Maanantai 20.5.2019

Jääkö IV-olut sittenkin Alkoon? ”Sovimme että emme kommentoi”

Luotu: 
23.5.2017 15:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|
Uuden alkoholilain piti olla jo viittä vailla valmis eduskuntaan, mutta nyt viime hetkellä hallituspuolueiden kansanedustajista koottu niin kutsuttu alkoholityöryhmä on alkanut neuvotella uudestaan uudistuksen pääkohdista, jotka sovittiin jo vuosi sitten.
 
Kokoomusta ryhmässä edustava Outi Mäkelä kertoo Uudelle Suomelle, että alkoholityöryhmä on kokoontunut sekä tänään että kokoontuu vielä huomenna.
 
–Olemme sopineet, että emme kommentoi vielä keskeneräisiä asioita, mutta sen voi sanoa, että mikä sovittiin vuosi sitten, on meidän kokoomuksen lähtökohta edelleenkin, Mäkelä sanoo.
 
Lisää aiheesta:
 
Valmistellun lakiehdotuksen mukaan kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäistilavuusprosentti olisi nostettu 4,7:stä 5,5 prosenttiin. Myös kauppoja koskevasta valmistustapaa koskeva rajoituksesta olisi luovuttu ja sallittu muidenkin kuin käymisteitse valmistettujen tuotteiden myynti, kuten suomalaisille tutun Gin Long Drinkin kaltaisia sekoitteita. Sekoitejuomia on julkisuudessa kutsuttu myös limuviinoiksi.
 
Nämä kohdat herättävät vastustusta keskustassa. Uudeksi peruspalveluministeri nouseva Annika Saarikko kertoi tänään Helsingin Sanomille, että asiassa etsitään nyt ulospääsyä. On esitetty jopa, että uudistuksia ei tehtäisi. 
 
Tämä ei sovi kokoomuksen Mäkelälle.
 
–Sitten jos ruvetaan tinkimään prosenttikorotuksista tai valmistustavan neutraliteetista, niin se tuntuu, että se olisi koko uudistuksen vesittämistä, Mäkelä pohtii.
 
 –Vaikka tämä näyttää pieneltä asialta niin se on merkittävä. Sen vuoksi olisi hyvä, että tässä päästäisiin eteenpäin vihdoin. Ainoastaan kiristyksiä on pystytty tekemään tähän asti ja nyt olisi tarpeen uudistaa alkoholilakia nykyaikaan, Mäkelä jatkaa.
 
Syy siihen miksi työryhmä kutsuttiin uudelleen koolle oli, että lakiesityksen piti tehdä vielä teknisiä täsmennyksiä. Mäkelän mukaan ne liittyivät muun muassa omien alkoholijuomien tuomiseen juhlatiloihin sekä etämyyntiin, mutta samalla keskusteluun tuotiin muitakin kysymyksiä.
 
Keskustassa on haluja tehdä asiasta omantunnon kysymys, eli että kansanedustajat saisivat äänestää vapaasti ilman ryhmäkuria. Tämä voi olla vaikea pala perussuomalaisille, joka antoi juuri varoituksen kolmelle poliisikansanedustajalle hallintarekisteriäänestyksessä. Perussuomalaiset kannattavat laajalti alkoholilain uudistamista.
 
Esimerkiksi kulttuuri- ja Eurooppa-ministeriksi noussut Sampo Terho (ps.) korosti eilen, että hallitus ei pysy koossa jos puolueet eivät äänestä yhdenmukaisesti.
 
–Se on just näin. Olen täsmälleen samaa, Mäkelä sanoo.
 
LISÄÄ AIHEESTA:
 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Alkoholi-ja uskontopuolue Alus ent Kepu ent. ML.
Luulisi näillä maalla asuvilla olevan halua saada ruokakauppaan vähän vilinää, ettei kaikkea tarvitse hakea syntisestä kaupungista oikein Alkoholiliikkeestä. Jokuhan voi nähdä, kun handelissa asioi. Ruokakauppa on vaarattomampi.

Meillä kaupunkilaisilla on ihan sama, vaikka hakisi kaikki juotavat Alkosta ja vaikka joka päivä.

Esa Väyrynen

Mikäli ruvetaan pilkkuja viilamaan, niin keskustalle voi sanoa, että pääsääntöisesti KAIKKI alkoholi valmistetaan käymällä (on poikkeustapauksia, mutta ei juomatarkoituksiin). Tislaus on vaan väkevöintiä ja tisle lantataan limuun tms., joten periaatteessa kaikki prosenttirajat alittava alkoholi on luvallista myydä kaupoissa.

