Sunnuntai 24.6.2018

Erikoinen kohtaus eduskunnassa: Hiljainen hetki ”demokratian muistolle” – ”suurin takinkääntäjä” oli poissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2017 19:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva viime syksyltä eduskunnan istunnosta. Tänään salissa koettiin historiallisia hetkiä valtioneuvoston tiedonannosta keskusteltaessa.
|

Tunteet kuumenivat eduskunnassa tänään keskustelussa perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautumisesta. Kyseessä oli valtioneuvoston tiedonanto hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta.

Parikymmentä kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja kertoi tänään perustavansa uuden puolueen nimeltä Sininen tulevaisuus. Keskustelussa kävi selväksi, miten jäätävät välit jakautuneen puolueen eri laidoilla nyt on. Myös oppositio ryöpytti hallitusta päätöksestä pitää hallitus pystyssä loikkareiden avulla.

– Viime viikon aikana olemme nähneet arvottoman näytelmän, jonka ovat käsikirjoittaneet Soini, Sipilä ja Orpo. Siinä hallitus pelastettiin kriisistä kyseenalaisin manööverein. Tämä näytelmä on heikentänyt kansalaisten jo ennestään hataraa arvostusta politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan. Poliittinen peli, kähmintä ja oman edun tavoittelu ovat niitä tekijöitä, joita kansalaiset politiikassa inhoavat, ja hallituksen viime päivien toiminta on ollut juuri tätä. Sen sijaan, että sitä edes nolottaisi, moni myhäilee tyytyväisenä peliliikkeilleen, sanoi Krista Mikkonen (vihr.).

– Hallitus yrittää jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta, ja se ei ole paljon. Eronpyyntö ja uudet hallitusneuvottelut olisivat antaneet mahdollisuuden keskustella Suomen linjasta ja samalla mahdollisuuden tarkistaa linjaa sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan suuntaan. Sitä mahdollisuutta ei haluttu käyttää valtapoliittisten päämäärien johdosta, tylytti Antti Lindtman (sd.).

Kovaa ryöpytystä Soinille

Ulkoministeri ja perussuomalaisten ex-puheenjohtaja Timo Soini ei ollut paikalla eduskunnassa. Anna-Maja Henrikssonilta (r.) tuli Soinille rajua kritiikkiä ja sanoi, että Soinin olisi pitänyt olla vastaamassa, sillä ”hän on se suurin takinkääntäjä tässä koko prosessissa”. 

– Sen me olemme ainakin nähneet, että ulkoministeri ei seiso omien sanojensa takana. Hän käänsi takkinsa niin että napit lensivät: blogissaan hän sanoi voimakkaasti raamatullisia kielikuvia käyttäen, että hän ei koskaan hylkäisi omaa puoluettaan — kymmenen päivää myöhemmin se on juuri se, mitä hän tekee, hän sanoi.

–Ulkoministeri Soini, ymmärrättekö te — missä te nyt olettekaan — että teidän uskottavuutenne tänään ei ole enää sama kuin viikko sitten? Te olette pettänyt itsenne. Miten te kuvittelette, että suomalaiset enää voivat luottaa teidän sanaanne?

Jari Myllykoski (vas.) puolestaan kiipesi puhujanpönttöön astetta erikoisemmasta syystä.

–Tässä kohtaa, arvoisa puhemies, pidän hiljaisen hetken politiikan ja demokratian muistolle tämän hallituksen jäljiltä, hän sanoi ja oli hetken hiljaa.

Moni syytti hallitusta ja etenkin hallituspuolueiden puheenjohtajatrioa siitä, että loikkauskuviosta olisi päätetty etukäteen. Sipilä kiisti tämän jyrkästi. Lue tarkemmin: Juha Sipilä vastasi kovasanaisesti epäilyihin B-suunnitelmasta

Huhtaasaari sivalsi jopa presidenttiä

Salissa kuultiin myös monia katkeransuolaisia puheenvuoroja perussuomalaisiin jääneiltä edustajilta. Ryhmäpuheenvuoron pitänyt puolueensa varapuheenjohtajaksi noussut Laura Huhtasaari kutsui kuviota ”härskiksi näytelmäksi” ja sivalsi jopa presidenttiä.

– Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle. Päättäjät ovat heille oikeita mutta jäsenistö väärä. Hurskasteluun on osallistunut Uuden vaihtoehdon lisäksi myös muita, jopa tasavallan presidentti sortui tähän. Voi tätä kaksinaismoralismin määrää! Totuutta pitää vääristellä koko ajan, jotta saataisiin muita lyötyä, Huhtasaari sanoi.

– Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpöverukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon. Kaikkien on hyvä tietää, että perussuomalaiset eivät halunneet lähteä hallituksesta. Kokoomus ja keskusta halusivat päästä meistä eroon, koska heille eivät enää yhdessä sovitut ohjelmat kelvanneet. Toivotamme ministeri Terholle ja kumppaneille mukavaa hallitustaivalta Sipilän ja Orpon peukalon alla. Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin, hän jatkoi, ja sali hälisi ja nauroi.

”Petitte ja sitten pyysitte mukaan”

Soinilaisten uudesta ryhmästä rannalle jääneet Arja Juvonen ja Toimi Kankaanniemi (ps.) kuulostivat loukkaantuneilta. Juvonen erosi tapahtumien johdosta perussuomalaisista, mutta jättäytyi pois myös loikkareiden eduskuntaryhmästä ja kertoo olevansa nyt ”välitilassa”.

– On ihan turha itkeä, että "voi kun meitä haukutaan ja tulee vihapostia ja tulee inhopostia", jos me toimimme tällä tavalla. Sitten pitää ottaa vastaan se posti, mitä meille tulee, jos me emme osaa reiluja ja oikeita pelisääntöjä. Miten me voimme puhua mistään kiusaamisesta tai puuttua asioihin, jos emme itse noudata niitä? Juvonen sanoi ja ilmoitti kannattavansa perussuomalaisten esittämää epäluottamuslausetta.

– Te petitte minut ja sitten pyysitte minua mukaan 20:n joukkoon. Ei voi lähteä siitä, että ensin vedetään matto alta, nolataan ja pilkataan ja sen jälkeen pyydetään, että tulisitko mukaan. Minä olen eri hiekkalaatikolla kuin te. Teidät sokaisi valta, minua ei sokaissut valta. Minä olen tässä puolueessa, johon kansa on valinnut, ja tämän puolueen ohjelmatavoitteet eivät Jyväskylässä muuttuneet sanallakaan, Kankaanniemi sanoi.

Lue myös:

Perussuomalainen haukkuu Soinin ”Iso-Härskiksi” – ”Valehtelivat päin naamaa”

Pääministeri Sipilä: Arvoero kasvoi liikaa – myös Halla-ahon ratkaisu vaikutti

Juha Sipilä vastasi kovasanaisesti epäilyihin B-suunnitelmasta

”En näköjään vieläkään ymmärrä politiikkaa” - Hjallis Harkimolta suorat sanat hallituskriisistä SS-blogissa

Hallituskriisin hinta mietityttää oppositiossa: ”Kokoomus tulee hyödyntämään tilanteen täysimääräisesti”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

hallitus on pyyhkinyt demokratialla per....sä,,,,,uskomatonta ennenkuulumatonta suomen 100 vuotisajalla,,,tällaista ei ole ennen ollut,,,,,jotain on tehtävä,,,odotellaanko vaaleja ja kun tämä valehtelijoiden klubi on sössinyt suomen sadassa vuodessa saadut sivistysmaan statukset ja muut jotka kuuluvat 2000 luvulle,,,mutta tämä trio pistää sen matalaksi tuosta vain yhdellä per....leen juonitulla kriisillä,,,,,suomalaisilla mennyt usko politiikkaan tämän yhden vatipään takia,,,,menis vaan sinne amerikkaan rukousaamiaisille pyytelemään suurta syntiään anteeksi,,,vai onko mies täysin patologinen valehtelija jolla vain yksi mielessä,,,,ministerin palkka/minist.eläke,,jne,,audin takapenkki,,,,,hautakiveenkin ministerin logo,,,,,,sika,,,

Eero Saastamoinen

Korjaan kauniin tekstin luettavaampaan muotoon:

"Hallitus on pyyhkinyt demokratialla per…sä,
uskomatonta ennenkuulumatonta Suomen 100-vuotisajalla.

Tällaista ei ole ennen ollut.

Jotain on tehtävä - odotellaanko vaaleja.

Ja kun tämä valehtelijoidenklubi on sössinyt Suomen 100 vuodessa,
saadut sivistysmaan statukset ja muut jotka kuuluvat 2000 luvulle.

Mutta tämä trio pistää sen matalaksi tuosta vain yhdellä per...leen, juonitulla kriisillä.

