Keskiviikko 19.6.2019

Politiikan tutkija: ”Tämä olisi kovaa peliä - kukaan muu ei suostu pelastamaan Sipilän hallitusta”

Luotu: 
10.6.2017 16:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Poltiiikan tutkijat uskovat, että Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon aiheuttaa hallituskriisin.
|

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo arvioi, että uudet vaalit saattaisivat olla kokoomuslaisten mielestä puolueen edun mukaiset.

–Tämä olisi kovaa peliä, mutta uudet vaalit saattaisivat olla kokoomuslaisten mielestä - ja perustellusti - heidän etunsa, hän toteaa Twitterissä liittyen Jussi Halla-ahon nousuun perussuomalaisten puheenjohtajaksi. 

–Jos kokoomus nyt ilmoittaa, että se jättää hallituksen, kukaan muu ei suostu pelastamaan Sipilän hallitusta. Uudet vaalit erittäin todennäköiset, Railo sanoo.

 

 

 

 

Myös Åbo Akademin valtiotieteen professori Göran Djupsund arvioi, että Halla-ahon valinta aiheuttaa hallituskriisin.

–Halla-ahon valinnan seuraukset? Hallituskriisi, sote jäätyy, keskusta ja Soini häviäjiä, hän twiittasi.

 

 

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi Talouselämälle ja Verkkouutisille, ettei perussuomalaiset ole Halla-ahon valinnan jälkeen sama puolue kuin ennen. Hallituspuolueiden uudistuneen johtokolmikon on määrä aloittaa neuvottelut perussuomalaisten uudesta tilanteesta heti maanantaina.

Jussi Halla-aho ehti lauantaina jo vastata Petteri Orpolle.

–Perussuomalaiset on tietenkin siinä mielessä erilainen puolue, että sillä on uusi puheenjohtaja. Mutta meillä on edelleen sama kenttä ja kenttä on valinnut sen linjan, mitä minä edustan, joten perussuomalaiset menee tällä linjalla, hän totesi.

Lue lisää: Jussi Halla-aho vastaa Petteri Orpolle: ”Perussuomalaiset menee tällä linjalla”

Myös keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo Ilta-Sanomien mukaan Halla-ahon valinnan perussuomalaisten johtoon merkitsevän sitä, että perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin ennen ja kauempana keskustan arvomaailmasta.

–Kova paikka tämä on hallitukselle, Sipilä kommentoi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että on viisainta nukkua yön yli.

–Nyt lienee viisainta nukkua yön yli, ehkä kahdenkin, hän twiittasi Halla-ahon valinnan jälkeen.

 

 

Aikaisemmin lauantaina vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati jo uusia vaaleja Halla-ahon valinnan vuoksi. Myös SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma arvioi hallituksen lähtölaskennan alkaneen.

Lue myös: 

Ensireaktiot Halla-ahon valintaan: ”Uusien vaalien paikka”

Näkökulma: Halla-aho heitettävä heti ulos vallan ytimestä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Jos hallitus tähän kaatuu niin seuraukset voivat olla brittiläistyyliset niille jotka jo ovat raadosta näykkimässä.

Toisaalta hallituksen kaatumisella aiheutettaisiin konkreettista suurta hyvääkin, eli kepulien maakuntahallinto ja kokkareiden sote pörssi rahastus skenaario kaatuisivat ainakin toistaiseksi. Molemmat ovat sekä henkisiä, että fyysisiä susia ja niiden kaatuminen olisi itse asiassa toivottavaa.

Jos näin käy niin tämä hyvän kehityksen mahdollistuminen on kai sitten laskettava Halla-ahon ja perussuomalaisten ansioksi ja epäilen sen näkyvän kyllä kannatuksessakin uusissa vaaleissa. Ainakin nykyiseen kannatustasoon suhteutettuna.

Uusissa vaaleissa käy nimittäin niinkuin juuri kävi perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa eli kansa päättää ja tulos voi olla mikä vaan.

Korppikotkat yleensä jäävät ilman raatoaan. Nythän korppikotkiksi ovat jo ilmoittautuneet Li Andersson, Otteri Perpo, ja hallituspaikkaaa kärkkyvä kieli- ja eliittipuolue RKP. Sipiläkin kauhusta kankeana.

