Torstai 24.1.2019

Näkökulma: Nyt selvisi, miksi Jussi Halla-aho halusi selkävoiton

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2017 20:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Timo Soini jätti 20 vuoden ajan johtamansa puolueen, kun sen johtoon nousi vuoden 2011 jytkyn toinen pääarkkitehti Jussi Halla-aho.
|

”Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti.” Näin kirjoitti blogissaan perussuomalaisista irtautunut ministeri Jari Lindström, joka katsoi halla-aholaisten tai nuivalaisten tehneen tökerön poliittisen virheen täyttäessään koko puoluejohdon perussuomalaisten maahanmuuttovastaisimman siiven edustajilla.

Lindströmin teesi oli, että hieman loivennettu puoluejohto olisi puheenjohtaja Halla-ahosta huolimatta kelvannut niin perussuomalaisten vanhalle eliitille kuin kenties hallituskumppaneillekin. Jälkimmäinen ajatus tosin näyttää epätodennäköiseltä hallituksen varasuunnitelmiin liittyvien paljastusten myötä.

Tosiasiassa Halla-aholla ja hänen kannattajillaan taisi olla selkävoitolle myös tarve. Puoluejohto piti saada kokonaan omiin käsiin, koska puoluekokouksen valitsema puheenjohtajanelikko – ja puoluesihteeri – täyttävät suoraan viisi puoluehallituksen kaikkiaan 13:sta paikasta. Se oli jo pitkä askel kohti enemmistön hallintaa puolue-elimessä, joka olisi periaatteessa kyennyt valitsemaan soinilaisten perustaman Uuden vaihtoehdon puolueen viralliseksi eduskuntaryhmäksi. Näin siis, jos soinilaiset olisivat olleet puoluehallituksessa enemmistössä.

Ainakin hallituksen varasuunnitelman skuupanneen Lännen Median toimittajan Lauri Nurmen mukaan soinilaisten alkuperäisenä ”toiminta-ajatuksena oli, että maltillinen enemmistö heittäisi halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisi puolueesta” puoluehallituksen ja -valtuuston enemmistön voimalla. Soinilaisten hallitsema puoluehallituskaan ei tosin olisi kyennyt suoraan irtisanomaan uutta johtoa, sillä sen estävät puolueen säännöt.

Soinilaista enemmistöä ei kuitenkaan päässyt syntymään, vaan Halla-ahon johtama puoluehallitus päätti lopulta perjantaina yksimielisesti lähettää Soinille ja kumppaneille erottamiskirjeet. Yksimielisyys koski paikalla olleita puoluehallituksen jäseniä, sillä ainakin kaksi oli joukosta pois. Timo Soinille jo SMP-ajoilta tuttu luottomies Anssi Joutsenlahti jättäytyi pois kokouksesta sanottuaan aiemmin tällä viikolla Uudelle Suomelle, että hän ei ole ketään erottamassa.

Toinen hallituksen jäsen, siilinjärveläinen kunnanvaltuutettu Jani Kolehmainen taas jätti kaikki luottamustehtävänsä puolueen sisällä ja pyysi eroa myös puoluehallituksesta.

– Puoluehallituksen paikka on aidosti perussuomalaisen puolueen äänenkannattajan paikka ja nyt minulla on omantunnon kysymykset ratkottavana, Kolehmainen selitti.

En saanut perjantaina pikaisesti tarkistettua perussuomalaisista, jäikö muita puoluehallituksen jäseniä pois kokouksesta. Ainakaan nämä kaksi eivät kuitenkaan halunneet olla tekemässä päätöstä Soinin ja muun vanhan kaartin erottamisesta ja olisivat toisissa oloissa saattaneet vastustaa uuden johdon tahtoa puoluehallituksessa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Nyt se varmistui: Timo Soinille ja muille kapinallisille potkut perussuomalaisista

Halla-aho sai puoluehallituksenkin haltuunsa: Timo Soinille potkut?

Perussuomalaisiin jäänyt Packalén: ”Kun vaaleissa hävinneet lopettavat leikin, halveksitaan demokratiaa”

Jari Lindström avautuu: ”Nuivien kostonhimo” rikkoi perussuomalaiset

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Vaihtoehtona.
Jos Kokoomuksen tai Keskustan puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat vaihtuisivat niiden omissa jäsenvaaleissa vastaavalla tavalla.
Niin mitä Kokoomuksen tai Keskustan nykyinen johto sanoisi, jos uusien puoluejohtoon kuuluvien henkilöiden vuoksi 60 % puolueen eduskuntaryhmästä ilmoittaisi perustavansa oman vaihtoehdon Kokoomuksen jäsenet tekisivät oman ryhmän Rikkaille kaikki ja heti Rikkaiden puolesta ja Keskustasta irtautuvat ryhmän EU-tuet meille ja kansalliset tuet päälle 25x suurempina kuin aiemmin.
Olisiko poispotkittu Orpo ja Sipilä onnellisia asiasta ja toivottaisivat uusille ryhmille onnea tulevaisuuteen?

