Lauantai 21.4.2018

Turvapaikanhakijoita haastatellut: ”Koko pakolaiskysymyksen kannalta ihan mitätön seikka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.6.2017 18:11
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto tunnusti puoluekokouksessa, että vuoden 2015 pakolaiskriisin edessä Suomessa oltiin "lähes kädettömiä”. Samaa puoluetta edustavan Mikko Perälä katsoo, että julkisessa keskustelussa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoita lähtökohdat ovat usein vinoutuneet.
|

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto otti sunnuntaina tiukasti kantaa keskusteluun turvapaikanhakijoihin. Hän osoitti vihreiden puoluekokouksessa sanansa myös turvapaikanhakijoita ”sympaattisesti katsoville”.

Puolueen linjaa voidaan pitää turvapaikanhakijoihin sympaattisesti suhtautuvana, ja kriittisesti maahanmuuttoon suhtautuvia kommentteja puolueesta on kuultu hyvin harvoin.

–Kun maahanmuuttokeskustelussa on kaksi ääripäätä, on samaan aikaan vaikeaa käydä sitä keskustelua, mitä nyt tarvitsisimme. Turvapaikanhakijoita sympaattisesti katsovilla tulisi olla mahdollista sanoa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan Suomessa pitää säilyä nollatoleranssi, ja tällaiseen väkivaltaan tai muihin rikoksiin syyllistyneillä kielteinen turvapaikkapäätös on odotettavissa, Haavisto linjasi.

Samalla Haavisto tunnusti, että vuoden 2015 pakolaiskriisin edessä ”olimme lähes kädettömiä”.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajan paikkaa tavoitellut mutta ulkopuolelle jäänyt Timo Perälä kertoo Uudelle Suomelle olleensa itse haastattelemassa turvapaikanhakijoita vuoden 2016 alkupuolella. Siviilissä hän toimii maahanmuuttoviraston ylitarkastajana kansalaisuusyksikössä.

–Minusta näytti siltä, että joka ikinen on tehnyt parhaansa. On ihan selvää, että kun tulee uusia ihmisiä, niin ei ole yhtä pätevä kuin henkilö, joka on tehnyt 5 tai 10 vuotta niitä tehtäviä. Se oli varmasti tunnistettu, että näin on. Siihen pyrittiin puuttumaan koulutuksella ja tukitoimilla, jotta se ei vaikuttaisi päätösten tasoon. Johtopäätöksiä on tehty molempiin puoliin, Perälä kertoo Uudelle Suomelle.

Perälä katsoo, että julkisessa keskustelussa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoita lähtökohdat ovat usein vinoutuneet. Maahanmuuttokeskustelussa korostuvat turvapaikanhakijat, jotka ovat yksi osa maahanmuuttoa, ja turvapaikanhakijakeskustelussa korostuu turhaan Suomen valtion kansallinen rooli.

–Usein unohtuu, että Suomeen tulevasta maahanmuutosta isoin osa tulee Venäjältä ja Virosta. Puhutaan pääsääntöisesti työperäisestä maahanmuutosta sekä avioliitoista ja perheenyhdistämisestä. Luulen, että tämä valtaosa maahanmuutosta on jäänyt aika paljon taakse ja puhutaan siitä, mikä toki on ollut pinnalla viime vuodet, eli puhutaan turvapaikanhakijoista.

–Kun puhutaan turvapaikanhakijoista ja katsotaan pelkästään, mikä on Suomen tilanne, niin se on vääristävä kuva. Kuinka paljon Ruotsista tulee Suomeen turvapaikanhakijoita, ja kuinka paljon näistä turvapaikanhakijoista jää Ruotsiin, niin se on kansallisten budjettien aikaan merkittävä kysymys. Mutta koko pakolaiskysymyksen kannalta se on ihan mitätön seikka, Perälä toteaa ja painottaa eurooppalaisten ja muiden kansainvälisten ratkaisujen merkitystä.

Kokonaan oma lukunsa turvapaikkakeskustelussa ovat vierastaistelijat. Suojelupoliisi kohotti menneellä viikolla uhka-arviotaan Suomeen kohdistuvasta terrorismin uhasta.  Supon mukaan Suomesta Isisin riveihin lähteneitä vierastaistelijoita on noussut merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto. Perälä kuitenkin katsoo, että vierastaistelijat eivät ole syy kiristää turvapaikkapolitiikkaa.

