Maanantai 27.5.2019

Juha Sipilä ja Petteri Orpo: Näihin asioihin hallitus kaatui

Luotu: 
12.6.2017 17:11
Päivitetty: 
12.6.2017 17:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessaan hetki sitten aamulla perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa käydyistä neuvotteluista.

–Uskon, että hallitusohjelman yksityiskohdista ja myös maahanmuuttopoliittisen ohjelman toimeenpanosta olisimme päässee yhteisymmärrykseen. Keskustelimme paljon Eurooppa-asioista ja sikäli kun puhutaan hallitusohjelman kirjauksista, uskon, että niistäkin pääsisimme eteenpäin. Hallitusohjelmaan on kuitenkin täysin mahdoton kirjata kaikkea sitä, mitä eteen tulee, vaan meillä täytyy olla riittävän lähellä toisia oleva arvopohja. Tässä tuli se kysymysmerkki, olisiko näin. Silloin, kun asiasta on suuri epäily, että tämä arvopohjassa oleva ero on nyt kasvanut suuremmaksi kuin se aikaisemmin oli. Riski siihen, että toimintakykyisesti voisimme ratkoa asioita, oli suuri, Sipilä sanoi.

Kynnyskysymykseksi nousi Sipilän mukaan myös Halla-ahon aikomus johtaa perussuomalaisia Brysselistä. 

–Hänellä oli siihen ajatus, miten se toimisi, hän rakentaisi sitä varapuheenjohtajiston ja puoluetoimiston varaan. Ministeri Orpon kanssa vierastimme tätä, Sipilä totesi.

–Kävimme läpi myös ministerivalintakysymyksiä. Hän ei kertonut nimiä, mutta hyvistä vinkeistä oli odotettavissa tilanne, ettei kaikilla ministerinimillä olisi ollut sitä luottamusta, mikä täytyy olla, Sipilä jatkoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti esiin myös vihapuheen, arvot, hallitusohjelmaan liittyvät kysymykset ja käytännön työn.

–Hallitusohjelma on rakennettu kestävien periaatteiden, kuten ihmisarvon ja oikeusvaltion varaan. Haluamme hallitusohjelman mukaisesti edistää avointa yhteiskuntaa, rikasta kieltä ja kulttuuria. Kokoomus on mukana hallituksessa, joka hyväksyy nämä arvot, tämä on meille kynnyskysymys. Emme hyväksy vihapuhetta ja syrjintää, hän sanoi.

–Jokaiselle kuuluu kunnioitus ja arvostus yksilönä. Ne eivät ole poliittista liturgiaa, vaan lakeja ja oikeuksia, Orpo jatkoi.

Hän nosti esiin myös maahanmuuttoon liittyvät näkemyserot.

–Halla-aho käsittelee ja käsittää maahanmuuton tavalla jota meidän vaikea ymmärtää.

Juha Sipilän mukaan tavoitteena on nyt ”nopea prosessi” uuden hallituksen muodostamiseksi.

–Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuvat tänä iltana. Perussuomalaisten ryhmä arvioi tilannetta huomenna kello 13. Kun kuulen ryhmien arviot, teen päätöksen edessä olevasta prosessista. Todennäköisesti menen presidentin luo ja pyydän hallituksen eroa. Tavoitteena on toimintakykyinen hallitus mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman tarkasti nykyistä hallitusohjelmaa noudattava kokoonpano.

SDP ja vihreät ovat julkisuudessa kertoneet haluavansa hallitusvastuuseen uusien vaalien kautta. Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa kuulleensa oppositiojohtajilta "pehmeämpää viestä".

-Vastuunkantaminen kiinnostaa, hän kommentoi.

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marva Pursiainen

Hyvä, että ihmisarvo ja oikeudenmukaisuus ovat päättäjillemme tärkeitä asioita. Mutta en voi olla miettimättä, mitä räntäsateessa, leipäjonossa seisovat ihmiset miettivät hallituksen ihmisarvo ja oikeudenmukaisuus käsityksestä.

Jussi Pistol

Minun mielestä ihmisarvon ei edes pitäsi koskea Suomessa laittomasti olevia jotka on käännytetty, silti eivät palaa omaan maahansa vaan notkuvat sosiaaliluukuilla ja vievät sairaaloissa paikkoja Suomalaislta veronmaksajilta joille palvelut pitäsi kuulua, ei laittomasti maassa oleville.

