Lauantai 25.5.2019

Poliisi vahvistaa: Oppilaan nauhoite johti islam-protestiin Vesalan koululla – selitys mielenosoittajan poliisikyyditykselle

Luotu: 
1.6.2017 15:12
Päivitetty: 
1.6.2017 16:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    "Vaikka mielenosoittajien agenda ei olisi kaikkien mieleen, poliisin tehtävä on turvata mielenosoitukset aiheesta riippumatta", Helsingin poliisi vastaa kriitikoille.

Helsingin poliisi on julkaissut pitkän tiedotteen, jossa se käy läpi toimiaan liittyen itähelsinkiläisen Vesalan koulun läheisyydessä järjestettyyn islaminvastaiseen protestiin.

Poliisi huomauttaa, että se turvasi mielenosoituksen rauhanomaisen kulun kuten minkä tahansa muunkin mielenosoituksen.

– Vaikka mielenosoittajien agenda ei olisi kaikkien mieleen, poliisin tehtävä on kuitenkin turvata mielenosoitukset niiden aiheesta riippumatta, eikä mielenosoituksissa ole ennakkosensuuria, sanoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta.

Mielenosoituksen ”salliminen” sekä poliisin toiminta on herättänyt kysymyksiä sosiaalisessa mediassa. Poliisi vastaa tiedotteessaan Twitterissä ihmetystä aiheuttaneisiin tulkintoihin tai väitteisiin.

Ensinnäkin poliisi vastaa kyselyihin siitä, ”kuinka on mahdollista, että poliisi on sallinut tällaisen mielenosoituksen koulun lähistöllä”.

Mielenosoittaminen on perusoikeus, joka on turvattu laissa. Kokoontumislain mukaan julkisen vallan tehtävä on edistää mielenosoitusoikeuden toteutumista. Mielenosoitusten kieltäminen ennalta on äärimmäinen keino, johon tässä tapauksessa ei poliisin arvion mukaan ollut tarvetta, poliisi kommentoi.

Lisäksi mielenosoituksen vastustajia on ihmetyttänyt, ottiko poliisi mielenosoittajia poliisiauton kyytiin, kyydittäväkseen, ja miksi.

Poliisi kävi yhdessä mielenosoituksen järjestäjän kanssa poliisiautolla katsomassa mielenosoituspaikan. Kun paikka todettiin sopivaksi, jäi mielenosoituksen järjestäjä paikalle. Eli ketään ei varsinaisesti kyyditty paikalle poliisiautolla, vaan poliisiauton kyydissä oleminen liittyi neuvotteluun mielenosoituspaikasta, poliisi selittää.

Lue lisää: Aikuiset tuppautuivat koululle islam-protestiin – yllättynyt rehtori ilmoitti poliisille

”Yksittäiset oppilaat näyttivät keskisormea mielenosoittajille ja jotkut oppilaista olisivat halunneet tavalla tai toisella osallistua mielenosoitukseen”

Poliisi: Oppilas nauhoitti aamunavauksen

Vesalan koulun rehtori kertoi aiemmin Uuden Suomen haastattelussa, että protestin taustalla oli todennäköisesti koulun monikulttuurinen aamunavaus. Rehtorin mukaan muslimien ramadan-paastosta kertoneeseen aamunavaukseen sisältyi ”pieni pätkä” laulettua koraania, ja tämä oli hänen mukaansa netissä virheellisesti tulkittu rukouskutsuksi. Poliisi vahvistaa tiedotteessaan, että juuri tämä oli mielenosoituksen taustalla.

– Poliisin tietojen mukaan idea tämän mielenosoituksen järjestämiseen oli lähtenyt siitä, kun Vesalan yläasteella oli taannoin aamunavauksessa soitettu arabiankielistä puhelaulua. Teknisestä virheestä johtuen puhe oli kuulunut ulkokaiuttimista myös koulun pihalle ja eräs oppilaista oli ottanut puheesta noin kymmenen sekunnin mittaisen tallenteen. Hän toimitti tallenteen Suomi Ensin -mielenosoitukseen Rautatientorille, ja tämä sai mielenosoittajatahon suunnittelemaan ja järjestämään mielenosoituksen Vesalan koulun läheisyyteen, komisario Heinonen kertoo.

Poliisi kertoo, että Vesalan koulun läheisyyteen kerääntyi noin 30 mielenosoittajaa. Poliisin lakisääteisen tehtävän eli mielenosoituksen turvaamisen näkökulmasta iltapäivä sujui rauhallisesti, tiedotteessa kerrotaan.

