Tiistai 23.10.2018

SDP:n presidenttipeliin kaksi naista? Demarivaikuttaja kertoo Ylellä ”indikaattorin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.6.2017 10:02
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP etsii yhä presidenttiehdokasta.
|

SDP on ottanut presidentinvaalista itselleen kohtuutonta taakkaa, katsoo demareita lähellä olevan Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Majander painottaa, ettei vaali ole SDP:lle millään tavalla kohtalonkysymys.

Puheenjohtaja Antti Rinne on linjannut, että SDP:lle tulee oma presidenttiehdokas. Itse ehdokasta ei vaan vielä ole löytynyt. Maanantaina ehdokkuuden torjui jo toistamiseen entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Myös Rinne itse, Jutta Urpilainen, Liisa Jaakonsaari ja Erkki Tuomioja ovat torjuneet ajatuksen ehdokkuudesta. Tilanteesta on tullut kierre, jota on tuskallista seurata, Majander myöntää.

–Kyllähän tässä on ilmassa ollut jo jonkun aikaa ja eri tilanteissa se, että demareiden surkuttelu alkaa muuttua kansanhuviksi jollakin lailla ja pilapiirrosten jatkuvaksi aiheeksi. Kyllä tämmöinen kierre pitäisi saada ehdottomasti katki, Majander sanoo.

Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi puolestaan arvioi, että jos presidenttiehdokkaan nimeäminen venyy elokuulle, se ei helpota puolueen tilannetta. Hänen mukaansa puolueen johtoryhmä kokousti eilen ja teki ehdotuksen presidentinvaalista huomenna pidettävään puoluevaltuuston kokoukseen. Salmi näkee, että ainakin kaksi potentiaalista naisehdokasta vielä puntaroi ehdokkuuttaan.

–Yksi indikaattori miettimisestä on se, kun ei vastaa puhelimeen. Sanna Marinia ja Maarit Feldt-Rantaa on nyt tosi vaikea saada kiinni. Yleensä he ovat saatavissa kiinni, Salmi vihjailee Ylellä.

Hän katsoo, että Marin on osoittanut kiinnostuksensa Tampereella ja että Feldt-Ranta olisi profiililtaan mielenkiintoinen. Majander ei halua nostaa esille nimiä, mutta on Salmen kanssa yhtä mieltä siitä, että presidenttiehdokkaiden joukossa olisi ”ehdottomasti tilaa ja hyvä paikka naisehdokkaalle”.

–Minusta kaikki jotka eivät ole sanoneet ei, ovat potentiaalisia ehdokkaita, Majander toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

SDPn miehet tietävät, että heidän osaltaan presidentin vaali tietää vain kasvojen menetystä ja heikentää mahdollisuutta osallistua maakuntavaaleihin.
SDP hakee nyt naisehdokasta, jolla on varaa hävitä presidentin vaaleissa menettämättä kasvojaan.
SDPn vaalitappioden sarja kuitenkin jatkuu. SDP voisi saada vaalivoiton tukemalla voittavaa ehdokasta. Vaalivoitolla olisi helpompi kehuskella kuin uudella tappiolla. Näinhän tehtiin Kekkosen aikaankin.

Markku Lehto

Taitaa olla niin, että kaikki potentiaaliset demareiden presidenttiehdokkaat haistavat, että tuleva presidentti joutuu lähitulevaisuudessa tiukkojen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten ratkaisujen eteen. Ja siihen ei kukaan demarien eturivin poliitikoista halua lähteä. Parempi pysyä sivussa ja huudella sitten sieltä. Presidentin tehtävä edellyttää vieläkin, vaikka valtaoikeuksia on tehtävästä vähennetty, johtajuutta.

Timo Uotila

Jossakin vaiheessa melkein toivoin, että presidentinvaaleissa olisi valittavina kolme Niinistöä, Kokoomus-taustainen Sauli, hänen Vihreä sukulaispoikansa Ville ja tolkullinen persu Jussi.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että valittavana on vain Sauli. Tuo Ville olisi ollut erittäin hyvä ehdokas myös demareille. Hänhän ajaa vähävaraisten asiaa tehokkaammin kuin kukaan demari.

Mutta kun Ville Niinistö ei ole käytettävissä, onhan siellä Pekka Haavisto. Hänessäkin on sivistysmaiden Labour-meininkiä enemmän kuin yhdessäkään meikädemarissa. Äänestäköön Labour-blokki siis Haavistoa. Hänhän nousi jo viime vaaleissa työläiskaupunginosissa Saulin ohi.

Viime presidentinvaalit olivatkin varsinainen hullunmylly. Kokoomus esiintyi työväenpuolueena. Demareilla oli ehdokkaana Paavo Lipponen, joka oli pääministerinä ajanut Kokoomuksen ohi oikealta. Ei ihme, että hän putosi viidennelle sijalle, kauas palkintopallilta.

Ilmankos demareilla on presidentinvaalitrauma. Kukaan ei enää rohkene lähteä ehdolle.

Kuuntelen radiota ja joku demari ehdotti siellä Sanna Marinia Mansesta. Siinähän se olisi! Onneksi hän ei ryhtynyt Tampereen pormestariksi, Olen huomannut, että Sanna Marin on siinä mielessä harvinainen demari, että hän on oikeasti köyhien asialla.

Sauli Niinistön kunniaksi on sanottava, että hän on pitänyt yritysjohtajien ökyilyä vastaan suunnattuja puheita ja jopa alentanut omia palkkioitaan. Ottakaa oppia, demarit!

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kuuntelen radiota ja joku demari ehdotti siellä Sanna Marinia Mansesta. Siinähän se olisi!

Mikä olisi? Istuuko Presitentti hallituksessa ja valiokunnissa? Kuuluuko presitentti hallituspuolueen eduskuntaryhmään ? Joillain on outo käsitys presitentin tehtävistä.Etenkin kun -08 jälkeen hänellä ei ole valtaa puuttua hallituksen ja eduskunnan päätöksiin.

Jos "mielipidevaikuttaja" Sale on jotain maininnut köyhistä,ei se kyllä näy SOS-hallituksen toimissa.