Sunnuntai 24.6.2018

Stubbin nimitys herätti kysymyksen – ”Mihin tarvitsemme poliittisesti valittuja johtajia 25 000 €/kk -palkalla?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.6.2017 18:35
Päivitetty: 
14.6.2017 18:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ekonomisti Juhana Brotherus.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus kyseenalaisti keskiviikkona poliittisten johtajien valinnat jättipalkoille Euroopan investointipankkiin. Talouselämän haastattelema Brotherus sanoo, että EIP:n johtokunnan työn sisältö ja tulosvastuu ovat epäselviä hänelle.

Yle uutisoi keskiviikkona, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on esittämässä kansanedustaja Alexander Stubbia (kok.) Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Brotherus pohdiskeli asiaa Twitterissä.

– Mihin tarvitsemme Euroopan investointipankin poliittisesti valittuja johtajia 25 000€/kk palkalla? Aidosti utelias, hän kirjoitti.

Brotherus tarkensi näkemystään Talouselämälle.

– Olen aidosti kiinnostunut asiasta, sillä ainakin minulle on jäänyt etäiseksi, mitä suomalaiset tai muut poliittisesti nimitetyt jäsenet edistävät johtokunnassa. Kuten tiedetään, kyseessä ei myöskään ole mikään ilmainen pesti veronmaksajan kannalta, hän sanoo.

– Usein vastaaviin koviin ansioihin liittyy joko erittäin tärkeä tai ensiarvoinen työ tai yksityisellä sektorilla iso tulosvastuu. Tämän työn kohdalla varsinainen sisältö on kuitenkin hieman epäselvä.

Brotherus huomauttaa, että hänen pohdiskelunsa ei liity henkilötasolla Stubbiin tai tämän edeltäjiin. Asiaa selventäviä tviittejä hän ei katso saaneensa pohdintaansa.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Anita Nissinen

Suomalainen tyyli on vähän kuin sillä entisellä mökin eukolla, että talojen kohdalla kävellään nenä pystyssä ja rinta rottingilla vaikka muutoin mennään ihan persukset maata viistäen.. Tarkoitan tällä sitä että tuommoisiin investointi pankkeihin ja muihin vastaaviin laitetaan ilman muuta meiltä virkamiehiä, vaikka ei ehkä välttämättä tarvitsisi.. Maksetaan sitten veromarkoista tuommoisia kuukausi palkkoja..Toisaalla taas mummo laskee kymmen senttisiään, että ostaisko sen maidon vai säästäiskö vielä viikon että saisi ne verenpaine lääkkeet apteekista...

Jari Ikonen

täysin turha koko palkintovirka. Mitenkä tähän sopii se hokema, ettei virkoihin ketään valita poliittisin perustein vaan aina valitaan pätevin. Siis tässä tapauksessa pätevin kokoomuslainen, joka on muista hommista sivuraiteella. Saapa nähdä mihin virkaan mr. Soini kohta valitaan hyvin palvelleena sylikoirana.

Pasi Käyhkö

Onhan tämä hyvä asia, että suomalainen menee kyseiseen virkaan eikä joku toinen EU:n kansalainen. Toiseksi Brotherus ei mainitse sitä selkeästi, että palkkaa ei maksa Suomi vaan Euroopan Investointipankki.
Poliittisista viroista yleensä olen kylläkin samaa
mieltä.

Timo Nenonen

Jos ajattelee Subbin pätevyyttä niin 250 egee/kk on riittävä liksa. Itse tosin voisin palkata hänet mansikkapellon linnunpelätiksi 300 egellä/kk. Tosin en ole ihan varma, riittääkö hänen tikkatauluna olonsa putouksessa pätevöittämään hänet tarjoamaani hommaan.

Oiva Luosujarvi

Sipilä, Orpo ja soini odottaa pääsevänsä 2 vuoden kuluttua myös vastaavaan herravirkaan EU:ssa.
Palkka suuri ja työtehtävä pieni, jossa ei ole vastuuta mistään, kun pelaa muiden rahoilla ja rahoituksella.

Katainen, stubbi ja mahtavat palkat ilman vastuuta mistään. Ovat kuin uutistenlukijoita, joille heijastetaan teksti eteen ja lukevat sen kameroille. Eivät itse kirjoita puheitansa ja eivät varsinkaan ole asiaa alunoerin ideoineet itse vaan ovat sätkynuken tavoin muiden ohjattavissa puheissa ja teoissa.

Onneksi on unelma, jossa EU joutuu kääntymään poispäin liittovaltion luomisesta ja kansalliset valtiot saavat takaisin itsenäisyytensä.
Sitä mukaa mitä enemmän kansalaiset tummuvat ja perjantaisin kuuluu enemmän ja enemmän rukouskutsuja minareeteista, sitä enemmän alkaa tulla uutisia terrorismista ja sitä nopeammin kansalaiset eri valtioissa alkavat ajattelemaan itse.
Poikkeuksena tietenkin ne, jotka itse perheineen saavat huomattavaa taloudellista hyötyä pakolaistulvasta tai ovat niin huumeissa, ettei välitä muusta kuin seuraavasta huumeannoksestaan.
Harmillisesti on todettava huumekuskien olevan yhtä vaarallisia kuin terroristit auton ratin takana ja sille ei huumepoliitikot halua mitään tehdä.

Teemu Terava

Ovatko suomalaiset määritelleet EIPn suomalaisen johtajan palkan, vai onko se sama kaikilla vastaavilla johtajilla?
Aikoinaan jossain kansainvälisessä yhtiössä oli periaatteena, että ihmiset saivat kotimaansa palkkaa työpaikan sijainnista riippumatta. Suomalaiset olivat melko edullista väkeä. Esimerkiksi briteillä taisi olla sama palkka kuin suomalaisilla, mutta palkka maksettiin briteille kaksi kertaa kuussa. Sittemmin firma meni nurin.

Veli Laurinsalo

Mihin Euroopan investointipankissa tarvitaan kokeneita poliitikkoja?

Yli maan rajojen yltävät, jopa vuosikymmenien aikajanalla ja suuria väestöryhmiä koskevat investointihankkeet on analysoitava muullakin tavalla, kuin pelkästään sijoitustuotto-odotusten, asiakasprofiloinnin tai vaikka maksukyvyn perusteella. Siihen tarvitaan myös laajempaa katsontakantaa, laajempaa viisautta ja kauaskatseista poliittista ymmärrystä.

Siksi Euroopan Investointipankista tuetaan kalliita teollisuus- tai infrastruktuurirakentamisia, siksi tuetaan vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita, siksi lainoitetaan riskialttiita hankkeita, koska tukemattomuus johtaisi Euroopassa pitkän päälle huonompaan lopputulokseen.

Näitä hankkeita ei rahoittaisi yksityinen liikepankki, aivan kuten Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotheruksen ihmettelykin asiaa todistaa. Mutta jonkun on otettava vastuuta Euroopan tulevaisuuden turvaamisesta. Siksi siellä Euroopan Investointipankissa tarvitaan myös kokeneita poliitikkoja.

Henri Järvi

Tää onkin mielenkiintoinen kysymys ja tähän samaan sarjaan kuuluu seuraava kysymys. Miten entisestä katutappelijasta voi tulla maan suurimman kaupungin pormestari. Vastaus kuuluu: liittymällä Kokoomukseen. Eli Persutappelijatkin ovat siis väärässä puolueessa.

Jari Kaisla

Kokoomus on kiinnostunut EU:sta palkkiovirkojen mukanaan tuomien rahavirtojen vuoksi ei niinkään sen vuoksi mitä EU itsessään ajaa. Jokainen palkkioviran saanut saa vuosien saatossa miljoonien palkkiohyödyn itselleen.

Jude Vihervaara

Organisaation jokainen jäsen, joka ei tuota organisaatiolle tuottoa vähintään omien palkkakulujen vertaa, on organisaatiolle pelkkä kuluerä. Turhista kulueristä tulee päästä eroon tai toimenkuvaa on kehitettävä siten, että tällaisen jäsenen toiminnasta tulee tuottavaa.