–Silloin puhutaan niin pienestä marginaalisesta ryhmästä, joka on selkeästi eroteltavissa, koska suojelupoliisikin on sitä mieltä, että he pystyvät tunnistamaan ja seuraamaan näitä henkilöitä. Että en ole ihan varma, tekeekö poliitikko tai poliittinen puolue tai muu poliittinen organisaatio oikein siinä, että keskittyy 350 mahdollisesti radikalisoituneeseen, hän pohtii.

–Monessa vähemmistöön kohdistuvassa kritiikissä on yleistämisen ongelma. Jos Suomi pystyy tunnistamaan semmoisia henkilöitä, jotka voivat olla suomalaiselle turvallisuudelle vaarallisia, on ilmiselvää, että heitä täytyy kohdella tietyllä tavalla ja siinä lainsäädäntöä voidaan kehittää.

–Mutta että pohdittaisiin, miten Suomen tulisi suhtautua turvapaikkakysymykseen – 35 000 maahantulijaan vuonna 2015 ja melkein 4 000 yhdellä viikolla – siitä näkökulmasta, että on tällainen potentiaalinen ongelma, että prosentti heistä voi muodostaa uhan turvallisuudelle. Jos se ryhmä tulee linjaamaan sen, miten turvapaikanhakija-asiaa käsitellään, kyse on väärästä lähtökohdasta.

Vihreänä poliitikkona Perälä toivoo laajempaa keskustelua työperäisestä maahanmuutosta. Siinä vihreät ajavat sääntelyn höllentämistä. Myös presidenttiehdokas Haavisto nosti työperäisen maahanmuuton esiin ”kentän keskellä” olevana keskustelunaiheena, jota tulisi laajemmin käydä.

–Puhutaan kuitenkin isosta osasta koko maahanmuutosta. Sen pitäisi olla vihreiden mukaan vapaampaa. Kun olen virkamies, niin en ihan samalla tavalla ota voimakkaasti kantaa, mikä minun kantani on, toteaa Perälä.

Hän haluaa huomauttaa, ettei hän yksittäisenä virkamiehenä edusta maahanmuuttovirastoa, vaan työpaikan sisällä maahanmuutosta keskustellaan erilaisista poliittista kannoista käsin.

–Olen tietoisesti tehnyt sellaisen rajauksen, että minulla on poliittisia ambitioita koulutukseen ja turvallisuuspolitiikkaan. Se on sitten virkatyöni, mitä hoidan maahanmuuttoasioiden parissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Kunhan nyt alkuun poliitikot oppisivat ensin millainen ero on Maahanmuuttajalla vs turvapaikanhakijalla.
mm. Halla-Aho on maahanmuuttajan ominaisuudessa euro-parlamentissa ollessaan ulkomailla.
Nokian intialainen toimitusjohtaja on miljoonapalkalla Suomessa maahanmuuttajana.
Turvapaikanhakija tulee Suomeen turvallisten valtioiden läpi hakemaan turvapaikkaa Suomesta ja silloin pitäisi jo rajalla sanoa heille, että tulette turvallisesta valtiosta ja hakekaa turvapaikkaa sieltä.
Periaatteessa Suomeen pääsisi 0 turvapaikanhakijaa, jos otetaan huomioon, että Suomi on ympäröity valtioilla jotka katsotaan kansainvälisesti turvallisiksi valtioiksi.
Tietenkin jotkut miljardikot tulisi Venäjältä Suomeen hakemaan turvapaikkaa, koska sielläkin joskus halutaan miljardikkojen maksavan edes vähän veroja.
Miljardikko on kuitenkin mukava turvapaikanhakija verrattuna terroristiin, koska Suomi ei edes luovuta terroristia kotimaahansa niiden saadessa mahdollisesti kuolemantuomion kotimaassaan.
Terroristien kuullessa Suomen pitävän itsellään kaikki terroristit, jotka tunnustavat olevansa terroristeja, niin mielellään ne tulevat eläkkeelle Suomeen tapettuaan ensin lukuisia ihmisiä, joilla ei ihmisarvoa ole terroristien silmissä.

Jussi Pistol

Vai perkel vielä vapaammin rajat auki suomeen tuleville, ei enää yhtään paperitonta tähän maahan, ja ne joilla paperit on ei päästetä rajalta vapaasti vastaanottokeskuskiin, vaan johonkin rajan pinnassa olevaan vankilaitokseen niin kauan että jokaisen puheet ja paperit on tutkittu täysin.
Nyt nuo kaavailee niin että kohta riittää Suomen rajalle saapuvan tallajaajan sanoa vain, työ, niin on taattua saada kansalaisuus, että on siinä taas suvakkien ajatusmallia.

