Maanantai 20.5.2019

Nyt se sanottiin suoraan: ”Hallitus kaatuu - ei eväitä edes yritykseen”

Luotu: 
11.6.2017 09:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tutkijat nostavat esiin erityisesti sen, että koko perussuomalaisten uusi puheenjohtajisto koostuu nyt niin sanotuista halla-aholaisista. Jussi Halla-aho (kuvassa) valittiin lauantaina puolueen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtaksiksi nousivat Laura Huhtasaari (kuvassa), Teuvo Hakkarainen ja Juha Eerola.
|

Åbo Akademin valtiotieteiden professori Kimmo Grönlund pitää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumista varmana perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen.

–Hallitus kaatuu. Tässä ei eväitä edes yritykseen, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

Toinen Åbo Akademin valtiotieteiden professori Göran Djupsund puolestaan sanoo, että hallituksen kohtalo on kokoomuksen käsissä. 

–Hallituksen tulevaisuus täysin kokoomuksen käsissä. Kepu nielee lähes mitä vain varmistaakseen maakuntamallinta. Jopa Halla-ahon linjan, hän twiittasi.

 

 

Tutkijat nostavat esiin erityisesti sen, että koko perussuomalaisten uusi puheenjohtajisto koostuu nyt niin sanotuista halla-aholaisista. Jussi Halla-aho valittiin lauantaina puolueen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtaksiksi nousivat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juha Eerola. Myös jatkokaudelle valittu puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on allekirjoittanut aikanaan niin sanotun nuivan manifestin.

Lue lisää: Nuiva jytky on valmis: Perussuomalaisten johtoon pelkkiä ”halla-aholaisia”

–Näyttää siltä, perussuomalaisten kenttä on saanut tarpeekseen hallitusyhteistyöstä sellaisena kuin sen tähän asti olemme tunteneet, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo kommentoi Twitterissä.

 

 

Hallituspuolueiden kolmen puheenjohtajan trio on koolla maanantaina aamupäivällä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Railo arvioi perussuomalaisten aseman heikoksi.

–Tulevissa neuvotteluissa Halla-aholla hyvin heikko neuvotteluasema. Kokoomuksen puolestaan ei kannata tai tarvitse joustaa yhtään, Railo arvioi.

 

 

Politiikan tutkija Mari K. Niemi huomauttaa Railon twiitistä syntyneessä keskustelussa, että kokoomuksella on paljon menetettävää.

–Kokoomuksella paljon menetettävää, pelkona liberaalien kaupunkilaisäänestäjien siirtymisestä vihreisiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi lauantaina, ettei perussuomalaiset ole Halla-ahon valinnan jälkeen sama puolue kuin ennen. Hän linjasi Verkkouutisille, että kokoomus voi olla vain sellaisessa hallituksessa, joka nojautuu kestäviin ja hyviin länsimaisiin arvoihin. 

–Sellaisia ovat esimerkiksi jokaisen ihmisen luovuttamattomat ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan totesi Ilta-Sanomille suoraan, että ”kova paikka tämä on hallitukselle”.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen linjasi lauantaina, ettei kokoomus sovi samaan hallitukseen Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

 

 

Aikaisemmin Helsingin uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kommentoinut, että kokoomus ei mahdu samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa.

–Pragmaattisuuden ja periaatteellisuuden haastaessa toisiaan, on tärkeä ymmärtää, että politiikassa on viime kädessä kyse arvoista, Vapaavuori sanoi Halla-ahon valinnan jälkeen lauantaina.

 

 

Lisää aiheesta:

Halla-aholta raju vihjaus eduskuntaryhmän hajoamisesta: ”Jos ei kelpaa, perussuomalaiset ei ole vankila”

Perussuomalaisista pian uusia ministereitä? – Halla-aho: ”Mielessä saattaa olla vaikka mitä nimiä”

Politiikan tutkija: ”Tämä olisi kovaa peliä - kukaan muu ei suostu pelastamaan Sipilän hallitusta”

Jussi Halla-aho vastaa Petteri Orpolle: ”Perussuomalaiset menee tällä linjalla”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

eli uudet vaalit? ei vassurit, sossut ja vihreät lähde pelastaan. rkp ja kristilliset menisivä kiljuen, mutta ne kiristäisi mahdottomasti omilla vaateillaan?. eli tämä on yhtä typerää, kuin edellisen hallituksen toimet. pitää nukkua yön yli ja katsotaan joko huomenna asiat selviää. suomen tavan mukaan uniyö on paras ratkoja.

