Lauantai 20.7.2019

Keskusta perui alkoholineuvottelut – kokoomus yllättyi

Luotu: 
24.5.2017 14:27
Päivitetty: 
24.5.2017 14:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan Annika Saarikon mukaan edellytyksiä hallituspuolueiden neuvotteluille ei keskiviikkona ollut.
|

Keskusta on yllättäen perunut hallituspuolueiden neuvottelut alkoholilain kokonaisuudistuksesta.

Keskustan kansanedustaja ja tuleva ministeri Annika Saarikko perui keskiviikkoiltapäivän kokouksen, jossa oli määrä etsiä sopua hallituspuolueiden kiistaan. Keskusta on haluton tuomaan ruokakauppoihin vahvat oluet ja niin sanotut limuviinat, kun taas kokoomus ja perussuomalaiset katsovat, että asiasta on sovittu jo viime vuonna hallituspuolueiden sopimuksella.

Saarikon mukaan ”valmiuksia neuvotteluille ei ollut”.

Hallituskumppani kokoomus yllättyi. Kokoomusta vastaperustetussa hallituksen alkoholityöryhmässä edustava Outi Mäkelä sanoo, että kokouksen perui työryhmän puheenjohtaja Saarikko itse.

Alkoholiuudistuksen eteneminen eduskunnan käsittelyyn on jälleen viivästymässä aiotusta. Vielä maaliskuussa sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että hallituksen esitys saadaan eduskuntaan toukokuun aikana. Kokoomus on useaan otteeseen hoputtanut uudistusta vetävää keskustaa viimeistelemään esityksen.

– Ei tämä kieltämättä ole tärkein hanke hallitukselle, kommentoi pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa keskiviikkona.

LUE LISÄÄ:

Jääkö IV-olut sittenkin Alkoon? ”Sovimme että emme kommentoi”

Alkoholilakia neuvotteleva Kike Elomaa: ”Keskusta haluaa vielä palata, lopputulos auki”

Alkoholikapina syttyi hallituksessa? – Limuviinat ja nelosolut ruokakaupassa olivat liikaa keskustalaisille

Lue lisää hallituksen vuoden takaisesta sopimuksesta: Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on sillä tavalla poikkeuksellisen tärkeä hanke, että sillä edes pieneltä sivistyksen osalta yritetään tuoda Suomea lähemmäksi keskieurooppalaista kulttuurin ja sivistyksen maailmaa nihilistisestä, kalvinistisestä ja lestadiolaisesta maalaismaasta. Maasta missä kyläpäälliköt MTK'sta tyrannoivat muuta kansaa ja ottavat sen verovarat omaan sisäiseen ja tuottamattomaan jakeluiunsa.

Mikko Toivonen

ps. Vaikka Kepu Rehulan vuorolla hänen toimialansa asiat (sote) vaan huononivat, niin jo kauan sitten pelkäsin sitä päivää kun tämä "Santra" siihen virkaan etukäteen ohjelmoituna alkaa kepulaisittain sen alan asioita hoitamaan. Hänen "ominaisuutensa" kun olivat jo pitkään tiedossa. Nehän ovat Lehtomäkiläinen kyky tuottaa silmänräpäyksessä todelta aluksi kuulostavaa tarinaa aiheesta kuin aiheesta lisättynä kepulaisuskovaispurismiin. (suom. kaiken inhimillisen ja kivan kieltäminen epädemokraattisesti)

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jo kauan sitten pelkäsin sitä päivää kun tämä "Santra" siihen virkaan

100% samaa mieltä . "Köyhienystävä II"!
Kun puoluekasvatista nousee ministeri ilman mitään kokemusta kansalaisten arjesta se ei tiedä hyvää.
Alkaa siltarumpu -pekkarointi todella teholla sosiaaliturvasta. Ketkä sitä saa ja ketkä ei.

"Kippis-kohtuudella" vetäjä jolla ei ole mitään kokemusta edes majoitus ja ravintola alalta. Eikö vetäjäksi löytynyt edes edm.yrittäjää eduskunnasta?

Jaakko Tuominen

Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Jukka Lampinen

Uhmamielisestä juopottelusta kansa pitää kasvattaa eroon, eiköhän se ole tässä asiassa se tärkein motiivi.
Viina pitää mitätöidä asiaksi jolla ei ole mtään merkitystä, mutta Keskusta pyrkii päinvastaiseen, korostamaan viinan merkitystä.
Keskustan valitsema linja tarkoittaa, että uhmamielinen juopottelu lisääntyy.

