Keskiviikko 22.5.2019

Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Luotu: 
18.6.2017 11:59
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Työttömien Keskusjärjestön mukaan epäonnistuminen aktiivisuudessa toisi 60 päivän karenssin ja johtaisi ihmiset 2 kuukauden rahattomuuteen.
|

Työttömien Keskusjärjestö ry ei kannata työttömien aktiivimallia. Järjestö on antanut aiheesta lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle.

Järjestön edunvalvontatyöryhmän puheenjohtajan Eija Tuohimaan mukaan epäonnistuminen aktiivisuudessa toisi 60 päivän karenssin ja johtaisi ihmiset 2 kuukauden rahattomuuteen. 

–Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua, hän kommentoi

Tuohimaa huomauttaa, että aktiivimallin minimiehto eli viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa 65 päivän aikana, on lyhyt. 

–Silloin kun kyseessä on elämänhallintaan liittyvät haasteet, sosiaalisia ongelmia, koulutuksen puutetta, sairaus- tai vamma, tai pitkä tauko työelämästä, tarvitaan mahdollisuus säännöllisten pitkäkestoisten toimenpiteiden järjestämiseen, jota aktiivimallin minimiehdon täyttäminen ei mahdollistaisi. Työttömiä ei pidä missään nimessä rangaista, vaan kannustaa, Tuohimaa sanoo.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan esityksen vaikutukset osuvat jo valmiiksi erittäin vähävaraisten työttömien toimeentuloon. Hän muistuttuaa, että Euroopan Unionin sosiaalisten oikeuksien komitea on jo nuhdellut Suomea liian alhaisesta toimeentulosta ja nyt tällä esityksellä siitä leikattaisiin.

-Kaikille työttömille ei ole tarjolla työpaikkoja, eikä palveluita, joten tosiasiallisesti työttömien perusturvaa leikataan tällä esityksellä. Suurin osa työttömistä tulee kokemaan mallin epäoikeudenmukaisena, Taavitsainen sanoo.

Järjestö ehdottaa aktiivimallin kehittämistä siten, että aktiivisuudesta palkittaisiin rangaistuksen sijaan. 

-Sellainen esitys, jossa aktiivisuudesta palkittaisiin, olisi perusteltavissa. Esimerkiksi saamalla väliaikaisen korotuksen työttömyysturvaan, jos onnistuu saamaan lyhyen määräaikaisen tai osa-aikaisen työpaikan tai osallistumalla työllisyyspalveluihin, Tuohimaa kommentoi.

Taavitsainen korostaa ihmisten tasapuolista kohtelua eri puolella Suomea. 

–Aktiivimalli on kiva sana mutta on vailla sisältöä. Se asettaa työnhakijat keskenään eriarvoiseen asemaan riippuen hakijan asuinpaikasta ja ammattialasta. Mallin heikkous on, ettei se huomioi tarjolla olevien työpaikkojen määrää eri puolilla Suomea ja työllisyyspalveluiden puutetta, hän huomauttaa. 

Taavitsainen ja Tuohimaa toteavat yhdessä, että jos työpaikkoja ei vain ole, ei työttömyyspäivärahan leikkaaminen edistä työttömän työllisyyttä aktiivisuudesta tai omasta työllistymishalusta huolimatta. 

OECD totesi marraskuussa raportissaan, että työttömyys etuuksien tasoa ei ole Suomessa mahdollista madaltaa selvästi nykyisestä, joten etuuksien saajia tulisi kannustaa työntekoon esimerkiksi tiukentamalla työnhakuun liittyviä velvoitteita.

Halllituspuolueet sopivat huhtikuun puoliväliriihessä, että jatkossa työttömiltä edellytetään 12 työhakemuksen kirjoittamista kolmessa kuukaudessa, eli käytännössä yhden hakemuksen lähettämistä viikossa.

Lue lisää:

Arvio hallituksen aktiivimallista: ”Loihtii 100 000 työtöntä yhdessä yössä”

”Suomessa työttömien sanktiot ovat kohtuuttoman kovia” – SAK: Lopetetaan aktiivimalli

Työttömät pakkohaastatteluun 3 kk välein: Valvonta ja sanktiot lisääntyvät – päätöksiä karensseista ei ulkoisteta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Eräs helluntailainen leskirouva sanoi taannoin, että sinä Juha Sipilä olet uskova mies. No tämä ei nyt kyllä näy teoistasi lainkaan. Kuten Jeesus sanoi niin meillä on köyhät aina keskuudessamme ja sinä olet ottanut tehtäväksesi sen, ettei tilanne vahingossakaan muutu.

Näytä Sinä Juha Sipilä minulle usko ilman tekoja niin minä näytän Sinulle teoistani uskon!