Kimmo Tallqvist

Täysin kädettömiä ovat viranomaiset radikalisoituneita kohtaan koska te prkl.politikot ette kehitä sitä lainsäädäntöä.
Toimenpideohjelma on hallituksella valmiina mutta mitään laintiukennuksia ei saada aikaan.
Lait kuntoon ja vaarallinen paskasakki pois maasta.
Nollatoleranssi turvallisuusuhkille.
350 vierastaistelijaa voi olla marginaalinen ilmiö
Mutta kun yksi islamistihourupää rupeaa kuorma-autoilemaan viattomien kansalaisten päälle niin heille se ei ole marginaalista vaan 100 prosenttista.

Kikka Coombes

Jos vihreät saisivat päättää yksin turvapaikkapolitiikasta, mikä olisi heidän konkreettinen toimintasuunnitelmansa?

"Koska suojelupoliisikin on sitä mieltä, että he pystyvät tunnistamaan ja seuraamaan näitä henkiloitä (siis ISIS-taistelijoita)"

Kuinka SUPO saa henkilotietoja esim. Syyriasta? Siellä on sota, tuskin kukaan istuu toimistossa vastaillen eri maiden virka-apupyyntoihin. Toinen asia on, ettei SUPOlla ole loppumattomia varoja seurata radikalisoituneita ex-taistelijoita.

Timo Hietanen

Onko tarkoitus, että jatkossakin Helsingin rautatieasemalla lappaa iltaisin satoja,
Kiteen "keskustassa" kymmeniä tai Joensuun torilla epämääräinen joukko aikuisia
moniosaajia räpläämässä ps. kännyköitään ja keskellä arkipäivää ? Jos Vihreät saa
päättää, niin eihän se tähän hiivu, lisää pitää saada. Veronmaksajat maksavat ko.
härdellin viulut aasta ööhön. On niin helppo jakaa muiden rahoja !

Jairi Palonen

Ei taida Euroopan poliittinen historia tuntea vastaavaa esimerkkiä hallituskiimasta- herrat ministerit ovat valmiita jopa hajottamaan oman puolueensa, että saavat jatkaa kahden muun puolueen sylikoirina.Onko kenellekään loikkareista tullut edes hetkeksi mieleen, että kun kannatus putoaa 10% (eli puolet äänestäneistä häipyy), niin aika moni kannattajista on tyytymättömiä puolueen johtoon? ,tälläkin voisi olla jotain tekemistä puoluejohdon vaihtumisen kanssa?

Eikä se tarve muutokseen johtunut maahanmuutosta pelkästään, kyllä ns. köyhien "kyykytys" oli vähintään yhtä suuri syy. Jälkimmäisen nimesi muuten mm. muuan Timo Soini syyksi kannatuksen putoamiselle vielä n. pari kuukautta sitten !

Ymmärtääkö edes hallitus, omia päätöksiään mitä se on tekemässä, vaikka asiantuntijat ja perustuslaki lyö vastaan. Tämän turvaamiseksi Suomalainen eliitti, järjesti Draaman josta olisi mikä tahansa teatteri kateellinen.

Kaarle Akkanen

Me emme selviä kunnialla näistä olevista ja tulevista elintasopakolaisista. Olemme löysän politiikan uhreja, hyväksikäytettyjä hyväntahtoisia hölmöjä. Hyvinvointivaltion perusteet rapautuvat, jos linja jatkuu vielä kauan? Ns. jakovara on jo nyt "tapetilla"!

Hannu Mononen

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajan paikkaa tavoitellut mutta ulkopuolelle jäänyt Timo Perälä kertoo olleensa itse haastattelemassa turvapaikanhakijoita vuoden 2016 alkupuolella. Siviilissä hän toimii maahanmuuttoviraston ylitarkastajana kansalaisuusyksikössä.

– Tällaisella henkilöllä on asemansa takia mitä suurimmassa määrin oma lehmä ojassa, joten pakolaiskysymyksen kannalta joko mitättömistä tai olennaisista seikoista hän on täysin jäävi ottamaan mitään kantaa, ja aivan väärä henkilö haastateltavaksi jos lukijoille haetaan totuudenmukaisia vastauksia.