Petri Ollila

Toivon kokoomuslaisille ja perussuomalaisille jämäkkyyttä, että tämä kaikkien aikoja iltalypsy ei menisi läpi. Varsikaan, kun sille ei löydy mitään järjellisiä perusteita. Kuinka voisi olla, että oluen alkoholiprisentin nostaminen eurooppalaiselle tasolle voisi olla tappavaa suomalaisille? Syy kepun vastustukseen täytyy olla muu kuin alkoholipoliittinen.

Anne Savola

Ihmettelen mihin ja miksi alkoholia tarvitaan. Pitääkö pää saada sekaisin, jos se ei ole sekaisin jo syntymästään. Ja kun sekoilusta pitää maksaa, niin joka tarvitsee alkoholia, sitä saa Alkosta niin maalla kuin kaupungissakin. Matka Alkoon ei ole koskaan liian pitkä, kun ja jos haluaa janoaan sammuttaa. Alkon tuotteet ovat kitkerän makuisia.

Ei lähiruokakauppa ole alkon tuotteiden välittäjäksi sopiva. Kouluikäisi lapsia opetetaan sekoilemaan, jouten olemaan ja edelleen kuntien ja valtion tuella elämään.
Omista lapsistani opetin työntekijöitä - maitoa ja vettä janoonsa joivat - hyvin ovat toimeen tulleet omillaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei lähiruokakauppa ole alkon tuotteiden välittäjäksi sopiva.

Kerro tuo pienelle kylä-kauppaa pitävälle kauppiaallekkin . Etenkin sitten kun kylästä häviää viimenenkin kauppa .Kun esim.kesäasukkaat tuo tullessaan ruuan ja kaljat City-Marketista taajamista .
Kepulaisilla ja Krst. on aina se oma napa tärkeintä.
Kyse ei ole vain teistä vaan monen elannosta riippuvia päätöksiä.

Kas kun kirkossa ei tarjota vettä tai maitoa ehtoollisella? Kautta aikojen on munkitkin valmistanut alkoholia luostareissa?

Anne Savola

Tänään kävin tutkimuksissa terveysasemalla. Jo ennakkoon jouduin täyttämään kaavakkeen, jossa kyseltiin TUPAKOITKO, KÄYTÄTKÄ ALKOHOLIA. Molemmat ovat ihmisen terveydelle myrkkyä. Ei uskonasiat auta, jos sairastuu keuhkosyöpään kun joka ilta on ollut "viinalasillinen" pöydällä illan viihdykkeeksi. Jokaisen pitää itse tietää mitä myrkkyjä käyttää sairastuakseen, jo nuorena kuoleman tautiin.

Suomen Keskustan väki taitaa olla kunnon kansalaisia. Heillä suottaapi olla järkeä päässä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tänään kävin tutkimuksissa terveysasemalla. Jo ennakkoon jouduin täyttämään kaavakkeen, jossa kyseltiin TUPAKOITKO, KÄYTÄTKÄ ALKOHOLIA.

Itse vastasin KYLLÄ. Siltikin täysin terve 70 vee. Työni tein tupakin savussa ravintolassa.
Pienhiukkasiin kuolee yhtä paljon kuin tupakkaan .
Sairastuu myös keuhkosyöpän.

Ei se maidonjuontikaan sitä viisautta "takaa" vaikkei alkoholiin koskisikaan.

Marja-Liisa Kalkela

Ja ken niitä juo saa Alkosta täyden lastin .Vaikka joka Alkosta mitä kaupungissa on .
Se joka juo se tekee sen vaikka perunasta,omenista,marjoista tai vaikka kuusenkerkistä.
Hakee viinansa vaikka Inarista taxilla Helsingistä.
Ennen vahdit kappalista kirppujakin ,kuin viinaan menevän juomista.

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki Alkoon vaan keskarista lähtien. Kyllä Lildin kassa kilisee kun saa sapuskat samalla kun käy Alkossa!

Lidl saa Alkon viereensä – viinakaupan mentävä asiakkaiden perässä!
Mtv3 01.06.2015
-Alko avaa tänä vuonna 14 uutta myymälää.
-Niistä peräti 9 tulee Lidlin naapuriksi.

-Alkon pitää huomioida liikepaikkapäätöksissään päivittäistavarakaupan kilpailu. Lisäksi Alko haluaa mennä sinne, minne asiakkaatkin menevät.
Lidl sai Alkon viereensä jo viime viikolla Pieksämäellä. Tässä kuussa Helsingin Kalasataman Lidlin naapuriin tulee Alko.
- Lisäksi Alko avaa myymälät syksyllä Lidlin yhteyteen
- Lohjalla,
-Ulvilassa,
-Harjavallassa ja
- Kempeleessä.
-Suunnitelmissa on Alko Lidlin yhteyteen myös
-Kotkan Karhulassa, Kankaanpäässä ja Porissa.