Maanantai 20.5.2019

Matti Vanhaselta ehdotus pakolaisongelmaan: ”Tämä hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan”

Luotu: 
23.6.2017 10:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Matti Vanhanen.
|

Keskustan presidenttiehdokas, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että viranomaisten ja hallitusvastuussa olevien pitää varautua tilanteeseen, jossa maahantulijoiden määrät kasvavat. 

–Periaatteiden ja toimintamallien on kestettävä myös siinä tilanteessa. Tuore YK:n ennuste väkiluvun kasvusta 9,8 miljardiin vuonna 2050 on tästäkin näkökulmasta huolestuttavaa luettavaa, hän kommentoi blogissaan.

Vanhanen toivoo, että kiintiöpakolaisten määrän nostaminen tapahtuisi EU:n kokonaisratkaisun yhteydessä eikä yksittäisten maiden omien päätösten mukaan. 

–Esimerkiksi Pohjois-Afrikassa olisi syytä olla EU:n keskus, johon pääsisi ilman salakuljettajille maksettavia maksuja ja sieltä voisi saada Eurooppaan turvapaikan, jos perusteet täyttyvät. Tämä järjestely hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan, joka nyt johtaa vuosittain tuhansien kuolemaan Välimerellä. Välimeren ylityshän ei takaa turvapaikkaa, mutta se on nyt ainoa keino päästä anomaan turvapaikkaa – siksi monet tekevät sen henkensä uhalla kuluttamalla siihen omat ja perheensä rahat, hän kommentoi.

Olennaisinta Vanhasen mukaan on miettiä, ketkä eniten tarvitsevat suojelua ja varmistaa, etteivät muut toimenpiteet vie siltä työltä resursseja. 

–Kaikista tärkeimpänä pidän sitä, että lisäämme ponnisteluja lähtömaiden rauhan- ja jälleenrakennukseen. EU:n, Kiinan ja Yhdysvaltojen on panostettava erityisesti Afrikan kehittämiseen. Emme voi lähteä siitä, että afrikkalaisten parempi elintaso ja turvallisuus riippuvat pääsystä Eurooppaan. Afrikasta itsestään on tehtävä tulevaisuuden maanosa.

Vanhanen sanoo, että perinteinen kehitysapu muodostaa osan tästä avusta, mutta lisäksi tarvitaan ”valtavasti” yksityistä rahaa, jolla mahdollistetaan infrastruktuurin kehittäminen ja pohja uusille työpaikoille. 

–Saksa on G20-kokoonpanossa nostanut esiin voimakkaasti Afrikan kehittämisen ja esitellyt Marshall-avuksi nimittämänsä kehitysohjelman. Ohjelma kattaa tiiviin yhteistyön Afrikan unionin kanssa. Toivon Saksalta asiassa arvojohtajuutta ja suunnannäyttämistä. Suomen on syytä tukea Saksan aloitetta täysillä, hän linjaa.

Vanhanen korostaa, että Suomessa pitää olla mahdollisuus käydä aidosti rakentavaa keskustelua maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikan linjasta. 

–On tärkeää, että lainsäädäntö ja viranomaisten linja vastaavat kansalaisten oikeustajua. Keskustelu ei voi kulkea kuitenkaan vain idealismin tasolla, vaan ratkaisuehdotusten tulee olla pantavissa täytäntöön. Maahanmuutolla on myös hintalappu, eikä sen ääneen sanominen saa olla epäkorrektia. Avoin demokratia kestää myös sen, että kustannukset läpivalaistaan kunnolla. Ja vastaavasti kyetään keskustelemaan työvoiman saannin positiivisista talousvaikutuksista. Jo nyt monet toiminnot esimerkiksi Helsingissä tuntuvat perustuvan suureen ulkomaalaisten määrään, hän toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Juutilainen

Joka ainoa tavan mies ja nainen Suomessa tietää sen, että, jos ei koskaan oltaisi päästetty ensimmäistäkään muslimia maahan, niin ei olisi terrorismiongelmia, eikä juurikaan rahaongelmia. Nämä ns. politiikot vatvoo asiaa kokouksissa, palavereissa ym. pippaloissa, eivätkä löydä syytä, eivätkä seurausta.

Kalevi E. Tikkanen

Joka ainoa vähänkään asioita ymmärtävä ihminen tietää, että maahanpääsyn kieltäminen uskonnon nojalla on mahdotonta eikä estä terrorismia. Terroritekoja on tehty Euroopassa ennen muslimejakin. Suomessa on tehty koulusurmia.

