Keskiviikko 19.6.2019

Nyt koko ay-liike kutsutaan vastarintaan: ”Hallitus nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ilmaistyöhön”

Luotu: 
19.5.2017 15:13
Päivitetty: 
19.5.2017 15:28
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Hallituksen uudet työllisyystoimet herättävät kiivasta vastustusta.
|

Ammattiliitto Pro kutsuu kaikki Suomen ammattiliitot vastustamaan Sipilän hallituksen ”edesvastuutonta” työllisyyspolitiikkaa. Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ei säästele tiedotteessa sanojaan hallituksen esittämästä työelämäkokeilusta, joka veisi pitkäaikaistyöttömät töihin yrityksiin työttömyystuella. Hanke herättää kiivasta vastustusta.

– Tämä menee liian pitkälle. Hallitus haluaa nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ihmiset ilmaiseksi työvoimaksi, tätä ei tule missään nimessä hyväksyä, Malinen sanoo.

Työelämäkokeilu voi kestää vuoden, josta puoli vuotta työtön voi olla yrityksen hommissa.

–  Jos työttömän voi saada töihin ilmaiseksi, sittenhän kannattaisi potkia vakituiset pihalle ja ottaa ilmaista työvoimaa. Kokeilu romahduttaa jatkuessaan normaalin palkkatason ja työehtosopimukset. Työmarkkinoiden vääristäminen ilmaisella työvoimalla on täysin edesvastuutonta politiikkaa hallitukselta. Ilmeisesti hallitus on päättänyt juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä palauttamalla suomalaiset työmarkkinat sata vuotta taaksepäin, Malinen ryöpyttää.

–  Mihin ilmaistyö lopulta johtaa? Mitä tapahtuu Suomen verokertymälle ja kestävyysvajeelle, jos valtio lähtee maksamaan tätä uutta yritystukea. Onko valtiolla tosiaan varaa maksaa palkat yritysten puolesta?

Malisen mukaan työttömyystukea tulisi voida käyttää palkkatukena mahdollistamaan työllistymistä, jos hallitus haluaisi aidosti parantaa työllisyyttä.

– Näin työllistyvät saisivat myös kartutettua työeläkettä itselleen. Pro kannattaa järkeviä toimia pitkäaikaistyöttömyyden purkamiseksi, mutta tässä esityksessä ei ole mitään järkeä. Hallituksen esityksellä luodaan uusi luokka työmarkkinoille, johon kuuluvat ihmiset vain kiertävät ilmaistyöstä toiseen, Malinen jatkaa.

Hallitus aikoo testata viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille. Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä. Työelämäkokeilun päivittäinen kesto voisi olla vähintään neljä ja enintään kahdeksan tuntia päivässä ja viikoittainen kesto enintään viisi päivää. Pro huomauttaa, että ”käytännössä rajaukset ovat sellaiset, että ne mahdollistavat täyden työviikon tekemisen”.

Kokeilun toteutustapoja ei rajoiteta yksityiskohtaisesti, mutta työnteon lisäksi ”työelämäkokeiluun sisältyisi aina kunnan järjestämä, kokeilun aikana henkilölle annettava ohjaus ja valmennus”, hallituksen esityksessä todetaan Pron tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Kansanedustaja lähetti tyrmistyneen tiedotteen: ”Hallitus laillistaa orjatyön”

”Tämä on täysin absurdi vaatimus” – Työttömille suunnitellaan läjää uusia velvoitteita

Kela sen paljasti: Työvoimapalveluilla ei vaikutusta työllistymiseen – ”Aika karu luku”

Väite: Työttömän kiusaaminen on oikeasti hallituksen tavoite – ”Kiero logiikka pakottaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Veikkaanpa että ay-liike tekee lehmän kaupat hallituksen kanssa ilmaisesta työstä ja seurauksena on kuitenkin se, että työttömät tekevät ilmaista työtä yrityksissä ikään kuin ilmaisen työn tekemisessä ei olisi mitään ongelmaa.

