Lauantai 16.2.2019

Alkoholilain uudistusta johtanut ministeri: ”Tulee päivä jolloin avaan suuni”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.5.2017 15:26
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  "Tämähän ei ole ensimmäinen hallitus joka tätä yrittää. Kun kaksi vuotta ja kaksi päivää sitten menin ministeriöön, niin työpöydälläni oli valmis laki. Aikanaan (Alexander) Stubbin hallitus päätti, että sitä ei viedä eteenpäin", sanoo peruspalveluministeri Juha Rehula. Arkistokuva.
|
Alkoholilain uudistusta sosiaali- ja terveysministeriössä johtanut peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei ota kantaa siihen, onko uudistus nyt lopullisesti haudattu. Ministeri myöntää Uudelle Suomelle, että uudistuksen valmistelu on ollut hänelle vaikea pala.
 
–En lähde tuota arvioimaan, Rehula vastaa kysymykseen, onko uudistus lopullisesti kuopattu.
 
–Viestintä on mennyt semmoiseksi, että yksi sanoo Twitterissä yhtä ja toinen sanoo eduskunnan narikassa toista ja kolmas sanoo kolmatta. Tässä roolissa ja tehtävässä olen mieluummin varovainen ja otan iskuja vastaan kuin tekisin arviota tilanteessa, jossa minulla ei kaikkea käytettävissä olevaa tietoa vielä ole, hän jatkaa eduskunnan naulakolla.
 
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti aamupäivällä, että neuvotteluja kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmien puheenjohtajien kanssa ei jatketa. Tämän on tulkittu merkitsevän loppua uudistushankkeelle, joka käynnistyi jo runsas vuosi sitten. 
 
Tuolloin keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kuudesta kansanedustajasta muodostettu erillinen alkoholityöryhmä neuvotteli yhteiset linjat lain uudistamiseksi. Julkisuudessa etenkin nousi esille tavoite nostaa kaupoissa myytävien juomien enimmäistilavuusprosentti 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista. Samalla olisi vapautettu suomalaisille tuttu Gin Long Drink -kauppoihin sekä muut limuviinoiksikin kutsutut sekoitejuomat.
 
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti heti Twitterissä, että uudistustyötä on jatkettava. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini edellyttää, että uudistus viedään läpi. Rehula sanoo, että hän on tähän valmis.
 
–Minulla on valmius ja ministeriössä tehdään työtä sen eteen, että lakia viimeistellään. Ja jos edellytyksiä ei ole viedä tätä eteenpäin, niin sekin täytyy ottaa huomioon.
 
Oliko eduskuntaryhmien kompromissiesitys hyvä?
 
–Tämänkin asian arvioinnissa olen todennut, että tulee päivä, jolloin suuni aukeaa.
 
Käytäväpuheissa on epäilty, että peruspalveluministeri Rehula jarruttelisi uudistusta tahallaan. Sen hän kiistää jyrkästi, mutta myöntää alkoholilain liberalisoinnin olleen hänelle vaikea pala.
 
–On minulla vaikeampiakin hetkiä tämän uudistuksen kanssa ollut kuin just nyt, hän myöntää, mutta korostaa hänen omatuntonsa olevan puhdas.
 
–Minä kuulun siihen joukkoon, että on omia mielipiteitä, mutta sitten tulee tilanteita, kun yhdessä on sovittu ja päätetään, niin sitten mennään niiden mukaan eteenpäin
 
Rehula on ennen kaikkea pahoillaan siitä, että ne uudistukset, mistä puolueet olivat yksimielisiä, eivät nyt etene.
 
–Pienpanimoidenkin ulosmyyntioikeus on ollut sellainen vuosia vellonut asia, niin sekin oli siellä mukana. Se on kauan odotettu ja kiihkeinkin alkoholipolitiikan liberalisointiin suhtautuva olisi valmis sen hyväksymään.
 
–Semmoisia konkreettisia asioita, jotka tuntuvat nykyään vieraalta mutta ovat yhä lainsäädännössä, niin esimerkiksi, jos menen ravintolaan ja haluaisin tarjota kahdelle kaverilleni oluet, niin heidän pitäisi hakea tai tarjoilijan tuoda ne. 
 
–Tai luottokortilla ostaminen. Se on ihan tätä päivää, mutta laki ja asetus ovat ristiriidassa alkoholin ostamisesta velaksi. Lupajärjestelmien yhdistäminen niin, että ravintoloille olisi yksi lupa, eikä erikseen A- ja B-lupaa. Tai ravintoloiden jatkoaika: sen hoitaminen ilmoituksella.
 