Taoludellisesti pakolaisten aiheuttama rasitus on mitätön. Suomalaiset kuluttavat alkoholiin yhtä paljon rahaa kuin pakolaisten aiheuttamiin kustannuksiin.

seppo asikainen

vai Mitätön, ainakin miljardi vuodessa ,,ja jatkuvasti.
Ei pitäisi verrataa vääriä asioita keskenään: suomaliaset käyttävät autoon ja asumiseen ja matkusteluunkin paljon rahaa, mutta ei sillä ole yhtään mitään tekemistä pakolaisiin käytetyn rahan kanssa.

Veikko Sirenius

Pelkästtän VOKkien kustannus oli v 2016 510 MEUR. Koko lasku veronmaksajille on tällä hetkellä n 1,5 MRD vuodessa. Jokainen 'pakolainen' maksaa elinaikanaan min 1 MEUR eli 10 000 kpl, 10 MRD, 30 000 kpl 30 MRD jne. Heistä vain max 10 % työllistyy, koska kaikki edellytykset puuttuvat. Ruotsissa 30 v ja yli maassa olleista 10 % käy töissä. Muut notkuvat. Saksan uudesta miljoonasta pakolaisesta n 500 käy harjoittelutöissä. Työperäinen maahanmuutto taas olisi tervetullutta, mutta Ay panee vastaan heh.

Mikael Bäck

Kalevi *itun mulkku ei ymmärrä näköjään, että mikään ei ole mahdotonta vaan haluamisesta kiinni. Terroriteot ovat kasvaneet sen jälkeen, kun maahanmuutto räjähti hallitsemattomasti ympäri maailman.

Turhaa alkaa väittelemään ja vertailemaan, että mikä vastaa maahanmuuton kustannuksia. Kukaan meistä ei ole allekirjoittanut sitoutumista siihen että, meidän pitäisi elättää maahantunkeutujia. Ainoastaan suvaitsijat eli maanpetturit ajattelevat miten tahtovat eli ei omien etua.

Jos sinulla on lisättävää, niin tule kasvotusten puhumaan, jos uskallat. Minut tavoittaa yksityisviestillä.

Nita Hillner

Kannatan pakolaiskeskuksen perustamista Afrikan manteereelle - huomattavasti nykyistä parempi järjestelmä. Haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset saavat näin avun

Turvapaikanhakijat, jotka tulevat kulttuureista joissa lapsia ja naisia sorretaan, on omaksuttava eurooppalainen ihmiskäsitys naisten ja miesten tasa-arvosta. Siitä pitää keskustella avoimesti ja Euroopan on suorastaan vaadittava tasa-arvoa, ei saa sallia opetuksia jotka pyrkivät kaventamaan naisten oikeuksia. Sopeutuminen käy näin helpommaksi myös seuraavalle sukupolvelle...

Tapio Meriluoto

Koko lähtökohtasi on täysin väärä.

Jos ja kun siellä Afrikassa on maita, joissa olot ovat huonot ja naisten oikeudet ala-arvoisella tolalla, oikea ratkaisu olisi se, että näiden maiden tilanne korjataan - eikä suinkaan se, että pieni osa näiden maiden asukkaista otetaan Eurooppaan elämään sosiaalitukien varassa, eikä varsinaiselle ongelmalle edes yritetäkään tehdä mitään.

Kylmä totuus on se, että tämä koko turvapaikanhakijatouhu on pelkkää kosmetiikkaa, jolla ei ole mitään todellista merkitystä ongelmien hoitamisessa. Mutta koska tämä touhu on eräille tahoille (mm. rikollisjärjestöille ja SPR:lle) erittäin tuottoisaa bisnestä, sitä tietenkin halutaan jatkaa.

Miikka Satama

Eli nytkö saadaan ne maahanmuuton kattavat kustannukset tietoon viimein? Se tais olla jopa hallitusohjelmassa. Siinä alkuperäisessä

Afrikkaan perustettava järjestelykeskus on hyvä idea.

Afrikan kehittäminen on vanha idea. Sitä ei kannata kauhean nopeaan tahtiin odotella eli laskea sen varaan tau toivoa hirveästi ratkaisuna kovin lyhyellä tähtäimellä.

Tapio Meriluoto

Juuri näin. Juuri tästä on kyse.

Tuollainen Afrikkaan perustettava keskus ei käytännössä vaikuttaisi mihinkään, vaan se tarjoaisi pelkästään yhden uuden tavan päästä Eurooppaan. Mutta eivät nämä entiset keinot minnekään katoaisi.

