Maanantai 20.5.2019

”Euroalueesta tehdään täysiveristä liittovaltiota” – Suomalaisekonomisti vaatii kansanäänestystä

Luotu: 
2.6.2017 18:34
Päivitetty: 
2.6.2017 18:39
  • Euroopan keskuspankki (kuvassa) on tehnyt euroalueella yhteistä rahapolitiikkaa jo pitkään. Nyt sen rinnalle ollaan tuomassa yhteinen budjetti- ja finanssipolitiikka.
|

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà katsoo, että Euroopan komission tällä viikolla julkaisema suunnitelma tekisi euroalueesta lähes täysiverisen liittovaltion. Mikäli suunnitelmassa edetään, tulisi asiasta Lainàn mielestä järjestää kansanäänestys tai muu ratkaisun oikeuttava menettely euroalueen maissa.

Lainà kirjoittaa SAK:n verkkosivuilla, että jos komission esityksessä edetään, tulee ”euroalueen kansalaisilta hankkia selkeä mandaatti ja parantaa kansalaisten demokraattisia vaikutuskanavia”. Hän vahvistaa Uudelle Suomelle, että mandaatin hakeminen voisi tarkoittaa kansanäänestyksen järjestämistä.

– Esimerkiksi. Kun tavallaan esitettäisiin, että tässä on visio tulevaisuuden Euroopasta – että lähdetään rakentamaan yhteistä finanssipolitiikkaa ja luodaan eurobondit, eli syntyisi aika pitkälti liittovaltio – niin kyllä siinä pitäisi ihmisiltä jollain tavalla kysyä, että ovatko he mukana tällaisessa kehityksessä, Lainà sanoo Uudelle Suomelle.

Mandaatin voisivat tuoda myös vaalit, jos liittovaltiokehitys olisi selkeä vaaliteema ja puolueet olisivat puolesta tai vastaan.

– Mutta kansanäänestys olisi kaikkein selkein keino.

Lainàn mielestä tämä olisi ennen kaikkea europrojektin etu. Jos talous- ja rahaliiton legitimiteetti ei ole kunnossa, voi seuraava kriisi jälleen natisuttaa talous- ja rahaliiton liitoksia etenkin poliittisella tasolla, hän kirjoittaa.

– Ensimmäinen kriisi saisi ihmiset nostamaan kädet ilmaan ja sanoutumaan irti [projektista], koska eivät ole tällaisesta päättäneet, Lainà sanoo.

Komissio esittää kaksivaiheista suunnitelmaa, jonka ensimmäinen osa on rahoitus- tai pankkiunionin viimeistely ja toinen osa finanssiunionin täydentäminen. Jälkimmäiseen sisältyy pyrkimys tasoittaa jäsenmaiden välisiä eroja sekä yhteisvastuullista velanottoa tarkoittavien eurobondien luominen. Pahamaineista termiä eurobondit ei tosin mainita komission esityksessä.

– Niille on keksitty uusi termi, euroalueen turvasijoitukset, Lainà sanoo.

Lisäksi esillä on niin sanottu varainhoitohallinto, joka Lainàn mielestä tarkoittaa ”aika suoraan valtiovarainministeriötä”. Juuri mainitulla varainhoitohallinnolla olisi esityksen mukaan mahdollisuus rahoittaa itseään eurobondeilla.

– Eli olisi tällaista budjetti- ja finanssipolitiikkaa euroalueen tasolla. Ja yhteinen rahapolitiikkahan meillä on jo EKP:n kautta, hän summaa.

Komission paperissa selvennetään, että euroalueen turvasijoitukset olisivat uusi instrumentti laskea liikkeelle yhteistä velkarahaa. Komissio vertaa ratkaisua Yhdysvaltain liittovaltion valtiovarainministeriön velkakirjoihin.

– Ainut mikä jäisi liittovaltiosta puuttumaan, on yhteinen puolustus, joka vielä on pitkältä jäsenmailla, Lainà toteaa.

