Sunnuntai 27.5.2018

Tämä kokouksessa levinnyt paperi kuumensi perussuomalaisten tunteet – ”Eikö teitä hävetä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.6.2017 09:25
  • Kuva: Minna Karkkola
    Kuva
    Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen syyttää puoluekokouksessa levinnyttä lappusta virheellisistä tiedoista: Todellisuudessa nykypuoluevaltuustossa on maksimijäseniä 50, ei 21, kuten paperi väittää. Ministerivalinnoista taas ei hänen mukaansa ole olemassa minkäänlaista linjausta. Puoluehallituksen kasvattaminen vahvistaisi Moilasen mielestä demokratiaa. Puolueneuvostosta spekuloidaan Moilasen mukaan väärin argumentein puhumalla tuhannesta valtuutetusta, kun heitä todellisuudessa on alle 800. Ainoa kohta, jota Moilanen itsekin olisi pohtinut hiukan tarkemmin on esitysoikeuden poistaminen PS-nuorilta ja -naisilta puoluehallituksessa. Heillä olisi kuitenkin säilynyt muutoksen jälkeenkin läsnäolo- ja puheoikeus.
|

Perussuomalaisten puoluekokouksessa levisi sääntömuutosesitystä kritisoinut paperi, joka osaltaan kuumensi tunteita salissa. Esityksestä pidettiin useita jopa vihaisia puheenvuoroja. Uusi Suomi sai paperin käsiinsä.

Muutamat, lähinnä piiripuheenjohtajat, puolustivat esitettyä sääntömuutosta, mutta ennen kaikkea se keräsi kiivasta vastustusta. Esitys kaatuikin lopulta selvin luvuin, ja puoluekokouksessa levinnyt pieni lappunen vaikutti varmasti osaltaan tulokseen. Voit tarkastella sitä yllä olevasta kuvasta.

Paperi markkinoi sääntöuudistuksen hylkäämistä. Piirien puheenjohtajat syyttivät lappusta virheelliseksi.

- Esite sisälsi räikeitä ja käsityksemme mukaan tahallisia virheitä, mitä pidämme hyvin valitettavana, sanoi Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo puheenvuorossaan.

Piirien puheenjohtajat päättivät kokouksessaan sunnuntaiaamuna tukea sääntömuutosesitystä, jonka puoluekokous kuitenkin siis hylkäsi.

Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen sanoi, että muutosta vastustanutta lentolehtistä jaettiin puoluekokouksessa lauantaina ja sunnuntaina kokouksessa kiersi virheellistä tietoa sisältävä STT:n kansanedustajahaastattelu. STT oli haastatellut sääntömuutosesitystä vastustavia Mika Niikkoa ja Tom Packalénia.

-On käsittämätöntä, että täällä liikkuu sellaisia lentolehtisiä, joissa todella on virheellistä tietoa ja liittyen nimenomaan tähän sääntömuutokseen, Moilanen sanoi puheenvuorossaan.

-Ei pitäisi tulla puoluekokoukseen valehtelemaan asioista.

Sääntömuutosesitystä kritisoivia puheenvuoroja pidettiin useita, joukossa kansanedustajien Mika Niikon ja Laura Huhtasaaren puheet. Niikko on kirjoittanut aiheesta myös Puheenvuoron blogissaan. Myös moni rivijäsen nousi puhujakorokkeelle ja puhui kovin sanoin.

– Pelon on täytynyt olla kova, kun selän takana on pitänyt justeerata tällaista vallankaappausta, sanoi eräs perussuomalainen ja sai raikuvat aplodit salista.

– Raimo [Vistbacka] ja kumppanit, eikö yhtään hävetä? Kyllä kovasti kiinnostaisi tietää mitä Tony Halme sanoisi tällaisesta näytelmästä, eräs sääntömuutosten hylkäämistä kannattanut perussuomalainen totesi puheenvuorossaan.

Lue lisää: Perussuomalaisten konkarille pilkkanaurua puoluekokouksessa – ”Täällä on käytetty sopimatonta kieltä”

Useissa puheenvuoroissa kritisoitiin esitystä siitä, että se olisi valmisteltu salassa, näin myös Niikko ja Packalén STT:n jutussa. Moilanen kuitenkin tyrmää syytökset Uuden Suomen haastattelussa. Myös sääntötoimikunnan edustaja Lasse Lehtinen luonnehti syytöksiä törkeiksi.

