Sunnuntai 21.10.2018

Trump heitti hyvästit Pariisin sopimukselle – Sipilä: USA nyt ”aika erikoisessa sarjassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.6.2017 10:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että maa vetäytyy Pariisin ilmastosovusta.
|

Vetäytymällä Pariisin ilmastosopimuksesta Yhdysvallat asettautuu ”aika erikoiseen sarjaan”, katsoo Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilä ja eduskunta keskustelivat Pariisin ilmastosovun tilanteesta eilen illalla eduskunnassa vielä ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ilmoittanut maan vetäytyvän sopimuksesta. Sipilä katsoi, että Yhdysvaltojen vetäytyminen olisi ”aika erikoista”. Samalla hän näki Yhdysvaltojen jättävän valtatyhjiön.

–Jos näin käy, niin Euroopan unionin täytyy ottaa asiassa johtajuus, Pohjoismaat tekevät siinä osansa. Meidän pitää hakea Kiinasta kaveri siihen, että me sen aukon täytämme, Sipilä arvioi.

Sipilä huomautti myös, että Yhdysvaltojen vetäytyessä sopimuksesta se olisi Nicaraguan ja Syyrian kanssa ainoat YK-maat, jotka olisivat ilmastosovun ulkopuolella.

–Aika erikoiseen sarjaan tässä tapauksessa USA asettautuisi.

Sipilä kertoi keskustelleensa asiasta myös muiden Pohjoismaiden johtajien kanssa alkuviikosta Norjassa.

–Tuossa Bergenin kokouksessa Islannin pääministeri kertoi huolestaan, että yksi kuutiokilometri arktista jäätä sulaa joka ikinen päivä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arjessa, ja me emme saa lannistua siinäkään tapauksessa, että USA sopimuksesta irtaantuisi, Sipilä sanoo.

Eurooppalaisten johtajien luottamus Donald Trumpin johtamiin Yhdysvaltoihin on nyt heikkoa. Viime sunnuntaina Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi, ettei Eurooppa voi enää luottaa Yhdysvaltojen tukeen.

Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb taas totesi keskiviikkona, ettei ”Yhdysvallat enää kykene enää olemaan globaali johtaja” eduskunnan keskustellessa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta.

–Maa, joka sanoo "ei" globalisaatiolle, maa, joka sanoo "kyllä" protektionismille, maa, joka haluaa rakentaa muureja, maa, joka uskoo protektionismiin, ei kerta kaikkiaan voi johtaa tätä. Silloin me ajaudumme tilanteeseen, jossa syntyy valtatyhjiö. Tällä hetkellä on kyse siitä, kuka sen valtatyhjiön täyttää ja missä muodossa. Kykeneekö Euroopan unioni siihen? Mitä tekee Kiina? Mitä tekee vaikkapa Venäjä kaupan saralla, turvallisuuden saralla, ilmastonmuutoksen saralla, Stubb pohti.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Korpilampi

Ei, vaan maailma jakautuu nyt kahteen ryhmään:

1) Heihin, jotka tuhoavat taloutensa yrittäessään pelastaa maailmaa hiilidioksidipäästöiltä. Tähän kuuluu Länsi-Eurooppa, Australia ja Uusi-Seelanti.

2) Heihin, jotka ajattelevat ensin työpaikkojaan ja yhteiskunnan vakautta. Tähän kuuluu muu maailma.

Usa ei kuulu erikoiseen sarjaan, vaan Länsi-Eurooppa, jonka osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on viiden prosentin luokkaa.

Teppo Vanamo

Mielenkiintoista logiikkaa, varsinkin kun Kiina jo ilmoitti, että tukee Eurooppaa ja noudattaa sopimusta. Kiinan mukaan lähtee melkoinen osa muuta Aasiaa, ja ilmeisesti Venäjäkin. Siinä onkin melkoinen solmu, Afrikalla ei kovin kummoista ostovoimaa ole, Etelä-Amerikka on suunnilleen omavarainen. Kenen kanssa ajattelit Yhdysvaltojen käyvän kauppaa?

Siis maailma jakautuu Yhdysvaltoihin ja muuhun maailmaan. Kuinka kauan ajattelit Yhdysvaltojen talouden kestävän?

Hannu Korpilampi

Yleensäkin sopimukseen lähti mukaan suuri joukko maita, ilman sitoumusta tehdä mitään. Ne tulivat mukaan koska niille luvattiin rahaa vastineeksi. Näiden maiden sitoumusta tarvittiin jotta sopimuksella näyttäisi olevan uskottavuutta. Todellisuudessa sillä ei sellaista ole. Nyt toinen maksajataho lähti pois ja jätti EU:n maksamaan koko laskun yksin.

Tässä suhteessa ymmärrän paniikin: Usan vetäytyminen tuhosi ilmastosopimuksen, ja useimmat elantonsa tavalla tai toisella ilmastosopimukseen sitoneet näkevät mitä tästä seuraa.

"Kenen kanssa ajattelit Yhdysvaltojen käyvän kauppaa?"

Meinaatko että Usa laitetaan kauppasaartoon tämän takia!? Että Kiina ja EU pistävät Usan boikottiin ja lakkaavat myymästä tavaroitaan sinne?