Mikko Toivonen

Olen kyllä Lampisen havainnosta täysin samaa mieltä. Viinan merkitys on mitätöitävä jolloin kiinnostus siihen luonnollisella tavalla normalisoituu.
Parhaiten alkoholikiinnostuksen mitätöinti tapahtuu keskieurooppalaisella tavalla eli kaiken alkoholikaupan ja valmistuksen vapauttamisella ja sääntöjen jättäminen vain valmistuksen valvontaan sekä myynnin ikä ja kuntorajoihin.

Reijo Laitinen

Ahdistuksen lievittämiseen alkoholia ei missään tapauksessa tulisi käyttää, sillä eihän se toleranssinsa takia kovin pitkään auta ilman että annosta joutuu suurentamaan alkoholisoitumisriskin uhalla. Nykyisin osa väestöstä alkoholisoituu jo alle kaksikymppisenä alkoholia "ahdistuslääkkeenä" hyödyntäessään.

Harri Kovala

Miten minusta tuntuu, että on aika jättää maakuntahallintomalli taakse ja suunnata kohti viiden SoTe-alueen mallia kohti ja jos tuntuu, että tulee vaikeuksia, niin poistetaan kunnilta verotusoikeus. Ja voitaisiin myös tämä kaikkea jarruttava tunkkaiselta tuoskahtava Breznevin aikainen Maalaisliitto oppositioon tai kielletään koko puolue vehkeilystä Neuvostoliiton hyväksi.

Markku Marttila

Kova hinku on palstan pojilla vapauttaa viinan kirot yhä laajempien kansankerrosten hyvinvointia tuhoamaan. Vielä ei heidän mielestään ole vapaa viina tarpeeksi vahingoittanut nuorten kansalaisten terveyttä. Roimaa lisäystä kustannuksiin he kaipaavat valtion talouden muhkeaa ylijäämää (!) pienentämään...

Asiantuntijoilla, siis todellisilla asiantuntijoilla, on intomielisiin raikulipoikiin verrattuna aivan toinen näkemys:
https://www.duodecim.fi/2017/01/09/tarttumattomien-sairauksien-verkosto-...

Markku Marttila

Tuskin kannattaa leimata höpinäksi alla mainittujen järjestöjen kannanottoa:

Aivoliitto, Filha, Hengitysliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim,
Suomen Diabetesliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Sydänliitto
ja Suomen Syöpäyhdistys.

Nuo järjestöt muistuttavat, "että hallitus on ohjelmassaan sitoutunut edistämään hyvinvointia ja terveyttä, kaventamaan terveyseroja sekä tasapainottamaan julkista taloutta ja edistämään Suomen kilpailukykyä. Parhaillaan lausuntokierroksella oleva alkoholilain uudistus on ristiriidassa kaikkien näiden tavoitteiden kanssa."

Keskustan sättiminen ei em. järjestöjen selkeää lausuntoa muuta mihinkään suuntaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

lainaus:
ja edistämään Suomen kilpailukykyä.

Matkailumaana etenkin turisteja ajatellen ? Juottamalla kepulaista kirnupiimää Lohen,Poron ym. sisältävillä aterioilla Hotelleissa ja ravintoloissa.
Sunnuntaisin saa juoda vain vettä Alkot on kiinni ja kaupat saa myydä vain Simaa miedompia juomia..
Suomi on yhä 2017 takapajula verrattuna EU muihin maihin.

Margareta Blåfield
Vastaus kommenttiin #16

Silakkaa, piimää ja katajalla maustettu kotikalja vois olla ihan hyvä tarjoilu turisteja houkuttelemaan.
Meinaatko, että ennen kun kaupat olivat kiinni sunnuntaisin ei saanut syödäkään mitään?
Hyvää piimää ei enää kaupoista saa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #29

Kun kaupat oli kiinni? Tule 2000 luvulle. Kaupathan saa nyt olla avoinna miten lystää.Mutta ei saa myydä mitä lystää .Tulppana on "vakaamuspuolueet" jotka estää Suomea Eurooppalaistumasta .
Ikäni ravintolassa töissä mutta vain suomalainen tilasi maitoa ja piimää ruuan kanssa.
Nekin ilmeisesti oli kepulaisia. Ei edes Urkki juonut lounaalla tai illallisella maitoa .

Ari Tähti
Vastaus kommenttiin #14

Röyhkeästi väitän että em tahot höpöttää paikkansapitämättömiä asioita. Ko virastot lausuu asioita lähinnä velvollisuudesta ja ylivarovaisuudesta, eivät ainakaan myöhemmin jää kiinni siitä etteivät varottaneet.

