Maanantai 20.5.2019

Raportti: 25% suomalaisista voisi äänestää rajat kiinni -puoluetta – ”Perussuomalaisilla painetta”

Luotu: 
6.6.2017 07:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisilla on painetta muuttaa linjaansa kärjekkäämmäksi, arvioi tuore EVA:n raportti.
|

Jopa joka neljäs suomalainen voisi melko todennäköisesti äänestää äärikansallista rajat kiinni panevaa puoluetta, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta, EVA.

Tänään julkaistu EVA:n raportti lähtee siitä, että maahanmuuttoa jyrkästi vastustava ja eroa eurosta ajava puolue voisi nousta Suomessakin suurten puolueiden joukkoon. Ruotsissa näin on jo käynyt.

EVA:n arvo- ja asennetutkimuksessa vastaajilta kysyttiin kolmen kuvitteellisen populistipuolueen osalta, kuinka valmiita ihmiset olisivat äänestämään niitä. Puolueista ensimmäinen edusti tiukan linjan nativistista eli maahanmuuttovastaista puoluetta, toinen occupy-henkistä vasemmistopopulismia ja kolmas radikaalia vihreyttä.

Kuvitteellisten puolueiden ohjelmat muotoiltiin tarkoituksellisen kärjekkäiksi ja ehdottomiksi.

–Jopa 25 prosenttia suomalaisista ilmoitti olevansa vähintään melko todennäköisesti valmis äänestämään tiukan linjan nativistista populismia edustavaa puoluetta, raportissa kerrotaan.

Ero muihin on merkittävä, sillä radikaalia vasemmistopopulistipuoluetta äänestäisi vain 7 prosenttia vähintään todennäköisesti. Ohjelmaltaan melko lähellä kalastaja Pentti Linkolan linjoja olevaa radikaalivihreää puoluetta äänestäisi 11 prosenttia vastaajista.

Poliittisella kartalla nativistisen populistipuolueen kannatus paikantuu vahvasti perussuomalaisten äänestäjiin. Suurinta kannatus olisi vähän koulutettujen, työntekijöiden ja työttömien parissa.

–Etenkin perussuomalaisilla näyttäisi olevan painetta muuttaa linjaansa kärjekkäämmäksi ja populistisemmaksi, raportti tulkitsee.

LUE LISÄÄ KAUPPALEHDESTÄ

KOKO RAPORTTI

Jaa artikkeli:

Kommentit

toni poutiainen

Poimin muutamia lisäinfoja raportista tähän, koska suht suppea ulosanti uutisoinnissa:

''Valta-osa, eli 45–74 prosenttia suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon, eliitteihin ja markkinatalouteen''

''Tuloerojen ja globalisaation osalta kokonaiskuva on niin ikään kriittinen, joskin kansalaismielipide vaihtelee hieman enemmän. Kysymysmuodosta riippuen 25–70 prosenttia suhtautuu tuloeroihin ja globalisaatioon kriittisesti.''

''Suomalaisten asennoituminen populismin siemeniin voidaan siis pelkistää näin:
– Maahanmuuttoon suhtaudutaan hyvin varautuneesti eikä sitä haluta ainakaan lisätä.
– Tuloerot nähdään yleisesti liian suurina ja niiden oikeutusta epäillään.
– Markkinatalouden kasvavaa vaikutusta arkeen ja yhteiskuntaan pidetään haitallisena.
– Eliittiin kuuluvilta toivotaan vahvempaa johtajuutta, ja heitä pidetään moraaliltaan arveluttavina oman etunsa ajajina.
– Globalisaatio tarkoittaa lähinnä työpaikkakatoa ja kansallisen päätösvallan menettämistä.''

Hyvä tutkimus ja sisältää selkeästi ymmärrettävää tekstiä, kannattaa lukea: http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2017/06/eva_raportti_populismi_2_ha...

Juha Karhu

Tulokset perustuvat 2 040 henkilön antamiin vastauksiin, ja virhemarginaali on on
koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin
11.–23. tammikuuta 2017. Kaikki EVAn vuoden 2017 Arvo- ja asennetutkimuksen
tulokset löytyvät EVAn Arvopankista internetistä osoitteesta www.eva.fi/arvopankki.

