Sunnuntai 26.5.2019

Ministeri kuuli telakkatyöntekijöiden riistosta suorassa tv-lähetyksessä: ”Joku ottaa kyllä kovia riskejä”

Luotu: 
27.6.2017 08:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myönsi, että asialle pitää tehdä jotakin, mutta ei osannut tarjota suoria ratkaisuja. Arkistokuva.
|

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuuli Ylen suorassa tv-lähetyksessä, että Turun telakalla toimii kahdet työmarkkinat. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi telakkatyöntekijöiden alipalkkauksesta maanantai-illan A-studiossa.

Aallon mukaan Turun telakan toisilla työmarkkinoilla työskentelee muun muassa venäläisiä ja ukrainalaisia. Aallon mukaan alihankkijoiden palkkalistoilla oleville maksetaan usein vähemmän kuin telakan omalle väelle.

–Siellä on havaittu ongelmia muun muassa sen suhteen, että siellä ulkomaalaisia työntekijöitä tulee alihankintafirmojen kautta ja siellä ei noudateta suomalaisia pelisääntöjä. Ei makseta työehtosopimusten mukaisia palkkoja tai ylityökorvauksia tai muita vastaavia. Työaikakirjanpito puuttuu ja niin edelleen, Aalto sanoi lähetyksessä.

Aallon mukaan viranomaiset tehneet hyvää työtä, ja ilmiöstä on tehty tarkastusraportteja. Miltä ministeristä kuulostaa?

–Vakavalle totta kai, jos on olemassa Avin tutkimuksia, että tällaista on. Sinällänsä hiukan sitä kummeksun, kun meillä on kuitenkin tilaajavastuulaki. Joku ottaa nyt kyllä kovia riskejä, jos näin tekee, koska pitää muistaa, että se tilaaja on kuitenkin siellä vastuussa.

Telakkaa palvelee suoraan arviolta 400–500 alihankintafirmaa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt alihankintafirmoihin 30–40 tarkastusta parin viime vuoden aikana. Ylen mukaan telakalla käy töissä noin 3 000–4 000 ihmistä, joista jopa puolet on töissä alihankkijoilla.

Aallon mukaan tilanne ei ole ollut yllättävä ja se on ollut liitolla tiedossa pitkään. Hänen mukaan liitto on yrittänyt kertoa myös telakan johdolle, että pelisääntöjä kannattaisi tarkistaa. Johdolta ei kuitenkaan ole Aallon mukaan tullut vastakaikua. Meyerin telakalta ei saatu haastateltavaa paikalle, mutta viestinnästä kerrottiin, että mahdollisiin epäkohtiin puututaan heti.

Miten isosta asiasta on kyse?

–Ainahan nämä pitää vakavasti ottaa. Totta kai. Se on selvä asia, mutta en tunne sitä. En ole nähnyt raporttia. Kuulin siitä nyt, Lintilä vastasi.

Lintilä arveli, että taustalla voi olla se, että telakka on ”elänyt aika lailla projektista projektiin”, eikä alihankintaketjua ole ehkä vielä saatu rakennettua kestävällä tavalla, mikä on tärkeää. Lintilän mukaan se on nyt saatava hyvään kuntoon.

Aalto huomauttaa, että kyse on lieveilmiöstä, joka on karsittava pois, jotta työ saadaan terveelle pohjalle. Hän korostaa, että ongelma muuttuu entistä suuremmaksi, jos yrityksen johto ei ole kiinnostunut korjaamaan sitä. Aallon mukaan ongelmana on se, että tekijöitä ei saada edesvastuuseen, sillä työnantajat ja -tekijät eivät kuulu liittoihin, joten liitoilla ei ole oikeustoimimahdollisuutta.

– Emme voi lähteä haastamaan heitä käräjille, Aalto sanoo ja lisää, että viranomaisten selvitysten jälkeen asioille ei enää tapahdu mitään, vaan ne jäävät ”ikään kuin seisovaksi vedeksi”.

Lintilän mukaan ei voi olla selkeitä väärinkäytöksiä, jotka eivät johda toimenpiteisiin, mutta hän ei osannut tarjota suoria ratkaisuja tilanteeseen. Hänen mukaansa tilaajavastuulaki on kuitenkin toimiva. Aallon mukaan yksi ratkaisu olisi se, että otetaan veronumero laajemmin käyttöön, mistä on pitkään keskusteltu.

Onko sitten niin, että kahdet työmarkkinat vain ovat nykyään osa kilpailukykyä?

