Sunnuntai 27.5.2018

Touko Aallon tärkein koetus edessä 2019 - ”Vihreät on vihreät ja RKP on RKP”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.6.2017 11:34
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto pitää valtakunnallista vaaliliittoa RKP:n kanssa mahdottomana.
|

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto myöntää, että hänen puheenjohtajakautensa tärkein koetus on kevään 2019 eduskuntavaalit. Puheenjohtajan paikalta väistynyt Ville Niinistö kertoi lauantaina, että nuo vaalit ovat uuden puheenjohtajan ”näytön paikka”.

Vaikka vihreiden puoluekokouksessa on toisteltu vaatimusta siitä, että puolueen on kyettävä nousemaan pääministeripuolueeksi, ei Aalto halua vielä tavoitteitaan naulata.

–Ei minulla mitään lukuja mielessä. Se on minulla mielessä, että me yhdessä pyritään miettimään strateginen visio tuleviin vaaleihin. Se on minusta järkevä tapa toimia, hän vastaa. 

–Ei minulla niitä lukuja ole juuri tässä hetkessä, enkä viitsi niitä alkaa keksiäkään.

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet pohdiskeli Ylen galluplukujen perusteella, että yhdessä vihreät ja RKP voisivat tavoitella pääministerin paikkaa. Tällaista valtakunnallista vaaliliittoa Aalto pitää mahdottomana.

–Vihreät on vihreät ja RKP on RKP. Ehkä joissain paikoissa, joissain vaalipiireissä voidaan keskustella vaaliliitoista. Mutta ei minulla ole tässä vaiheessa muuta kuin puss och kram, Eva Biaudet.

Lue myös: Kansanedustaja keksi gallupluvuista: Vihreät + RKP = Pääministeri v. 2019

Jyväskylän vaalitulos rohkaisi pyrkimään

Aalto ilmoittautui vihreiden puheenjohtajakisaan viimeisenä kansanedustajana huhtikuun lopulla.

–En ollut missään soutamassa järvellä tai mitään, kertoo Aalto päätöksen syntymisestä.

Kommentin voi nähdä piikkinä hänen vastaehdokkaalleen Emma Karille, joka kertoi pääsiäisen aikaan Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa Leivonmäen kansallispuistossa Harjujärven rannalla.

Aallon ehdokkuutta oli ehditty laajalti spekuloida julkisuudessa etenkin kuntavaalien jälkeen, mutta hän viittasi niihin kintaalla ilmoittaen ministeri Harri Holkerin tapaan juovansa kahvia. Karin ilmoituksen aikoihin Aalto kuitenkin päätti, että oma päätös olisi myös tehtävä.

–Viikkoa aikaisemmin ennen kuin tein päätöksen, annoin itselleni viikon aikaa. Tein päätöksen, että tuona perjantaina ilmoitan sen, ja sitä ennen päätös pitäisi tehdä, Aalto kertoo.

Vahvan selkänojan Aalto sai ehdokkuudelleen kuntavaaleista, sillä kotikaupungissaan Jyväskylässä Aalto johdatti vihreät ensimmäistä kertaa kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Hän kertoo vaalituloksen vahvistaneen ajatuksia puheenjohtajuudesta.

–Se sai niin vahvan vastakaiun ja näki, mitä pystyy joukkueena tekemään, kun pystyi vaikuttamaan aika paljon siihen tekemisen tapaan, niin kyllä se rohkaisi sillä tapaa, että tuntui, että olemme oikealla uralla ja tätä pitää laajentaa.

Ennen lopullista päätöstään hän kävi keskusteluita omassa lähipiirissään. Linjakysymysten lisäksi pohdittiin puheenjohtajuuden vaativuutta ja jaksamista.

–Koin aika voimakkaasti, että painottamani asiat saivat vastakaikua ja ajattelin, että hitsi, mä lähden ehdolle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Pistol

Vihreille tiedoski, te olette uponneet syvälle oppositioon 2019, persut nousee isoimmaksi puolueeksi, sen varmistaa Halla:ahon järkälemäinen äänivyöry 2 vuoden päästä, että alkaa varustautumaan vain oman mutakuoppanne valmisteluun.

Lars Lindell

Tärkein koetus on täälläkin ensimmäiset 100 päivää. Aalto on nyt jo oppinut politiikan kielenkäytölle ja lausuu mitä kummallisia kömmähdyksiä ilman että aivot ja suu ovat yhteiskäytössä. Vihreille suositteleisin poliittisen lehdistösihteerin jolla kyky toimia suodattimena pj:n ja median välillä.

Marko Lehtinen

Aallon valitseminen puheenjohtajaksi madaltaa kynnystä äänestää Vihreitä. Emma Karin toiminta ainakin Helsingin kaupunginvaltuustossa edustaa perinteistä vihreiden politiikkaa, jossa ollaan välillä aika kaukana reaalimaailman todellisuudesta.

Vertailu Halla-Ahon Perussuomalaisiin on kyllä tosi ontuva. Oletetaan, että kummatkin Vihreät ja Perussuomalaiset saisivat seuraavissa eduskuntavaaleissa äänistä 25%. Vihreillä Aallon johtamana ei olisi mitään vaikeuksia muodostaa hallitusta yhdessä muiden puolueiden kanssa. Perussuomalaisten kanssa toisaalta ei kukaan halua lähteä hallitukseen, vaikka kuinka olisivat suurin puolue.

Jussi Pistol

Voin ennustaa aika varmana että 2019 kun kansa äänestää ja Halla-aho tulee siivitsemään äänivyöryllä puolueensa isoimmaksi, ja jos sitä sortaa yksikin puolue, silloin kyllä kansalla paloi ylitte.
Edustajien pitäsi tajuta että heidät on kansa sinne nostanut, ja jos kusevat koko helvetin ajan niskaan, joskus se kusi alkaa nousemaan toiseenkin suuntaan...