Suomalaisilla on mennyt usko politiikkaan tämän yhden vatipään takia.

Menisi vaan sinne Amerikkaan rukousaamiaisille pyytelemään suurta syntiään anteeksi.

Vai onko mies täysin patologinen valehtelija, jolla on vain yksi mielessä:

- ministerin palkka
- ministerin eläke, jne.
- Audin takapenkki
- hautakiveenkin ministerin logo - sika "

(Laadin vaan tekstin uudelleen - ennen vastaa sanojen sisällöstä -korjailin lukuasuun vain)

Pasi Anttila

On ihan turha itkeä, että "voi kun meitä haukutaan ja tulee vihapostia ja tulee inhopostia", jos me toimimme tällä tavalla. Sitten pitää ottaa vastaan se posti, mitä meille tulee.
Edustaja Juvosen mielestä vihapostin lähettäminen on ihan ok jos on tehnyt väärin/loukannut jotakuta. Ei se niin voi olla. Kyllä tappouhkausten lähettely on aina tuomittavaa. En tiedä, vai onko se vihapostin ja vihaamisen kulttuuri Perussuomalaisessa puolueessaa ihan normaali käytäntö. Kuten muukin vihanlietsonta.

Marko Lehtinen

Ymmärrän, että monia ottaa viime päivien politiikan käänteet aivoon.

Mutta en ymmärrä miten hallituksen politiikka oli ennen Ps-puoluekokousta demokratian näkökulmasta ok. Nyt kun samoilla vaaleilla valitut samat kansanedustajat toteuttavat samaa politiikkaa, se yhtäkkiä onkin demokratian halveksuntaa.

Seppo Muurinen

Arja Juvoselta hieno palaute joka ansaitsee oman huomionsa. Oma linja pätee.

Toisekseen vielä että Timo Soini piileksii silloin kun häntä todella tarvitaan edes yrittämään mitä sanottavaa kielenkannalla olisi juuri tässä tapauksessa.

Hyvä peluri on myös hyvä häviäjä kun vielä itse vapaaehtoisesti luopuu.
Olisi ollut suotavaa että kaikesta huolimatta lähtijät olisivat pysyneet 2v.perussuomalaisissa,ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Miettineet edes !

Pasi Karlsson

Stadialisen ja PK seutulaisen kannattaa olla tarkkana seuraavissa vaaleissa. Jos EI halua KEPUn koijareita omalle alueellaan, on syytä jättää äänestämättä näitä "persaukisen tulevaisuuden" koijareita ! Eiköhän joudu tälläkin kaudella Sipilän ohjeiden mukaan toimimaan valtuustossa !

Veli-Pekka Moisalo

Työrauhasta eduskunnassa on turha enää uneksia. Persujen ja sinisen divisioonan välisen konfliktin ohella syvää tyytymättömyyttä on kepun ja kokoomuksen edustajien kesken ministeripaikkojen jaossa. Rkp ja Kd nöyryytettiin hallituksen muodostamisessa. Harva on pystynyt vastaavaan sotkuun kuin Sipilä. Orpo on hallituksen äänetön yhtiömies. Jos kokoomuksen kannatus ei notkahda, niin ihme on tapahtunut.

Olavi Nieminen

Hallituksen muodostaa kaksi puoluetta ja irtolaiset.
Lisäksi koko hallitus on menettänyt maineensa avaamalla uuden epädemokraattisen pelaamispolitiikan.
Malli alkaa näyttää jopa diktatuurin tyyliseltä, jossa irtolaiset hyppäävät kelkkaan ohi virallisen puolueen.
Kun tämä peli nyt hyväksytään, mitä sitten jatkossa tapahtuneekaan?
Miksi oikeuslaitos on myös hiljaa, oikeuskansleri...?

Teijo Myllylä

Eläkeläisten ja palkansaajien kannalta olisi ollut parempi jos hallitus olisi kaatunut. Nyt ostovoima jatkaa alamäkeä. Rahamiespiireissä tietysti iloitaan. Osingot nousevat keväällä uuteen enkkaan. Siis rahat sinne, kellä niitä nyt sitten on. Koko tivolihan vaan todistaa sen että Sipilä on enemmän miljonääri, kuin pesunkestävä poliitikko. Farssi syntyi hölmöilystä, josta revitään juttua eteenkin seuraavien vaalien aikana. Kepulaiset kestää sen, tukia kun riittää.