– Yksittäiset koulun oppilaat ilmaisivat mielipiteensä mielenosoituksen sisällöstä muun muassa näyttämällä keskisormea mielenosoittajille ja jotkut oppilaista olisivat halunneet tavalla tai toisella osallistua mielenosoitukseen, mutta opettajat hakivat heidät oppitunnille. Mielenosoituksen lopuksi yksi koulun oppilaista tuli puhumaan mielenosoitukseen, poliisi kertoo.

Virkavallan kuvauksen mukaan ”mielenosoitus piti sisällään lähinnä puheita, joissa moitittiin koulua siitä, että he pyrkivät edistämään islamin uskon leviämistä Suomessa”. Mielenosoituksen järjestäjä ilmoitti ennalta, että tarkoituksena on protestoida ”Kontulan Vesalan koulun islamisaatiota”.

Mielenosoituksen sallimista koulun läheisyydessä ovat kritisoineet muun muassa vihreä poliitikko Maria Ohisalo sekä lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila Twitterissä.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raili Sergejeff

Se ei pänni eikä ärsytä yhtään, vaan se, että yleensäkin rasismi sallitaan ja sitä katsotaan läpi sormien.

Nykyisin saa sanoa mitä tahansa, törkeästikin kunniaa loukkaavaa tai esim. kansanryhmään kohdistuvaa vihapuhetta, eikä poliisi puutu asiaan mitenkään. Ministerikin peukuttaa. Ei hyvä.

Arto Luukkainen

"yleensäkin rasismi sallitaan"

Raili, se ei ole rasismia, että vastustaa väkivaltaisen fasistisen ideologian leviämistä Suomeen tai että vastustaa nuorten muslimimiesten massamaahanmuuttoa Suomeen siten, että suomalaisten pitää antaa muuttajille ilmainen elatus koko heidän loppuelämänsä ajaksi.

Pekka J. Mäkinen

Eikö muslimeja saisi arvosella lainkaan, vaikka he uhkaavat tappaa jokaisen toisinuskovan. Ja tätä sitten vielä kuulutetaan lapsille kouluissa kovaäänisten kautta. Koulun vihreä rehtori tulisi erottaa tehtävästään, koska hän ei ymmärrä mitä on tekemässä.

Mari Mattila

Olisiko koko asia vähän kärpäsestä härkäsen tekemistä? Luulevatko ihmiset, että islam tulee ihmiseen 10 sekunnin resitoinnista ja vielä kielellä, jota suhteellisen harva Vesalassakaan ehkä ymmärsi? Aika magiaa. Tuleeko minusta esimerkiksi kissa, jos katson kissavideota? Mikä minusta tulee, jos kuuntelen Louis Armstrongia (nyt juuri radiossa) - tummaihoinen muusikko?

Hannu Korpilampi

Minusta on hieman hassua että jokin niin viaton kuin Suvivirsi on nykyään kauhistus koska siinä puhutaan jumalasta, mutta kun arabiaksi lauletaan jotain seuraavaa, niin kaikki kristinuskon kammoksujat ovat silmät kirkkaina sallimassa ja suvaitsemassa:

"2:190 Taistelkaa Allahin retkellä niitä vastaan, jotka vastaanne sotaa käyvät, mutta itse älkää aiheetta hyökätkö. Totisesti Allah ei rakasta rauhanrikkojia.

2:191 Surmatkaa heidät, missä heidät tapaattekin, ja karkoittakaa heidät joka paikasta, mistä he ajoivat pois teidät, sillä pakanuuteen käännyttäminen on pahempi kuin murha. Mutta älkää taistelko heitä vastaan Rauhoitetun temppelin lähellä, jolleivät he hyökkää päällenne siellä; mutta jos he hyökkäävät, niin tappakaa heidät. Sellainen on oleva uskottomien palkka.

2:192 Mutta jos he lakkaavat taistelemasta, niin on Allah totisesti armahtavainen ja laupias.

2:193 Taistelkaa heitä vastaan, kunnes pakanuuden viettelys lakkaa ja keskuudessamme vakiintuu ainoan Allahin palveleminen. Mutta jos he herkeävät, älköön vallitko vihollisuutta muita kuin uskottomia vastaan."

Tuo on hyvä, jumalan siunauksesta laulaminen paha. Asia selvä.

SukassaKus .

Netistä löytyi nauhoite islamihoilauksesta, ei muuta kun kääntämään, mutta tulet huomaamaan että Suomennus todella menee kuten se edellä kerrottiin.
Mutta minähän olen vain "rasist, natsi, fasisti"....
Kuulemma en välitä Suomesta yhtään, ja vihaan lapsia ja sitä rataa...