Oiva Luosujarvi

Kokoomus voisi miettiä myös asiaa toisin.
Hallitustaipaleen aikana on PS:n kannatus romahtanut, koska Soinin puheet ja teot eivät vastanneet toisiansa.
Aika usea PS:n kannattaja jätti viime vaaleissa äänestämättä ja gallupit näyttää PS:n suosion romahtaneen.
Jos uusi puheenjohtaja koetaankin äänestäjien joukossa paremmaksi ja nukkuvat äänestäjät, joita on melkein 40 % kaikista äänestäjistä nousee taas sohvalta äänestämään.
Voisi käydä kuin briteissä ja 20 % ylivoima gallupeissa häviäisi vaaleissa.
PS voisi olla vaalien jälkeen Suomen suurin puolue, jos äänestysprosentti nousisi 80-90% tasolle ja sitä kannattaa muidenkin puolueiden miettiä.

Pasi Käyhkö

Nyt ovat ehkä kovat piipussa monella suunnalla.
Sipilän ja Orvon ongelmana on nyt asiansa verbaalisesti hyvin ja selkeästi sekä perustellusti esittävä filosofian tohtori Jussi Halla-aho. Voi olla, että hyvän tilannetajun omaava älykkö Halla-aho tiedostaa nyt tilanteen mahdollisuudet.
Suurin häviäjä tässä pelissä voi olla Sipilä/Keskusta.

Juha Jordan

Käytännössä hallitus on täysin toimintakyvytön Halla-ahon valinnan jälkeen. Olisi sulaa hulluutta jatkaa nykyisellä kokoonpanolla. Kokoomuksella tuhannen taalan paikka laittaa hallitus nurin. Kokoomukselle tärkeitä asioita saatu jo läpi, ja enää olisi lähinnä kepulle tärkeitä maankuntahallinto asioita pöydällä.

Enemmän kuin todennäköistä, että kokoomuksesta leivottaisiin pääministeri puolue. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Markus Vuorivirta

Halla-Ahon valinnan jälkeen? Tämä hallitus on ollut toimintakyvytön jo pitkään. Kunnallisvaalien jälkeen on ollut hiljaista kuin huopatossutehtaassa. Ovat odotelleet tätä "jytkyä". Nyt on sitten loputkin hallituksen vähistäkin toimintakyvyn rippeistä mennyttä...

Mark Andersson

Uudet vaalit olisivat todellisuudessa myös kepulle eduksi, vaikka tuskin sitä julkisesti myöntävät. Niiden avulla Sipilä voisi perääntyä "kunniallisesti" umpikujaan ajautuneesta sotesta ilman sitä katastrofia, joka sotesta tällaisnaan seuraisi.

Matti Auer

"Myös Åbo Akademin valtiotieteen professori Göran Djupsund arvioi, että Halla-ahon valinta aiheuttaa hallituskriisin."

Minä olen henkilökohtaisesti lopen kyllästynyt ruotsinkielisten ajamasta politiikasta, joka on tätä nykyä pelkkää kielipolitiikkaa. Kaikki muu politiikka on lehmänkaupoilla myytävää.

Rkp:lle Halla-Aho näyttäisi sopivan mainiosti, sillä Sampo Terho Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana olisi ollut heille kauhistus. Kaksinaamaista peliä, jossa ei ainakaan ajeta Suomen etua, vaan aivan muuta. Herätkää kansalaiset.

Eero Hoikka

Sipilän ja Orpon puntit tutisee... ei uskalla kaataa hallitusta koska uudelleen valinta on kuitenkin kansan käsissä. Niin vi...ks on menny niitten tekemiset että oppositio kutsuu kokoomusta ja keskustaa jos kaatavat hallituksen. Kyllä hillotolppa kiinnostaa ja sama peli jatkuu... pas..housuja on sipilä ja orpo... saatte nähdä. Tietysti toivon hallituksen kaatumista jotta nähdään mitä mieltä kansa nyt on, tuleeko sitten se kunnon jytky :)

Jouni Suninen

"... eri puolue kuin ennen ja kauempana keskustan arvomaailmasta." (Sipilä)

Tietääkö kukaan mikä keskustan arvomaailma on, ja miten se eroaa muiden puolueiden arvomaailmasta? Tuskinpa keskustassa kaikki ovat esim. lestadiolaisia.