Hän kirjoittaa SAK:n verkkosivuilla, että jäsenvaltioiden tasolla komission EMU-ehdotus perustuu edelleen talouskuriin, ja olisi ohjausmekanismeiltaan ”selvästi keskusjohtoisempi malli kuin vaikkapa Yhdysvaltojen malli, jossa osavaltioilla on suhteellisen paljon autonomiaa”. Hyvänä ratkaisuna Lainà pitää sitä, että komissio ehdottaa makrotalouden vakautusjärjestelyä, jonka avulla pyritään irrottamaan ”vastasyklisen finanssipolitiikan” tarve jäsenmaista ja viedä se koko euroalueen tasolle.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Makkonen

Yhteisvastuut olisivat Suomelle noin 10 miljardia kerralla ja saman verran vuosittain tukea EU-maille jotka eivät ole velkaantuneita mutta vaativat saman elintason. Romania ja Bulgaria varmaan hyväksyisivät tulonsiirrot Suomelta. Onko kukaan miettinyt elinkustannuksia eri EU-maissa?

Teemu Terava

EU on kuin kissalauma, jota yritetään paimentaa yhteiseen taloudenhoitoon. Se on nykymuodossaan liian hajanainen ja eriseurainen pystyäkseen tehokkaasti vaikuttamaan maailman politiikkaan. Eikä sillä ole omaa armeijaakaan.
Voiko tällaisesta kissalaumasta koskaan tulla jäseniään vahvempaa poliittista ja taloudellista toimijaa, on vielä arvailujen varassa.
Jokaisella jäsenmaalla on omat kipupisteensä, joista ei olla valmiita luopumaan yhteisön hyväksi.
EU tuskin rakentaa Suomen kaltaista verovetoista hyvinvointiyhteiskuntaa, eikä Suomi halunne omastaan luopua ... ainakaan ennen täydellistä konkurssia.

Kim Serrano

niin se kansan äänestys olisi että haluammeko Euoopasta liitto valtion..siihen vastataan kyllä...ja toinen vaihto ehto että mennäänkö aikaisemmin sovituilla säännöillä ja niitä ei kukaan noudattanut..ja siihen vastataan ei..ja sitten kun mennään siihen että kuinka paljon me saamme nyt jo aivan ylimääräisiä rahoja unioinilta erilaisiin porjekteihin..on isoja rakennus urakoita ..Unionin avustuksella mikä työllistää ja..lamasta me olemme nousseet EU:n tuella..nämä kaiki kannattaa pitää mielessä..ja emme voi erota.((miksi ei..syitä on satoja )).eikä me voida olla Unionin laita valtioita kuka kuuntelee sivusta mitä toiset sanoo...me joudumme olemaan aivan ytimessä..ja kun puhumme asiaa niin meitä myös kuullaan..otamme vastuuta koko Unionin alueesta..jatkamme sitä politiikkaa mitä olemme tähänkin asti harrastaneet..pikku skarppaaminen aina paikallaan..kannatan ehdottomasti tiivistä liitto valtiota..yhteisen rahan aluetta ja yhteisen lipun aluetta ja yhteisen armeijan aluetta..vapaa liikkuvuus euro kansalaisilla koko alueella..ulkorajat kiinni ja ainoastaan matkustus asia papereilla sisään..

Pasi Salmi

Ihmiset ovat niin erilaisia, että nykyisinkin on vaikea hoitaa asioita EU-tasolla. Liittovaltio on huono juttu, oikeastaan pitäisi palata enemmänkin puhtaaksi kauppaliitoksi. USA vaikka onkin liittovaltio on eri osavaltioiden kansantulossa huomattavia eroja ja sielläkin on vain ajankysymys, koska Kalifornia tai Teksas hyppäävät pois liittovaltiosta. Kaliforniassa on jo kansalaisliikkeitä eroamisen osalta, ja ymmärrän hyvin, koska osavaltion vastaa 13 % koko liittovaltion kansantuotteesta. Sama se täälläkin olisi, Saksan osuus liian suuri muut peesaisivat. Enemminkin lähtisin tiivistämään osaliittovaltioita eli Pohjoismaat voisivat ennen tätä liittohöpötystä muodostaa Pohjolan liiton, johon kuuluisi myös Skotit sen jälkeen kun skotit on itsenäsityneet.