Niin kauan kuin Eurooppaan otetaan tätä väkeä vastaan, sitä myös tänne yrittää tulla - keinoja kaihtamatta.

Esko Kotilainen

Toki Suomi voisi perustaa ihan oman keskuksen jonnekin Afrikkaan,"pakolaisten" haalimiseen.
Kannatan suomi-afrikkalaisen valtion perustamista pohjolaan,ei kuitenkaan Skandinaviaan.Fenno skandiassa se toimisi hyvin,tasapainottaen suomi muslimi kokoontumista.

Esko Riikonen

Sairas ehdotus. Afrikkalaisten ja muiden pitää tulla omillaan toimeen. Afrikassa väkiluku kasvaa 20 miljoonaa vuodessa. Kierukoita siellä tarvitaan syntyvyyden pienentämiseksi.

Eurooppa tukehtuu maahanmuuttoon ja tuhoutuu 30 vuodessa näillä ajatuksilla. Miettikää, mitä usea miljoonaa tulijaa tarkoittaa Euroopalle. Siis vuosittain.

Risto Nikander

Ihan totta.
Muutama vuosikymmen sitten oli vielä järkeviä politiikkoja, jotka puhuivat syntyvyyden säännöstelyn tärkeydestä.
Nyt puhutaan vaan siitä, miten paljon näitä kehitysmaalaisia piotäisi ottaa vastaan
Kun ottaa suhteen väkilukuihin kehitysmaat/kehittyneet maat, niin ei paljoa järkeä tarvita kun huomaa miten syvälle nykypolitiikot ovat vajonneet maalaisjärjen puutteeseen.
Onhan se nähty jo Suomessakin, että kehitysmaalaiset lisääntyvät täälläkin tuottaen valitettavasti paljon lisää sopeutumatonta porukkaa. Toisen polven terroristeja, kuten varsinkin Ranskassa ja Englannissa on nähty.

Raili Sergejeff

Silloin länsimaiden on ensin lähdettävä sieltä viemästä "tuhkatkin pesästä". Länsimaat ovat jo pitkään käyttäneen Afrikan rikkauksia oman lompakkonsa lihottamseen. Niistä ei ole afrikkalaisille herunut kuin orjatyöksi verrattavaa työtä.

Jos näin ei olisi tehty, ei näin suurta pakolaisvirtaa edes olisi.

Mikko Toivonen

Kun kaikki näyttävät elävän "tuppeensahatussa" maailmassa irti todellisuudesta niin kysyisin, onko kenellekään edes käynyt päässä mahdollisuus hoitaa maaahantulijoita kuten Singapore, Australia, USA ja KAnaada sekä Perfsianlahden talousjättiläiset toimivat ja toimivat kaiken lisäksi niin, että esimerkiksi Qatar on 90% maahantulijoiden hoitama ja asuttama, Emiraatit noin 70%, Saudi-arabia ja Oman hiukan vähemmän. Bahrain ja Kuwait jossain puolessa välissä noita.

Missään eivät maahantulijat aivan harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ongelmia aiheuta. Laitonta maahantulo-ongelmaa ei ole enää missään, ei edes Australiassa. USA vain "bad hombres" eli meksikolaisten tai Meksikon kautta tulevien eräältä osalta.

Kaikissa taapauksissaa laittomia ei lainkaan päästetä maahan ja turvapaikaanhakijoitakin joko vähän kiintiöinä tai ei senkään vertaa mutta laillisia köyhiä miljoonittain ja kaikki työluvalla ja töihin.

Alkakaapa siitä miettimään miten maailmalla toimitaan ja voidaan tuloksellisesti täydessä järjestyksessä auttaa miljoonittain ihmisiä köyhistä oloista. Ei saman verran kuin kotimaisia, mutta niin paljon, että haluavat tulla kotimaastaan tienaamaan sitä pientäkin palkkaa turvassa ja kykenemään siitä vielä elättämään kotimaan perheensä.

Näistä suurten määrien todellisuuksisa eivät Vanhaset eivätkä meikäläiset yleensäkään ole tietoisia tai ajatus kykyisiä. Siksi painimme kalliiden ja jopa ihmisille haitallisten järjestelyjen yrittämisen kanssa.

