Keskiviikko 12.12.2018

Alkoholisovun erikoinen seuraus: Vastustajakin iloitsee – laimeneeko 5,5 % sittenkin?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.6.2017 18:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Eduskunta saa äänestää omantunnon mukaan ilman ryhmäkuria 5,5 prosentin rajasta ensimmäisessä käsittelyssä. Hallituksen esityksessä ruokakaupoissa saisi myydä korkeintaan 5,5-prosenttisia alkoholijuomia.
|

Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun esityksestä alkoholilain uudistukseksi. Hallitus esittää ruokakauppoihin IV-oluita, mutta kansanedustajat saavat äänestää promillerajasta ensimmäisessä käsittelyssä omantuntonsa mukaan.

Tämä tarkoittaa lisäksi, että kansanedustajat saavat tehdä uusia esityksiä prosenttirajasta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että jos ensimmäisessä käsittelyssä tulee uusia esityksiä, niistä äänestetään.

–Tiedostetaan, että joillain edustajilla on lain ensimmäisessä käsittelyssä vaikeuksia tukea 5,5 prosenttia tuotteiden tuloa vähittäiskauppaan. Osalle edustajista siellä on toiveita, että prosentti voisi olla hieman matalampi ja osalla varmaan korkeampi. Tämä tilanne tiedostetaan, Kaikkonen sanoi.

Lopullisessa käsittelyssä edustajia sitoo kuitenkin ryhmäkuri ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien on äänestettävä hallituksen esityksen puolesta.

– Päättyy äänestys prosentista miten tahansa, hallituspuolueet sitoutuvat siihen, että kokonaisuudistusta kannatetaan lopullisessa käsittelyssä, jossa päätetään, hylätäänkö vai hyväksytäänkö uudistus, Kaikkonen sanoi.

Esitys sisältää myös niin sanotun valmistustapaneutraliteetin eli limuviinat.

Etenkin monelle keskustan kansanedustajalle 5,5 prosentin raja on ollut vaikea hyväksyä, mutta sitä on epäilty myös kokoomuksen riveistä. Moni on vedonnut asiantuntijalausuntoihin, jotka ennakoivat negatiivisa terveysvaikutuksia. Näin ollen hallitus voi tarvita opposition ääniä saadakseen 5,5 prosentin rajan läpi, ja kysymys jakaa vahvasti myös oppositiota.

Alkoholisovusta on iloittu niin korkeampaa rajaa kannattaneiden kuin sitä vastustaneiden leireissä. Äänekkäästi 5,5 prosenttia vastustanut Pekka Puska (kesk.) iloitsi sovusta ja tviittasi, että vapaat kädet prosentista äänestettäessä ”mahdollistaa hyvän ratkaisun”. Hän kommentoi medialle uskovansa, että 5,5 prosenttia kaatuu.

 

 

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simo Elo puolestaan viittaa Twitterissä mahdollisuuteen esittää korkeampiakin prosentteja ja toteaa, että ”tuloksia tulee”. Hän on puolustanut korkeampia prosentteja ruokakauppoihin.

 

 

Myös keskustan joukossa on korkeampien prosenttien puolustajia: kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ilmoitti jo esittävänsä ensimmäisessä käsittelyssä viinien tuomista ruokakauppoihin.

Lue myös:

Välitön reaktio alkoholisopuun: Nyt esitetään viinejä ruokakauppaan

Yllätys eduskunnassa: IV-olut ja limuviina tulossa sittenkin kauppaan

Keskusta alkoholilain etenemisestä: ”Neuvotellaan ensi viikolla”

Oppositio ryöpyttää alkoholifarssia: ”Tilanne on surkea ja kertoo paljon hallituksen toimintakyvystä”

Kokoomuslainen syyttää Pekka Puskaa: Ei ollut neuvotteluissa – levittää silti harhaluulojaan

Alkoholifarssi: Juha Sipilältä ehdoton ”ei” kansanedustajien pakottamiselle

Timo Soini: ”Johdetaanko kepua puskasta?”

Tässä se on: Tällaista kompromissia alkoholilaista esitettiin

Alkoholilakia neuvotteleva Kike Elomaa: ”Keskusta haluaa vielä palata, lopputulos auki”

Jääkö IV-olut sittenkin Alkoon? ”Sovimme että emme kommentoi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Pistol

Kyllä on nauerettaav räpellystä kuten toki osasi jo odottaa aikoja sitten kun apinat kokoontuu päättämään viina asioista.
Eiköhän tästäkin saa ulkomailla rehevät naurut miten suomen edustajat ei saa edes päätettyä viinalaista.

