Perjantai 20.4.2018

Pirkko Saisio vaatii lehdessä: ”Suvaitsevaisuus pitäisi heittää romukoppaan – järjetön käsite!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2017 11:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
Suomalainen keskustelu suvaitsevaisuudesta tulisi lopettaa, katsoo kirjailija Pirkko Saisio Suomen asianajajaliiton Advokaatti-lehdessä. 
 
–Se on ihan järjetön käsite! Suvaitsevaisuuteen sisältyy se rakenne, että suvaitseva henkilö asettuu toisen yläpuolelle ja suvaitsee tätä, vaikkei olisikaan samaa mieltä, Saisio sanoo.
 
Finlandia-palkittu Saisio katsoo, että suvaitsevaisuuden sijaan tulisi korostaa keskustelua.
 
–Se pitäisi heittää romukoppaan ja puhua sen sijaan kommunikoinnista ja keskustelusta, joka tarkoittaa sitä, että tarkastelemme jotakin asiaa ennakkoluulottomasti eri puolilta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Loistava havainto ja kiitos Pirkolle. "Se on ihan järjetön käsite! Suvaitsevaisuuteen sisältyy se rakenne, että suvaitseva henkilö asettuu toisen yläpuolelle ja suvaitsee tätä, vaikkei olisikaan samaa mieltä"

Maamme Suvakeille tämä ei merkitse mitään sillä heitä johtavat vielä korkeammat Suvakit. Tulee Schindlerin listan leirkohtaus mieleen.

Pete Virtanen

Viimeaikaisten tapahtumien ja keskusteluiden perusteella näyttää siltä, että suurin osa ns. hyvin suvaitsevista ihmisistä on suvaitsevaisia vain tiettyjä ihmisiä tai mielipiteitä kohtaan. Suvaitsevaisuus ja toisten mielipiteiden kuunteleminen saatikka edes jollain tasolla ymmärtäminen loppuu kuin seinään, jos mielipiteet eivät ole oman- tai halutunkaltaisia. Todellisuudessa ns. suvaitsevia ihmisiä näyttää olevan ne ääripäiden välissä olevista ihmisistä, jotka osaavat ottaa huomioon kummankin ääripään mielipiteet ja ymmärtävät tai edes yrittävät ymmärtää niiden taustat. Totuus on harvoin musta-valkoinen.

Aapo Puskala

Etkö itse ole ääripää sanomalla, että ääripäät ovat AINA pahasta? Eikö ole olemassa tilannetta, jossa ääripää olisi hyvä/neutraali, tai oikeassa? Kuinka voisit olla enemmän ääripäässä tämän "ääripäät ovat pahasta" -kantasi kanssa?

Siinä olet täysin oikeassa, että useat eivät tajua olevansa ääripäässä.

Mutta minusta on herttaisen yhdentekevää, onko joku ääripäässä vai ei. Sillä ei ole minkäänlaista merkitystä. Merkitystä on vain sillä, ovatko todisteet tämän kannan puolella vai eivät. Jos ovat, olisi vain typerää vaihtaa kantaa toiseksi sen vuoksi, että olisi vähemmän "ääripäässä".

Olavi Nieminen

Suomi suvaitsee itsensä alentamisen, alistuu eikä ole edes itsenäinen eikä ainakaan suvereenisti sellainen.
Suvaitsevaisuuden kääntöpuolena on totuuden kieltäminen, eikä puhuta rehellisesti ja maan etua ei voida ajaa.
Tämä johtaa myös kansan harhaan ja vääriin tuloksiin.
Koska tavoitteeksi tulee suvereeni itsenäisyys?

Jaana Nyström

Hmm. Minusta suvaitsevaisuus kiteytyy englanninkielisessä "Live and let live" -sanonnassa: Elä ja anna toisten elää. Ei siinä mitään tasoja, holhousta tai halveksuntaa ole, sille on ihan muut termit.