Marja-Liisa Kalkela

Voi veikata mitä vain paha vain kun AY ei olemitään sanomista työttömien kyykytykseen.
Kas kun miljonääri Sipilän hallitus maksaa työttömyyskorvaukset valtion kirstusta.
Näpit on tukevasti kiinni ehdoissa millä niitä saa kelasta.

Sikäli koomista että samat rahat Kelasta voi Perus-kepun mukaan päättää perhe itse?
Vanheimpainvapaissa. Niistä saa päättää kyllä perhe.Mutta ei työttömät millä ehdoilla tuet saa. Molemmat verovaroista.

Onko sairasvakuutus hankittu jo vakuutusyhtiöstä? SOTE kun tulee ei taida verovaroja riittää Kela-vähennyksiin enää.

Rahat menee ilmaistöitä tekevien "palkkoihin".Toimeentulotukiin ja asumistukiin.Myös työttömän perheelle jos toinen on myös työtön.

Kuka on seuraava joka korvataan työttömällä 0 euron työntekijällä?

Mika Mustonen

Malinen ihmettelee "Onko valtiolla tosiaan varaa maksaa palkat yritysten puolesta?". Hän ei kuitenkaan ilmeisesti ole koskaan ihmetellyt, onko valtiolla (meillä työssä käyvillä veronmaksajilla) varaa maksaa työttömyyskorvaukset työttömien puolesta.

Marja-Liisa Kalkela

Siinä ne menee samassa kuin muutkin Kelasta saadut edut,vähennykset ym.
Maksat koko aika lapsilisiä,kotihoidontukia,muiden luopumistukia,takuueläkkeitä ym.
Samaa sosiaaliturvaa työttömyysturva on.

Kas kun yrityksiä ei vaadita talkoisiin ? Nehän työttömiä tehtailee. Microsoft,Nokia,Posti,Anttila,Stockman ym.

Tapio Mäkeläinen

Jätä Mustonen korvaukset maksamatta ja katso mitä sitten tapahtuu. Senkin asian 100 vuotispäivä lähestyy.
Hallitusmuodon perusteella työvoima on valtiovallan erityisessä suojelussa.
Viime vuosien menossa on hieman tullut fiilis se että se suojelu tapahtuu työnantajien välityksellä. Vähän kuin konjakin juonti Venäjällä , aateliset joi ja musikat katseli.

Jotain pitää erityisryhmienkin kohdalla tehdä mutta hallituksen ja työministerin sosiaaliset taidot myydä näitä(kin) ajatuksia on nolla.
Kun hallitus PS puoluekokouksen jälkeen hajoaa niin tässä suhteessa ei tie ole kuin ylöspäiin. Kuitenkaan en toivo että myös lapiolinjaa edustava Ihalainen enää palaa työministeriksi.
Se tässä maassa on on tullut selväksi että työttömyys on oma vika ja vastakkainasettelu kärjistyy. Pilli ei vihellä ennen kuin pytyssä on tarpeeksi painetta. Mä pelkään oikeasti, että jonkun epätoivo vielä purkautuu karmealla tavalla.

Jussi Keinonen

On surullista, että ay-liike näkee tämän aina vain vastakkainasetteluna työnantajien kanssa. Oikeastihan ay-liike sortaa työttömiä estämällä näiden pääsyn töihin vaikka pienemmälläkin palkalla.

TÄMÄ ONGELMA ei tule katoamaan maailmasta enää koskaan mm. robotisaation johdosta: työehtosopimusten alarajan (tai minimipalkan) johdosta kaikki sen alittavat tekemättömät – mutta hyödylliset – työt jäävät tekemättä.

Tämä ongelma on ratkaistava yhteiskunnassa kokonaistasolla, yhdessä. Työttömien törkeä syrjäyttäminen on lopetettava! On siedettävä suhdannemuutoksista, heikentyneestä työkyvystä ja -osaamisesta ym. ymmärrettävistä syistä johtuvat alemmat palkkatasot ja tuettava heitä rahallisesti muuten.