SukassaKus .
Vastaus kommenttiin #17

Sinulle, etippä netistä koraani käännettynä Suomelle, et tarvitse muuta sillä ko opus on samaa opetusta kannesta kanteen, tapa vääruskoiset jankutusta.
Ja se että tuota huudaettiin kaiuttimista tekee kyllä asiasta sellaisen että huh, huh.
No, onneksi nauhoite kiertää pitkin nettiä ja maaima saa tas kerran nähdä/kuulla miten pohjoista euroopan maata raiskataan tyhmien päättäjien siitä mitään tietämättä.

Hannu Ala-Olla
Vastaus kommenttiin #18

Ja Koraani muuten EI ole samaa opetusta kannesta kanteen ja juuri se on se ongelma. Profeetan vihamielisyys muita uskontoja kohtaan kumuloituu loppua kohti ja siellä kyllä ihan oikeasti on nekin säkeet, joilla se "rauhan uskonto" -käsite on perusteltu.

Kannattaa siis ehkä sinunkin etsiä se käännös käsiisi.

Päivi Nygård

Laadukkaaseen journalismiin US kuuluisi myös uutisoida, että rehtori Juha Juvonen kuuluu poliittisesti Vihreään liittoon ja on omilla lausunnoilla tuonut esille kantansa (pakko)monikulttuurisuuden ja sen levittämisen puolesta Suomeen.

Risto Jääskeläinen

Kiitän Uutta Suomea uskoakseni asiallisesta tiedottamisesta. Rasismistahan tässä on kyse mm. siksi, että Vesalan kolun rehtori on tiettävästi levittänyt vihapuhetta laajalle ympäristöön sekä oppilaille. Toivon poliisin tutkivan tarkoin tämänkin asian.

Jack London

islam ei ole muuta kuin likaisten irstaitten vanhojen miesten klubi, heidän seksuaaliset tarpeensa tulevat ensin lapsia ja eläimiä kohtaan. Ne taistelevat puolustaakseen islamia, ei siksi, että se on uskonto, vaan koska se antaa heille vapaan mahdollisuuden irstailla.
Todisteena on se jos joku haluaa katsoa että islam ei tuota muuta kuin mädäntymistä ja turmellusta, kaikki kuolee islamin alla, kunnioitus, säädyllisyys, ihmiskunnan inhimillisyys, vapaus jne. Mussulmannit ei te muuta kun vahtii vaimo(jensa) ja tyttäriensä p*lluja ja jahtaavat "vääräuskoisia".

Veijo Paananen

Olen huomaavinani kommenttien joukossa väitteitä, jotka todennäköisesti ovat misinformaatiota. Tällä viittaan väitteisiin että kyseessä olevalla nauhalla olisi puhuttu mitään vääräuskoisten tappamisesta ym. Tämä todennäköisesti täyttä puutaheinää oleva väite kannattaisi median kumota ennenkuin se jää lopullisesti elämään.

Veijo Paananen

Kyllähän varmasti niin Koraanista, kuin Raamatustakin löytyy paljon väkivaltaan kannustavaa tekstiä. Epäilen vain suuresti että kukaan niin huonoon vitsiin sortuisi, että alkaisi tällaista aamunavauksessa esittämään. Islamvastaisten trollien misinformaatioon perustuvat kamppanjat tosin ovat näiden kohujen yhteydessä enemmänkin sääntö, kuin poikkeus.

Pekka J. Mäkinen
Vastaus kommenttiin #31

Kristinusko perustuu Uuteen testamenttii ja sieltä ei löydy kyllä ainuttakaan väkivaltaan kannustavaa tekstiä, vaan Jeesuksen ohjeet olivat aivan selkeästi kaikkea väkivaltaa vastaan: "Älä kosta pahaa pahalla, rakasta vihollistasikin, joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Jeesus nuhteli myös Pietaria joka löi miekalla ylipapin korvan pois kun Pietari koitti puolustaa Jeesusta" . VT:n kymmeneen käskyynkin kuulu käsky: Älä tapa. Esim. osa uskovista kieltäytyy aseista armejaan mennessään, vedoten nimenomaan kristilliseen uskoonsa.

Koraanin viimeisimmät eli viimeksi kirjoitetut (uusimmat) tekstit ovat nimenomaan toisuskoisten tappamiseen kehoittavia. Koraania ei ole kirjoitettu aikajärjestyksessä.