Ei ole GCC maillakaan miktään turvapaikkatoimistoja missään, mutta siitä huolimatta ne yhteensä työllistävät miljoonittain erittäin köyhien maiden (Bangladesh, Nepal, Burma, Pakistan, Intia, Afganistan, Filippiinit, Sudan jne asukkaita)

Risto Nikander

Kalevi E. Tikkanen on käsittämättömän vähän selvillä nykytilanteesta ja ksuatnnuksista vielä vähemmän. Uskonsotia ja terrorismia on ollut historiassakin. Nykyään ei kovin paljoa, vain pelkkää muslimiterrorismia. SUPO "valvoo" 350 oman käsityksensä mukaan. Paljonko niitä valvottavia pitäisi olla ja paljonko SUPOn porukkaa heitä valvomassa. . Politiikot valvovat "vihapuhetta" ja lisäävät siihen poliiisivoimia eivätkä tee mitään ytodellisesten vaarallisten yksilöitten maasta poistamiseksi!

Jos Kalevi E. Tikkanen tajuaisi yhtään mitään Suomen budjetista ja muistaisi Sipilän lupauksia, niin "juustohöylä" budjettikorjauksista päätettiin päästä eroon. Mitren kävi. Iso, noin miljardin lisäpotti tuli "pakolaisista", nuorista miehistä, joissa on mukana terroristeja, rikollisia, raiskaajia, massamurhaajia, sotilaskarkureita, seikkailijoota, elintasopakolaisia, länsimaisen "makean" elämän hinkujia, purnaavat ruoasta, vaativat rahaa, jäävät Suomeen kun kielteisiä päätöksiä tulee, oman maansa hyväosaisia. Juustohöylää ja veronkorotuksia käytetään näiden kulujen maksamiseen.

EIUsta ei apua tule. Päivastoin. Koko karmeus on EUn aikaansaannosta, alunperinkin.
Italian rannikkovartiosto ja vapaaehtoisjärjestötö käyvöt "pelastamassa" juuri näitä "pakolaisia" Libyan rannikoölta asti eli toimivat yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa.

Ja vielä riittää Suomessa vihevassuja ja "tikkasia".

Matti Mustonen

kysymys ei ole turvapakoista vaan elintasoopakolaisuudesta. 300000 työtöntä osoittaa ettei kolmikanta pystu muuhun kuin sosialiturvan lajentamiseen ja ongelman pahentamiseen. suomi voi valmistautua negatiiviseen elintasokehitykseen ellei afrikan
taloutta saada kuntoon. islamilaisen maailman "rauhanvälirykseen" laitetut sadat miljardit olisivat auttaneet afrikan taloutta. globaalille sosiaaliturvalle ei taida euroopan rahat riittää.

Matti Mustonen

kysymys ei ole turvapakoista vaan elintasoopakolaisuudesta. 300000 työtöntä osoittaa ettei kolmikanta pystu muuhun kuin sosialiturvan lajentamiseen ja ongelman pahentamiseen. suomi voi valmistautua negatiiviseen elintasokehitykseen ellei afrikan
taloutta saada kuntoon. islamilaisen maailman "rauhanvälirykseen" laitetut sadat miljardit olisivat auttaneet afrikan taloutta. globaalille sosiaaliturvalle ei taida euroopan rahat riittää.

Jussi Pistol

Täällä joku sairas inisee että eipä saada terrirtekoja loppumaan mikäli torpataa islamisteilta pääsy Suomeen, ja suvakien esimerkilliseen asetukseen ottaa esiin, tekee niitä terroritekoja Suomalaisetkin, ja esimerkkinä esittää, muutaman historista löytyvän koulusurman joilla koko asian kanssa ei ole mitään tekemistä.
Jos ei olsi Suomeen päästetty yhtä ainoaakan islamistia kokoo hisrorissa, niin ihmisiä olis surmattu tässä maassa lähes miljoona vähemmän.

Pekka Lampelto

YK tai joku muu kansainvälinen järjestö voisi perustaa rahaston, jolla perustaa siirtolaismetropoleja ympäri maailmaa. Sinne rakennettaisiin kunnollinen perusinfra ja puitteet koulutukselle ja terveydenhuollolle. Rahaa palaisi satoja miljardeja, mutta populistista liikehdintää ruokkiva siirtolaistulva Eurooppaan tyrehtyisi, jos maailmassa olisi kymmeniä tai satoja tällaisia kansainvälisiä siirtolaismetropoleja, jonne olisivat kaikki maailman kansalaiset tervetulleita. Verot olisivat alhaiset, mikä houkuttaisi yrityksiä ja tuotantoa näihin metropoleihin. Siirtolaismetropoleista voisi syntyä niitä aitoja monikulttuurisia keskuksia, jotka voisivat näyttää suuntaa muulle maailmalle. Mallia siirtolaismetropolien hallintomallille ja toiminnalle voisi hakea esim. edistyksellisestä Singaporesta, jossa kuri on toki kova, mutta homma pyörii.