–Ei missään nimessä, Lintilä vastasi Aallon säestäessä.

Lounais-Suomen vain ulkomaalaisvalvonnasta kerrottiin A-studiolle, että ilmiö on telakkaa laajempi. ja sitä esiintyy myös rakennus- ja ravintola-alla sekä majoitustoiminnassa, jotka ovat kasvamassa Turun seudulla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Se riisto tarkoittaa sitä,ettei Suomen valtio,eikä ammattiliitot saa kerätyä veroja,eikä maksujaan näiltä ulkolaisilta firmoilta.
Eli, ei suinkaan huoli ole ukrainalaisesta työntekijästä,vaan huoli on omasta perseestä ja sen hyvinvoinnista.
Oy Suomi AB,Sipilän ja urpo orvon johdolla yrittää kilpailla tässä itse ajamassaan globalisoinnin ilmapiirissä,tuottamalla mahdollisimman paljon kehitysmaalaisia,kirjoitustaidottomia yksilöitä Suomeen.
Toivossa on että näistä koulutetaan Suomen uusi vienti teknologian alalla,jota myydään sitten työvoimana Suomessa toimiville ulkolaisille yrityksille.
Asiassa on onkin menestytty niinkin pitkälle että osa on oppinut lukemaan,ja osa jotka eivät, ovat ansioituneesti oppineet siivoamaan julkishallinnon vessoja.
Ei,on vielä pitkä matka siihen jotta palkkaisin Suomen uustyövoimaa.Kyllä parempi on luottaa ulkolaisen rekrytöinti firman tuotteisiin.
Odotankin mielenkiinnolla milloin Ali-Babasta voisi tilata työnsuorittajia,kaiken näköiseen toimintaan,ja maksaa vain suoraan kortilla,ilman idioottimaisia suomalaisia virkamiehiä.
Norjassa on edistytty hyvin,on nykyisin niin paljon suosiota saavuttanut "roskataksi".Tulee hetkessä,korjaa kaiken paskan mitä haluat heittää pois.Ei tarvitse itse eritellä roskia,eikä kanniskella mihinkään,lakaisevatkin kaikki menee samassa kyydissä.
Norjaa he eivät osaa,mutta sormella kun osoittelee,nuo pois,niin hyvin toimii.Raha käteisenä,kiitos.

Esko Kotilainen

Tervetuloa todellisuuteen ! Tämä on aivan normi ilmiö,myös rakennusalalla ,niin Norjassa kuin Ruotsissakin.
Eikös se se ole hauskaa että Suomessakin siirrytään pikkuhiljaa globaalin toimintaan.
Suomelle ja suomalaisille ei kuulu mitenkään se mitkä firmat siellä Suomen kamaralla töitään tekee.
Suomen hallitus on allekirjoittanut sopimukset vapaasta työvoiman liikkuvuudesta.
Jos ,kuten nytkin telakka on saksalainen ja alihankkija firmat vaikkapa puolalaisia jne,ei suomalaisilla ole sanan sanottavaa asiaan.
Jos tämä puolalainen firma tekee sopimuksen sadasta työntekijästä,saksalaisen telakan kanssa,työskentelemään
Suomi nimisessä periferiassa,niin Suomella ei ole todellakaan sanavaltaa.Palkat maksetaan sen maan lakien mukaan missä alihankkijafirma toimii,eikä raha edes käy Suomessa.
Ukrainastahan niitä halvimpia työntekijöitä nykyisin saa,ja asian auttamiseen on myös itse Suomi ollut mukana,EU:n kera.
Hulluhan se on joka suomalaisella firmalla tekee töitä aliurakoitsijana.

seppo asikainen

juuri näin on asiat oikeasti!

Suomen työelämän kehittymisen suurinn jarru on AY_liike.

Kun/jos Kaikki laivanrakennus siirtyy Vaikka Koreaan, mitenkäs Riku Aalto vaatii siellä noudatettavaksi suomalaista palkkatasoa?
tai jos sama puolalinen yritys tekee töitä Puolassa, milläa spalkka tasolla siellä saa tehdä töitä?

Niitä suomalisia yrityksiä ja työpaikkoja on jo mennyt pilvin pimein halvempiin maihin, ja trendi jatkuu koko ajan.