Kuten tekopyhyys, ylenkatse, tekopyhyys, hurskastelu, tekopyhyys, kaksinaismoralismi, tyhjä puhe, juoruilu, tyhjät sanat ja tekopyhyys sekä itsensä ylentäminen. Paljon tavattu ns. kristityillä. Ja persuilla.

"Joka itsensä ylentää, se alennetaan."

Tuo koko juttu on varmaan niin irroitettu asiayhteydestä ettei Saisio edes tiedä lausuneensa jotain tuollaista...
Onko Uuden Suomen toimituksessa joku MV-lehteä toimittava?

Jussi Pistol

Yksi nimitys on mikä ainakin pitää poistaa ja rankaista mikäli sitä solvausta jotakin haukkuu: "Natsiksi."
Tuo on haukkumanimi ja pahin niistä. Kertokaapa ihan oikeasti missä nykyään on natseja, teette itsenne naurunalaiseksi mikäli väitätte että noita sairaita SSS-hulluja vielä liikkuu nykypäivinä, sillä he ovat kuolleet kauan sitten aattensa kanssa, jos nykyään olisi natseja, Suomi olisi kuulkaa hiukka erinäköinen mitä nyt, enkä tarkoita että hyvällä tapaa erilainen.

Karri Aronen

Eihän siinä ole mitään järjetöntä että sietämättömiä ihmisiä sietämättömine tapoineen suvaitsee ihan kypällä. Saa hyvän ihmisen kruunun ja taivaspaikan. Ja ehkä jopa eurooppaviran.

Eikä tarvi itse edes tehdä mitään saati suvaita niitä oikeasti koska näitä sietämättömiä elätetään toisten rahoilla ja toisten asuma-alueilla.

Samy Arling

Totta, samoin sana "populismi" on jäänyt kaikkea tarkoittavaksi kummajaiseksi, tarkoittanee kai Vihreitä."Isänmaa kutsuu" varsinkin Jygän ja Stubbin suusta jää epäselväksi onko EU-maa ?? "Vastuulisuus"jokin kansanvälinen herja ?? Kaipaisin kovasti vanhan kunnon kansakoulun äidinkielen opettajan puuttumista suomenkieleen ja selventävän käsitteet.

Jorma Äijälä

Saisio vanha stlinisti tarttuu tähän asiaan kun ei ole enää mitään omasta aatteesta jäljellä. RUVETAAN SITTEN RUOKKIMAAN ÄÄRIOIKEISTOA. Pitäis tajuta että tää jengi ottaa kaikki omakseen jotka jonkun kriittisen sanan sanoo mamuista. Siksi on normiihmisellekkin niin vaikeaa sanoa mitään kriittistä mamuista koska nää ääliöt on heti haaskalla.

Juha Wiklund

Ongelmahan on juuri siinä että suvaitsevaksi itseään luonnehtivat ihmiset eivät pohjimmiltaan ole kuitenkaan suvaitsevia.

Suvaitsevuutta ei ole pelkästään se että hyväksyy muslimit vaan pitäisi hyväksyä myös työttömät, eläkeläiset ja toimeentulolla elävät ihmiset. Puhumattakaan niistä ihmisistä jotka uskaltavat kritisoida maahanmuuttoa vastaan.

Ikävä kyllä suvaisevaiset ihmiset harvoin suostuvat muuttamaan lähiöihin joissa ulkomaalaisia on paljon. En tiedä mistä tämä johtuu jos ollaan kuitenkin niin suvaitsevia??

Marjo Kaasinen

Ymmärrän, tai ainakin luulen ymmärtäväni mitä tarkoitat. Itse olen jo kauan inhonnut sanaa : vaatimaton. Jos puhutaan jostain ihmisestä, olkoon julkku tai ei , miksi mainitaan, että niin vaatimaton. P..kele sanon minä niin vaatimaton , että ihan haisee. Ymmärrän kyllä jos ihmisestä sanotaan hänen olevan nöyrä, niin pitäisikin olla asemasta ja oppineisuudesta huolimatta mutta vaatimaton , se ei ole kuin teeskentelyä sialle: Hei huomaako nyt varmasti kaikki kuinka olen vatimaton