.

Tontin omistussuhde kiinnostaa ostajia entistä enemmän, sillä asia on ollut Helsingissä viime vuosina laajemmassa keskustelussa muun muassa Lehtisaaren alueen vuokrankorotuksesta nousseen keskustelun myötä. Esimerkiksi tulevan vuosikymmenen vaihteessa kaikkiaan liki 800 Helsingin kaupungin vuokratonttisopimusta tulee uusittavaksi.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

Kun 50 vuotta vanha tontin vuokrasopimus laukeaa, uusi tontin vuokra on yleensä n. 50-kertainen. Itsellä olisi pari vuotta sitten noussut 60-vuotiaan omakotitalo-vuokratontin vuokra yli 60-kertaiseksi. Ostin pois, olihan se yksi tärkeimmistä syistä, miksi kyseisen kiinteistön ostin. Mediassa on esitetty kymmenittäin ihan vastaavia tapauksia joko niin, että vuokralainen on lunastanut tai ei ole lunastanut tonttia itselleen.

Vanhalla vuokratontilla oleva asuinrakennus, jos vuokratontilla ei ole lunastusoikeutta, on erittäin riskialtis sijoitus. Jos tällaisella tontilla on lunastusoikeus, on se yleensä kytketty erittäin edulliseen indeksiin ja tontin saa lunastettua 1/3..1/4 vastaavan rakennusoikeuden sisältävän uuden tontin hinnasta samalla alueella. Toisaalta juridisille henkilöille (mm. asunto-osakeyhtiöt) vuokratuissa tonteissa ei yleensä ole tällaisia klausaaleja. Eteenkin suurten kaupunkien keskustoissa tämä mahdollisuus on käytännössä aina rajattu pois. Lisäksi jos tontin vuokra-oikeus syystä tai toisesta raukeaa, on tontin omistajalla yleensä oikeus vaatia vuokraalueen ennallistamista. Eli tontilla mahdollisesti sijaitsevien rakennusten poistettavamista määrä-aikaan mennessä (entisen) tontin vuokraajan (asunto-osakeyhtiö) kustannuksella.

Maarit Korhonen

No joo, talon tontin vuokra-aikaa uusittiin, mutta ei noussut 60-kertaiseksi, toki parissakymmenessä vuodessa ovat indeksikorotukset ajaneet aikansa ohi ja kiinteistöveronkin osuus on jo tontinomistajalle isompi kuin tontista saatu vuokra.

Teemu Terava

Mikä tämän uutisen uutinen on?
Samalla logiikalla on halvempaa ostaa sellainen asunto, jossa suurempi velkaosuus. Tällaisen oivalluksen suurin merkitys lienee niille, jotka ovat ostamassa kalliimpaa asuntoa kuin pankki suostuu lainoittamaan.
Tavallinen ihminen laskee esim 5v asumiskustannukset, ja valitsee edullisimman vaihtoehdon.