Tiistai 18.12.2018

Ministerin lupaus perui kuohuttaneen bensaprotestin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2017 13:18
Päivitetty: 
21.6.2017 14:49
  • Kuva: Neste/ Ismo Henttonen
    Kuva
    Mielenilmaus olisi keskeyttänyt polttoaineen jakelun viikoksi Porvoon ja Naantalin terminaaleista protestina Juha Sipilän hallituksen omistajapolitiikalle. Kuva Porvoon jalostamolta.
|

Nesteen työntekijöiden ensi viikolle suunniteltu poliittinen mielenilmaus on peruuntunut. Päätös syntyi yhtiön johdon ja henkilöstöryhmien edustajien neuvotteluissa aamulla.

Osapuolet keskustelivat tilanteesta ja jakelukeskeytyksen merkittävistä seurauksista asiakkaille ja liiketoiminnalle. Mielenilmaus olisi keskeyttänyt polttoaineen jakelun viikoksi protestina Juha Sipilän hallituksen omistajapolitiikalle.

Hallitus suunnittelee omistajaohjauslain muutosta, joka mahdollistaa valtion omistusosuuden laskemisen Nesteen osalta 33,4 prosenttiin nykyisestä 50,1 prosentista. Porvoon jalostamon työntekijöiden pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoo, että peruuntuminen johtuu siitä, että henkilöstöryhmien esittämät näkökohdat ja huolet Nesteen tulevaisuudesta on vihdoin otettu vakavasti valtion omistajaohjauksesta vastaavien poliitikoiden ja virkamiesten keskuudessa.

–Henkilöstöryhmät eivät alun perinkään halunneet vahingoittaa yhtiötä ja aiheuttaa asiakkaille harmia. Tapaamiseen tuotiin tieto omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Mika Lintilän (kesk.) lupauksesta keskustella tilanteesta henkilöstöryhmien edustajien kanssa. Kun yhteys ministeriin nyt aukesi, ei mielenilmaukselle tässä tilanteessa enää ole tarvetta, Ryynänen sanoo tiedotteessa.

Henkilöstöryhmien ja omistajaohjauksesta vastaavien kesken järjestetään tapaaminen, jossa käydään läpi omistajaohjaukseen liittyviä kysymyksiä. Tapaaminen on alustavasti sovittu ensi viikolle. Ryynänen antaa ymmärtää, että poliittisen mielenilmaisun mahdollisuus on vielä olemassa, sillä tiedotteen mukaan kyseinen tapaaminen ratkaisee, miten henkilöstöryhmät jatkossa toimivat.

Mielenilmaus herätti heti eilen tiistaina vilkasta keskustelua ja monet poliitikot kommentoivat sitä. Lintilä ehti paheksua protestia ja huomauttaa, että eduskunnan tekemillä päätöksillä ei ole vaikutusta työntekijöiden asemaan eikä yhtiön liiketoimintaan. Entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puolestaan ilmoitti ymmärtävänsä protestiin meneviä.

Nesteen johto iloitsee mielenilmauksen peruuntumisesta.

–Meillä on henkilöstöryhmien kanssa hyvä yhteistyö ja avoin keskustelu. Niin kuin aiemminkin, ne osoittivat tässä yhteydessä voimansa. Olemme huojentuneita ja todella iloisia asiakkaidemme sekä luonnollisesti oman liiketoimintamme puolesta, että jakelun keskeytystä ei toteuteta, Nesteen henkilöstö- ja turvallisuusjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoo tiedotteessa.

Päivitetty klo 14:49: Korjattu sana "lakko" muotoon "poliittinen mielenilmaus" kohdassa, jossa puhutaan tapaamisen ratkaisevuudesta.

Lue myös:

Ex-omistajaohjausministeri ymmärtää bensaprotestin: ”Kyseenalaista, että meillä on tällainen yhtiö”

Ministeri paheksuu polttoaineprotestia: ”Poliittinen lakko”

Protesti iskee polttoainejakeluun – ”Neste menestyy hyvin, Sipilä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Hyvä Nesteen väki, joillain on sentään tässä maassa isänmaallisuuta taistella Hallituksen idioottimaista myyntipolitikkaa vastaan, missä kaikki tuottava myydää ulos ja kalliit konkurssipesät jäävät veronmaksajien kontollle, kuten Talvivaara.

Teemu Terava

Jos Suomesta ei löydy Nesteelle muuta kotimaista omistajaa kuin veronmaksajat, on joko omistaminen tässä maassa kannattamatonta tai Neste ei ole sijoituskohteena kovin kiinnostava.
Kun kotimaisia sijoittajia julkisuudessa ja oppositiossa suuresti paheksutaan, täytyy ymmärtää, mikä on vaihtoehto.

Jouko Helenius

Nesteen henkilökunta on periaatteessa oikeassa. Moskovassa on Lukoilin komea pilvenpiirtäjä että pyörryttää. Ei ole mikään salaisuus, että Vagit Alekperov katselee Nestettä sillä silmällä. Jakelukanava on jo valmis (Teboil)

Teemu Terava

Suomi on kummallinen valtio. Täällä työtekijät päättävät, kuka saa olla pörssiyhtiön omistaja. Mihinkähän säädökseen tämäkin käytäntö perustuu? Osakeyhtiölaissa moista pykälää ei taida olla. Olisiko pörssin säännöissä?
Suomen sijoitusriskiä tällainen käytäntö ei alenna.