Torstai 27.6.2019

Katainen: USA:n subprime-luottokriisillä ei dramaattisia vaikutuksia Suomeen

Luotu: 
19.10.2007 06:07
Päivitetty: 
19.10.2007 06:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok).

Yhdysvaltain subprime-asuntolainoista alkaneella luottokriisillä on tuskin dramaattisia vaikutuksia Suomen pankkeihin, mutta markkinaturbulenssi lisää valtion tarvetta varautua hitaampaan talouskasvuun, valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi torstaina.

- Jos maailmantaloudessa tulee takapakkia, tottakai sillä on vaikutusta Suomeen, Katainen sanoi Washingtonissa Maailman valuuttarahaston kokouksen alla.

- Tämä alleviivaa tarvetta varautua alemman kasvun aikaan. Varaudumme siihen maksamalla velkaa pois, sillä valtiolla on nyt erittäin ylijäämäinen budjetti.

Maailman valuuttarahasto alensi keskiviikkona maailmantalouden kasvuennustetta, osittain subprime-luottokriisin takia. Yhdysvaltain tämän ja ensi vuoden kasvuennustetta järjestö pudotti miltei prosenttiyksiköllä 1,9 prosenttiin.

IMF varoitti lisäksi, että dollari voi luisua hallitsemattomaan laskuun Yhdysvaltain suuren maksutaseen alijäämän takia. Valuuttarahaston kommenttien jälkeen euro nousi ennätyksellisen korkealle lähes 1,43 dollariin. Dollarin heikkeneminen vaikeuttaa euroalueen vientiä ja uhkaa alueen talouskasvua.

Valtiovarainministeriö ei toistaiseksi ole alentanut Suomen kasvuennusteita. Se arvioi ensi vuoden kasvuvauhdiksi 3,3 prosenttia.
Vuonna 2009 sen odotetaan hidastuvan 2,5 prosenttiin, osittain väestön ikääntymisen takia.

Katainen sanoi, että subprime-kriisin kokonaisvaikutukset selvinnevät vasta kuukausien kuluttua.

- Kriisi on hyvä muistutus siitä, että riskistä pitää maksaa riskilisä, valtiovarainministeri sanoi.

Hän uskoi suomalaisten pankkien säästyvän suurilta tappioilta Yhdysvaltain rahamarkkinoiden kriisistä huolimatta.

- Suomen tilanne näyttää kohtuullisen hyvältä, Katainen sanoi. En ole kuullut ongelmista suomalaisissa pankeissa.

Yhdysvalloissa lyhyen aikavälin lainamarkkinat jähmettyivät, kun pankit havahtuivat suosittujen mutta riskialttiiden subprime-lainojen ongelmiin elo-syyskuussa. Wall Streetin pankit ovat toistaiseksi myöntäneet 20 miljardin dollarin subprime-luottojen aiheuttamat tappiot, mutta asiantuntijat uskovat niiden paisuvan moninkertaisiksi lähikuukausina.

Britanniassa kriisi johti paniikkiin Northern Rock –pankissa, mikä pakotti Englannnin keskuspankin tekemään harvinaisen poikkeuksen ja myöntämään sen asiakkaille täydet talletustakuut.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

suvituuli

Suomalaiset pankit rahoittavat paa-asiassa toimintansa samoilta lyhyenaikaisten talletusten markkinoilta kuin kaikki muutkin kansainvaliset pankit.

Taman kriisin nadiria ei ole viela nahty. Vaitan etta kv.rahoitusjarjestelmaa uhkaa suurin riski kahdeksaankymmeneen vuoteen. Pankit, suomalaiset mukaanlukien, ovat ne, jotka korttitalon hajoaminen huitaisee menemaan kuin tuulenpuuska syksyiset lehdet.

juhopaavola

Saas taas nähdä kuinka paljon suomalaiset pankinjohtajat ovat laittaneet rahaa, suoraan ja epäsuorasti, amerikkalaisten roskalainapapereihin. Empä ihmettelisi vaikka paljonkin, meidän markkinataloudessamme kun voitot ovat yksityisiä mutta tappiot yhteisiä..

Teme

Oma käsitykseni on se ettei Suomalaisilla pankeilla ole rahaa siellä kiinni samoissa määrissä kuten Britti pankki Northen Rock:lla siellä oli. Satun eräitä kanavia pitkin tuntemaan kyseisen pankin työntekijän joka kertoi että kyseinen pankki tulee fuusioitumaan johonkin vakaanpaan pankkiin ja Englannin keskuspankki tulee auttamaan noitten roskalainojen siivoamisessa uuteen roskapankkiin.