Tuossa asiassa on menty mukaan peliin, jossa maine, kunnia on menetetty ja tilalle tullut leima Petturuudesta ja petoksesta, joka etsii vertaistaan Suomen historiassa.
Monille soini oli takinkääntäjä jo ennen tätä. Nyt useimpien mielestä hän teki poliittisen historian suurimman petoksen viimeisiin vuosikymmeniin ja vain saadakseen istua lihoen virka-auton takapenkillä kieli ruskeana Sipilän ja Orpon nuolemisesta.
Säälittää ne, jotka hän sai houkuteltua mukaansa. Mutta uskonnon piirissä on paljon hyväksikäyttäviä saarnaajia, jotka ajavat vain omaa etuansa.
Myöhemmin soini on jossakin palkintovirassa ja kaikki ne muut on unohdettu.
Muistetaan vaikka Katainen - Urpilainen kaksikko. Katainen istuu isolla palkalla EU:ssa ja Urpilainen on unohdettu palkita.
Stubbi sai huiman viran myös palkinnoksi Suomen veronmaksajien alasajosta.

Jukka Lampinen

Politiikkaan kuuluu oleellisesti organisoitu valta peli, rumaa se on mutta siihen on osallistuttava jos vallassa haluaa pysyä.
Soini ei halunnut osallistua jo hyvissä ajoin hän ilmoitti että hän ei halua vaikuttaa puolueen jäseniin, vaan johto valitaan demokraattisesti.
Mitä tässä meni pieleen, varmaankin se että jäsenet on jo demokraattisesti antaneet Soinille vallan, valinneet edustajakseen ja Soini kieltäytyi käyttämästä tätä valtaa.
Väsynyt Soini ei halunnut eikä jaksanut, johtaa joukkoja.

Soini luovutti itse, kuka uskoo että väsynyt Soini jaksaa uutta puoluetta vetää, onko uudella liikkeellä muita johtajia?? ei ole, nehän on myös henkilöitä jotka eivät suostuneet pieniä ihmisiä johtamaan.
Puolueen hajottaminen on väärä tapa, oikea tapa on siirtyä taustalle ja aloittaa työ oman linjan puolesta uudestaan alusta.

Markku Nieminen

Puolueen hajottaminen on väärä tapa. Se on totta, ja jätti pahan arven demokratiaan uskoville. Meille pitkäaikaisille jäsenille se oli shokki.

Soini puhui aina, ja myös uuden ryhmän perustettuaan, isänmaan asialla olostaan! No, ehkä se on sitä, jos tarkastellaan, mitä tällä lehmänkaupalla saavutettiin. Heille itselleen ministerinpaikat, mutta se yksin, ei ole ehkä kovinkaan isänmaallista. Isänmaallisempaa oli ainakin se, että manööverillä estettiin RKP;n tulo hallitukseen ja hyvän hallitusohjelman vesitetty, ehkä, mutta jatko kuitenkin. Se hallitus olisi ollut vain rikkaitten hallitus!
Vai onko niin, että hallitukselta on tulossa ohjelman mukaisia erittäin hyviä, mm. byrokratian purku, turvapaikkabisneksen täydellinen kustannusselvitys, ja muita isänmaallisia uudistuksia, joitten vuoksi kannatti tehdä manööveri? Manööveri, joka meni kuitenkin heti aluksi pieleen, kun tarvittavaa enemmistöä ei tullutkaan.
Uudet vaalit tässä taloudellisessa tilanteessa olisi huono vaihtoehto kaikkien kannalta. Ehkäpä siinä on syy että tähän päädyttiin. Tämä voi kansan kannalta jopa paras ratkaisu. Perussuomalaisen puolueen kustannuksella. Historia tulee näyttämään oliko se kirous vai siunaus, ja keille!

Olavi Nieminen

Virolaisen ym linja aikoinaan: Kansa on puhunut ja pulinat pois.
Soinislaiset ovat eri linjalla, he pänkittävät kansaa vastaan.
Miksi äänestys kumottiin ja toimitaan sen vastaisesti?
Onko Ahtisaaren kanta äänestyksistä oikea?
Mikä on totuus koko farssista?
Gallupit näyttävät, että pian on kansanäänestys pidettävä. Vai poistetaanko äänestykset?
Mitä tapahtuu seuraavan kriisin tai terrorin myötä?
Näyttää siltä, että totuus on nyt salattu, eikä sitä paljasteta.

Jairi Palonen

Turhaa niitä eduskuntavaaleja on enään järjestää, mennään samoilla raiteilla niin ei tarvi kenenkään mieli pahoittua, ollaan "kaikki samaa mieltä"

Ei taida Euroopan poliittinen historia tuntea vastaavaa esimerkkiä hallituskiimasta: herrat ministerit ovat valmiita jopa hajottamaan oman puolueensa, että saavat jatkaa kahden muun puolueen sylikoirina.

"Onko kenellekään loikkareista tullut edes hetkeksi mieleen, että kun kannatus putoaa 10% (eli puolet äänestäneistä häipyy), niin aika moni kannattajista on tyytymättömiä puolueen johtoon?

Että silläkin voisi olla jotain tekemistä puoluejohdon vaihtumisen kanssa?

Eikä se tarve muutokseen johtunut maahanmuutosta pelkästään, kyllä ns. köyhien kyykytys oli vähintään yhtä suuri syy. Jälkimmäisen nimesi muuten mm. muuan Timo Soini syyksi kannatuksen putoamiselle vielä n. pari kuukautta sitten"

Veikko Siitonen

Näyttää olevan Linsdrömillä pelko vyötäröllä,kun hallitus hajoaa,ja joutuu tuuliajolle ministeri pallilta. Kun uskoo kesk ja kokareita, nehän pettää aina. Historia todisti taasen itseään,ihmettelen Soinin tapaa miten hän lähti omasta puolueesta,tiesivarmaan että kepu ja kokomus pettää aina. Tämä on loikareitte loppu,ininkuin kävi SMP aikaan.