Jani Lassila

Kannatan ehdotusta muutoin, mutta maille on tärkeää niiden suvereniteetti kysymyksissä, joihin voi potentiaalisesti liittyä isoja kustannuksia tulevaisuudessa (joiden olemassaolon Vanhanenkin puheenvuorossaan myöntää). Siksi ainoa realistinen tapa toteuttaa ajatus on se, että jokainen EU-maa olisi velvoitettu avaamaan oman toimipisteen Pohjois-Afrikassa, jotka voisivat maiden niin halutessa tehdä yhteistyötä. Eu-lainsäädännön mukaisen prosessin resurssointi olisi kuitenkin kiinni maista itsestään. Nämä toimipisteet sijaitsevat EU:n ulkopuolella, joten niiden toiminta pitäisi tapahtua paikallisen maan lainsäädännön puitteissa, eikä EU:n tarvitse siten määrätä niiden jonotusaikoja. Jos EU yrittää vaikuttaa resurssointiin, siitä voi muodostua ratkaisevasti hakijamääriin vaikuttava vetovoimatekijä, joka puolestaan voi vaikuttaa joidenkin suvereenien maiden halukkuuteen tukea tällaista järjestelyä.

Tästä syystä kannatan EU:n liittovaltiokehitystä, jolloin EU:lla olisi oikeasti resursseja ratkaista myös ongelmat, eikä vain sysätä niitä jäsenmaiden niskoille. Niin kauan kuin tätä ei tapahdu, ei ole realistista odottaa että suvereenit maat laajamittaisesti luopuisivat omasta itsemääräämisoikeudestaan. Ja nekin jotka jossain määrin periaatteellisella tasolla luopuvat, alkavat sitten kriisitilanteessa kuitenkin vetäytymään periaatteistaan kuten nähtiin vuonna 2015. Ja jos tällaisen EU-tason mekanismien tarkoitus on toimia nimenomaan kriisitilanteiden varalta, ne ovat yhtä tyhjän kanssa jos niistä tositilanteessa kuitenkin lähdetään vetäytymään, ja jokainen maa vetää kotiinpäin suvereniteettinsa puitteissa.

Hannu Rautomäki

Poliitikkojen täytyy olla täysiä idiootteja ummistaakseen silmänsä siltä, mihin EU:n vapaa liikkuvuus Suomessakin johtaa.
Suomen noin 350 000 ulkomaalaisperäistä enemmistö on työttöminä, ja määrä kasvaa koko ajan.
Paperittomat elintasomatkailijat ovat tässä katastrofissa vain yksi sivujuonne.

Ari-Pekka Leppänen

Matti roikkuu vanhassa ideologiassa kiinni.
Pitäisi tunnustaa muutama tosi asia 1) YK:n pakolaissopimus kuin se aikoinaan kirjoitettiin ei sovellu enää tämän päivän maailmaan 2) suurin osa pakolaisista on tulossa elintason perässä 3) Afrikan väestön ennustetaan tuplaantuvan seuraavan 30v. Aikana, Euroopasta ei saa tulla väestön liikakasvun purkauskanavaa. 4) Niin kauan kun Eurooppaan otetaan porukkaa koko loppuelämäksi yhden sanan sanomisen perusteella homma tulee jatkumaan ja kiihtymään nykyisestä.

Mikko Toivonen

Onhan se jokaiselle ajattelevalle ja asioita analysoivalle selvää, että tällä hetkellä Suomessa jaa Euroopan unionissa vallalla on punavihreä maailman syleilijä suvakki henki mikä ei siedä rationaalia ja objektiivistä tilamnneanalyysiä vaan Trumpin lailla leimaa sen fake newsiksi tai todellakin rasismiksi tai ihmisryhmävihaksi.

Jopa minunkin suunnattoman suureen maailmankokemukseen perustuvat täysin rationaalit ajatukset siitä miten hommat saataisiin "pakolaisten" ja meidän vastaanottajien molempien eduksi hoidettua, ovat ilmeistä rasismia. Jopa viittaus asioiden hallintaan on tuon suvakkijengin mielestä rasismia.