(Ja on ihan turha luulla, että se johtaisi palkkojen polkemiseen. Kuka tahansa omilla aivoilla ajatteleva tietää, että täystyöllisyyden palautuessa palkat lähtevät nousuun kannattavuuden vetämänä.)

Seppo Penttinen

"Ilmaista työtä"
Eihän se ole ilmaista. Tietysti pitää lähteä siitä, että palkan maksaa työnantaja - ei valtio eli muut työtä tekevät.
Ongelma on siinä, että syntyykö työllä riittävästi arvoa, että joku (=ostaja) siitä maksaisi.

Marja-Liisa Kalkela

Ja me veronmaksajat maksamme sairaskulut jos joku vammautuu ilmaistyössä.
Tai tekee hoitovirheen .
Kun valtio on irtisanonut yli 3000 . Korvataanko "kätilöt" nyt ulkoistetuille "Attendoille" 0 eurolla ,vanhuspalveluun ,terveyspalveluun ?
Hallitusohjelmassa luki ettei tarvitse enää olla alan koulutusta.
Kuten ei postimiehilläkään ole jolle vanhuspalvelua on lykätty.

Mitä ME veronmaksajat hyödymme tuosta?

Eija Sundholm

Minusta tähän liittyy riski, että työnantajat entistä enemmän irtisanovat työntekijöitään ja ottavat tilalle ilmaistyövoimaa, ei voi olla oikein mun oikeustajun mukaan. Ja vielä senverran mietin, että kyllä työstä sentään pitäisi maksaa palkkaa ns. sivistysvaltiossa ja demokratiassa, mikä Suomikin on ollut ainakin tähän asti.

Kalervo Niementaus

J.K:"..mutta miksi pitäisi, jos palkan määrä ei kannata työnantajalle?"

Ja vastaavasti taas..miksi työttömän pitäisi, jos ei palkan määrä(0€) ei kannata hänelle?
Sovitaanko siis, että jos ei työttömän työpanoksesta kannata maksaa mitään, niin lopetettakoon meidän kiusaaminen ja palattakoon siinä kohtaa asiaan, kun tarjolla on oikeaa työtä, oikealla palkalla.

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #15

Juu, tietenkään työttömänkään ei pitäisi tehdä yksityiselle töitä nollapalkalla.

Mutta siihen harmaaseen maastoon jää se, että miksi meillä syrjäytetään työttömät sellaisiksi, etteivät pääse lainkaan töihin vaikka haluaisivat, mutta saavat rahaa tekemättä mitään?

Ihan uteliaisuudesta kysyn, mikä on oma määritelmäsi oikeasta palkasta? Jos vaikka löytäisin jonkun, joka sinulle oikeaa työtä tarjoaisi.

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #16

Kalervo: jäin vastauksesi venymisestä johtuen primitiivisesti ensin miettimään "ettet vain suinkaan pelkäisi joutuvasi takaisin työelämään". Se oli tyhmää minulta. Sitten sain kehitysajatuksen: minkä tasoisella kuukausipalkalla sinä itse haluaisit päästä töihin vs. nykytilanteesi?

Tämä ei ole kettuilua, vaan aitoa uteliaisuutta nyky-yhteiskunnastamme. Olisi hyväksi (kai?) löytää se OIKEA palkkataso, jolla siirrytään ei-tekemisestä tekemiseen. Sen jälkeen polut ovat uudella tavalla avoimet.

Jarmo Makkonen

Jos valuutta ei jousta niin työllisyys joustaa. Kyllä nämä perusasiat pitäisi mennä jo hitaimmillekin kaaliin. Paljon muitakin virheitä on tehty, elinkustannustaso on päästetty korkeimmaksi euromaista ja täysin tietoisesti, laske siinä sitten palkkoja kilpailukykyiseksi.

Pentti Westerholm

Valtio ja työttömyyskassat maksavat nyt korvauksen kotiin.
Veroista ja palkanpidätyksistä nämä varat kerätään..Ei se ole ilmaista rahaa.
Moni tutuu olevan sitä mieltä,että pysykööt työttömät kyykyssä ja pois näkyvistä,mutta maksetaan siitä heille muka ilmaista rahaa.Parempi vaihtoehto on heidät työllistää .Siinä on muitakin vaitoehtoja kuin ei missään tapauksessa.