Kimmo Tallqvist

Tämä koko EU: n uskottavuutta koetteleva poukkoileva maahanmuuttopoliitiikka turvapaikkahakijoissa on valitettavasti konkreettisesti osoittanut miten kompromisseihin nojautuva demokratia saa aikaan polittisesti järkeviä päätöksiä jotka ovat käytännön elämässä valitettavan järjettömiä kunkin maan kansalaisille.
Suomessa on jakolinja ääripáissä.
Kaikki tänne tai kaikki ulos.
Tolkun puheelle ei löydy ääntä.
Kaikki maahantulon edellytykset uusiksi siten että myös ääripäät säilyttävät kasvonsa ja hommaan saataisiin edes jotain järkeä.
Rajat kiinni salakuljettajien elintasosurffareilta ja samaan aikaan rajat auki kohtuumäärälle valituille kiintiöpakolaisille joille laaditaan toimiva kotoutus ja työllistymisohjelma.
Kaikki laittomat loisijat ja vierastaistelijat sekä rikoksiin syyllistyneet ulos maasta pitkine hyvin sanktioitune maahantulokieltoineen niin tähän hommaan tulee edes jotain tolkkua ja järkeä.
Lähialueilla auttaminen olisi paljon parempaa lääkettä.
On täysin absurdia päästää ja ottaa maahan
Vetelehtimään tuhansia káytánnössä turvapaikkaoikeudettomia muukalaisia ilman mitään suunnitelmia odottamaan asian juridista ja hallinnollista pitkää käsittelyä kontra ottaa suunitellusti ja todennetusti oikeita sotaa ja vainoa aidosti pakenevia hädänalaisia pakolaisia joille on laadittu jatkosuunnitelmat valmiiksi.
Haittamaahanmuutto laskee náin minimiin.
Eipä tuolta syyriasta, aidolta hädänalaisten pakolaisten alueelta ,paljon ole turvapaikkaa haettu.
Afrikassa odottaa jo seuraava salakuljetusta hamuava eurooppaan pyrkivien aalto
Ja se aalto on todella iso .

Tapio Mäkeläinen

Perälä on aika oikeassa että marginaalisesta uilmiöstä puhutaan nk taistelijoiden kanssa. Minusta ne ovat selkäänampuvia banditteja.
Mutta minua säräytti , että pitääkö hän 4000 ihmisen vyöryä viikossa jotenkin hallittavana ilmiönä? Jos niin on niin kyllä on ollut väärä mies ylitarkastajana.
En voi välttyä ajtukselta että monet tahot mm Vihreät ja Pakolaisapu, ovat sitä mieltä että kuka vaan tänne jalkansa saa, tänne myös jää.
Se, että Ruotsi tekee sitä tai tätä on yhtä tyhjän kanssa koska he ovat onglmansa pohjan luoneet jo 60-luvulla. Minulla oli kavereita 70-l opiskelemassa Tukholman Yliopistossa ja polilla. Asuivat Rinkebyssa ja meno oli uskomatonta jo silloin.
Samoja virheitä ei pidä toistaa ja on se kumma jos kokoomus ja kepu eivät pysty normalisoimaan tilannetta vaan se jää ääriryhmien eli PS ja Vihreiden temmellyskentäksi.
Ne, joilla on hyväksytty maahatulolupa ok ja muut ulos ennen talvea vaikka laivalla.

Jussi Pistol

Suomen päättäjät on jo vuosia ajanut myös Suomea samaan suuntaan mihin ruotsi liukui -60 luvulla, Suomen monet kaupungit näyttää samalta mitä esim,Rinkeby on nykyään 10 vuoden päästä viimeistään, jos suuntaa ei muuteta, ja niihän ei tule käymään.

Timo Hietanen

Kunhan nyt EU:n päättäjäeliitti Macronista Merkelin, Sipilän ym. hännystellessä edellisiä uskaltaisivat sanoa ääneen, että islam on uskontona koko pakolaishärdellin
ongelman ydin ! On ilmeisesti vieläkin epäselvää ?
Oli sitten elintasoshoppailija, pitkään jo maahanmuuttajana asunut "kotoutuja ?",
2. polven koraanin opiskelija tai kiintiöpakolainen ym. - on jo lähtökohtaisesti uhka eurooppalaisille paljonpuhutuille arvoille, joita mm. Orpo ja Sipilä korostavat ?