Jani Pulkki

Mitäköhän Railo tarkoittaa huonolla asemalla, noista lopuista en jaksa välittää mitä tarkoittavat.
Nimittäin se ettei jatko hallituksessa ole itseisarvo antaa aika paljon vapautta neuvotella etenkin kun ohjelma kelpaa.
Tietenkin PS tulee jättämään hallituksen, tai hallitus hajoaa, siitä ei ole epäilystäkään onhan tämä vallankumous suora vastalause hallituksen politiikallle.
Ne jotka epäilevät sen olevan PS.n kannatukselle tuhoisaa koska talouskasvu ja tehdyt uhraukset ovat väärässä ja JHA:n PS tulee vähintään tuplaamaan tämänhetken kannatuksen ja triplaamaan mikäli istuu oppositiossa seuraavat pari vuotta, hallitus joutuu tekemään joka tapauksessa sovitut kiristykset riippumatta siitä onko PS hallituksessa...tai siis voihan ne jättää tekemättäkin mutta siihen en jaksa uskoa kun esim. Ruotsissa punavihreä hallitus joutuu tekemään samoja kiristyksiä vaikka on minkälaiset "arvot".

Jani Pulkki

Göran Djubsund on myös oikeassa, tarkoitin Virkkusta ja Vapaavuorta joiden ulostulot ei juuri nosta kiinnostus käppyrää, tosin voihan niissä olla jotain pohjustusta vaaleihin sillä hallituksen hajoittaminen ilman vaaleja sataa mitä luultavimmin PS:n laariin. Tosin epäilen että he olisivat vaaleja hakemassa, luultavammin KD:tä ja RKP:tä.
Se vaihtoehto näyttää todennäköisimmältä, tosin kokoomus voi menettää momenttuminsa mikäli jää heikkoon hallitukseen ajamaan maakuntahallintoa tosin tietysti kepukin on heikoilla ja lupaa kuun taivaalta kunhan vaaleilta vältyttäisiin.
Kysymys onkin haluaako Orpo pääministerin paikan kohta vai vahvemman aseman nyt, sitä tosin syö se että RKP ja KD tulevat vaatimaan omia tavoitteitaan tietäen että mahdollisten vaalien jälkeen kokoonpano tulee olemaan mitä luultavimmin sellainen että porvarihallitus tarvitsee kuitenkin heidät ja sehän se olisi ensimmäinen vaihtoehto KOK voittaessa.

Mark Andersson

Ainoa taho joka ehkä vielä pitäisi kiinni hallituksesta on Sipilä turvatakseen maakuntahimmelinsä. Toisaalta hallitus on ajanut soten sellaiseen tilaan, että kunniakas perääntyminen vaikka vähän nokkaan tuleekin vaaleissa, voisi olla kepullekin eduksi. kokoomus haikailee pääministeriksi Orpoa, eikä Hallu-aholla ole erityistä intressiä, koska joutuisi pitämään suun soukalla kunnes purskauttaisi sellaista mikä hajottaisi hallituksen, jos se pääsee tästä jotenkuten jatkamaan.

Persut saattavat haaveilla jatkojytkystä, mutta eiköhän se kannatus alle kymmenen jää.

Jani Pulkki

Seuraavat gallupit tulevat näyttämään PS:lle n 12% ja mikäli pääsevät oppositioon niin kannatus nousee väistämättä yli 15%. Mikäli saavat olla oppositiossa seuraavat pari vuotta niin veikkaan 18% kannatusta paitsi mikäli tulee jokin negatiivinen shokki tai yllättävät positiivisesti viestinnällään/toiminnallaan niin kannatus voi mennä reilusti ylikin, potentiaalia on kuitenkin jopa liki 30% kannatukseen. Vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja KD vaikuttavat olevan suunnilleen siellä missä voivatkin olla. SDP, KOK, Kepu ja PS omaavat kaikki sen n. 30% potentiaalin

Mark Andersson

Mikäli Persut ovat hylkäämässä köyhän kansan, niin kuin näyttää, sinne jäävät vain maahanmuuttajakammoiset. Nykyisestä vajaasta kymmenestä prosentista lähtee muutama prosentti ei-mamufoobikoita, ja tilalle palaa liian vähäisen rasismin vuoksi aiemmin häipynyt saman kokoinen sakki.