0.8 prosenttiyksikköä... toisaalta tuntuu että nämä tahot on menettäneet järkensä ja kaiken suhteellisuudentajun. Ylivarovaisuus lausunnoissa aiheuttaa vain ko virastojen uskottavuuden menettämisen.

Marja-Liisa Kalkela

Kepu ja Krst. aikoo uudestaan "raitistaa" kansaa vai? Voihan sitä hakata päätä seinään uudestaan. Kyllä viinaa saa muualtakin kuin vain Alkosta.

Kieltolaki saikin Suomessa aikaan ennennäkemättömän viinan salakuljetuksen aikakauden, jota on kutsuttu myös pirtuajaksi.
-Alkoholia salakuljetettiin Suomeen alkuvuosina etupäässä Virosta.

-Takavarikoidun alkoholin määrä kasvoi vuosi vuodelta ja ylitti vuonna 1930 jo miljoonan litran rajan.
-Maaseudulla kieltolain noudattamista oli käytännössä mahdotonta valvoa.
Kotipoltto eli viinan valmistaminen itse tislaamalla yleistyi.
-Kotipolttoa harjoitettiin saaristoissa, sillä ne olivat syrjäisiä.

Tapio Mäkeläinen

Lääkäreiden annoskoko 100 kg terveelle miehelle on 4 pulloa kaljaa viikossa eli se sun duodecimin ohjeista.

Ylimiehitetty Thl "tietää ja Puska tietää "
että 157,54 ihmistä kuolisi jos aapelia sais kaupasta. Eikös sitten vois laittaa antabusta niille kotia ja muut sais ostaa mitä lystää kuten muudenkin normaalien yhteiskuntien asukkaat. On aika huikea kollektiivirangaistus muutaman juopon takia. Nuorten kulutus laskee jo muutenkin. No, sama puolue pitää työttömiä juoppoina sohvaperunoina.
Tämä Puska joka suunnitellun tuolileikin avulla saatiin Lehtomäen mandaatille tätä näennäistieteellistä bullshittiä johtaan.
Kerron lyhyen esimerkin miten tämä kaksinaismoraali menee:
Vuonna 1984 ajoin kuuluisaan lestikkapitäjään kuumana kesäpäivänä vaimon sukujuhlaan. Vauvamme vieiin kammariin ja sanoin vaimolle että haen ajokaljat tosta lähilaupasta joka näkyi pihaan. Vaimon nuori n 33 v eno kyytiin ja kaupalle, siinä sälli loihe lausumaan : tämäpä on kieltokunta. !
No saab vm 69 kohti kirkokylää ja just ehdittiin 1755. Ostin 4 nelostölkkiä.
No, hra Myyjä katsoi enoa: mitäs pekka?
Kaks votkaa ja kampiakseli ( gambina). 6 tölkkiä.
Aamulla oli juonut ne kaikki ja meni seuroihin.

Teemu Terava

Kepu ei ole koskaan halunnutkaan alkoholilakiin mitään väljennyksiä. Myyntiä koskevat rajoitukset olisi helpompi hyväksyä. Sitä ei voinut aiemmin sanoa ääneen, koska se olisi härinnyt Kepulle tärkeämpiä tavoitteita. Siksi valmistelua oli helpompi jatkaa ja viivyttää, kunnes muut asiat oli hyväksytty.
Silkkaa poliittista teatteria, jossa Kepu on mestari ja Kekkosensa lukenut.

Risto Salonen

Eiköhän vihelletä peli poikki.
Onhan tässä vatuloitu jo kaksi vuotta.
Kepu pettää aina toisin kuin luulin.
Nyt alkaa riittää.!!
Alkoholi ei ole ongelma, mutta aihe oli kuitenkin aika vaaraton.
20 prosenttia äänestäneistä, mutta hei olemme 2000-luvulla ja Lars Levi kuoli yli yksi ja puoli sataa vuotta sitten. Voisitte tulla jo 2000-luvulle sieltä 1800-luvulta.
HERÄTKÄÄ SUOMALAISET. KEPU ON HISTORIAA.

Perttu Huovinen

Ei tuossa ole mistään muusta kyse kuin että hallituksen kaverit jotka nostavat palkkaa Alkon leivissä, saavat nostaa järjettömiä kuukausitulojaan vielä tovin, koska jos a-olut ja original long drink olisivat päivittäistavarakaupassa, niin puolet suomen Alkoista voitaisiin sulkea samointein.