Ay -liittojen pomot pitävät vaan omasta hjvästä aplakastaan ja eduistaan kiinni, ei niitä oikestaan duunarien palkat kiinnosta. Onhan siitä tietysti mekkalaa julkisuudessa pidettävä

Erkki Malinen

Melkoisessa kuplassa
ministeri elää kun pitää tätä ennenkuulumattomana. Ei tarvii mennä kuin mihinkätahansa asennus tai seisakkityömaalle niin siellä on itäeurooppalaisia duunareita kymmenittäin. Nämä on olevinaan Virolaisia mutta monesti niitten yhteinenkieli on huono suomi. Ilmeisesti Vironvaltio on tässä jotenkin mukana kun virolaiset itse myöntää että ei heitä muuten riittäisi mutta siellä on Valkovenäläisiä Ukranalaisia sun muita porukassa. Ilmeisesti Viroon pääsee varsin helposti halpatyövoimaksi sitten ollaan EUN sisällä.

Kaj Nyyssönen

Keskustelu kuulostaa siltä että Suomalaiset voivat muuttaa muualle asumaan ja työtä tekemään. Muutetaan Suomi puun pystyvarastoksi ja hiilinieluksi.
Vaihtoehto on että kaikki Suomalaiset takaisin torppareiksi. Suomessa on nyt A, B ja C kansalaisia. A kansalaiset saavat työtä jonka tulolla voi normaalisti elää Suomessa. C kansalaiset eivät tule saamaan työtä lainkaan. B kansalaiset saavat silloin tällöin pätkätöitä.
Tekniikan kehittymsen myötä:
A kansalaisia tarvitaan entistä vähemmän
C kansalaisten määrä on kasvussa

Aki Terentjeff

Suomeen tuodaan porukkaa siinä toivossa että saadaan paremmin "sisäinen devalvaatio" aikaan. tarkoituksellista toimintaa ja Poliitikkojen lähipiiri kerää voittoja kyseisestä busineksesta, välittämättä seurauksista. Aliurakoitsija sana on muuten kielletty telakalla, uusi termi on kunniottavampi, yhteistyökumppani, joka rakentaa laivat telakalle. Kaikilla aloilla on työhaluttomuutta...

Markus Vuorivirta

On kyllä nämä länsimaiset yhteiskunnat outoja ja muutama itämainenkin, kuten esimerkiksi japani. Jokin valuvika koko talousjärjestelmässä väistämättäkin kun ympäri euroopan, yhdysvaltojen, japanin, kiinan ihan sama ilmiö. Kustakin maasta mihin ihminen on syntynyt, tulee aina vain sietämättömämpi asuinpaikka tälle ihmiselle kuka maahan syntynyt on. Kaikki on aina vain vaikeampaa, haastavampaa ja kalliimpaa. Missään ei ole enää balanssia. Helsingissä vuokrahinnat huitelee tonnia kuussa, mutta niin huitelee pienipalkkaisten palkatkin... Eli siis pitäisi maksaa koko palkka pelkkään vuokraan? Sama ilmiö on ihan ruotsissa, virossa ihan jokapuolella ympärilläkin. Vain parempi kansalainen pärjää jotenkuten, tosin näilläkin vaaditaan aina enemmän työtä ja pikkuhiljaa työn määrää lisäämällä se todellinen palkka jää pienemmäksi. Parempien kansalaisten työt vähenee myös koko ajan, joten heitäkin tippuu koko ajan köyhien riviin sossun luukulle. No tähän asti sossun luukku on ollut se, mikä kompensoi muutosta, mutta tätäkin luukkua ollaan sulkemassa koko ajan. Seuraava askel suomessa syntyneelle suomalaiselle on asua varmaankin sillan alla? Kunnes tulee espanjan tyyli, että sieläkin mätkitään sakot? Niin samaan aikaan suomeen haalitaan kaiken maailman hattivattia pää märkänä, mitkä taas saa sitten sossun luukusta ihan kaiken. Niin sen tonnin vuokran kuin kaiken mahdollisen käyttövaran ja ruoan ja. Sitten ihmetellään kun katkeroituminen ja yhteiskuntaviha nousee koko ajan? Et pärjää työllä etkä ilman työtä? Sama ilmiö myöskin on ympäri länsimaiden.

Ei tarvitse olla kummonen matemaatikko kun osaa laskea, että ei tällainen kehitys voi olla kestävää. Tämä tietää väkisinkin verenvuodatusta. Siinä vaiheessa se alkaa kun se oikeasti loppuu pöydästä se ruoka ...

