Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä: ”Huomenna on johtopäätösten aika”

Luotu: 
11.6.2017 14:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä tyrmäsi ajatuksen uusista eduskuntavaaleista.
|

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtajiston vaihdos on ainutlaatuinen Suomen poliittisessa historiassa. Hän tyrmäsi spekulaatiot uusista eduskuntavaaleista.

–Kyllä tässä selvä prosessi on, miten mennään eteenpäin. Aina, kun hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, käydään keskustelu tilanteesta. Hallitusohjelmaan ei ole kirjoitettu kaikkea, joten pitää käydä keskustelua arvoista. Niiden pohjalta tehdään päätöksiä, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

–Oma kalenteri on putsattu kolmeksi päiväksi. Asiat käydään nyt huolellisesti läpi. Tämä on suomalaisessa poliittisessa historiassa ainutlaatuista, koko puolueen johto vaihtui kerralla. Se tarkoittaa sitä, että puolueen linjaan tulee muutoksia, hän jatkoi.

Åbo Akademin valtiotieteiden professori Kimmo Grönlund pitää Sipilän hallituksen kaatumista varmana perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen. Myös uusia vaaleja on väläytelty, mutta Sipilä tyrmäsi tämän.

–Ei nyt kannata uusista vaaleista puhua, kyllä tähän ratkaisu haetaan.

Sipilä kertoi keskustelleensa perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa heti lauantaina.

–Olen yhden keskustelun Halla-ahon kanssa jo käynyt ja varmaan illalla keskustelemme uudelleen. Huomenna on johtopäätösten aika, hän linjasi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat keskustelemaan jatkosta huomenna maanantaina.

–Kuulen tänään vielä asiantuntijoita ja meillä on ministeriryhmä ja puoluevaltuusto koolla. Jos käy niin, että jatkon edellytyksiä perussuomalaisten kanssa ei ole, tätäkin skenaariota arvioidaan ja askelmerkkejä käydään, Sipilä kertoi. 

Hän korosti hallitusohjelman merkitystä ja linjasi tiukasti, ettei sitä olla muuttamassa.

–Hallitusohjelman vastainen kurvi ei tule kysymykseen. Hallitusohjelmassa on linjattu maahanmuuttopoliittiset ja Eurooppa-linjaukset. Tämmöset kysymykset Euroopan uniosta tai euroalueesta eroamisesta eivät tule kysymykseen tällä hallituskaudella. Se on selvää, että hallitusohjelmasta ei tingitä; ei mennä maahanmuuttokriittisempään tai eurokriittisempään linjaan. 

Sipilä kertoi ”katsoneensa läpi sormien” Sampo Terhon puheenjohtajakampanjansa aikana ilmaisemia kantoja Suomen euroerosta. Jatkossa tällainen ei pääministerin mukaan kuitenkaan käy.

–On selvä asia, että ministerien kaikissa lausunnoissa täytyy pysyä hallitusohjelman takana. 

Sipilä mainitsi arvoista puhuessaan erityisesti maahanmuuttokysymykset, joissa Jussi Halla-aholla on tunnetusti tiukka linja.

–Kyllähän maahanmuuttoon suhtautuminen, sotaa pakeneviin ihmisiin suhtautuminen, se lähtee ihmisyyden käsityksestä ja edustamassani puolueessa tämä on kirjattu erikseen. Itse suhtaudun niin, että sotaa pakenevaa ihmistä autetaan. Tunnusta myös sen, että maahanmuuttoaallossa oli liikkeellä ihmisiä, joilla ei ollut puhtaita jauhoja pussissaan. Mutta silloin, kun ihminen pakenee sotaa, meidän pitää länsimaisessa yhteiskunnassa löytää keino auttaa heitä, Sipilä totesi.

Hän korosti samalla, että ”minkäänlaista rasismia” ei hallituksessa tulla sallimaan.

Hän otti kantaa myös siihen, että perussuomalaisten ministeriryhmä saattaa muuttua. Jussi Halla-aho sanoi lauantaina, että puolueen ministerien kierrätykselle on perusteita ja vihjaa, että hänellä on mielessään nimiä uusiksi perussuomalaisiksi ministereiksi. Halla-aho toisti jälleen myös toiveensa siitä, että entinen puolueen puheenjohtaja Timo Soini astuisi syrjään ulkoministerin tehtävästä.

–Ministeriniminä ei voi olla kuka tahansa, Sipilä kommentoi.

Sipilä kertoi keskustelleensa tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa jo lauantaina.

–Pidän presidentin informoituna tilanteesta. Ehkä ei ole sopivaa kertoa näistä keskusteluista enempää.

Jussi Halla-aho pitää linjapuheensa tänään sunnuntaina iltapäivällä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjestää lähes samaan aikaan Kultaranta-keskusteluihin liittyvän tiedotustilaisuuden.

Lue lisää:

Nyt se sanottiin suoraan: ”Hallitus kaatuu - ei eväitä edes yritykseen”

Petteri Orpo hallituksen tilanteesta: ”Olisi hyvä saada päätöksiä ensi viikolla”

Perussuomalaisista pian uusia ministereitä? – Halla-aho: ”Mielessä saattaa olla vaikka mitä nimiä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Nieminen

Kyllä nyt olisi uuden hallituksen aika. PS on ajanut itsensä ahdinkoon ja muutkin sekoilevat.
Mikä olisi PS, Vihreät, RKP, Krist liittouma?
KOK on parhaassa vedossa.
Suomen asiat ja maan turvallisuus on saatava kuntoon.
On myös rakenteiden saneeraamisen aika: Monopolit, kartellit, mafia, maan tapa jne.
Miksi Suomi ainoana yksin vastaa EU:n itärajan puolustuksesta ja valvonnasta sekä sen rahoituksesta?