Mikko Toivonen

Kyllähän taas kuultiin kuukauden kuunnelmat kerrasta.
Minulle on itsea asiassa yhdentekevää onko Persut hallituksessa vai eivät.
Se mikä on minulle tärkeää hallitus tekee toisin eli en voi allekirjoittaa paljoakaan hallituksen ajatuksista.
Seuraavat pääseikat ovat ne joissa pidän hallituksen lähtöä toivottavana ja palaamista ihan erilaisella hallitusohjelmalla:

Kaikkien energiatukien poisto ja energiapolitiikan muuttaminen niin että ajoneuvokanta kaaasuistetaan nopeutetussa tempossa ja biomassaenergia hulluudesta kokonaan luovutaan lisäämällä ydinvoimaa sen eri sovellutuksissa.

Asutuspolitiikka palautetaan luonnolliseen kaupunki ja talousveturi keskittymään eli kaupunkivetoon. ja pakollinen maakuntaistaminen ja hajasijoittaminen lakkautetaan

Asumisen ohjaaminen yhteisvastuullisen vuokra asumisen suuntaan niin että aluksi kunnat kuten Helsinki ja muut suuret kaupungit rakentavat korjausliikkeenä yhteensä ainakin 100000 halpaa pienempää kerrostalo vuokra-asunto ja päinvastoin kuin Helsingin punavihreät haluavat suurina vuokralähiö kokonaisuuksina.

Alkoholit vapauitettaisiin Keskieuroopan tyyliin vapaaseen kauppaan. Apteekkimonopoli purettaisiin kokonaan.

Maataloustuet lakkautettaisiin täysin muun kuin EU osuuden osalta ja maatalous ohjattaisiin tuottamaan mitä kannattaa mukaanlukien elintarvikkeiden tilatuotanto kevyellä byrokratialla ja vaatimustasolla. Asiakas laadunvalvojaksi.

Maahanmuuttopolitiikka kopioitaisiin tunnetuista toimivista malleista maailmalla eli EU ulkopuolelta (US, Canada, Singapore, NZ, Australia jne.)

Tuossa vain pikku lista yleistyksistä missä toimisin ihmisenä täysin edellisestä ja sitä edellisistä ja sitä seuraavista hallituksista poikkeavasti.

Muistutan varmuuden vuoksi jos ajatukset kuulostavat ympyrän ulkopuolisilta, että olen asunut ympäri maailmaa mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja oloissa yli 40 vuotta.

Pekka Pasanen

Halla-aho saatiin heitettyä nurkkaan samoin kuin hallitusohjelma. Kehtaavat sitten vielä puhua arvoista ja viittaavat epäsuorasti henkilönimiin, mikä on humoristista, koska eikö ensin olisi sovittava hallituksen jatkosta ja hallituspolitiikasta ja vasta sitten nimistä. Mutta hallituspuolueiden suurin arvo taitaakin olla kyvyssä epäillä toisten moraalia.

Harri Kota-aho

Kyllähän tässä joku mättää,jos puoluejohto vaihtuu,niin ollaan laittamassa kantapäät vastakkain pelkästään henkilöiden vuoksi. Mikään ei kehity,jos ei olla erimieltä. Valta näköjään menee,kuin k..i päähän,ja tekee näköaluttomaksi. Tulee ihan mieleen koulukiusaaminen nyt sitä harrastetaan isommassa mittakaavassa. En ole persujen kannattaja enkä samaa mieltä heidän kanssa. Iso kysymys mitä tämä kertoo muista puolueista ja niiden arvoista. Valta edellä vai?
On tämä vaan niin surkeaa seurattavaa meidän ns.päättäjistä.

Martti Kosonen

Pelkkää teatteria tämä koko arvohöpinä. Kokoomus istui täysin sujuvasti sixpack-hallituksessa kommunistien ja viherfanaatikkojen kanssa. Mikä yhteinen arvopohja heitä mukamas yhdisti? Sipilästä tuli median nuolija ennätysajassa, Orpo on sitä omassa mitättömyydessään ollut aina. Mielenkiintoiset eduskuntavaalit edessä aikanaan.

Teijo Myllylä

Kepulaiset arvot on palkansaajan ja eläkeläisen kyykytys. Orpopuolueen kohteena taas on työttömät. Reilusti kyykkyyn vaan on arvomaailman kokonaiskuva. Nyt kun persut meinaa alkaa soittaa eri sävelmää, niin tässä mennään. Osakeporukka on tulisilla hiilillä, tuleeko uudet vaalit. Ensimmäiset jo vinkaisivat hallituksen jatkon puolesta. Ja väittävät vielä että raha tekee rauhalliseksi!

Olavi Nieminen

Miksi nostetaan laki esiin ja sen rikkojaksi Halla-aho?
Oikeuden päätös hänestä on tehty ja hän on vapaa mies.
Miksi tässä nostetaan laki esiin kun koko politiikka on arvoitus, eikä aina toimita lakien mukaan.
Mikä on totuus koko asiassa?