Tiistai 21.5.2019

Näkökulma: Perussuomalaisten rutto ja kolera

Luotu: 
5.6.2017 12:02
  • Kuva: Timo Marttila
    Kuva
    Perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja valitaan lauantaina Jyväskylän puoluekokouksessa. Kuva Tampereella järjestetystä puheenjohtajatentistä.
|

Perussuomalaisen puolueen jäsenet valitsevat ensi lauantaina puheenjohtajan, joka yrittää viedä auringonlaskun puolueen kohti uutta nousua. Tosiasiassa he valitsevat ruton ja koleran välillä, enkä tarkoita sillä henkilökohtaisesti tarinan päähenkilöitä Jussi Halla-ahoa ja Sampo Terhoa vaan sitä, mitä tuosta valinnasta seuraa tuli heistä kumpi tahansa valituksi.

Viikonloppuna paljastui taas yksi merkki perussuomalaisten sisäisistä vastakkainasetteluista, kun Lännen Median Lauri Nurmi raportoi, että ”soinilais-terholaiset” kansanedustajat voisivat lähteä puolueesta omille teilleen, jos Terho ei voita lauantaina.

Halla-aho ehti panna jo oman tykityksensä ”seteliselkärankaisista” Facebookiin ennen kuin väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ja puolue-eliitin suosikki Terho kiistivät uutisen.

Soini ei vain kiistänyt uutista vaan vattuili henkilökohtaisesti Helsingin Sanomien toimittajalle Marko Junkkarille, joka oli kirjoittanut samasta aiheesta Lännen Median vanavedessä.

”Marko Junkkari lankesi Lännen Median ansaan ja kirjoitti arvolleen sopimattoman pakinan Soinista ja seteliselkärankaisista. Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”, Raamattunsa lukenut Soini sanaili blogissaan.

Halla-ahon kosto Soinille ja hänen lähipiirilleen olisi kuitenkin suloinen, jos hän voittaisi. Soini riisuttaisiin vallasta täysin alasti, ja hän olisi ulkona ulkoministeriön käytäviltä ennen kuin ehtisi kissaa sanoa.

Soinille kävisi kuten ikikepulaiselle Paavo Väyryselle, saisi ehkä kunniapuheenjohtajuuden muistoksi takavuosien loistosta. Myös Soinin lähipiiristä ainakin puolustusministeri Jussi Niinistö joutuisi ehkä valmistelemaan heti lähtöä ministerin tehtävistä.

Miten kävisi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalolle, joka hakee Jyväskylässä jatkokautta? Ja muulle puoluetoimiston väelle? Tai ministeri Sampo Terholle ja ministeri Jari Lindströmille? Olisiko edessä suurpuhdistus?

Yksi laajempia kansalaispiirejä koskeva kysymys on se, miten kävisi maan hallitukselle. Esimerkiksi kansanedustaja Kaj Turusen mukaan Jyväskylässä ratkaistaan, jatkaako perussuomalaiset hallituksessa ja jopa se, jakaantuuko puolue.

Turunen uskoo, että Jussi Halla-aho veisi perussuomalaiset oppositioon, ja Terho pitäisi puolueen hallituksessa, Etelä-Saimaa raportoi tänään.

Vaikka erinäisiin maahanmuuttajaryhmiin ääripenseästi suhtautuva Halla-aho ei veisi perussuomalaisia suoraan oppositioon, voivat monikulttuurisuutta arvostavat hallituskumppanit olla tähän halukkaita. Joka tapauksessa näköpiirissä siintää Halla-ahon voittaessa rähisevän ja vaikutusvallattoman oppositiopuolueen asema viimeistään vuoden 2019 vaalien jälkeen.

Vaan eivät perussuomalaiset Terhostakaan mitään messiasta olisi saamassa. Hän ei keksi omassa EU-kritiikissään kansaan vetoavia lippalakkeja, omenoita ja meloneita, kuten Soini, jonka sanavalmiiseen johtajahahmoon koko perussuomalaiset perustuu.

Terho on tyyliltään tiukkailmeinen asiapoliitikko, jota voisi erehtyä luulemaan oikean laidan kokoomuslaiseksi tai EU-änkyräpään keskustalaiseksi. Olisi maailmanluokan yllätys, jos hänen tyyppisensä poliitikko saisi populistipuolueen lentoon.

Terhon omin poliittinen operaatio on EU-kansanäänestyksen väläyttely, millä hän asemoi perussuomalaisia samalle pelikentälle, jolla on jo pitkään vaikuttanut lilliputtipuolue nimeltä Itsenäisyyspuolue. IPU jäi myös viime vaaleissa ilman kansanedustajia, koska EU-eron sanoma ei nyt vain uppoa suomalaisiin.

Ja niin, minkähänlaiseen myllytykseen halla-aholaiset ovat valmiita, jos Terho voittaa? Kaikki eivät esimerkiksi ole päässeet puolueen jäseneksi puheenjohtajasta päättämään, mistä voidaan leipoa vaikka minkälaista riitaa.

Ei näin repivä valtataistelu puoluekokoukseen pääty.

 

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja

Kumpaa toivoisit perussuomalaisten puheenjohtajaksi?

Jussi Halla-aho
78% (347 ääntä)
Sampo Terho
22% (97 ääntä)
Ääniä yhteensä: 443
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Mihin me tälläista puolutta tarvitaan mikä kääntää takin joka asiassa. Ei Suomi sillä noise että paasataan nationalismistä ja maahanmuutosta ja samanaikaan ollaan myymässä terveydenhuolto ulkolaisille virmoille ja hyväksytään laki mikä sallii rikkaitten kiertää veroja. Ei tälläisellä puolueella Suomea paranneta.

Teemu Terava

Persujen on palattava juurilleen ja valittava selkeästi sellaiset poliittiset teemat, joita voi vastustaa vapaasti ja joiden vastustamiselle löytyy riittävä vastustajakunta.
Hallituksesta on lähdettävä, koska vastustaminen ei voi olla hallituspuolueen politiikan ydin.
Puolueen kannalta on oleellista valita puheenjohtajaksi se ehdokas, joka kokoaa jäsenet ja kannattajat vastustamaan yhteistä kohdetta.

Veli-Pekka Moisalo

Keskeisin kysymys Persuilla on ollut jo kaksi vuotta henkiinjäämiskamppailu. Puolue näivettyy varjoksi vuoden 2015 vaaleista. Kumpikaan puheenjohtajakandidaateista ei pysty kehitystä pysäyttämään. Kysymys on vain tapahtuuko se hallituksen jäsenenä vai oppositiossa. Puolue muistuttaa toistavan Smp:n kohtaloa hajoamisineen.

Matti Auer

Kannatan Sampo Terhoa Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana, koska hänen pakkoruotsikantansa ovat täysin selkeitä. Juuri tästä syystä esimerkiksi Rkp pitää kaksinaamaisesti Halla-Ahoa, jyrkästi maahanmuuttovastaisena, parempana vaihtoehtona.

Tapio Mäkeläinen

On se kanssa elämäntehtävä vastustaa ruotsinkieltä ja sulkea rajoja.

Jo nyt on nähty, etteivät nämä populistit pysty haalimaan joukkoihinsa kompetenttia väkeä esim ministeritason tehtäviin. Oikeusministeri oli kansakoulunkäynyt ja sosiaaliministerinä henkilö, joka ei pystynyt hallitsemaan edes itseään saati menemättä kansaedustajien ja heidän apureidensa saamiin rikossyytteisiin.

Näin se nyt vaan on.