Rauno Tarkia

Puuttumatta kirjoituksesi alkuosan epäloogisuuksiin tartun vain sen viimeiseen lauseeseen, sillä siinä esitetty väitteesi on numeerisesti mahdollista osoittaa todeksi. Voinet kertoa meille miten paljon Suomi rahoittaa Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian, Unkarin ja Romanian rajavalvonnan kustannuksista, joista väitteesi mukaan Suomi yksin vastaa.

Juha Lapveteläinen

Suhtautuminen sotaa pakeneviin ihmisiin lähtee ihmisyydestä, ei siitä että se on kirjattu erikseen poliittisen puolueen ohjelmaan. Ihmisyydessä ei ole kysymys poliittisista linjavedoista, ainoastaan moraalista jota ei ole kirjattu puolueohjelmiin eikä lakikirjoihin. Toisaalta poliittisen perustuslakivaliokunnan päätökset sallivat moraalittomuuden käsityksen yhteiskunnassa laillisesti. Tämän vuoksi perustuslakiin on kirjattu myös uskonnonvapaus jota jokainen kansalainen saa noudattaa, tai sitten ei noudattaa yksilötasolla. Poikkeuksen tähän määritelmään luo joko avioliitto- tai avoliitto missä parille on syntynyt yhteinen lapsi profetian, ei kirkon tai poliittisen perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaisesti. Tämä on perustuslain kannalta tärkeä asia, mutta vastoin Suomen lain poliittista linjausta perustuslakivaliokunnan mukaan. Kun puhutaan ihmisyydestä, olisi myös syytä muistaa niitä Suomen kansalaisia joita yhteiskunnassamme on kaltoin kohdeltu moraalittomuuden, erilaisten väkivaltatekojen, alkoholismin, henkisen sekä fyysisen kiusaamisen seurauksena. Näitä erilaisia täysin hylättyjä Suomen kansalaisia on hyvinvointiyhteiskunnassamme yli 10 000 yksilöä, osa lapsia. Haluan kysyä KeskustaKokoomuslinjalta milloin aiotte puuttua tähän vakavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan poliittisen arvomaailmanne mukaisesti? Milloin järjestätte asunnottomille Suomen kansalaisille edullisia julkisen sektorin verovaroin kustannettuja huoneita tai pieniä huoneistoja yrittäjäkavereidenne sijaan, ja lopetatte kansalaisten hädänalaisuudella rahastuksen? Kysymys on erittäin vakavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, jos tämä kuukausittainen korvaus yrittäjälle maksettaisiin suoraan sosiaalilautakunnan kassasta hädänalaisen asunnottoman vuokranantajalle, kyseinen yksilö pystyisi asumaan luxuslukaalissa Helsingin keskustassa. Tämän "kirjauksen" jälkeen KeskustaKokoomuksen on aivan turha puhua arvoista yhtään mitään, haluaisin kuitenkin tiedustella kuinka teidän poliittiseksi kaveriksenne päästään korruptoituneiden kolmansien yhteiskuntien tai itsenäisyystaistelijoiden sijaan?

Timo Hietanen

Kannattaisiko Sipilän ja Orpon palkata "maksetut itkijät" paikalle, jos nyt sattuu loppu-
maan yksi surkeimman hallituksen koskaan elo ? Kenellä on ikävä hallisematonta
maahanmuuttoa edistäneitä poliitikkoja ? Tai pienipalkkaisia naisia syrjivän kikyn
mestareita ? Mitä kertovat kannatusluvut Sipilälle ?

Mikko Toivonen

Vaikka minäkään tunnetusti en ole yhdenkään puolueen jäsen, niin kyllä minua ihan kansalaisena, länsimaisena demokraattisena kansalaisena ja ylen runsaasti todellista maailmaa kokeneena harmittaa, että pärstän perusteella käydään ihmisiä läjittelemään ihan kuin aikoinaan oppikoulussa missä "voipaketilla" saatiin lapselle paremmat arvosanat.

Jotkut katsovat olevansa niin yleviä, että muitten ajatukset on boikotoitava ja tuomittava laittomiksi tai heidän ihmisyytensä vastaiseksi.

Syytän siis Orpoa erittäin huonosta ihmisyydestä tai ihmisyyden ymmärtämisestä. Muutama muukin kokoomuslainen on siinä vakiokuorossa kuvittelemaansa paremmuuttaan julistamassa.

Harri Holkeri, Juha Rihtniemi ja Raimo Ilaskivi eivät koskaan olisi tuollainen narsistinen julistaja vaaan yhteisen edun asialla lopulta.

Pinnoja minulta eivät tässä asiassa saa Virkkunen eikä Vapaavuorikaan, Jaskarista nyt puhumattakaan.

Timo Hietanen

Nämä ns. "eurooppalaiset arvot" ja niiden sinisilmäinen noudattaminen - lähinnä
ihmisoikeus- ja pakolaissopimusten ramilla olo on osoittautunut ansaksi Euroopalle.
Ja jälki on sen näköistä, niin Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Belgiassa. Ei mene ihan
putkeen Ruotsissakaan. Osa suomalaisista ei vain halua tätä enää - ja heille kiitos !