Kun Persut näkyvät hylkäävän Soinin/SMP:n perinteen, jäljelle jää alle kymmenen prosenttia äänestäjistä – vain ne jotka suhtautuvat tunteenomaisesti maahanmuuttoon ja tunteettomasti maahanmuuttajiin.

Prosenttiluku riippuu paljolti mediasta: jos media ryhtyy liikaa demonisoimaan Persuja, heidän kannatuksensa kasvaa. Jos välinpitämättömästi, kannatus laskee. Ja jos hysterisoiden ja liioitellen maahanmuutto-ongelmaa, se johtaa myös lievään kasvuun.

Mutta jos vaalit järjestettäisiin nyt, Persujen kannatus olisi alle 10%.

Juha Wiklund

Kokoomus joustaa ja pyörtää puheensa. En usko että oppositiostakaan löytyy yhtään halukasta nousemaan tähän hallituksen mukaan. Sen verran onettomia ovat olleet hallituksen toimet tähän asti.

Mielestäni PSllä on valtti kortit käsissä sillä ei heidän tarvitse väkisin hallitukseen pyrkiä.

Puolestaan vaaleissa rökäle tappion kärsinyt keskusta tuskin haluaa uusia vaaleja sillä tappio olisi varma nyky tilanteessa. Tuskin kokoomuksen tilanne vaaleissa parempi olisi. PSn tilanne on nyt aivan toinen kun Hallaaho nousi johtuu sillä yli 60% suomalaisista on tyytymättömiä hallituksen linjaan. Onkin todennäköistä että Halla-Ahosta voi tulla vaalien jälkeen Suomen uusi Pääministeri.

Mikko Toivonen

Mielestäni Kimmo Grönlundia ei edes pitäisi siteerata "tutkijana" tittelistään huolimatta. Niin toiveajatteluun pohjautuvia ovat hänen lausuntonsa aina olleet. Mitään faktaa en muista koskaan Grönlundin poliittisista analyyseistä löytäneeni.

Kari Kilpiö

Oppositiolla näyttää olevan kova hinku kaataa hallitus ja pyrkiä hallitukseen. Olisiko siitä mitään hyötyä opposition heikoilla eväillä ja näytöillä? Etenkin kun nyt Sipilän hallitus on tehnyt menestyksellistä talouspolitiikkaa edellisten, saamattomien konkurssihallitusten jälkeen.

Kysyn vaan...

Mikko Toivonen

Kaikki on spekulaatiota. Myös YLE ja US jutut, kunnes arki on koittanut ja puoluepamput keskustellet todellisuudesta. Nyt useimmat elävät puhtaasti median taivaanrannamaalailuissa.

Kaikki on täysin mahdollista. Myös se, että mikään ei merkittävästi joitakin nimiä lukuunottamatta muutu seuraavaan kahteen vuoteen.

Aivan varm,aa on ainoastaan se, että jos hallitusrintama nyt erottaa Persut niin se kyllä pelaa 100% persujen laariin eikä hallituksen jäljelle jäävien tai uusien "loispuolueiden"

Anita Nissinen

Nyt ihan maallikkona, juurikaan politiikasta kiinnostuneena , olen ihan äimän käkenä.. Minun mielestäni näitten puolueitten jotka ovat hallituksessa ja opposition myös ,on oltava YHTENÄINEN ELIN JOSSA AJETAAN KOKO SUOMEN,KAIKKIEN SUOMALAISTEN YHTEISIÄ ASIOITA PARHAALLA MAHDOLLISELLA TAVALLA.. Nyt kuulen kinastelua ja melkeimpä nokka pokkaa koko ajan että tuon naama ei miellytä ja tuosta en tykkää jne.jne.. Sitten viilataan pilkkuja ,vääristellään asioita ja ihan tahallaan väärin ymmärretään juttuja.. Te olette siellä päättäjissä kuin pahaisia kakaroita hiekkalaatikolla. Vasen käsi ei enempinä aikoina tiedä mitä se oikea käpälä puuhaa..Sitten vielä siellä arkadian mäellä on vakavista asioista päättämässä tuomittuja rikollisia ja kaiken maailman hunsvotteja..Saa lukea lehdistä että pidetään kahta eukkoa ja molemmille muksuja ja tämä nyt sieltä kilteimmästä päästä.. Minä luulen että heitän telkkarit ja tietokoneet ja puhelimet kaivoon ja menen komeroon odottamaan sitä että halla panee kaiken elollisen matalaksi....