Sunnuntai 16.6.2019

Joka neljäs autoilija tunnustaa rikkovansa tietoisesti lakia – bemarikuskit pahimpia

Luotu: 
31.5.2017 10:00
  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Joka neljäs autoilija tunnustaa rikkovansa pysäköintitilanteessa tietoisesti lakia sillä ajatuksella, että siitä ei kuitenkaan jää kiinni. Tämä käy ilmi puhelinpysäköinnin palveluja tarjoava EasyParkin sähköisestä kyselystä. Ykkössijaa lainvastaisessa pysäköinnissä pitää BMW, kakkossija menee Skoda-kuskeille.

Miehistä joka kolmas kertoo kokeilevansa onneaan laittoman pysäköinnin suhteen. Naisista taas joka viides sanoo, että on tietoisesti parkkeerannut lainvastaisesti. Ikäluokista 40–49-vuotiaat harrastavat laitonta pysäköintiä eniten. Heistä 38 prosenttia tunnustaa pysäköivänsä laittomasti.

BMW-kuljettajista 41 prosenttia kertoo toimivansa lainvastaisesti, Skoda-kuskeista 34 prosenttia ja Mercedes Benz -kuskeista 29 prosenttia. Heti Mersun kannoilla tulevat Volkswagen- ja Toyota-kuskit, joista 28 prosenttia parkkeeraa tietoisesti lainvastaisesti.

– Tiedämme sekä kokemusperäisesti että aikaisemmista selvityksistämme, että pysäköinti tapahtuu usein kiireessä. Jos vielä kaikessa tohinassa joutuu etsimään vapaata parkkipaikkaa, voi laiton pysäköinti houkuttaa entistä enemmän, sanoo EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson tiedotteessa.

Eniten rikesakkoja Mersu-kuskeille

Vastaajilta kysyttiin myös pysäköintivirhemaksujen ja liikennerikkomuksista saatujen sakkojen määristä. Eniten sakkoja ropisi BMW- ja Mercedes-kuljettajille. Parhaiten muut liikenteessä liikkujat huomioivat Toyota-kuskit ja turvallisimmat kuljettajat löytyvät Volvon ratista.

Parkkisakkojen kappalemäärissä ykkösenä on BMW, kakkosena Toyota, kolmantena tasavertaisesti Skoda ja Audi. Kuljettajan iällä näyttää olevan merkitystä parkkisakkojen määrään. Eniten sakkoja tulee 30–39-vuotiaille, joista neljännes kertoo saaneensa vähintään yhden pysäköintivirhemaksun kuluneen vuoden aikana. Vähiten sakkoja saavat yli 60-vuotiaat, joista vain alle joka kymmenes on saanut parkkisakon tänä vuonna.

Liikennerikkomuksista (esim. punaisia päin ajaminen, puhelimen käyttö ajaessa, turvavyön käyttämättömyys, liikennemerkkien noudattamatta jättäminen) eniten sakkoja on kirjoitettu Mercedes Benz -autoilijoille, joista lähes neljännes on saanut viranomaisen maksulapun. Seuraavaksi korkeimmalle sakkopallille nousee BMW ja kolmantena tulevat Skoda-kuskit. Vähiten liikennerikkomussakkoja saavat Volvolla, Nissanilla ja Fordilla ajavat.

EasyPark Suomen teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi toukokuussa 2017 yhteensä 1008 suomalaista. Vastaajista 516 oli naisia ja 492 miehiä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit