Sunnuntai 24.6.2018

Kansanedustaja: ”Suomesta saa jo ostaa nuuskaa - konsepti on kerrassaan nerokas”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.6.2017 18:12
  • Mikko Kärnän mukaan Suomi menettää joka vuosi satojen miljoonien verotulot, kun nuuskaa haetaan jatkuvasti Ruotsista ja myös laiton nuuskakauppa kukoistaa.
|

Kansanedustaja Mikko Kärnä ihmettelee Puheenvuoron blogissaan, miksi Suomi ei sallisi vähintäänkin Tanskan tapaan nuuskasta käyvän purutupakan myyntiä, kun synteettistä nuuskaa voi hänen mukaansa jo ostaa Suomessa.

Kärnä viittaa viime vuoden lopulla tulleeseen nikotiinikorvaustuote Zonniciin.

–Viranomaiset ovat hyväksyneet Zonnicin ”vieroitustuotteeksi”, vaikka lähes kukaan ei käytä sitä vieroittuakseen tupakasta tai nuuskasta. Sitä käytetään, kun oikea nuuska on loppu. Ja miksi ei käytettäisi, koska kyseessä on synteettinen nuuska, Kärnä toteaa.

–Zonnicin konsepti on kerrassaan nerokas. Yhtiö on keksinyt täysin laillisen ja vieläpä viranomaisten siunaaman tavan kiertää nuuskan määritelmää. Ja mikä parasta, toiminta tapahtuu monopolissa, koska ”oikeaa” nuuskaa ei Suomesta voi EU -säädösten takia ostaa, hän jatkaa.

Kärnän mukaan Suomi menettää joka vuosi satojen miljoonien verotulot, kun nuuskaa haetaan jatkuvasti Ruotsista ja myös laiton nuuskakauppa kukoistaa. 

–Mielestäni kyse on varsin kaksinaismoralistisesta toiminnasta. Eikö olisi parempi, että Suomi sallisi vähintäänkin Tanskan tapaan nuuskasta käyvän purutupakan myynnin ja rajoittaisi näin Ruotsista tapahtuvaa laitonta ja laillista nuuskan tuontia? Nuuska ei ole mikään terveystuote, mutta se on joka tapauksessa huomattavasti vähemmän haitallista kuin tupakka. Eikö olisi paikallaan pyrkiä siirtämään nikotinistien kulutusta tällaisiin tuotteisiin, Kärnä kysyy.

Kauppalehti kertoi helmikuussa, että Zonnic-nikotiinipussit eivät kuulu Valviran valvonnan piiriin eikä Zonnicin tuote ei kuulu nuuskan tapaan tupakkalain piiriin. Valmisteella on Suomessa lääkelainmukainen lupa.

–Tuote ei sisällä ollenkaan tupakkakasvia, joten kyse ei ole tupakkatuotteesta. Laissa tupakkatuotteella tarkoitetaan kulutukseen sopivaa, tupakasta kokonaan tai osittain koostuvaa tuotetta, Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen sanoi tuolloin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Mäkinen

Muutenkin koko tupakkalakia olisi hyvä suunnata siihen suuntaan verotuksellisesti, että terveydelle vaarallisimpia savukkeiden lisäaineita karsittaisiin roimalla kädellä pois tuotteista. Tarkoituksena on se, että lievimmin verotettaisiin niitä tuotteita, joiden valmistuksessa käytetään ainoastaan tupakkakasvia. Kaikissa laajemmissa ja julkaistuissa tutkimuksissa korostuu juuri tämä lisäainepaletin vaarallisuus ja riippuvuutta lisäävä vaikutus.
Kaiken lisäksi, missä viipyy savukeaskin kylkeen vaadittava valmistuksessa käytettyjen aineiden sisältöluettelo? Sehän on olemassa kaikessa muussa, jopa lemmikkienkin käyttöön suunnatuissa, tuoteryhmissä.