Moilasen mukaan asia on valmisteltu tavalliseen tapaan työryhmässä, minkä jälkeen siitä on päätetty puoluehallituksessa. Tämän jälkeen asia on tuotu puoluevaltuustoon, sen jälkeen piireihin ja paikallisyhdistyksiin ja lopulta puoluekokoukseen. Moilasen mukaan käytännössä tilanne vaikuttaa siltä, että kukaan ei ole tosissaan perehtynyt esitykseen. Hänen omassa piirissään asia käytiin läpi ylimääräisessä kokouksessa, ja sen jälkeen paikallisyhdistyksille meni ”suora pyyntö” käydä asia läpi ennen puoluekokousta.

-Ei yhtään vastausta, hän toteaa painokkaasti.

Niikko ja Packalén kritisoivat, että suurin osa eduskuntaryhmästä sai sääntömuutosesityksestä tiedon vasta puoluekokousviikolla. Moilanen ei tätä niele. Hän huomauttaa, että myös kansanedustajilla on läsnäolo-oikeus puoluevaltuustossa ja heillä olisi ollut mahdollisuus saada esitys itselleen ja olla paikalla kommentoimassa ja kritisoimassa.

-Nyt olisi hyvä olla joku, joka tekisi tilaston, että onko kuulkaa sellainen kansanedustaja, joka ei ole kertaakaan käynyt puoluevaltuustoon kokouksessa.

Moilasen mukaan olisi ollut erittäin tärkeää saada sovittua yhteiset pelisäännöt, jotka ovat nykyisellään monin osin puutteelliset. Esimerkiksi piirijärjestöille olisi säädetty paikka puoluehallituksessa niin, ettei paikoista tarvitsisi kinastella.

Moilasta harmittaa, että säännöistä päättäminen siirtyy nyt pahimmillaan ensi kesään ja välissä joudutaan käymään kahdet vaalit ilman yhteisiä pelisääntöjä. Oma haasteensa on myös ehdokasasettelussa, sillä perussuomalaisten listoille on päätynyt esimerkiksi rikollistaustaisia henkilöitä. Moilasen mukaan sääntöihin tarvitaan kirjaus, joka estäisi epämääräisten ehdokkaiden päätymisen mukaan.

Sääntöesitys palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänin 591-177. Alkuvuodesta 2018 käydään sekä presidentinvaalit että maakuntavaalit.

Lue myös:

Tutkija Ylellä: Nyt tehdään suuri päätös Jussi Halla-ahosta – ”Halutaanko tällaisen puolueen kanssa tehdä yhteistyötä?”

Nyt se sanottiin suoraan: ”Hallitus kaatuu - ei eväitä edes yritykseen”

Näkökulma: Halla-aho heitettävä heti ulos vallan ytimestä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Demokratian ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen on kaunis ajatus ja tavoite, mutta "vain noin 40 vuoden omalla kokemuksellani" ja myös maailman ensimmäisen demokratian, Tverin tasavallan , (huomio suomalaisten, ei venäläisten) historiasta voimme todeta, että mikä tahansa asia, äärimmilleen vietynä, kääntyy itseään vastaan ja jopa tuhoaa sen. Niin myös demokratia. Päätökset vievät tuhottomasti aikaa ja voimia, lopulta hyväksytyksi tulee asia, jota kukaan ei halua, jne .

Jokainen kokouksien toimitsijana ja koollekutsujana on kokenut vaikeuden saada ihmiset, jotka paikkaan ovat hinkuneet, tulemaan paikalle kun asioita käsitellään. Kohtuus kaikessa, myös demokratiassa on toimivan yhteiskunnan ja puolueen kannalta elintärkeää. Vouhottajia maailmalla riittää.

Jorma Nordlin

Turhaa kiukutella demokratia on toteutunut ja sillä selvä, olisitte tiedottaneet paremmin. On suorastaan hölmöä lähteä itkemään vääristä tiedoista, kun ilmeisesti ei ole oikeatakaan tietoa jaettu. :-D

"Ei pitäisi tulla puoluekokoukseen valehtelemaan asioista."