Tapio Mäkeläinen

Mä olen tehnyt henkilöstöhallinnon hommia yli 30 vuotta . En ymmärrä lainkaan miten tuo malli toimisi?
Mitä ihmeen työpiipahduksia ? Mihin piipahtaa työtön tutkija tai myyntipäälikkö. ? Entäs opettaja? Työn arvo nujerretaan.
Hr- alan ihmiset pyörittelevät silmiään: kuka tän on speksannut? Ei ainakaan kukaan rekrytointia tunteva.
Tuo hakemusten lähettäminen nyt ei kauhean iso juttu ole mutta kun niitä työpaikkoja ei ole! EK väittää että on 100000 mutta se on ihan potaskaa. Työpaikkoja on alle kymmenesosa tarpeesta.
Pro bono pohjalta tekemässäni työttömien neuvonnassa on sitten yksi asia tullut ihan selväksi: jos haet entistä kokemustasi alempaan hommaan niin se se vasta vaikeaa on. Ylikvalifoitu, motivaatiopula palkka yms .
Ikärasismista ei jaksa nyt kirjoittaa. Tilanne vaan pahenee.

Markus Vuorivirta

No sipilä ainakin jakelee veronmaksajien rahoja kaiken maailman epäonnistuneille yrityksen virityksille, joita omistaakin mystisesti hänen ystävänsä ja perheenjäsenensä... Samaa tekee orpo. Joten siis eiköhän aloteta se rahan jakelun lopettaminen ihan ensin vaikka näistä, eikä kansakunnan köyhimmistä?

Jarmo Lius

Erityisesti Työttömien keskusjärjestöä huolestuttanee jäsenten työllistyminen ja siitä seuraava jäsenmaksujen kato. Sipilän hallituksen työllistämistoimet uhkaavat järjestön toimintaedellytyksiä, heikentävät kassavarantoja ja jäsenmaksutuloja.

Etsittyäni löytämättä jäsenmaksun suuruutta jota yhdistys ei pidä julkisesti esillä nettisivuillaan, voi vain arvailla miten suurista summista jäsentuloissa puhutaan.

Järjestön kannattanee kertoa avoimesti jäsenmaksujen summan. Tieto toki lienee saatavissa julkisista rekistereistä maksua vastaan.

Harri Nieminen

Olen itse hakenut erään työalan töitä 4 v.en ole saanut töitä,en edes kutsua työnantajalle,vaikka pystyn tekemään alan töistä 80prosenttia ja voin kouluttautua lisää.työhalua on.missä mättää pahasti kysyn vaan.jos päättäjät voisivat vähän edes käyttää maalaisjärjen voisi asiat olla paremmin.pääminsterimme ei edes ymmärrä ongelmaa,vaikka on entinen yrittäjä.pitäisi tajuta missä mättää ja pahasti.

Jarmo Lius

Kerro, Harri, toki neljän vuoden työnhakukokemuksen jälkeen mikä mättää ettet saa edes kutsua haastatteluun vaikka osaat työalan hommat 80 prosenttisesti?

Entä missä vaiheessa olet ajatellut hakea muista työtehtäviä kuin se tuttu?

Hannu Rautomäki

Sipilä ja kumppanit eivät ole oivaltaneet perin yksinkertaista asiaa, että maassa vallitseva suurtyöttömyys ei muuksi muutu juoksuttamalla ja rankaisemalla työttömiä.
Tosiasiallisesti Suomessa lisätään kokonaistyöttömyyttä maahanmuutolla.

Jari Kaisla

Sipilän hallitus on ollut katastrofi ja sen jättämät jäljet yhteiskuntaan tulevat aiheuttamaan valtavia ongelmia tulevaisuudessa. Sipilän hallitus luo Suomeen ilmaistyövoimaan ja pätkätöihin perustuvan työkulttuurin. Tämä tulee olemaan valtava ongelma kun nykynuoriso lähestyy eläkeikää. Heidän työuransa koostuvat pääosin vain satunnaisista pätkätöistä. Sipilän hallitus ei rakenna kestävään kehitykseen perustuvaa uutta Suomea vaan kvartaalitalouden opeilla riistettävää Suomea.

Ville Vasara

Niin ja tässä ei todellakaan ole se varsinainen ongelma hallituksen
"aktiivimalli" vaan se et joskus vitun kauan sitten on sitten keksitty "soviteltu työttömyyspäiväraha".
Ei todellaan kannata mennä töihin, jos sinun pitää maksaa siitä!!!! Hallituksen pitäisi nimenomaan poistaa sovitellun päivärahan sääntö!!!!!! Jos tunnin ja ehkä kahdenkin päivän tai jopa viikon pituisen työrupeaman jälkeen sinua rangaistaan siitä, että olet vittu ollut töissä??????? Miks vitus sä menisit edes päiväks tai puhumattakaan kahdeks viikoks töihin, kun sovittevalla päivärahalla saat enemmän kätees kuin töissä ollessa???? Ja "aktiivimallilla" saat vielä vähemmän vaan.....