Jussi Pistol

Ihan eri asia kriittisessä valossa esittää kommentteja jostain isosta ryhmästä kuten kaikista kansanedustajista kun se että joku alkaa hyökkäämään verpaalisesti yhden kirjoittajan kimppuun väitöksillään (päivä muutama sitten.)

Mikko Toivonen

Toivottavasti oppositio ei ole niin tyhmä, että käy vastoin kansakunnan kehitystoiveita kaatamassa hallitusta tällä alkoholikysymyksellä missä tiedetään Hallitusrintaman omien äänien riittämättömyys puskalaisten nihilistien ja peruskepulaisten hurmaheikkiläisten vuoksi.

Timo Kuivanen

Hah hah.Hallitus joka nyhrää olemattomien asioiden parisssa.YLI 110 MILJARDIA velkaa.Maan asiat täysin kuralla.Maan kansantalous muka nousussa,perustuu täysin velkarahalla rakentamiseen ostoskeskuksiin.Kun vienti lähtee nousuun,silloi on vasta todellista suosta nousua.HÖLMÖLANDIA on täysin merkkelin talutusnuorassa,eikun lisää ählyjä hölmölandiaan.

Tapio Mäkeläinen

Tätä ei voi enää verrata kuin siihen Aku Ankan kieltämiseen Hesan kirjastoissa housujen puuttumisen takia.
Vakavammassa kontekstissa Eino Uusitalon , maalaisliitto, ehdotukseen hävityn sodan päättymispäivän julistamiseksi 2. Itsenäisyyspäiväksi.

Olin tosi hämmästynyt Sdp Lindmanin jeesustelusta. Onko hän 34 vai 54 vuotias?

Kaj Nyyssönen

Valtio on myymässä valtio-omisteisia yhtiöitään. Eikö olisi aika myydä Alko Oy ulkomaille Nesteen sijaan. Vai onko niin ettei valtiomonopooli kelpaa kenellekkään.

5,5% aika naurettava rajoitus, tehty ainoastaan Alkon suojelemiseksi.

Juha Lapveteläinen

Perussuomalaiset ovat kutsuneet jostain syistä johtuen vahvoja oluita (5,5-8,0%) "laatuoluiksi", asia ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Törmäsin itse yhteen näistä kyseisistä laatutuotteista jämähtäen 8,0% kohdalle, kun poksautin tölkin auki tulin seuraavaan loppupäätelmään, "Ensimmäiseksi, jo ennen varsinaista maistamista eteen pöllähti erittäin vahva alkoholin ja maltaan tuoksu, tuntui siltä että juoma olisi jotenkin ylikäynyttä, ehkä jopa pilaantunutta, jonka jälkeen haju alkoi etomaan testaajaa. Lopulta rohkaisin mieleni, kippasin hajusta välittämättä oluen näköistä juomaa suuhuni, maku yllätti, se oli oluen, alkoholia runsaasti lisättynä, erittäin pistävä maku kielessä ja humalatila nopeammin saatavissa. Lisää yhteen pieneen pulloon 4,7% keskiolutta yksi kossupaukku, pääset samaan lopputulokseen. Sivumaku kamala". Tämän "laatutuotteen" takia, ei jatkossa kaupankärryjä ehkä sittenkään tarvitse enää sinisessä tulevaisuudessa pyöräytellä Alkon käytävien kautta, ehkä 8,0% suoraan marketin hyllyltä jo riittänee, kukaan ei halua tietenkään jäädä sysimustaan menneisyyteen taapertamaan myöskään limuviinojen suhteen? Nimittäin liikkeestä nimeltä Alko Oy/Ab listoilta löytyy kunnon viinaa, kirkasta sekä erilaisia värillisiäkin tuotteita aivan ilman alkoholityöryhmän vuoden selvityksiä, puhumattakaan eduskunnalle hyvin vaikeasta äänestyksestä niiden omantunnonkysymysten parissa. Jos mahdollista, haluaisin jättää työryhmän "raittiuslistan" lisäksi pienen toiveen sille suomalaisia työllistävälle, edelleen isänmaalliselle panimolle, Olvi Oy/Ab Iisalmi. Haluan ehdottomasti tulevaisuudessa, ilman sinistä tai mustaa, maistella Sandelsin 4,9% olutta, sekä siitä hieman tuhdimpaa versiota Sandelsin 5,0% olutta juhla- sekä liputuspäiviä varten, erikseen valmistettuna, aidosti suomalaista kunnioittaen.