Sunnuntai 22.7.2018

Pitäisikö koulujen kesälomat uudistaa? Kansanedustaja: ”Agraariajan jäänne”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.6.2017 09:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) vaatii selvitystä koulujen kesälomien myöhentämisestä.

–Koululaisten kesälomat ovat nykymuodossaan agraariajan jäänne, josta olisi jo korkea aika siirtyä eurooppalaiseen aikaan, Pelkonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kansanedustajan mukaan nykyinen lomarytmi ”pakottaa matkailu- ja palvelualaamme niille epäsopivaan muottiin”, kun suomalainen kesälomakausi päättyy koulujen alkamisen myötä jo ennen elokuun puoliväliä.

–Lukuisat matkailukohteet laittavat silloin lapun luukulle kesätyöntekijöiden palatessa opiskelemaan ja kotimaan matkailun hiljentyessä. Keski-Euroopassa lomasesonki on kuitenkin tuolloin vasta parhaimmillaan ja innokkaita lomailijoita saapuu meille saakka – usein pettymään, kun paikat ovatkin jo kiinni, toteaa Pelkonen.

–On selvää, että ulkomaalaiset matkaajat suuntaavat lomallaan sinne, missä on valmius ottaa turisteja vastaan. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi, mikä on merkittävä kansantaloudellinen tappio. 

Pitäisikö koulujen kesälomia siirtää?

Koulujen kesälomat alkavat nykyisin touko–kesäkuun vaihteessa viikolla 22 ja päättyvät elokuun puolivälissä. Pitäisikö rytmiä muuttaa?

Kyllä. Vaikkapa juhannusviikosta elokuun loppuun.
63% (12 ääntä)
Ei. Nykyinen jakso on sopiva.
32% (6 ääntä)
Samapa tuo. Sataa joka tapauksessa.
5% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 19
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Isokuortti

Rinnastus agraariaikaan vähän ontuu, koska vielä ainakin 60-luvun maatalousvaltaisessa Suomessa koululaisten kesälomat kestivät elokuun loppuun asti. Sittemmin kesälomia lyhennettiin, mutta valitettavasti väärästä päästä.

Jari Kaisla

Lomien leikkaus voitaisiin aloittaa ensin vaikkapa hallintomme edustajilta joilla sitä on reilut 4 kuukautta vuodessa. Jos vaikka puolitettaisiin heidän lomansa aluksi niin oltaisiin lähempänä tavallisten duunarien tasoa. Hallinnossamme on runsaasti löysää mistä leikata. Missään muualla maailmassa ei ole yhtä hyvin palkattua hallintoa työmääräänsä nähden kuin Suomessa jos laskuihin ei oteta mukaan diktatuureja.

Raimo Laine

Suomalaisten lomien ajoitus heinäkuulle on edullinen lomarientojen järjestäjille, koska se jättää tilaa ulkomaalaisille lomailijoille, joiden piikki on elokuussa.
Järjestelyllä on myös edullinen vaikutus mm. vaihtotaseeseen ja bruttokansantuotteeseen.

Pertti Ruokanen

En näe asialliseksi muutella kouluvuoden alkamis- tai päättämispäiviä matkailuelinkeinon tarpeitten vuoksi. Jos ulkomailta on tulossa merkittävästi turisteja, yrittäjät myyvät mielellään heille palveluitaan. Pieniä tarkennuksia voisi tehdä , esim. kouluvuoden loppuminen voisi siirtyä viikon tai jopa kaksi eteenpäin, mutta se edellyttää asetuksen muutosta eikä huutoäänestystä. Agraariaikana kesäloma olisi pitänyt alkaa toukokuun alkupuolella toukotöitten takia, mitä se ei ole koskaan tehnyt. Kesän alku täällä Lapissa tapaa viipyillä, joten sen perusteella kesäloman alkuakin siis voisi siirtää myöhemmälle, mutta ei kovin paljon. Yhtenäinen kesäloma antaa vanhemmille oppilaille mahdollisuuden käydä kesätöissä, mikä tuo paitsi taskurahaa, opettaa myös arvokkaita asioita, joita ei kirjoista ja kansista löydä.

Risto Salonen

Eipä suomalainenkaan pääse lomapaikkoihin elokuun puolivälin jälkeen, koska niitä ei kannata pitää auki suuren osan potentiaalisista asiakasperheistä ollessa jo töissä/koulussa.
Sesonki on reilut viisi viikkoa, jonka tuotoilla pitäisi sitten kitkutella loput 47 viikkoa.

Eljas Nikkilä

Kahdenlukukauden opetussuunniteltma uusittava kolmeksi. Ilmiset eivät enää muuta kesäksi mihinkään, paitsi eläkeläiset.
Oppimisen jako vain kahteen lukuvuoteen ei ole koulutyönkäynnin vuoksi tehokasta.
Eli alku starttaa surkeasti ja lopuu vieläkin surkeammin.
Nykyisten koulurakennusten "ominaisuudet" voisivat jopa parantua jos luokassa kiertäisi ilma keskäisinkin, mutta mistä saataataisiiin ne opettajat ja tosiaan kesälomien leikkaus tehtiin väärästä päästä.
Tosin syyksi ei riitä että ranskalaista harmitti kun jäätelökioskiin ei ollut myöjiä.
Syksyllä toiselta puolelta maailmaa tulee ihmiset keräämään ihmemarjoja maasta, samalla kun lapset luokassa oppivat että Suomi on pohjoismaa ja pohjoismaissa puhutaan ruotsia.
Matematiikkaakin oppii kun ymmärtää miten poimijan kipoista saamaa euron
kippo maksaa 200 eurla.

Hannu Rouhiainen

EI! Kesälomat koko heinäkuuksi - koko elokuuksi. Perheille mahdollisuus pitää lomaa yhdessä vanhemmille lapsille kesätyömahdollisuus, ja mahdollisuus nautia niistä molemmista suomen kesän pouta päivistä.

Hiihtoloman voisi lopettaa kylläkin.

Timo Uotila

EU-maa Suomi elää aivan väärässä rytmissä. Euroopassa heinäkuu on kiireinen työkuukausi, koska pyritään lomalle elokuussa. Silloin tehdään kauppoja ja sopimuksia. Kun heinäkuussa otetaan yhteyttä Suomeen, kuullaan, että Oy Suomi Ab on lomalla heinäkuun. Kaupat jäävät syntymättä.

Kun sitten suomalaiset palaavat lomalta ja yrittävät ottaa yhteyttä Eurooppaan elokuussa, sieltä kerrotaan, että palatkaa asiaan syyskuussa, jolloin palaamme lomalta. Suomen ja EU:n välille muodostuu siis kahden kuukauden luppoaika. Siitä on suurta taloudellistakin vahinkoa.