Lauri Kiiski

EMU:n valtiovarainministeriön perustamissuunnitelma taisi olla ehdotus ajankuluksi vain johonkin suuntaan, kun mitään muutakaan ei juuri voida sanoa nykyisessä pattitilanteessa.

Tulonsiirtounioni tulisi vielä hyväksyttää saksalaisilla, jotka ovat varmasti halukkaita tasaamaan tulonjakoa maksajana muille euromaille.

Kuinka moni jäsenmaa ja mitkä jäsenmaat olisivat nettomaksajana ja kuinka moni nettosaajana ? Ranska ja Suomikin joutuisivat suurine alijäämineen ja velkaantuen lisää maksutalkoisiin, vaikka varaahan tähän ei todellisuudessa ole.

Pasi Käyhkö

USA on toimii liittovaltiona. Sielläkin kyseiset valtioliittoon kuuluvat eivät ole homogeeninen ryhmä osavaltioita. Vaan nehän ovat niin talous- kuin myös kulttuurien suhteen hyvin erilaisia. Samoin lainsäädännöt poikkeavat jonkin verran toisistaan. Käytettävä valuutta on sama.
Esim. Trumpin ilmastopäätöksrstä irtaantui n. 30 osavaltiota.
Joten ei EU niinkään hirveän kaukana ole liittovaltiomuodosta.

Timo Nenonen

Niin tulisikin, edellisellä kerralla mediat huijasivat äänestäjiä törkeästi, menin retkuun ,äänestin kyllä. Nyt, kun ollaan nähty, miten tyrannimaiseksi Eu on muuttunut , häpeän kyllä-ääntäni suunnattomasti. Lisänä vielä,että Eu ei ole tuonut tavis-kansalaiselle mitään hyvää tai positiivista. Toistan EI MITÄÄN HYVÄÄ TAI POSITIIVISTA .Päinvastoin, euroonkin liityttiin Lipposen ja Sauli Niinistön tekemän maanpetoksen myötä ILMAN kansanäänestystä ja siitä alkoi Suomen liukuminen banaanivaltioksi taloudellisesti.

On jo aika uuteen kansanäänestykseen, jossa saamme sanoa ei nykymenolle ja ne, jotka tuolloin olivat liian nuoria pääsevät myös ilmaisemaan mielipiteensä.

Samy Arling

Ensin pitäisi saada kansalaisille värittämätöntä rehellistä tietoa ja ymmärrystä. Tällä probakanda aallolla ei äänestyksestäkään tule mitään järkevää.Nykyinen meno johtaa väkivaltaisuuksiin ennemmin tai myöhemmin, kun kansa herää EU-utopiasta ja menetetyn maan horroksesta, alkaa taistelu.Parempi olisi että valloitustoimet ymmärrettäisiin lopettaa välittömästi moraalittomina ja Suomen itsenäisyys palautettaisiin hallitusti.Esimerkkinä EU:n salakavalasta valloitustouhusta toimii Ukraina,ilmeisesti yli 20000 tapettua pelkästään Ukrainassa !Suomen johto ja Puolustusvoimat ovat täysin halvaantuneessa tilassa eikä kykene päättämään pienintäkään asiaa, puhumattakaan itsenäisyyden paluttamisesta.Olisi syytä aloittaa suurella puhdistuksella.

Jukka Lampinen

Ei hätää, onhan meillä Niinistö joka pelastaa Suomen itsenäisyyden ja vapauden.
Niinistö luotsaa turvallisesti, Suomen kansan turvaan.
Vai oliko se niin, että Niinistö sanoi että se ei hänelle kuulu.