LISÄÄ AIHEESTA:
 
 
 
 
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Annika Saarikko
Annika Saarikko
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Ei tällainen pelleily voi enää jatkua. Juuri nythän se suu pitäisi saada auki, kun keskustelu on sekavaa ja jopa valheellista. Ministeri, joka ei kykene antamaan selkeitä tiedotteita julkisuuteen, ei ole pätevä tehtäväänsä. Silloin kansanedustajien tulisi tehdä johtopäätöksensä, ja antaa epäluottamuslause ministerille, tai koko hallitukselle.

Keskusta teki nyt hallituskumppaneistaan valehtelijoita. Kunnallisvaaleihin ratsastettiin alkoholilain uudistuksella, nyt koko koko uudistus vedettiin pöntöstä alas. Kuinkahan paljon ääniä kokoomus ja persut kalastivat uudella alkoholilailla. Tämähän on petos, silloin kansanedustajien velvollisuus on vetää hallitus pöntöstä alas!

Markus Vuorivirta

No tässä uudistuksessa kyllä nimenomaan haluttiin eroon näistä ihme AVI/ELY hömpötys sähläilyistä mitkä ei tänäkään päivänä toimi. Yhdellä alueella alkoholitarkastaja sanoo yhtä ja toisaalla toista... Nyt tarkoitus oli heittää alkoholitarkastajat terveisiä 70-luvulta huitsinhittoon ja yhtenäinen linja joka paikkaan...

Kenneth Ainetdin

Mikä ihme tässä alkoholissa on niin vaikeata, että sukupolvesta toiseen suomalaiset ruoskivat itseään. Täällä espanjassa, jossa olen nyt yhtäsoittoa 9 viikon ajan, ei alkoholi ole minkäänlainen ongelma. Kun käyn täällä kaupassa niin näen äärimmäisen harvoin, että joku ostaisi alkoholia Lidl:istä vaikka kaikkia vahvuuksia on tarjolla pilkkahintaan suomalaisittain katsottuna. Täällä alkoholi on myytävä tuote siinä missä leipäkin.

Hauskinta tässä on se, että WHO:n tilastojen mukaan euroopan alkoholikulutus yli 15 vuotiaiden osalta oli suurinta kaikissa itäblokin maissa. Suomi ja Latvia jakoivat 14 sijan ja esimerkiksi espanja sijoittui vasta 18. sijalle. Espanjassa alkoholista ei ole tehty tabua eikä kansa täällä viitsi turhaan läträtä sen kanssa. Juomalla ei viina lopu Espanjasta.

Risto Salonen

Onko Maalaisliitto/Kepu tosiaan jo 200 vuotta vanha.
Aina sitä oppii jotain uutta.
Ehkä se alku lasketaankin vuodesta 1862, Alkion synnyinvuodesta. Sitten se tuhoisa alkoholipolitiikka, josta Antti Kostet mainitsi täsmää iän puolesta.

Teijo Myllylä

Asiahan ratkeaisi sillä, että kepulaisille myytäisiin vain maitoa. Olkoon rasvaprosentti ihan mikä hyvänsä, ei tässä ahdasmielisiä olla. Eikä haluta rajoittaa kenenkään elämää. Ongelmahan on ihan kepu oma. Tämä toimii. Kunhan ei puututa maataloustukiin.

Leena Ryömä

Ottamatta kantaa asian poliittiseen vatulointiin, ihmettelen yhä, että maassa, jossa 20% väestöstä käyttää alkoholia riskirajoilla, edes keskustellaan alkoholipolitiikan liberalisoinnista taikka kritisoidaan Alkon monopoliasemaa. Alkoholin aiheuttamat välittömät ja välilliset kustannukset tulee kattaa alkoholia koskevalla verotuksella, kuten aiemminkin, oli EU:nin kanta tähän sitten mikä tahansa (Suomi on itsenäinen?). Katkaisuhoidon ja muiden sosiaalipoliittisten väliintulojen minimoiminen entisestään on juuri se oikea tie jota tämän maanantaista-sunnuntaihin huuruissa olevan kansakunnan tulee kulkea. Ne muutamat kovaääniset (usein hyvätuloiset) viininlipittelijät, jotka eivät pidä lavennuksia ongelmana ja saavat kirroosinsa vasta seitsemänkymppisinä voisivat pitää suunsa supussa ja kuunnella itseään viisaampia, eli tässä tapauksessa alkoholitutkijoita.

Esa Väyrynen

Rehula surkuttelee pienpanimojen ulosmyynnin perään, mutta ei kaikessa yksinkertaisuudessaan tajua sitä, että paras keino pienpanimojen myynninparatmiseksi olisi tuotteiden myynti kaupoissa. Ei nytkään kukaan ajele satoja kilometrejä jonkun tuotteen perässä, olkoot kuinka hyvä tuote tahansa. Kauppa olisi se luonnollisin vaihtoehto pienpanimojen tuotteiden jakelutieksi, mutta Rehula ei sallisi 5.5% alkoholia sisältävien tuotteiden myyntiä kaupoissa. Aika hurskastelua tuolta äijältä.