Juha Lapveteläinen

Hallituksen esitys ei sinällänsä ole huono, jos kyseessä olisi alle 18- vuotiaiden ammattitaidottomien työkokeilu 3-6 kuukauteen vuoden ajalta. Tällaista mallia voisin puoltaa edustajana eduskunnassa.

Jos kyseessä olisivat puolestaan yli 18- vuotiaat, jo ammatin hankkineet työttömät, luulisin ettei tänä päivänä noin +€200/kk (+€9/päivä) oikein riitä kaikkiin elinkustannuksiin työelämän haastavassa tiimellyksessä, sen normaalin KELA- korvauksen lisäksi?

Tässä taloudellisessa tilanteessa tukisin työelämän kokeilua ammattitaitoisten työttömien kohdalla, jos työnantaja maksaisi normaalin palkan ja kaikki tarvittavat sosiaali- sekä eläkevakuutusmaksut työntekijän puolesta normaalin työntekijän tavoin. KELA puolestaan maksaisi työntekijästä ns. palkkatukea työnantajalle normaalin kuukausittaisen työttömyyskorvauksen verran, + tuon €200/kk, tässä tapauksessa tukisin edustajana ratkaisua työkokeilun puolesta vuoden ajalta.

Ammattiliiton tuki asialle, sekä johdon ratkaisut ovat tässä poliittisessa työelämän kokeilussa tärkeä osa- alue, niitä on syytä kuunnella jäsenien ohella myös tulevaisuudessa.

Edellisen ratkaisun ongelmana tietysti tulee väistämättä olemaan vääristynyt kilpailutilanne. Mitkä tulevat olemaan niitä yrityksiä, jotka saavat tämänkaltaisen edun ja hyödyn kilpailijoihin nähden? Päättääkö asiasta hallitus ja millä perusteella, vai valitaanko jokainen suomalainen yritys samalta osa- alueelta tämän tukimuodon piiriin?

Mielenkiintoista tässä asiassa on nyt se, että todennäköisesti Yhdysvaltain Presidentti pystyy järjestelemään suomalaisille työttömille paremmin töitä tulevaisuudessa tilauksien muodossa, kuin pelkästään poliittinen päämäärä ja sen eliitti. Toivotaan, että tämä hanke edistyy positiiviseen suuntaan.

Jaakko Paasonen

Avataanpa hieman taustoja.
Edellisen hallituksen linjaukset näkyy nyt ja oppositio syyttää siitä pari vuotta toiminutta jsippilän hallitusta,joka on ,kumma kyllä,saanut mm.työttömyyden edes hieman laskemaan,ja jolle jäi
edellisen hallituksen jäljiltä , 50 000 000 000 € lisävelkaa ja 100 000 lisä työtöntä . Kaiken kruunasi tietysti se,että silloisen hallituksen pääministeri , Jyrki Katainen ,tämä mm."fantastista ,hei,metienataan tällä,"kokoomuslainen suomen 1 kyykyttäjä,joka luikki Brysseliin Eu
komissioon piiloon,,kesken hallituskauden, ,ja saman hallituksen paras velanottaja,ja Kreikan velkoja ranskalaisille sekä saksalaisille suurpankeille taannut,Jutta Urpilainen,,tämä melkein kokoomuslainen demari,on nyt muuten vain hiljaa ...saavutuksistaan.
Kuten koko oppositiokin.

Marja-Liisa Kalkela

Avataan vaan Faktoja:
Vanhasen II-hallitus lähti -07
Velkaa VAIN 54 Milj.
YLIJäämää 3 Mrd

Urpilainen sai:
Velkaa 80 Mrd
ALIjäämää 8 Mrd
2009 Sovitut"Kreikka-vipit" 2018 asti
ERVV/EVM -10 -20.3-11 Kiviniemen hallituksen sopimat
Lähde:
VM-muistio -10
TS -09 (IMF ja EU päättäjät sopi kriisimaiden lainoista M.Vanhanen)

Sai:
Nokian jätti irtisanomiset
Vienti ei vetänyt vieläkään . (Joten ei velat eikä työttömyyskään vähentynyt)
Vaikka hallituksessa oli velan ja vippien aloittajat Kok,rkp,Vihr. edellisestä hallituksesta mukana.

Nyt "talousnerot" Kepu,kok paikkaa jälkiää mitä teki -07-11
(Sari-sairaanhoitajien palkoista ,mitkä siirty kaikille loille ja vei ostovoiman )

"Näin Suomi tekee Rahaa"!
US 20.3-10
M.Vanhanen ,Kreikan tuista ja ERVV .

Joko aletaan tienata Kreikan III-tukipaketin 86 mrd jälkeen -15?

Markus Vuorivirta

Sipilän hallitus ole mitään saanut kyllä aikaiseksi. Pelkkää nöyryyttämistä ja kyykyttämistä. Paljon kaikensortin mukatekemistä.

Ainoat tahot mitkä täällä ihmisiä palkkaa on SAKSALAINEN autotehdas ja SAKSALAINEN telakka. Eli siis saksalaiset palkkaa ihmisiä töihin mutta suomen ongelmat on edelleen ihan samat kuin aina aikaisemminkin...

Kaiken lisäksi sipilän hallitus on viimeaikoina ollut aika lässähtänyt. Ei ole enää sitä intoa mitä oli vielä alkuun. Puhuttiin tienkorjaushankkeista, mutta mahtaako yhtä ainoaa tietä olla saatua korjattua. Massatyöttömyys rehottaa ennestään. Ainoa asia mitä ponnekkaasti jaksavat jauhaa, on esimerkiksi hallintarekisteriasia mikä jo neljättä kertaa otettiin naftaliinista pikapäätöksiin.

Sipilän hallitus hakee surkeudessaan vertaistaan. Vielä surkeampi taisi olla stubbin hallitus...

Raimo Ilaskivi

Nyt vaadittaisiin kaikkien yhteiskuntaryhmien keskeistä solidaarisuutta. Mutta kun media julkaisee yritysjohdon palkkatietoja, ne ovat valitettavasti kuin bensiiniä liekkeihin. Jos siellä niin miksi ei täälläkin? Palkkamaltti edellyttää malttia kaikkialla!

Hannu Myllynen

Miten ketään voi pakottaa ostamaan työtä? Kokemusta ja ammattitaitoa hankkimalla on mahdollista parantaa neuvotteluasemaansa ja myydä työtään ja yhä paremmalla hinnalla. Pakko ei meitä työhön saa vaan työ pakenee ulkomaille.

Ilkka Korkalainen

Kataisen-Urpilaisen hallituksella olisi ollut mahdollisuus kääntää kehityksen suuntaa pois velkaantumisesta mutta Kataisesta ei ollut siihen ja demari Urpilainen halusi vääristellä velkaantumista tuomalla esille Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemän talouden sopeuttamistarvetutkimuksen joka kertoi että sopeuttamistarve on vaivaiset 500 miljoonaa euroa. Todellisuudessa sopeuttamistarve oli jo silloin lähempänä 10 miljardia euroa.

Marja-Liisa Kalkela

Eli Kokoomus ei halunnut korjata Kepu,kok tekemiä virheitä -07-11?
Miksei porvarit
Kok,Rkp,vihr,Krst. suostnut siihen ? SDP 42 edustajalla ei hallituksen suuntaa määrätä.
Hallitushan oli kokoomuksen ja porvaripuolueita 4-2 vasemmistoa.

Psst! Yhä edelleen kaikkien hallituspuolueiden ministerit tekee ministerivaliokunnassa päätökset yhdessä.
Eduskunnan sivuilta löytyy miten hallitus,valiokunnat ja eduskunta toimii.
Kansalaisinfo .