EU liittovaltio kehityksestä voidaan sanoa että, se etenee vuoren varmasti pala kerrallaan.
Samoin kuin etenee Suomen liittyminen USA-EU sotilasliittoon, nythän Usan joukot jo operoi Suomessa.
Me olemme äänestäneet Eduskuntaan edustajat jotka näin haluaa ja kehitys on vääjämätöntä.
NATO on EU:un puolustusvoimat, lopettakaa nyt herrajuma sentää tämä typerä määkiminen siitä, että EU:lla ei muka ole puolustus voimia.

On siis aivan turha odottaa mitään kerta rysäystä, meistä tulee liittovaltio eikä kukaan edes huomaa miten se tapahtui.

Liittovaltio puheet on myös harhaan johtavia, pitäisi sanoa että menetämme itsenäisyytemme ja vapautemme.

Joten äänestäkää kuningas Niinistöä, niin se takaa aivan varmasti itsenäisyyden menetyksen.

Timo-Pekka Mustakallio

EU-kansalaisten luottamus poliittiseen johtoonsa on monissa keskeisissä jäsenmaissa olematon, samoin kuin tuki liittovaltiolle - mikä tarkoittaisi näille epäluotettaville vain lisää valtaa. Eurokraatti on joko tyhmä, ahne tai kumpiakin yrittäessään toteuttaa ikivanhaa fantasiaansa Euroopan liittovaltiosta tästä jäätävästä vastatuulesta piittaamatta. Vapaaehtoisesti se ei onnistu, välisin kasattuna liittovaltio taas jää heikoksi ja romahtaa luultavasti hyvin pian väkivaltaisesti. Hanke etenee siis juuri niin kuin olen jo pitkään pelännyt, yrityksenä anastaa valta - mikä aiheuttaa Euroopassa kaaoksen.

Timo Vahtera

LOL. Missä maassa kansalaisten tuki poliittiseen johtoon on olematon.... Eikö joka maassa kuitenkin järjestetä vaaleja aika ajoin ?
USA on liitovaltio, ja suurin ja rikkain. Ei toki täydellinen, työtä rittää, mutta eikö se jo puhu liittovaltion puolesta.
Millainen olisi amerikka jos 51 "itsenäistä" valtiota ?
Silloin olisi koko maailma Kiinan tai Venäjän saappaan alla.
Euroopan tulee nyt yhdistäytyä ja liitoutua.
Sinunkaltaisesi Prvadan palkkalistoilla olevat punakaartilaiset voivat haistaa... kukkasen.

Timo Vahtera

Liitovaltiota vaan. Yhdessä olemme enemmän ja vahvempia.
Miksi yleensä maailmassa on valtioita ja ay-liikkeitä ?
Koska yhteen littymällä saavutetaan paremmat edut.
Suomi tulee tasan tarkkaan 10 vuoden päästä olemaan avunsaaja, joten äkkiä liittovaltio.

Jan-Gösta Grönholm

Olisiko edes mahdollista olettaa että kansa yleensä voisi tietää edes puolet niistä asioista
joista äänestettäisiin?
Kyllä ensimmäisenä olisi ensin selvitettävä laajalti kehityksen kulku ja sen tuomat edut ja
haitat.Nämä tiedot pitäisi sitten saattaa yleisesti ja laajasti kansalaisten tietoisuuteen ja
sitten vasta voisi edes suunnitella äänestystä asiasta.
On pöyristyttävää että pitäisi äänestää jostain asiasta vain äänestämisen takia.Kyllä asiasta pitäisi olla joku tolkku ensin!

Aarni Järvi

Ei missään nimessä, sen jälkeen meillä ei ole mitään oikeuksia sanoa ei millekkään mielettömyyksille joista nyt jo Saksa, Ranska monet muut EU-alueen maat kärsivät.

Samalla mm. Suomen pohjavesivarastot jaetaan suuryhtiöille. Tulevaisuudessa puhdas vesi on monin verroin arvokkaaampaa kuin öljy tai edes kulta jota ei myöskään voi juoda.

Nyt jo Saksa ja Ranska pitkälti sanelevat meidän maahanmuuttopolitiikkamme, liitovaltiossa kyseiset maat ahtaisivat rahtilaivat täyteen omia "ongelmiaan" ja lähettäisivät tänne.