Torstai 24.1.2019

Jan Vapaavuoren uusi ulostulo: ”Kokoomus ei perussuomalaisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.6.2017 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jan Vapaavuori.
|

Helsingin pormestari, entinen ministeri Jan Vapaavuori (kok.) linjaa Puheenvuoron blogissaan yksiselitteisesti, että kokoomus ei voi jatkaa samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa näiden puheenjohtajavalintojen jälkeen.

–Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei. Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen. Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan, hän toteaa.

Hän korostaa, että Suomessa puolueet ovat perinteisesti olleet  pragmaattisempia kuin maailmalla keskimäärin, ja käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen. 

–Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus, Vapaavuori huomauttaa.

Samalla hän korostaa, että demokratiassa ja oikeusvaltiossa on arvoja, jotka eivät ole jokapäiväisiä neuvottelukysymyksiä. 

–Arvoja, joita ei välttämättä tarvitse kirjata mihinkään. Hiljaisia pelisääntöjä, jotka kuuluvat erottamattomasti osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Asioita, jotka löytää pohtimalla  ihmisyyttä ja oikeutta olla yhteisön jäsen, ei tutkimalla hallitusohjelmia tai perustuslakia. Valta-asetelmat tulevat ja menevät, samoin niihin liittyvät taktiset kuviot. Arvot ovat pysyvämpiä. Maailmalla tapahtuu näinä aikoina kaikenlaista. Siksi liberaalia demokratiaa ja valistunutta länsimaista ihmiskäsitystä pitää puolustaa juuri nyt. Ellei nyt, niin koska sitten?

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on linjannut, että kokoomus voi olla vain sellaisessa hallituksessa, joka nojautuu kestäviin ja hyviin länsimaisiin arvoihin. Lisäksi kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen on arvioinut, ettei kokoomus sovi samaan hallitukseen ”Halla-ahon perussuomalaisten” kanssa.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi kokoomuslaisille linjapuheessaan puoluekokouksessa.

–Kokoomus ajaa mielestäni itseään ja hallitusta hankalaan nurkkaan, josta on pian vaikea päästä ulos kasvojaan menettämättä. Kuten sanottua, ongelma tuntuu tässä tapauksessa olevan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien henkilöissä, eikä niinkään poliittisessa linjassa. Poliittinen linjammehan on kirjoissa ja kansissa, eikä se ole mihinkään muuttunut.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat huomenna maanantaina pohtimaan tilannetta.

Lue lisää: 

Halla-aholta tyly vastaus Orpolle linjapuheessa: ”Kokoomus ajaa itseään nurkkaan”

Taas ulostulo kokoomuksesta: ”Emme sovi samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa”

Juha Sipilä: ”Huomenna on johtopäätösten aika”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Antaa hallituksen kaatua. Uudet vaalit pystyyn. SOTE uusiksi. Sotealueita viisi. Maakuntauudistus seis. Suomen kuntien lukumääräksi noin sata taajamaa.
Näissäkin olisi jo hallituksella riittävästi töitä. Ja Suomi toimisi hyvin sekä säästöjä tulisi, mitä Kepun nykysuunnitelmien mukaisena ei tule.

Tomi Salonen

Rasismi ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan ovat aivan eri asioita kuin poliittinen keskustelu vaikkapa linjavedoista, arvokysymyksistä tai Suomen arvopohjasta, jotka toivottavasti jatkavat eurooppalaisen sivistyksen tiellä. No niin ne kyllä jatkavatkin.

SukassaKus .

Kyllä nyt haistatetaan demokratialle ja pahasti, varmaan on oikein ylpeä olo nyt kaikilla itseään suvaitsevina pitävillä, kehtaatte vielä huudella ihmisoikeuksista kun teille itselle asia on yhtä haista paskan kanssa.

Panu Saarela

Demokratiassa jokainen puolue saa valita johtajansa. Ja jokainen puolue saa valita kenen ja minkä puolueen kanssa tekee yhteistyötä.

Jos pidät ihmisoikeusrikkomuksena sitä, että joku ei tee yhteistyötä Halla-ahon kanssa, sinun pitää selvittää sanan merkitys. Sama pätee demokratia-sanaan.

Pekka Hovatov

Toivon uusia eduskunta vaaleja pikaisesti. Perussuomalaiset saivat minusta itselleen uuden äänestäjän, koska he ovat osoitaneet omaavansa selkärangan, toisin kuin kokoomus, keskusta tai muut viher-vasemmiston edustajat.
Kokoomuksen ja keskustan johto koostuu täysin selkärangattomista selkään puukottajista, siitä hyvänä esimerkkinä Vapaavuoren ulostulo. Tehdään Perussuomalaisista Suomen suurin puolue ja haistatetaan pitkä paska kokoomukselle, keskustalle ja muulle viher-vasemmisto valehtelijoille.
Kun saamme Perussuomalaiset kunnolla valtaan voimme perua kaikki tuon roskasakin tekemät lait ja päätökset.
Toivottavasti tulee uudet vaalit

Mikko Toivonen

Minä olen myös valmis uusiin vaaleihin siksi, että voimme niiden avulla keskeyttää koko maakuntahallinto ja sotesotkun joiden puuha-ja jakomiehiä sekä kepu, että kokoomus ovat koko ajan olleet.
Luonnollisesti äänestäisin puoluetta, mikä ehdottomasti ei hyväksy maakuntahallintoa eikä nykyisiä sotesuunnitelmia; erityisesti ei kaavailtuja vapaavaalintaversioita.
Sensijaan uudistumista millä helpotetaan lääkäriin pääsyä perusterveydenhuollossa niin että tarvittaessa pääsee samana päivänä kuten muualla maailmassa. Muualla maailmassa lähes 100% julkista avustaa ammatinharjoittajalääkärien yksityistarjonta mikä taas meiltä lähes ainoana maana maailmassa poistettiin vuoden 72 "uudistuksella" ja saamalla kylvettiin hintojen nousun ja lääkäriin pääsemättömyyden siemen.

Jouko Helenius

Vapaavuori lupasi ennen pormestarivaalia, että suurmoskeijaa ei tule. Tuli äänijytky. Vaalien jälkeen ääni vaihtui, kun muslimit muistuttivat, että Suomessa ollaan tasa-arvoisia. Nyt Vapaavuori lupaa hankkeelle vain tasa-arvoisen käsittelyn. Ääni muuttui kellossa kummasti.

SukassaKus .

Viimeisin Vapaavuoren ajatusmalli moskeijasta kylläkin oli että ainostaan hän ei halua sen kokoista moskeijaa mikä on suunnitelmissa, mutta pienempi käy.
Aluperin millä tuo sai ihmiset itseään äänestämään, oli hänen painotuksensa että ei kannata moskeijaa tulevaksi ollenkaan, joten minusta tuo oli selvä kusetus.

Samy Arling

Missäs sen vanhan vallan suvaitsevaisuus nyt on? Paha juttu kun ei ole enään tapana laittaa päitä pölkylle niinkuin ennen "turunvallan" aikaan tapana oli,niille jotka olivat väärin ajattelevia.Pitäisikö pikaisesti palauttaa kuolemantuomio väärin ajatteleville, tässähän on vaara että turunvallan asema suomessa murenisi ensimmäistä kertaa reiluun tuhanteen vuoteen :)