Ville Mäki

Menevät vain järjettömiksi nämä hallituksen esitykset. Ei kai ne todellakaan kuvittele, että joku suostuu ilmaistyövoimaksi (orjiksi)? Tämä johtaisi siihen, että jotkut moraalittomat yritykset ottaisivat vain näitä työttömiä. Lopulta ei kukaan hyödy tällaisesta järjestelmästä. Ja länsimaiseen ajatteluun kuuluu, että tehdystä työstä maksetaan palkka.

Tämä hallitus tuntuu pitävän työttömiä suurimpana syyllisenä talousongelmiin, vaikka todellisuudessa he ovat talousongelmien oire, ei syy. Ja harva työtön on syytön tilanteeseensa ja moni kyllä haluaisi töitä. Mutta moniko haluaa tehdä töitä ilmaiseksi?

Veikko Siitonen

Tämän kaiken takana on yritykset jotka ovat muuttaneet yrityksen halvimpiin maihin.
Tähän olisi porkkana,laatidais yrityksille takaisin velvoite maksu. Se koostuisi mitä yritys on saanut tukea valtiolta ja kunnilta,onko saanut ilmaisen tila siitä vuokra ja työntekijöitten ulosheitto hinta.
Edellisen hallituksen aikana on näitä yrityksiä muuttanut halvimpiin tuotantomaihin satoja.

Tapio Mäkeläinen

No Pertti vei sanat suustani.
Ihmettelen Makisen lausetta että vakkari irtisanotaan ja ilmainen tilalle. Se ei edes lainennettujenkaan työlakien rippeillä ole sallittua. Eikä vakiintuneet työnantajat niin tyhmiä ole. Ay- liikkeen hyvätkin aikeet nollaantuu tuollaisten lapsusten myötä.
Rakennusteollisuuden tes sisälsi mahdollisuden työkokeiluun 6 kk ajaksi. Ajatus oli minusta hyvä mutta näköjään se ei purrut.
Olen sattuneesta syystä seurannut eräässä suuressa kaupungissa nk velvoitetetyöllistettyjen tilannetta. Pääsääntöisesti toimihenkilöitä.
Kuuden kuukauden työsarkaan tullaan nurkumatta ja työtä kuulema tehdään hyvin. Palkat lienee 2000€ molemmin puolin. Monella 3-5 kertaa pienempi palkka työttömyyttä edeltävään aikaan nähden.
Käsitys; muka sohvallamakoilevat juopot työnvieroksujat on ihan paskapuhetta ja sellaisia on ollut joukossa aina. Lisäksi niitä on eniten työpaikoilla kuukkeloimassa pilaten muidenkin työsuorituksen.
Mä en usko että tätä hallituksen speksiä on käytetty yhdelläkään suurella työnantajalla. Liitot ovat ihan pihalla reaaliprosessin tilanteesta. Lisäksi tolkua vailla oleva vuokratyö sotkee asian hahmottamista entisestään.
Kunnon työtä vaan on liian vähän.

Jukka Lampinen

AY-liike on toiminut jo pitkään vastuuttomasti, voi sanoa että kaikilla aloilla on noudatettu markinavoimien ja fasistien, voimakkain ja paras aatteita.
Vaikka liittojen pitäisi olla sosiaalisia.
Vahvat alat ja liitot on härskisti antaneet heikoimat uhreiksi, että omat edut säilyy. Samoin uhreiksi on luovutte työttömät ja köyhät.

Nyt on käymässä niin että kansa on tekemässä vastaiskua ja hylkäää Ay-Liitot, joten Ay-Liitot on palaamassa sosialismiin ainakin propagandassaan.

Mutta palkka vaatimukset kertooo toista, minä kyllä neuvoisin Ay-Liittoja pitämään suunsa kiinni siihen asti, että orja-työ ongelma on tosissaan hoidettu.
Vaatikaa palkkaa vasta sitten, kun vastuu kysymykset on hoidettu.