Niin tai näin, tämän on pakko olla jokin outo valuvika jossain talousjärjestelmän perusteissa kun joka puolella samaa ihme ilmiötä. Ulkomailta tullaan tekemään kotimaisten työt ja kotimaiset ei saa niin työtä kuin sossuntukiakaan kohta enää... Eli eivät yhtään mitään. Sitten taas jos nyt sitä työtä saa, ahne valtio (joka hädin tuskin sekään pysyy enää pystyssä) kiskoo veroja yltympäriinsä jotta saa rahoitettua tuota romahtamispisteessä olevaa sossujärjestelmää. Sekä tietysti myös noita parempia ihmisiä kun niillä on sitten kaikki edut sementoitu 60-luvun sopimuksin (lisää katkeroitumista). Eli kun se kotimainen heppu pääsee töihin, se maksaa törkyisiä veroja, ja törkyisiä elinkustannuksia, kun taas ulkomaalainen hattivatti vie vain rahat taskussa kotimaahansa missä kaikki kustannukset on 10 osa suomalaisista. Ja huom. Suomalainen ammattiliitto vielä oikein pitää huolen että nämä hattivatit saa ihan suomalaisten tasoisen palkan? Eikö järkevintä olisi sitten tarjota nämä työt suomalaisille suoraan? Antaa ukrainalaisten tehdä töitä sielä ukrainassa.... Sielä sitä ihan varmasti riittää.

Sairas järjestelmä. Mutta niin. Ihan päivänselvä asia, että tämä tulee romahtamaan.

Oiva Luosujarvi

Outoa, jos poliitikot ei muka tiedosta näistä eri markkinoista työpaikoilla.
Vuosikymmeniä on jo ollut tiedossa ulkomaisten alihankkijoiden toimivan omilla ehdoillaan omien ulkomaisten työntekijöiden kohdalla.
Ei löydy ulkomaisen firman kohdalla ulkomaista työntekijää, jolle maksetaan Suomessa tehdystä työstä vastaavaa palkkaa kuin maksetaan suomalaisessa firmassa suomalaiselle työntekijälle tai suomalaisessa firmassa maksetaan ulkomaalaiselle työntekijälle jolla on työoikeus ja oleskeluluvat kunnossa.
Maalarit, rakentajat, putkimiehet, kattomiehet, hitsarit... Luettelo on liian pitkä kirjoitettavaksi tähän.
Siksihän juuri ulkomaiset firmat voittavat tarjouskilpailut Suomessa, kun niiden palkkakulut on paljon pienempiä kuin vastaavalla suomalaisella firmalla on.

Asia olisi helppo korjata, jos olisi poliittista halua ja tahtoa hoitaa asiaa Eduskunnassa. Mutta sellaista tahtoa ei ole.
Monikansalliset firmat rellestää vapaasti rahastamassa suomalaisia, mutta veroja ne ei maksa suomeen. Se sopii oikein hyvin ulkomaalaisille ja samoin suomalaisille, jotka ovat perustaneet firmansa suomen ulkopuolelle ja toimivat kuitenkin suomessa.

Tapio Mäkeläinen

Telakan historiassa alihankinta on ollut aihe jo kymmeniä vuosia. Lintilä puhuu omiaan ja en vastuuministerinä olisi itseäni noin munannut.
Toistaiseksi ne alibaban ukot ei risteilijöitä vielä tee. Rungon osuus kokonaisuudesta on vain 10%.
Ahon roolia en taas tajua yhtään... jotkut putoaa aina jaloilleen.

Jaakko Paasonen

Juuri Näihin vapaisiin työmarkkina päällekkäisyyksiä, Kokoomus ja keskusettajat &knit, ovat kokoajan pyrkineet,..ja maali häämöttää jo...€Un liittovaltion muodossa.
Miksi raalto ei tee mitään? Hemmo vain toteaa,että näin on ja tätshit.
Kaksilla rattailla ajeleva, demarivetoinen Ay liike on nykyään huono vitsi ,jonka kertomisen aloitti aikanaan.. Paavo Lipponen,j oka nykyään on miljonääri ja kuuluu työnantaja /bisnesmiehiin,joten turha on odottaa mirshteluja siltä suunnalta. Huvittsvinta Tässä myös on ,että Suomen ainoa työväenpuolue on nykyään... perusSuomalaiset.
Kuka olisi tuon uskonut n.10 v. sitten.;-)

Kaj Nyyssönen

Minä ulkoistaisin Kokomuksen ja Kepun Hallinoimaan jotain Afrikan maata jossa vielä riittää halpaa työvoimaa ja raaka-aineita. Vuolkoon kultaa siellä selkänahasta.
Kaksi puolutte on helpompi viedä Afrikkaan kuin tuoda Afrikka Suomeen