Tiistai 22.5.2018

Ex-pääministeriltä raivokas avautuminen naisten puolesta: ”Häpeällinen hallitus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.5.2017 12:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kritisoi kovin sanoin myös omiaan tasa-arvon puutteesta politiikassa.
|

Suomen entinen pääministeri, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) arvostelee kovin sanoin omaa puoluettaan, hallitusta ja nykypolitiikkaa tasa-arvon puutteesta. Jäätteenmäki kirjoittaa aiheesta Keskustanaisten Avain-lehdessä.

Jäätteenmäki muistelee, miten hän halusi ja sai hallitukseensa yhtä paljon miehiä ja naisia vuonna 2003 ”ensimmäistä kertaa Suomen historian aikana”.

–Tänään olen surullinen. Minne naiset ovat hallituksesta kadonneet? Tunnen syyllisyyttä. Olenko sittenkään itse tehnyt tarpeeksi tasa-arvon eteen? Uskoinko minäkin, että kyllä kaikki muuttuu ”ajan myötä”, kuten sanotaan. Uskoin, että tilanne paranee automaattisesti, kun fiksut koulutetut naiset valtaavat areenan, hän kirjoittaa.

Jäätteenmäki on laajasti huolissaan tasa-arvon puutteesta politiikassa.

–Naisia on häpeällisen vähän nykyisessä hallituksessa. Suoraan sanottuna se tarkoittaa, että politiikassa naisiin ei luoteta. Luottamus on yhteisten asioiden hoidossa elintärkeää. Tästä pitää uskaltaa keskustella myös puolueissa. Ennen kaikkea olen huolissani keskustelun puutteesta omassa puolueessamme Keskustassa.

–Ymmärrän, että asian esillä pitäminen on vaikeaa. Minäkin olen ollut hiljaa, vaikka hiljaa mielessäni olen ollut vuorotellen surullinen, pettynyt tai raivoissani. Nyt en voi enää pitää kaikkea sisälläni. Puhumattomuus ja äänettömyys asian ympärillä on niin äänekästä.

Jäätteenmäki pohtii, mihin naisten arkailu politiikkaan lähtemisessä perustuu.

–Olen miettinyt, että ovatko puolueen rakenteet ja keskustelukulttuuri naisia poissulkevia. Kuva politiikasta ei ole tällä hetkellä kovin hyvä. Poliitikot saavat osakseen myös uhkailuja ja asiatonta kommentointia. Naiset eivät uskalla lähteä ehdolle. Onko syy itse naisten vai onko syy kuitenkin jossain muualla?

Onko hallituksessa liian vähän naisministereitä? (Naisia on 5, miehiä 12)

Kyllä
71% (890 ääntä)
Mitä väliä?
21% (259 ääntä)
Ei
9% (111 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1252
Jaa artikkeli:

Kommentit

toni poutiainen

Eli jos objektiivisesti mies on naista kykenevämpi ja parempi tehtävään, on nykyaikana hänen tilalleen palkattava epäpätevämpi henkilö hoitamaan virkamies tehtävää huonommin tasa-arvoilluusion kustannuksella?

Tasa-arvo vouhotus muutenkin karannut käsistä jo aikapäiviä sitten. Jotain realismia ja näköalaa tähän antaa vuosi toisensa jälkeen tehdyt tutkimukset, joissa suomi listataan yleensä maailman top-3 tasa-arvoisimmaksi maaksi maailmassa.

http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2016/rankings/
http://www.talouselama.fi/uutiset/vertailu-suomi-on-euroopan-toiseksi-ta...

toni poutiainen

Asia kunnossa. Pitääkin ensi kerraksi keksiä joku sivistyneempi synonyymi vouhotukselle, herra kielipoliisi.

Itse en taas pidä ollenkaan arvossa ihmisiä, jotka lisäävät englannin kielisiä lyhennöksiä keskelle suomen kielistä argumentaatiota. Tuolle olisi suomalainenkin, saman pituinen lyhennös kirjainmerkeiltään käytettävissä.

Monica Almenoksa

Eipä sukupuolella ole väliä, kun hallitus tekee niin surkeaa työtä. Kuka tilasi tällaisen pölvästijoukon, joka tekee lehmänkauppoja, availee ovia ulkomaisille yrityksille ja mahdollistaa näiden veronkierron, haluaa väkisin raunioittaa loputkin sote-järjestelmästä, pakottaa ihmiset orjatyöhön ja laskea palkkoja entisestään?

Jaakko Paasonen

Populismia ja Kepulointia a'la Anneli jätemäki,jolle terveisiä täältä lähettää ,eräs naapurin mummo, tuolta entisen navetan takaa, ulkopaska huusistaan. Hän maksaa yhä ,700€ eläkkeestään ,sitä jsipilän firman taannoin valmistamaa ja kauppakepulin myymään, 20 000 € jätevekotinta,joka ei edes toimi.
Eikä hän ole ainoa.

Jaakko Paasonen

Populismia ja Kepulointia a'la Anneli jätemäki,jolle terveisiä täältä lähettää ,eräs naapurin mummo, tuolta entisen navetan takaa, ulkopaska huusistaan. Hän maksaa yhä ,700€ eläkkeestään ,sitä jsipilän firman taannoin valmistamaa ja kauppakepulin myymään, 20 000 € jätevekotinta,joka ei edes toimi.
Eikä hän ole ainoa.

Tuomo Niemelä

Keskustan on aikakin päästää välillä miehet maan johtoon. Kun katsoo historiaa, puolue ei näytä kovinkaan tasa-arvoiselta. Jäättenmäeltä se vaivoin onnistui: saman verran ministerejä molemmista sukupuolista. Mutta seuraavissa kolmessa olikin jo selvä akkavalta (Vanhasen I, Vanhasen II, Kiviniemi).

Tulos: Suomi syöksyi lamaan, keskustan kannatus romahti ja sitä ennen jopa nousussa ollut syntyvyys lähti rajuun laskuun.

Tapani Tuominen

En tiedä hallituksesta per se, mutta Suomella on erittäin huonoja kokemuksia eräästä ensimmäisestä naispääministeristä, joka puhui tottakin vain niin paljon kuin saattoi.

Hän oli tehtävässään kaikkiaan 68 päivää. "Häpeällistä" - voisi joku sanoa.