Ilkka Korkalainen

EU:n piirissä on rakennettu täysin vääränlainen illuusio vapaasta liikkuvuudesta. Miksi muiden kuin EU-kansalaisten tulisi saada liikkua vapaasti EU:n alueella. Tämä mahdollistaa terroristiaineksen toiminnan josta on jo näyttöä usean terrori-iskun jäljiltä. EU:n ulkorajalle tarvitaan täysi kontrolli jolla estetään turha elintasopakolaisten vyöryminen Eurooppaan. Jokainen kansakunta hoitakoon omat elintasonsa omilla taidoillaan ja omilla kansalaisillaan. Suuri uhka on Afrikasta tuleva mustien elintasopakolaisten vyöry joka on jo käynnissä. Tuhansia elintasopakolaisia ongitaan Välimerestä joka päivä. Tämä Eurooppaan tulo on katkaistava ja kaikki tulijat palautettava saman tien kun ne on saatu merestä ongittua. Euroopan johtavat poliitikot eivät uskalla ottaa oikeata kantaa asioihin vaan toimivat lepsusti pelätessään leimaantuvansa rasisteiksi jos alkavat toimia siten kuin pitää. Tällä nykymenolla EU:sta tulee kansallisuuksien kaatopaikka jossa alkuperäinen väestö maksaa vierasperäisten elämisen ja yrittää pärjätä terroristien ja rikollisten joukossa.

Tapio Mäkeläinen

En todellakaan usko että Suomen 70- luvulla ja sen jälkeen syntyneistä monikaan tuollaista Junttilaa haluaisi.
Katsotaan nyt miten Great again reihuja onnistuu mutta tähän
mennessä menee pieleen kaikki. Tuollaisen roistopopulistin jättikannatus vaatisikin mutta eipä nyt ole näkynyt
Nyt pitää nopeasti päättää mikä nk normitilanteessa meidän vastaanottomalli on ja nopeasti hoitaa pois paperittomat ja kielteisen maahantulopäätöksen.
Suomalaiset saavat itsekin katsoa peiliin. Syntyvyys laskee 8. Vuotta ja koulutetuttuja nuoria muuttaa pois juuri asenneilmastonkin takia. Ilman maahanmuuttoa väkiluku laskee. En ymmärrä miksi tähän ei kiinnitetä enempää toimenpiteitä.
Kaamea vaikutus näkyy vasta n 2030 ja menetystä ei voi paikata.

toni poutiainen

''En todellakaan usko että Suomen 70- luvulla ja sen jälkeen syntyneistä monikaan tuollaista Junttilaa haluaisi.''

Ei ole uskon asia tämä. Monet muutkin tutkimukset ovat samoilla linjoilla, mitä tulee kansalaismielipiteeseen. Mitä meinaat junttilalla? Kyllä sitä kauppaa voi käydä ja kulttuuria vaalia, vaikka haittamaahanmuuttoa kitkettäisiin. Rajat kiinni -slogani tarkoittanee yleisemmin vähintään rajatarkastuksia ja enimmillään kolmansien maiden pakolaisten vastaanottamisen lopettamista.

''Syntyvyys laskee 8. Vuotta ja koulutetuttuja nuoria muuttaa pois juuri asenneilmastonkin takia.''

Lähdettä jälkimmäiseen väitteeseen? Itse en löytänyt mainintaa kuin suomenruotsalaisten Ruotsiin muutosta asenneilmaston takia kahden vuoden takaa. Onko tämä mittavampaakin kuin ~600-900 henkilöä vuosittain? Ja mitä tämä asenneilmaston muutos tarkalleen tarkoittaa?

''Ilman maahanmuuttoa väkiluku laskee.''

Miksi väestön täytyy nousta lisääntyvän automaation ja robotiikan aikakautena? Nykyiselläänkin Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja luku tuskin nousee prosenttia tai paria enempää, vaikka tulisikin äärettömän kokoinen taloudellinen nousukausi.

Ps. Panosta oikolukuun :)