Perttu Huovinen

Vanhasella menee taas hiukan sekaisin asiat. Suomi valtiona ei ole millään tavalla vastuussa yhdestäkään afrikan mantereella asuvasta ihmisestä, päin vastoin, Suomi valtiona on vastuussa ainoastaan omalle kansalleen. Myöskään, EU:n ei pitäisi olla vesitaksina ihmis"salakuljettajille". Hukkuvat jos hukkuvat, ketä oikeasti kiinnostaa? Ei ainakaan niitä salakuljettajia, jotka ovat jo rahansa saaneet. Suomalaisia on reipashenkinen 5 miljoonaa. Afrikassa on 1,2 Miljardia. Yksilötasolla on varmasti se miljardi traagista ihmiskohtaloa, kysymys onkin että kuinka monta suomalaisten pitäisi pelastaa, että olisi riittävästi? Omakohtaisena kokemuksena esimerkki siitä miksi näitä ei pidä päästää yhden ainutta suomeen on hyvinkin konkreettinen. Nigerialainen 23v vanha "alaikäinen", koska oli kirjoilla 17v ikäisenä, oli samassa opinahjossa kuin minä, opiskelemassa suomen kieltä, eli ns mamu-linjalla. Onnistui oikeasti aiheuttamaan 9 aiheetonta palohälytystä (á 700€), koska tykkäsi paistaa kanaa uunissa jonka loppuviimein onnistui rikkomaan ja "valmistujaispäivänä" ei osannut vieläkään juuri muuta sanoa suomeksi kuin "minä en ymmärrä", uusi dressmanin 300€ puku päällä, koska lehdistö tuli kuvaamaan ja kun kysyin että "what are you going do next", niin vastaus oli että "I dont have to do anything anymore, kela is paying for everything". Jäin hiukan sanattomaksi.

Timo Hietanen

Terrori-iskujen aalto, joukkoraiskaukset- ja naisten joukkoahdistelu, tuhansia paperitto-
mia maasta toiseen seilaajia. Tätä kulttuurin rikkautta - moninaisuutta haluaa Vanhanen,
Sipilä ja Orpo ? Ja jauhavat samalla paskaa ihmisarvon jakamattomuudesta ja ns.
eurooppalaisista arvoista.

Esko Vesa

Kyllä Matti Vanhanen jäljillä on. Salakuljetksen jatkeeksi tullut merikelvottomien veneiden ihmislastien nouto Libyan rannikolta Euroopan ylimitoitetulla sosiaaliturvalla elätettäväksi se vasta tolkutonta touhua onkin.
Sitä väyläähän tulee vain maksukykyisiä, joiden päämotiivi on pääsy paremman elintason maihin hyvinvointieuroopan eläteiksi.
Oikeasti turvaa hakevien luonnollinen kohde on tietenkin lähin suopeasti suhtautuva saman uskonnon ja kulttuurin tyyssija, sunneille Saudi-Arabia ja shiioille Iran, eikä kylmä ja tavoiltaan vieras Pohjola.
Ne, jotka silti yrittävät Välimeren yli, tulee ohjata Pohjois-Afrikkaan, esim. Niilin suistoon YK:n pakolaisavun perustamiin suurleireihin, joissa he elättävät itsensä maataloudella.
Kansainvälinen apu takaa leireillä perusterveydenhoidon ja -koulutuksen. Läntinen teollisuus voi halutessaan antaa leireillä myös ammattikoulutusta työvoimatarpeitaan varten.
Pääasia, ettei Eurooppa houkuttele elintasomatkailijoita loisimaan ylimitoitetun sosiaaliturvan varassa. Nykykäytännön älyttömyys näkyy esim. pakolaisstatuksen saaneiden lomamatkailuna entiseen Turvattomaksi luokiteltuun kotimaahan. Totaalisen tolkuttomuuden valtiot vielä vain toteavat näin tapahtuvan eväämättä paluuta lomaijoiden turvalliseksi todistamastaan maasta.

Timo Hietanen

Italiaan roudaavat ties kuinka monet avustusjärjestöt Libyasta merelle seilaamaan
lähteneiden kumiveneiden elintasopakolaismassoja. Ongelma Välimerellä on aivan
päälaellaan. On niin paljon avustusjärjestöjen ja EU:n alaisia meripelastajia yms., että
todellakin kannattaa ottaa riski ja lähteä salakuljettajien matkaan, kun pelastuminen
ja Eurooppaan rantautuminen on lähes 100 varmaa...