Päivi Soini

Asiallinen yritys palkkaa työntekijänsä!
Tehdystä työstä maksetaan normi korvaus, niin kuin kuuluukin. Palkka jolla työntekijä tulee toimeen, elättää itsensä.
Vain selkärangattomat yritykset käyttävät orjatyövoimaa.
Jos pitkäaikaistyötön ns. "määrätää" paikkaan X työkokeiluun, ei motivaatio voi olla kovin korkea.
Työtön tarvitsevat oikean työpaikan. Oikeasti 37,5-40h/vko ja mistä maksetaan rehellisesti työntekijälle kuuluva palkka. Tällöin motivaatio on kohdallaan.

Heinonen Jussi

Kirjoitin jo aiemmin kommentin, jossa totesin, että nyt yritetään työttömiä saada ns. palkattomaan työhön keinolla millä hyvänsä. Siis ehdotetaan terveille täysin työkuntoisillekin kuntouttavaa työtoimintaa, koska näissä tapauksissa harjoittelusopimus tehdään pidemmäksi aikaa, kuin varsinaisessa työkokeilusuhteessa. Ennen oli käytäntönä, että työkokeilu tehdään aluksi vain kuukauden ajaksi, mutta tästä ollaan jo luovuttu melko pitkälle, tai ainakin halutaan luopua. Kuntouttava sopimus kirjoitetaan vähintään 3:n kk:n ajaksi, eikä sekään yleensä riitä työnantajalle, vaan halutaan sitten jatkaa siitä eteenpäin, tavoitteena on ainakin 1:n vuoden harjoittelujakso, jos työntekijä on ns. kiltti ja ahkera harjoittelija. Kuntouttavassakin toiminnassa työnantaja seuraa tarkasti, miten sitä työtä tehdään. Kuntouttavalle selitetään, että hän saa jatkuvaa opastusta työnteossa ja tällä yritetään ikäänkuin kannustaa työntekoon. Tarkoitus vain on se, että usein halutaan potkia harjoittelijaan lisää vauhtia ankarasti käskyttämällä. Tämä järjestelmä alkaa muistuttaa todellakin orjatyösysteemiä. Ja en maininnut vielä, että ko. työsuhteissa, oli kysymys sitten työkokeilusta tai kuntouttavasta toiminnasta, ei kerry mitään eläkekeertymiä eikä lomaoikeuksiakaan. Eikä ole oikeutta käyttää työterveydenhuoltoa, jos sellainen on järjestetty ilmaiseksi vakituisille työntekijöille.

Matti Hakala

Täällä näyttää olevan vallalla ajatus että työttömyyskorvauksella tehtävä työ ei olisi ilmaista. No te kaikki hyvin tienaavat luopukaa palkastanne ja eduistanne isänmaan hyväksi, sitten haette työttömyyskorvausta ja menette samaan firmaan tekemään vuodeksi samaa työtä. Katsotaan milloin teillä muuttuu ääni kellossa. Se on silloin hyvä huudella ja syyllistää toisia kun itsellä menee hyvin. Mutta sehän on samaa paskan jauhantaa kuin nykyisellä hallituksellakin. Sipilä haluaa omaan firmaansa orjia jotta voi sitten verottajalta piilottaa hallintarekisteriin kaikki ne rahat joita ei ole vielä ehtinyt jemmata vakuuskuorien suojiin. Ettekö te tajua miten isoa vedätystä hallitus on tekemässä? Kun se kerran on päässyt vauhtiin, niin ei ne teidänkään hyvä palkkaiset hommat ole turvassa. Sillä työnantaja pistää teidät ulos liian kalliina työntekijöinä, ja täysin laillisesti. On se merkillistä että vapaa ehtoisesti annetaan hallituksen/työnantajien sahata sitä oksaa millä tekin tällä hetkellä vielä istutte. Älkää sitten myöhemmin täällä valittako hallituksen riistopolitiikasta kun nyt annatte sille suostumuksenne toimia miten haluavat. Oikeastaan toivon että saisitte tuntea tämän päivän työttömän kohtalon, jospa sitten oppisitte käyttämään omia aivojannekin. Työnantaja kyllä vie mielellään kaiken, mikäli sille antaa siihen mahdollisuuden.

