Perjantai 19.10.2018

Viro nostaa olutveroa heinäkuussa 70% – Veronmaksajat: Suomessakin varaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.6.2017 15:36
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Suomella olisi varaa nostaa alkoholiveroa maltillisesti, arvioi Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.
|

Juha Sipilän (kesk.) hallituksella olisi varaa korottaa hieman alkoholiveroa, pohtii Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen. Hän kuitenkin vaatii, etteivät korotukset saa kiristää suomalaisten kokonaisverotusta.

Lehtinen muistuttaa tiedotteessa, että hallitusohjelmaan on kirjattu, että alkoholiveron tasoa tarkistetaan, ”mikäli Viron veronkorotukset antavat siihen mahdollisuuden”. Virossa suurin yksittäinen korotus tapahtuu nyt heinäkuun alussa, kun oluen vero nousee 70 prosenttia.

LUE MYÖS: 24 oluen keissi maksaa pian 18 € Virossa – ”Viinaralli loppumassa itsestään”

–On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Mikäli hallitus päättää korottaa hieman alkoholin verotusta, on sen samalla alennettava tuntuvasti ansiotulojen verotusta, Lehtinen sanoo.

Hän muistuttaa, että hallituksen on joka tapauksessa elokuun budjettiriihessään päätettävä noin 400 miljoonan euron kevennyksistä ansiotulojen verotukseen, jotta palkansaajien verotus ei ensi vuonna kokonaisuutena kiristyisi kilpailukykysopimuksessa päätettyjen sosiaalivakuutusmaksujen korotusten takia.

–Alkoholiverojen lievä korottaminen voi enimmilläänkin kattaa tarvittavista ansiotulojen verotuksen kevennyksistä vain varsin ohuen siivun, toteaa Lehtinen.

Veronmaksajien ekonomistin Janne Kalluisen tekemän selvityksen mukaan Suomessa kerätyistä veroista jo noin kolmannes on kulutusveroja, mikä on Kalluisen mukaan kansainvälisesti tarkasteltuna korkea taso. Sipilän hallituksen aikana selvimmin ovat kiristyneet tupakka- ja ajoneuvovero.

–Ajoneuvoveron verotasoja on korotettu useasti viime vuosina, mutta autovero on puolestaan laskenut erityisesti pienipäästöisten autojen kohdalla. Vuonna 2015 ajoneuvoveron tuotto ylitti autoveron tuoton ensimmäistä kertaa historiassa ja ero kasvaa. Tämä kertoo osaltaan autoilun verotuksen painopisteen siirtymisestä auton hankinnasta käytön aikaiseen verotukseen.

LISÄÄ AIHEESTA:

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Verotus sitoo ostovoimaa ja korottaa inflaatiota. Verotusta kiristettäessä täytyy ymmärtää, mikä on sen nettovaikutus tai rajahyöty, vai miksi sitä nimitetään.
Ostovoima voidaan toki sitoa vaikka kokonaisuudessaan alkoholin tai liikenteen verotukseen, mutta jos tuloksena on talouden yleinen hidastuminen, ovat haitat suuremmat kuin hyödyt.
Kulutusverot ovat arvaamattomia, koska kuluttajilla on taipumus muuttaa käyttäytymistään arvaamattomilla tavoilla kiertääkseen veroja.

Jari Koponen

Tallink, Viking ja Eckerö tarvitsevat tietyn asiakasmäärän ostoksilla tai ilman. Voi olla, että vero ryydyttää matkailua ja se voi taas näkyä Tallinnan palveluiden kysynnässä. Kaljaverolla sitten paikkaavat asiaa työttömyystukina. Ehkä.