Lauantai 25.5.2019

Juha Sipilä vastasi kovasanaisesti epäilyihin B-suunnitelmasta: ”Täyttä mielikuvitusta”

Luotu: 
19.6.2017 13:54
Päivitetty: 
19.6.2017 14:09
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Hallitus jatkaa, mutta entinen hallitustrio (kuvassa) meni uusiksi, sillä Uusi vaihtoehto -ryhmän niin sanottu trioministeri on ulkoministeri Timo Soinin sijasta eurooppaministeri Sampo Terho.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tyrmäsi eduskunnan täysistunnossa kovin sanoin väitteet siitä, että hallitus olisi ennalta suunnitellut Uusi vaihtoehto -ryhmän irtautumisen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Moni oppositiopuolue syytti puheenvuoroissaan hallitusta kansan harhaanjohtamisesta hallituskriisillä, jonka aitous on kyseenalaistettu. Lännen Media uutisoi jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta hallituksen varasuunnitelmasta, joka toteutui uutisoidun mukaisesti 20 kansanedustajan irtauduttua perussuomalaisista.

Pääministeri Sipilän mukaan se, että triolla eli hallituspuolueiden puheenjohtajilla olisi ollut suunnitelma valmiina jo ennen puoluekokousta, on ”täyttä mielikuvitustarinaa”.

– Täällä kehitellään ihmeellisiä mielikuvitustarinoita, salaliittoteorioita, joilla ei ole mitään perusteita, Sipilä vastasi väitteisiin.

Hän kertoi soittaneensa ulkoministeri Timo Soinille viikonloppuna puoluekokouksen päätösten jälkeen.

– Soinillakaan ei ainakaan tuossa tilanteessa ollut muuta suunnitelmaa kuin syvä pettymys, Sipilä vakuutti.

Myöhemmin keskustelussa Sipilä sanoi, että huhuja tiettyjen perussuomalaisten mahdollisesta irtautumisesta oli liikkunut ja että nämä puheet voimistuivat sunnuntai-iltana sekä vielä entisestään maanantaina. Hän kuitenkin kiisti, että keskusta ja kokoomus olisivat tienneet Uudesta vaihtoehdosta varmasti siinä vaiheessa kun päättivät, että yhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa ei jatketa.

Oppositiopuolueista muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi puheessaan, että ”Sipilän, Orpon ja Soinin kyyninen manööveri horjuttaa luottamusta politiikkaan”.

– Kyse ei ollut kriisistä, vaan tarkkaan harkitusta strategiasta. Hallituksen sisällä oli jo etukäteen varauduttu Jussi Halla-ahon voittoon, ja arvopuheiden tarkoitus oli vain rakentaa tie takaisin hallitukseen Soinille ja UV-ryhmälle. Voiko politiikka olla enää kyynisempää, Andersson ihmetteli.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan arvosteli etenkin Soinia, joka ennen puoluekokousta kiisti vahvasti väitteet loikkauksen mahdollisuudesta. Henriksson vaati pääministeri Sipilää kertomaan, tiesikö hän tästä ”Soinin B-suunnitelmasta”.

LUE MYÖS:

Nyt se selvisi: Uudesta vaihtoehdosta tulee Sininen tulevaisuus -puolue

Näkökulma: Nyt selvisi, miksi Jussi Halla-aho halusi selkävoiton

Nyt se varmistui: Timo Soinille ja muille kapinallisille potkut perussuomalaisista

Sampo Terho julkaisi saamiaan vihaviestejä: ”Oliko kotisi vakuutettu?”

Timo Soinilta suora syytös: ”Menettely oli niin härski ja hävytön, että tulkinnalle ei jää mitään sijaa”

Perussuomalainen: ”Väitteet ääriliikkeiden vallankaappauksesta ovat täyttä puppua”

Perussuomalaisen ulostulo: ”Syypäät löytynevät ministeriaitiosta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Pääministeri ampuu itseään polveen - ellei päähän?! - valehtelemalla asiasta, mistä on jo erilainen versio mustana valkoisella. Jo yrityskin selitellä asiat parhain päin paljastaa pääministeristämme aivan erilaiset "arvot" kuin ryhdikkäällä miehellä tapaa olla, eli nyt on vaikea asettua hänen taakseen, vaikea hyväksyä poikamaista "järkkäilyä"...

Vai ovatko Suomen asiat jo niin karmaisevalla tolalla, että EU-vastaisen puheenjohtajan valituksi tuleminen erään hallituspuolueen johtoon oikeuttaisi, pakottaisi nyt nähtyyn - ja yhä meneillään olevaan - poliittiseen farssiin?

Josa Jäntti

Kun luki Turun Sanomia ja kuuli Ben Zyskowitczin myöntävän eduskuntakeskustelussa, että tällainen neuvottelu oli käyty Kokoomuksen pienessä piirissä ,niin on ihan turha sanoa, että Sipilä ei olisi tiennyt ko. palaverista. RKP:n pj. Eriksson käytti erittäin hyvän puheenvuoron Timo Soinista tänään ( 19.6 ) käydyssä keskustelussa.

Kari Haapakangas

Foliopipot näyttävät kiristävän jälleen joillakin tahoilla. Tietenkin keskustan ja kokoomuksen piirissä on pohdittu sitä vaihtoehtoa, että persujen hallitustaival saattaa tulla päätökseen, mutta väitteet siitä, että jotakin olisi sovittu ja suunniteltu ovat kyllä melkoisen absurdeja. Mahdolliset "sopimukset" olisivat kaatuneet paitsi vuotoihin myös siihen, ettei persujen lohkeamisen suuruutta millään voinut etukäteen määrittää. Entäpä jos lähteneitä olisi ollut vain kymmenen?

Markus Vuorivirta

Occamin partaveitsi. Yksinkertaisin selitys on yleensä se oikea...

Eikä kukaan enää usko näihin venkuloihin. Liikaa tapahtuu jatkuvasti kaikkia vastaavia outouksia. Mitä enemmän rosvot asioita koittaa parhain päin selitellä, sitä vähemmän noita tarinoita enää uskoo...