Matti Hakala

Esa Rautakorpi. Ei voi laittaa mamuja tekemään töitä pelkällä työttömyyskorvauksella, se olisi törkeää rasismia, ihmisarvoa alentavaa, orjatyötä ja ennen kaikkea vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Mutta suomalaisen saa pistää tekemään orjatyötä.

Heinonen Jussi

Minulle tarjottiin TE-toimiston kautta työharjoittelua juuri tuota 4-8 h/pv ja aluksi tehtäisiin 3:n kk:n sopimus. Maksimissaan tämä harjoittelujakso voisi kestää 24 kk, kun se olisi kuntouttavan työn nimikkeellä. Siinä olisi paremmat kannustimet, kun olisi ns. kuntouttavaa työtä. Harjoittelujakso järjestettäisiin kunnallisessa työpaikassa, siis kaupungilla jossain työyksikössä. Ensin annettiin ymmärtää, että se olisi vain ehdotus, sitten sanottiin puhelimessa, että on tehty asiasta PÄÄTÖS.

Heinonen Jussi

Mitään päätöksiä ei vielä ole tehty. Palaveri asian suhteen on vasta tulossa. Olen sanonut TE-virkailijoille, etten voi ottaa kaikkia heidän puheitaan tosissaan. Puhetta riittää heillä, mutta varsinaista asiaa näyttäisi olevan melko vähän.

Ensio Jauhiainen

tämäkin sipilän yhtiö hyötyy..Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen tyrmistyi Arvopaperi-lehdessä julkaistusta tiedosta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän lähipiiri eli lapset ovat Fortel Investin kautta pörssiin listautuvan Ahola Transportin kolmanneksi suurin omistaja.
– Suomessa saa omistaa yhtiöitä vapaasti. Eihän siinä mitään. Mutta samaan aikaan kun julkisuudessa kyseenalaista huomiota saanut, nimenomaan suomalaisten työehtojen polkemisesta esiin tulleen yhtiön omistajista löytyy yhteys suoraan valtioneuvostoon, ollaan ainakin eettisesti heikoilla jäillä. Nyt alkaa näyttämään jo tosi pahalta, sanoo Kymäläinen tiedotteessaan.
Viime kesäkuussa ministerineuvostossa sovittiin kansallisten kabotaasirajoituksen poistamisesta ja lakimuutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Kymäläinen ja muut SDP:n kansanedustajat ovat kritisoineet kaavailuja.
– Pahin pelko on, että suomalainen kumipyöräliikenne ulosliputetaan halvempien työvoimakustannusten ja kaluston ylläpidon maihin. Tämänkaltaisesta toiminnasta on jo varoittavia esimerkkejä, kuten Ahola Transport, josta on jo aiemmin julkisuudessa esitetty tieto, että he ovat palkanneet 500 euron kuukausipalkalla kuskin Virosta, Kymäläinen kertaa.
Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä.
Ahola Transport on siis Kymäläisen mukaan toiminut juuri sen mallin mukaisesti, jota ehkäisemään muun muassa kabotaasirajoitukset on säädetty. Kymäläinen muistuttaa, että myös EU:n työtuomioistuimen kanta on, että jokaisessa maassa maksetaan kyseisen maan työehtojen mukaista palkkaa.
– Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä. Eihän Suomi nouse koskaan lamasta, jos on pienintäkään vihjausta valtioneuvoston jäsenten osalta palkkakeinottelun hyväksymisestä, Kymäläinen moittii.
– Kuljetusalan toimijoiden huolta kabotaasirajoitusten muutoksen mukanaan tuomista haitoista ja muun muassa valvonnan ontumisesta ei ole otettu huomioon. Ei ihme jos moni kysyy tämän tiedon jäljiltä, että miksiköhän, Kymäläinen lataa.
Kymäläinen pohtii, onko pörssin laillisuusvalvonnalla ollut tieto tämänlaatuisesta mahdollisesta sisäpiirikytköksestä ennen listautumisesitteen hyväksymistä.

terveisin, enska