Maanantai 27.5.2019

LM: Sote uhkaa keskeytyä – torppaava lausunto peruisi maakuntavaalitkin

Luotu: 
26.6.2017 08:37
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Maakunta- ja sote-uudistuksen käsitteleminen eduskunnassa on vaarassa keskeytyä, kertoo Lännen Media. Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko sanoo Lännen Medialle, että uudistuksen käsittely on keskeytettävä, jos sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausmalliin on tehtävä muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

Lausunto annetaan perjantaina.

Lännen Median valiokuntalähteiden mukaan lausunnossa ollaan päätymässä siihen, että maakuntia ei voida velvoittaa yhtiöittämään valinnanvapauden piiriin kaavailtuja julkisia sote-palveluja.

– Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää, Risikko sanoo Lännen Medialle.

Risikon mukaan laaja valinnanvapaus on keskeinen osa maakuntauudistusta, eikä maakunta- ja sote-uudistusta voida viedä eteenpäin, jos ei ole varmuutta valinnanvapausmallista. Risikon mukaan maakuntalain ja soten järjestämislain esityksiä joudutaan muuttamaan ”hyvin todennäköisesti”, jos valinnanvapauden mallia korjataan.

Jos lausunto edellyttää muutoksia valinnanvapauteen, uuden mallin valmistelu saattaa viedä niin paljon aikaa, että maakuntavaalit peruuntuvat tammikuulta.

– Muutokset johonkin asiaan siirtävät kaikkea eteenpäin. Sehän on selvää, Risikko vastaa Lännen Medialle kysymykseen maakuntavaalien perumisesta tammikuulta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Olisi vain hyvä jos etenkin maakuntauudistus viivästyisi ja siihen tulisi muutoksia. Etu olisi koko Suonen etu Sama on soteasian kanssa. Poliitikkojen pitäisi kuunnella enemmän alan asiantuntijoita ja ratkaisut pitäisi tehdä niiden perusteella.

Erkki Martikainen

Olisi suuri vahinko Suomen kansalaisille jos tämäkin uudistus saadaan demareiden sitkeän vastustuksen avulla tyrmätyksi ja siirretyksi hamaan tulevaisuuteen haudattavaksi.
Poliitikot on valittu sinne päättämään asioista eikä jahkailemaan kirja kädessä sohvan pohjalla.

Tekijöitä näissä asioissa tarvitaan eikä kitisijöitä.

Toni Saari

Yes! Toivottavasti kaatuu, niin päästään taas suomettumaan. Olisihan tommonen maakuntamalli liian länsimaalaista Suomeen.

Kyllä kaikkien pohjolan kansojen isä, Vladimir Putin on näyttänyt että vallan keskittäminen pääkaupungin oligarkeille on se tapa miten saadaan maa nousuun.

Pasi Käyhkö

Ei maakunnissa mitään vikaa ole. Eikä ne kerto mitään länsimaalaisuudesta. Niitä on vain liian paljon Suomen populaation kokoon nähden. Sopiva määrä olisi noin kahdeksan. Samoin kuin sopiva sotealueiden määrä olisi 5-8 aluetta.

Toni Saari

SOTE-alueita tulee tämän kaavan mukaan nimenomaan 5. Ja mitä maakuntien määrään, miksi Suomeen ei mahtuisi kahdeksaatoista, kun Norjaan ja Ruotsiin mahtuu 19 ja 21? Norjalla vielä Suomea pienempi väestökin.

Toisin sanoen, perusteita siihen että maakuntia on liian paljon, ei ole. Kyse on vaan siitä, että halutaan rajoittaa ihmisten lähidemokraattisia vaikutusmahdollisuuksia. Ja tämä on puhtaasti autoritäärinen poliittinen tavoite.

Se on nimenomaan lähivaikuttamisen näivettymisen takia kun suomalaisten usko demokratiaan on saatu pudotettua 75% alas 25%. Tämä näemmä ei vielä riitä. Tavoite lienee 0%.

Mikko Toivonen

Kun sekä kokoomuksen vapaa valinta sekä kepu maakuntahallinto hanke ovat vastoin koko kansan etuja niin on paikallaan jos kumpikin tavalla tai toisella saadaan lakkautumaan kokonaan ja joskus korvattua todellisella ja tarpeellisella muutoksella, jollaista hallitus ei tähän päivään mennessä ole esittänyt eikä oppositio koskaan edes käsittänyt.