:D :D ja vielä kerran :D

Teppo Vanamo

Sipilä on nyt pihalla kuin lumiukko juhannuksena, tosin tänä vuonna voi hyvinkin olla mahdollista, että Juhannuksena on lumiukkoja.

Tosiasia on, että Yhdysvallat koettaa vasta kepillä jäätä, nyt täytyy vaan koko muun maailman antaa hyvin selkeä viesti, että jää on hyvin haurasta. Kiina jo ilmoittikin hyvin selkeästi, mitä tulee seuraamaan jos Yhdysvallat lähtee lipettiin.

Tämä meidän pääministerimme on pelkuri, ei uskalla koskaan sanoa ei. Suomen tulee nyt ottaa selkeä kanta, että jos Yhdysvallat lähtee ulos Pariisin sopimuksesta, seuraavat hävittäjät eivät tule ainakaan Yhdysvalloista. Tämä on hyvin selkeä yhtälö, jos Yhdysvallat lähtee ulos, se ei kykene 20 vuoden kuluttua toimittamaan hävittäjiin edes uusia turbiineja. Me emme jää tässä asiassa yksin, kehitys on johtamassa vääjäämättä siihen, että Yhdysvallat eristetään ja se itse eristäytyy.

Vuosi sitten, kun hävittäjähankinnoista oli puhetta, ehdotin, että otetaan kilpailutukseen mukaan kiinalainen J-31 ja mahdollisesti sen kaveriksi J-20 -koneita. Olisikohan kannattanut?

Hannu Korpilampi

Kiinalla ei ole varaa sanoa yhtään mitään. Se ei ole sitoutunut mihinkään vähennyksiin ja on antanut lupauksen ehkä aloittaa hiilidioksidipäästöjensä kasvun vähentämisen vuonna 2036. Siis 19 vuoden kuluttua, kun kaikki teollisuus Euroopasta on siirtynyt Kiinaan.

Timo Nenonen

Trumppi piti vaalilupauksensa. Onneksi löytyy edes yksi valtionpäämies, jolta löytyy munaa panna vastaan näille ilmastonlämpiämishörhöille. Tällä bollilla on ilmasto muuttunut miljoonia vuosia ennen ihmistä ja muuttuu miljoonia vuosia senkin jälkeen kun olemme kuolleet sukupuuttoon. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on täyttä huuhaata, jolla syllistämällä on huijattu maksamaan käytännössä olemattomasta. Tämä on ollut eräs suurimmista rikollisista petoksista ja huijauksista historiassa.
Toinen samanlainen on velkaponzipyramidihuijauksen, euron , aikaansaaminen.

Näille molemmille on yhteistä se, miten helppoa se on vedättää matalalla älykkyystasolla olevia ihmisiä maksamaan huijareille tyhjästä. Ilmastonmuutoshuijauksesta on jo kärsinyt liki kaikki maat , pankkien velkaponzeista euromaiden veronmaksajat.

Hurraa presidentti Trump!!!!!!!

toni poutiainen

Tämähän se on. Karjaa on helppo ohjata, kun tietää mitä tekee.

Vai miten pystytään todistamaan, että lämpeneminen on ihmisen aikaansaannosta, kun maapallon keskilämpötila on noussut sadassa vuodessa noin yhden asteen? Lämpeneminen voi olla esimerkiksi pitkän välin merkki jääkaudesta palautumisesta, ken tietää. Meillä ei kuitenkaan ole vertailupohjaa kuin noin 150 vuotta, joten kuka voi olla varma vaikka sitä oltaisiin normaalissa syklissä menossa tällä hetkellä. Puhumattakaan auringon aktiivisuuden vaikutuksesta sekä maapallon kallistuksen muutoksista aurinkoon nähden pitkällä aikavälillä (https://fi.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87in_jaksot)

Jokke Kaksonen

Toivottavasti Suomen hallitus ottaa tämän seikan huomioon päättäessään uusista hävittäjähankinnoista ja tilaa hävittäjät maasta joka on sitoutunut noudattamaan Pariisin sopimusta ja suojelemaan maapalloa tulevillekin sukupolville.

Juha Lapveteläinen

Osavaltioita on Yhdysvalloissa viisikymmentä, ja niistä jokaisella on oma ilmastotavoite jonka turvin he voivat myös jatkossa toimia sitä noudattaen osavaltiolain mukaisesti. Osavaltioiden ei näin ollen välttämättä tarvitse omista ilmastotavoitteista luopua ja noudattaa pelkästään presidentti Trump:in hallinnon ohjeita, toisaalta presidentin tavoite irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta on myös hyvin perusteltu. Hän ei tietenkään halua heikentää Yhdysvaltain työllisyysnäkymiä tulevaisuudessa, eikä lopettaa hiilentuotantoa ainakaan yhden osavaltion osalta. Kannattaa myös katsoa New Yorkin pormestarin kannanotto, mielipide ja puhe "N Y C" - appsin tai yleuutisten verkkosivuilta, jos asia poliitikkoja enemmän osatotuuksien Suomessa kiinnostaa.